18.9 C
Thessaloniki

Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας

Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θεσσαλονίκης
Βασ. Γεωργίου Α΄ 1 , ΤΚ 546 36 , Γραφείο 011Γ
Τηλ: 2313 318258,  2313 318260
email: c.triantaris@thessaloniki.gr

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι αρμόδιο για την διατύπωση εισηγήσεων σχεδιασμού, το συντονισμό δράσεων για την πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών στην περιοχή του Δήμου.

Ειδικότερα :
α) Διατυπώνει εισηγήσεις για τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας στην περιοχή του Δήμου, στο πλαίσιο του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού και μεριμνά για την εφαρμογή των σχετικών προγραμμάτων, μέτρων και δράσεων στο πλαίσιο του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
β) Συντονίζει και επιβλέπει το έργο της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών που συμβαίνουν στην περιοχή του Δήμου
γ) Συντάσσει, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου, σχέδια ενεργειών για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ανά κατηγορία κινδύνου ( όπως σεισμός, πυρκαγιά, ακραία καιρικά φαινόμενα ) στην περιοχή του Δήμου. Επίσης επιμελείται την επικαιροποίηση των σχεδίων αυτών .
δ) Μεριμνά για τη διάθεση και τη δράση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικών μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών στην περιοχή του Δήμου.
ε) Μεριμνά για τον καθορισμό χώρων υποδοχής πληγέντων ανά είδος καταστροφής , καθώς και για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για την ομαλή διαβίωση των εκεί διαμενόντων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες , στους χώρους αυτούς .
στ) Μεριμνά για την ενημέρωση των πολιτών και μαθητών σχετικά με τη λήψη προληπτικών μέτρων και τρόπων αντιμετώπισης , σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης .
ζ) Συνεργάζεται με τις Εθελοντικές Ομάδες , συντονίζει τις δράσεις τους σε περιπτώσεις εφαρμογής Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης και μεριμνά για την αρωγή αυτών σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής .
η) Επιλαμβάνεται των θεμάτων Π.Σ.Ε.Α. στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου.
θ) Δίνει πληροφορίες στο κοινό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες από το Τμήμα.

Οδηγίες Προστασίας Πολίτη

civil protection

Ξενοκράτης

Γενικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οδηγίες Αυτοπροστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης»

Θεσσαλονίκη 12 Μάρτιου 2024 Στο πλαίσιο των δράσεων του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας (Α.Τ.Π.Π.) τα στελέχη του, δύναται να προχωρήσουν σε ενημερωτικές εκδηλώσεις κατόπιν σχετικής προσκλήσεως. Σήμερα 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο 4ο ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Οδηγίες Αυτοπροστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Στον ιστότοπο του Δήμου Θεσσαλονίκης (https://thessaloniki.gr/), υπάρχουν αναλυτικά οδηγίες
Περισσότερα

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΤΡΙΤΗ 05/03/2024

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 04-03-2024/1300 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Συνεχίζεται η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού έως τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (05-03-2024) λόγω διέλευσης μετωπικής επιφάνειας με κίνηση ανατολική και κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις .
Περισσότερα

Επικαιροποιημένες συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των έκτακτων καιρικών φαινομένων από Παρασκευή 01-03-2024 μέχρι και το Σάββατο 02-03-2024.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Κλιματικής Προστασίας και το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει για τις επικαιροποιημένες συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  των έκτακτων καιρικών φαινομένων από Παρασκευή 01-03-2024 μέχρι και το Σάββατο 02-03-2024. Συγκεκριμένα: Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία: Από τις μεσημβρινές προς 
Περισσότερα

1η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

  Ως Πολιτική Προστασία ορίζεται η προστασία των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και των ιδιοκτησιών, έναντι όλων των ειδών των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Καταστροφή, είναι η ενέργεια, το αποτέλεσμα, το γεγονός, το φαινόμενο που προκαλεί μεγάλη φθορά ή αλλοίωση σε αντικείμενο ή πρόσωπο (αποτέλεσμα) Το 1992 ο ΟΗΕ όρισε τις φυσικές καταστροφές ως «σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία της κοινωνίας, οι
Περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΕ, ΤΕ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΕ ΤΕΧΝΙΤΩΝ