16.6 C
Thessaloniki

Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών

Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών περιλαμβάνουν:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ελευθερίας 24
Τ.Κ. 55337,  Τριανδρία

e-mail: dps@thessaloniki.gr

Πρωτόκολλο – Γραμματεία:
(1ος όροφος) 2313 317723
2313 317720

Έσοδα Παιδικών Σταθμών:
(2ος όροφος)  2313 317750
2313 317751
Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί:
(ημιόροφος)  2313 317755
2313 317754
Φιλανθρωπικοί φορείς:
(2ος όροφος)  2313 317735
2313 317774

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

TMHMATA

  • Τμήμα Παιδικών Σταθμών και Εποπτείας

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δ.Θ., το Τμήμα Παιδικών Σταθμών και Εποπτείας (Τ.Π.Σ.Ε.) και σε σχέση με τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης, είναι αρμόδιο:

    • Για θέματα ίδρυσης, στέγασης, μεταστέγασης , καθώς και για τη διαμόρφωση, τον εξοπλισμό, τη συντήρηση, την επισκευή – βελτίωση των εγκαταστάσεων και την ασφάλεια των κτιρίων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τεχνικές ή άλλες υπηρεσίες.
    • Για τη συγκέντρωση και ομαδοποίηση, σε ετήσια βάση, των αναγκαίων ειδών και υλικών που χρειάζονται για την λειτουργία κάθε Σταθμού και τη συνδρομή στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων.
    • Για θέματα σίτισης (προετοιμασία, ασφαλής διανομή του φαγητού, τήρηση όλων των συστημάτων ποιότητας και υγειονομικών κανόνων, κατάρτισης  διαιτολογίου των νηπίων).
    • Για θέματα τροφείων (έλεγχος – είσπραξη).

     

    Παράλληλα το Τ.Π.Σ.Ε., έχει αναλάβει αρμοδιότητες σχετικά με την αδειοδότηση παιδικών σταθμών και φορέων με φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς, οι οποίες σύμφωνα με το Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α΄/07-06-2010) “Πρόγραμμα Καλλικράτης”,  μεταβιβάστηκαν από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα είναι αρμόδιο για:

    • Τη χορήγηση  άδειας ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.
    • Την άσκηση  ελέγχου και εποπτείας στα ιδρύματα παιδικής προστασίας ιδιωτικού δικαίου (ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί).
    • Την άσκηση εποπτείας στα φιλανθρωπικά Σωματεία και Ιδρύματα και την παρακολούθηση του προϋπολογισμού τους (σε συνεργασία με τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου).
    • Το διορισμό των μελών διοικητικών συμβουλίων, καθώς και την εποπτεία και τη ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας ιδρυμάτων προστασίας και αγωγής οικογένειας του παιδιού, (όπως Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, Παιδικών Σταθμών, κ.ά.).
    • Τη θεώρηση και ακύρωση γραμματίων είσπραξης  των Φιλανθρωπικών Σωματείων και Ιδρυμάτων Ν.Π.Ι.Δ..

    Για τις αρμοδιότητες που αφορούν τους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς καθώς και τους φορείς με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ο  Δήμος Θεσσαλονίκης παρείχε μέχρι 27/06/2022 διοικητική υποστήριξη στους  υπόλοιπους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης.

     

  • Τμήμα Παιδικών Σταθμών Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Κοινοτήτων & Ενότητας Τριανδρίας

    Το Τμήμα Παιδικών Σταθμών Α’, Β’, Γ’, Δ’ Κοινοτήτων & Ενότητας Τριανδρίας, ανήκουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί:
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Αγίας Σοφίας”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Κωλέττη”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Άνω Πόλης”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Μέγας Αλέξανδρος”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Θεαγένους Χαρίση”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Αγγελοπούλου”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Διογένους”
    A’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός
    B’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός
    Δ’ Δημοτικός Παιδικός Σταθμός
    Βρεφονηπιακός Σταθμός “Τριανδρίας”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Ξηροκρήνης”

    Παρέχουν:
    • Ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις νέες τάσεις και ακαδημαϊκά δεδομένα που επικρατούν στο χώρο της εκπαίδευσης για την προσχολική ηλικία. Μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί και η πρώτη επαφή των παιδιών με την Αγγλική γλώσσα μέσα από παιγνιώδεις γλωσσικές ασκήσεις, ζωγραφιές, και τραγουδάκια.
    • Έμπειρο επιστημονικό προσωπικό (νηπιαγωγούς, νηπιοβρεφοκόμους, μουσικούς, γυμναστές).
    • Τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον προκειμένου τα νήπια να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν ολόπλευρα (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά , κοινωνικά) και εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβασή τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.
    • Ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα της Ιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και παροχή συμβουλευτικής σε γονείς και παιδαγωγούς προς αντιμετώπιση προβλημάτων αποκλίνουσας συμπεριφοράς από τον ψυχολόγο της Διεύθυνσης.
    • Ημερήσια διατροφή. Το πρόγραμμα διατροφής καταρτίζεται και ελέγχεται από τεχνολόγους τροφίμων, έτσι ώστε να καλύπτονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι διατροφικές ανάγκες των νηπίων.

  • Τμήμα Παιδικών Σταθμών Ε΄ Κοινότητας

    Στο Τμήμα Παιδικών Σταθμών Ε΄ Κοινότητας, ανήκουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί:
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Υψηλάντου”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Χαριλάου”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Φωκά”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Μαντινείας”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Πατρών”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Πανοράματος”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Τριών Ιεραρχών”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Κάτω Τούμπας”
    Δημοτικός Παιδικός Σταθμός “Τούμπας”
    Βρεφονηπιακός Σταθμός “Αξιού”

    Παρέχουν:
    • Ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιασμένο σύμφωνα με τις νέες τάσεις και ακαδημαϊκά δεδομένα που, επικρατούν στο χώρο της εκπαίδευσης για την προσχολική ηλικία. Μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελεί και η πρώτη επαφή των παιδιών με την Αγγλική γλώσσα μέσα από παιγνιώδεις γλωσσικές ασκήσεις, ζωγραφιές, και τραγουδάκια
    • Έμπειρο επιστημονικό προσωπικό (νηπιαγωγούς, νηπιοβρεφοκόμους, μουσικούς, γυμναστές).
    • Τις προϋποθέσεις και το περιβάλλον προκειμένου τα νήπια να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν ολόπλευρα, (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά , κοινωνικά) και εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβασή τους από το οικογενειακό στο σχολικό περιβάλλον.
    • Ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα της Ιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και παροχή συμβουλευτικής σε γονείς και παιδαγωγούς προς αντιμετώπιση προβλημάτων αποκλίνουσας συμπεριφοράς από τον ψυχολόγο της Διεύθυνσης .
    • Ημερήσια διατροφή . Το πρόγραμμα διατροφής καταρτίζεται και ελέγχεται από τεχνολόγους τροφίμων έτσι ώστε να καλύπτονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι διατροφικές ανάγκες των νηπίων.

  • Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης

    «Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη».
    Πλούταρχος

    Με οδηγό το συγκεκριμένο απόφθεγμα και σύμφωνα με το Νέο Οργανισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών, διεκπεραιώνει όλες τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, έτσι ώστε οι παιδικοί σταθμοί να παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον στα παιδιά για να ανθίσουν τα ταλέντα τους και να μπορέσουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες ζωής!