14.8 C
Thessaloniki
Αρχική Θέλω από τον Δήμο Θέλω να εξυπηρετηθώ Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ ΑΟΤΑ

Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ ΑΟΤΑ

ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ A.E.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαδημοτική Εταιρεία των ΟΤΑ α’ βαθμού
της ευρύτερης Αστικής Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης

Η Αναπτυξιακή ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ A.E. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί Αναπτυξιακό ΟΤΑ του Ν. 4674/2020, με μετόχους τους Δήμους: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΝΕΑΠΟΛΗΣ–ΣΥΚΕΩΝ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ – ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ, ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ–ΕΥΟΣΜΟΥ, ΔΕΛΤΑ, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΘΕΡΜΗΣ, ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ, ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ, και τους Φορείς της πόλης: ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας και Ε.ΚΕ.Τ.Α. – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.,

… που λειτουργεί στη βάση του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» και Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» σε συνδυασμό με τις διατάξεις του κ.Ν. 2190/1920 όπως ισχύει.

Η Εταιρεία λειτουργεί ως ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ με στόχο την παροχή Τεχνικής στήριξης και Διαχειριστικής υποστήριξης στους ΟΤΑ μετόχους της για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό και την προετοιμασία, ωρίμανση και προώθηση σε χρηματοδοτικά μέσα των Δημοτικών έργων και σχεδίων με σημαντική Διαδημοτική και υπερδημοτική επίπτωση, των Διαδημοτικών έργων και σχεδίων συνεργασίας καθώς και έργων και σχεδίων Υπερδημοτικής κλίμακας σε συνεργασία με άλλους Αναπτυξιακούς φορείς της Αυτοδιοίκησης και του Δημόσιου και Κοινωνικού Τομέα.

Με βάση τα ανωτέρω αποτελεί ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ των ΟΤΑ και Κοινωνικών Εταίρων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και του χώρου της Κοινωνίας των Πολιτών στο πλαίσιο μιας συνεκτικής …

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ και ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ της ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”

… την οποία προωθεί ως αναπτυξιακό σχεδιασμό στο πλαίσιο χρηματοδοτικών μηχανισμών της ΕΕ στην Ελλάδα καθώς και άλλων Εθνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών χρηματοδοτικών – δανειοδοτικών ή δωρεακών Μέσων.

Με βάση τα παραπάνω η Εταιρεία αποσκοπεί στην παραγωγή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αναπτυξιακού έργου, αποτελώντας Αναπτυξιακό Μηχανισμό των φορέων της Αυτοδιοίκησης της Αστικής Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης για την παραγωγή και διάδοση σχεδιαστικών και μεθοδολογικών εργαλείων στο επίπεδο του τοπικού και υπερτοπικού σχεδιασμού στην ευρύτερη αστική κλίμακα, σε όλους τους τομείς στους οποίους άμεσα ή έμμεσα ασκεί πολιτική και παρεμβαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά την άσκηση του Αναπτυξιακού της σχεδιασμού και έργου.

Ειδικότερα και με βάση το Καταστατικό ο σκοπός μεταξύ άλλων ορίζεται :

  • Η προώθηση της Τοπικής Ανάπτυξης, της Αειφορίας και Βιωσιμότητας καθώς και της Αστικής Ανθεκτικότητας ως στρατηγικές επιλογές για το νέο μοντέλο ανάπτυξης του ευρύτερου αστικού συστήματος της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης στα 5 αστικά συστήματα : τεχνητό, διοικητικό, περιβαλλοντικό,  οικονομικό, κοινωνικό.
  • Η διοίκηση, σχεδιασμός, επίβλεψη, συντήρηση, διαχείριση, χρηματοδότηση και εκμετάλλευση έργων και προγραμμάτων για τους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, των μεταφορών, των αστικών συγκοινωνιών, των υδατικών πόρων, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του τουρισμού, της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
  • Ο σχεδιασμός, εκπόνηση και υποστήριξη έργων και προγραμμάτων για τους ως άνω τομείς, η συμμετοχή σε αναπτυξιακούς πυλώνες και μητροπολιτικές λειτουργίες, καθώς και ο σχεδιασμός – εκπόνηση προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης, της δημιουργικής οικονομίας, της τοπικής παραγωγής.
  • Η αξιοποίηση πόρων από τα Προγράμματα και άλλα χρηματοδοτικά μέσα και Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και άλλων Διεθνών Αναπτυξιακών Οργανισμών. Η Εταιρεία εργάζεται για τον σχεδιασμό των ανωτέρω ως αναπτυξιακός μηχανισμός στο Μητροπολιτικό επίπεδο της Θεσσαλονίκης για την ωρίμανση αναπτυξιακών σχεδίων. Προωθεί στρατηγικές συνεργασίες με Οργανισμούς και φορείς της πόλης για την προετοιμασία σχεδίων με στόχο την προώθηση τους σε χρηματοδοτικά μέσα και πηγές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για έργα κλίμακας σε όλους τους τομείς με έμφαση στους τομείς της αστικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της πράσινης ανάπτυξης και της ενέργειας, της ψηφιακής διοίκησης, των αστικών πολυτροπικών μεταφορών, δημόσιων συγκοινωνιών και της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, του τουρισμού και πολιτισμού, του αθλητισμού, της κοινωνικής αλληλεγγύης και διαχείρισης της νέας φτώχειας, των κοινωνικών υποδομών και δομών καθώς και των παρεμβάσεων στήριξης του ανθρώπινου δυναμικού και προστασίας των ευπαθών ομάδων. Υποβάλλει προτάσεις & υλοποιεί δράσεις προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. είτε μέσω του Εθνικού μηχανισμού του ΕΣΠΑ, είτε στο πλαίσιο Προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων απ ευθείας από τις υπηρεσίες της Ε.Ε.
  • Η διοργάνωση και διαχείριση πολιτιστικών, τουριστικών εκδηλώσεων και αθλητικών γεγονότων και ο προγραμματισμός και εκτέλεση εκδηλώσεων για σημαντικά γεγονότα και επετείους της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης ή οργανώσεις που αναλαμβάνουν οι εν γένει φορείς της Θεσσαλονίκης.

Η ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη με την μητροπολιτική της διάσταση και Εθνικούς ή Διεθνείς φορείς, Κρατικούς, Ιδιωτικούς καθώς και φορείς Αυτοδιοίκησης για την ανάδειξή της ως διεθνούς κόμβου συνάντησης των πολιτισμών και της ανάπτυξης. Η εκπροσώπηση στην Θεσσαλονίκη και στην επικράτεια διεθνών και ευρωπαϊκών εν γένει φορέων κάθε είδους και των προγραμμάτων τους.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α’ 1,  546 40 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Α.Μ.Α.Ε. 30634/62/Β/94/0065 –  ΑΡΙΘΜ. ΓΕΜΗ 58080704000
ΑΦΜ 094410584 – ΔΟΥ ΦΑΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

“REMEDIO”: ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΞΑΝΑ … : ΣΤΑΘΜΕΥΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ …»

η καμπάνιας ενημέρωσης του κοινού πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 12:00-14:30, στο τμήμα του οριζόντιου ανατολικού άξονα μεταξύ των οδών οδού 28ης Οκτωβρίου και Ευζώνων.

H Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΑΕ/ΟΤΑ και το έργο REMEDIO συμμετέχουν στην 6η Μαθητική Περιβαλλοντική Συνάντηση!

Το Πρόγραμμα έχει ως αντικείμενο την προώθηση λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα 4 Μεσογειακών πόλεων  (Thessaloniki, Treviso, Lisbon, Split).

Στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται από κοινού και ταυτόχρονα στις πόλεις του Προγράμματος αστικές διαδρομές με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο που δημιουργεί προβλήματα στην εσωτερική διασύνδεση της κάθε πόλης και μελετάται η δυνατότητα ρύθμισης του κυκλοφοριακού προβλήματός με καινοτόμες δράσεις με σκοπό την βελτίωση μετακίνησης του κοινού και των εμπορευματικών μεταφορών, στην βάση μέτρων προστασίας της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς των πόλεων οι οποίοι υποστηρίζονται από επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς με εμπειρία στην μελέτη της ποιότητας της ατμόσφαιρας, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στον σχεδιασμό στρατηγικών για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Ειδικότερα στο έργο συμμετέχουν ως Εταίροι οι παρακάτω φορείς :

  1. Regional Agency for Environment Protection in Veneto Region
  2. Municipality of Treviso
  3. Aristotle University of Thessaloniki
  4. Metropolitan Development Agency of Thessaloniki S.A.
  5. Instituto Superior Técnico – Lisbon
  6. Municipality of Loures – Lisbon
  7. University of Seville
  8. City of Split

Όσον αφορά την εταιρικότητα για την πόλη της Θεσσαλονίκης στο Πρόγραμμα συμμετέχει εκτός της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ ως ισότιμος εταίρος με ρόλο Επιστημονικού Φορέα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής.

Επιπλέον η ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ έχει θεσμοθετημένη συνεργασία μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με φορείς, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένη και μοναδιαία τεχνογνωσία σε σχέση με το είδος και τις ανάγκες των δράσεων που υλοποιούνται :

  • Την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.
  • Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • Την ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στο έργο ως περιοχή παρέμβασης για την Θεσσαλονίκη έχει οριστεί ο Ανατολικός οριζόντιος άξονας κυκλοφορίας που ορίζεται με αφετηρία το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στο Φοίνικα (στα όρια του Δήμου Καλαμαριάς) και διαπερνώντας την Οδό Εθνικής Αντιστάσεως, τις Λεωφόρους Βασιλίσσης Όλγας, Βασιλέως Γεωργίου Α’ και την Οδό Μανόλη Ανδρόνικου καταλήγει στην Πλατεία της ΧΑΝΘ.

Τρόποι συμμετοχής στο πρόγραμμα

 


ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2030”

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 85% και κατά 15% από εθνικούς πόρους.