21.3 C
Thessaloniki

Housing First


Το «Housing First» είναι ίσως η πιο σημαντική καινοτομία στον σχεδιασμό υπηρεσιών για τους αστέγους τα τελευταία 30 χρόνια. Αναπτύχθηκε στις αρχές του 1990 στη Νέα Υόρκη, και έχει αποδειχτεί πολύ επιτυχημένο στο να εξαλείψει την αστεγία μεταξύ των ανθρώπων με υψηλές ανάγκες υποστήριξης στις ΗΠΑ, τον Καναδά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το Housing First είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για ανθρώπους που χρήζουν σημαντικής βοήθειας για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν την αστεγία. Μεταξύ των ομάδων-στόχου που μπορούν να βοηθήσουν οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται με τη μεθοδολογία «Housing First» είναι άνθρωποι που είναι άστεγοι με σοβαρές ψυχικές ασθένειες ή προβλήματα ψυχικής υγείας, άστεγοι εθισμένοι σε χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ, άστεγοι με επιβαρυμένα προβλήματα υγείας και αναπηρίες.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμη ή επαναλαμβανόμενη έλλειψη στέγης, οι οποίοι, επιπρόσθετα στερούνται υποστηρικτικού δικτύου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, τα εν λόγω προγράμματα χρησιμοποιούνται επίσης για άστεγες  οικογένειες και νέους ανθρώπους.

Το «Housing First», χρησιμοποιεί τη Στέγαση σαν σημείο εκκίνησης και όχι σαν τελικό στόχο, όπως άλλες κλιμακωτές υπηρεσίες (staircase services). Οι υπηρεσίες του «Housing First» επικεντρώνονται άμεσα στο να μπορεί κάποιος να ζήσει επιτυχώς στο δικό του σπίτι σαν μέλος μιας κοινότητας. Επίσης επικεντρώνεται στην βελτίωση της υγείας, της ευημερίας και των δικτύων κοινωνικής υποστήριξης των αστέγων με τους οποίους αλληλεπιδρά.

Το πρόγραμμα επίσης είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διασφαλίζει ότι τα άτομα έχουν υψηλό δικαίωμα εκλογής και ελέγχου.  Οι μελέτες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και στην  Ευρώπη έδειξαν ότι η εφαρμογή του «Housing First», έδωσε τελος στην αστεγία σε τουλάχιστον 8 στα 10 άτομα  (Pleace, N. and Bretherton, J.2013).

Εάν η συμπεριφορά ή οι ανάγκες υποστήριξης ενός ατόμου έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια στέγης, το «Housing First» θα τους βοηθήσει να βρουν ένα άλλο μέρος για να ζήσουν και στη συνέχεια θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Το «Housing First» στη Ευρώπη έχει εφαρμοστεί στην Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά την εφαρμογή του προγράμματος στην Ευρώπη, βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει τη συχνή χρήση επειγόντων ιατρικών και ψυχιατρικών υπηρεσιών, να εμποδίσει τη μακρά και μη παραγωγική παραμονή σε άλλες δομές αστέγων και να μειώσει τη διάδραση των ατόμων με την ποινική δικαιοσύνη.

Στη Θεσσαλονίκη, η προσπάθεια για καινοτόμες προσεγγίσεις στο πεδίο της αστεγίας έχει ενταθεί τα τελευταία 5 χρόνια, με το «Housing First» να πρωτοστατεί σε συζητήσεις και σχεδιασμούς νέων προγραμμάτων. Η ευκαιρία για την πιλοτική εφαρμογή του δόθηκε το 2022, με το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από πόρους που προέρχονται από τον Ε.Φ. 1033-202-0000000, ΑΛΕ 2310803899 ετών 2021 και 2022, με Αρχή Διαχείρισης τον ΟΠΕΚΑ. Πιο συγκεκριμένα, 4 διαμερίσματα πρόκειται να μισθωθούν και να διατεθούν προς κατοικία ατόμων που ζουν σε συνθήκες έλλειψης στέγης. Στη συνέχεια και αφού απαντηθεί το βασικό ζήτημα της στέγης, οι άνθρωποι θα πλαισιωθούν με ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, ανάλογα με τις ανάγκες του/της καθενός/μίας.

Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, βρισκόμαστε στην αναζήτηση κατάλληλων κατοικιών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ωφελούμενους της πιλοτικής εφαρμογής της προσέγγισης Housing First, ώστε να μισθωθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Στέγαση και Εργασία.

Αν διαθέτετε κάποια κατοικία προς μίσθωση και ενδιαφέρεστε να υποστηρίξετε έμπρακτα την εφαρμογή της προσέγγισης Housing First στην πόλη μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τα παρακάτω τηλέφωνα:

1) Έφη Μανιατάκου: Διοικητικά / Οικονομικά Υπεύθυνη Προγράμματος

Τηλ: 2310 556145, 2310 550223

Ηλ/νική Διεύθυνση: e.maniatakou@praksis.gr

 

2) Νανά Μιχαλοπούλου: Υπεύθυνη Υλοποίησης Προγράμματος

Τηλ: 2310534652

Ηλ/νική Διεύθυνση: nana.michalopoulou@arsis.gr

HOUSING FIRST