18.9 C
Thessaloniki

Πρόγραμμα URBACT III – Arrival Cities

Μετανάστες | Πρόσφυγες
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBACT III
Δίκτυο Πόλεων Arrival Cities


URBACT III & Arrival Cities

Το URBACT III είναι ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτεί δίκτυα ευρωπαϊκών πόλεων προκειμένου να σχεδιάσουν Τοπικά Σχέδια Δράσης που θα προάγουν βιώσιμες αστικές πολιτικές σε διάφορα πεδία.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο εγκεκριμένο δίκτυο πόλεων Arrival Cities, με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Αμαδόρα της Πορτογαλίας και εταίρους από την Ιταλία, την Ισπανία, την Φινλανδία και τη Λετονία.

Σκοπός του δικτύου πόλεων Arrival Cities είναι να σχεδιάσει βιώσιμες αστικές πολιτικές στο πεδίο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Οι πολιτικές αυτές μπορεί να αφορούν στην κάλυψη των βασικών συνθηκών διαβίωσης (στέγαση, σίτιση κλπ) και στην κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων αλλά και στην προώθηση μιας ανοικτής κοινωνίας υποδοχής.

Περισσότερες πληροφορίες:

Δείτε ΕΔΩ το poster του προγράμματος

Δείτε ΕΔΩ τη συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος (Ελληνικά και Αγγλικά)

Δείτε ΕΔΩ το Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης Προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ενεργοποιήσει μια Τοπική Ομάδα Δράσης που θα αποτελείται από δημόσιους, ιδιωτικούς και μη κερδοσκοπικούς φορείς που ασχολούνται με τα ζητήματα των μεταναστών και των προσφύγων με σκοπό να σχεδιάσει από κοινού με τους φορείς αυτούς ένα βιώσιμο Τοπικό Σχέδιο Δράσης.

Phase Ι

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τη συγκρότηση των Τοπικών Ομάδων Δράσης, τον καθορισμό των προκλήσεων που πραγματευτεί η κάθε Τοπική Ομάδα Δράσης και τη διαδικασία διεύρυνσης του δικτύου με νέες πόλεις-μέλη.

Phase ΙI

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την εκπόνηση και πιλοτική εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Δράσης και την προσπάθεια ενσωμάτωσης του Σχεδίου στις εθνικές πολιτικές για αστική ανάπτυξη.