18.9 C
Thessaloniki

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει δωρεά ύψους 10.000.000€ στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανακούφιση της πόλης από τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
O Δήμος Θεσσαλονίκης έχει επιλέξει τα έργα που θα υλοποιηθούν με το συνολικό ποσό της δωρεάς, τα οποία κατανέμονται σε πέντε θεματικούς άξονες, με βάση τις προτεραιότητες παρεμβάσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης προς όφελος των δημοτών.

Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προστίθεται ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του τρόπου αξιοποίησης της δωρεάς, είτε ως εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης έργων ήδη σχεδιασμένων, είτε ως νέας πηγής χρηματοδότησης που δρα συμπληρωματικά στον προϋπάρχοντα προϋπολογισμό και επιτρέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων έργων και δράσεων, γίνεται με γνώμονα δύο κριτήρια:

  • Την ανακούφιση ευπαθών ομάδων που υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση (άξονας Α)
  • Την υλοποίηση της πολιτικής και του οράματος της διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη: δράσεις για μια πόλη εξωστρεφή, που αναπτύσσεται ως τουριστικός προορισμός, ανοικτή σε καινοτόμες δράσεις πολιτισμού και επιχειρηματικότητας, προσιτή στους επισκέπτες και φιλική προς τους νέους (άξονες Β – Ε).

Οι άξονες αυτοί είναι:

  1. Δομή με τη μεθοδολογία street work για την εξυπηρέτηση της κοινωνικής υπηρεσίας του Υπνωτηρίου Αστέγων ενισχύοντας και αναπτύσσοντας την εμβέλεια και τη λειτουργία του (σε συνεργασία με την ΜΚΟ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ)
arsis
  1. Συνέχιση της λειτουργίας του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων (σε συνεργασία με την ΜΚΟ PRAKSIS, συμπληρωματικά με τη χρηματοδότηση της δομής από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)
  2. Αγορά δύο οχημάτων για τις ανάγκες μετακίνησης προσωπικού και ωφελουμένων διαφόρων δομών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας (photos)
  3. Υλοποίηση της δομής «Επανεκκίνηση» με στόχο την επανένταξη στον κοινωνικό ιστό και την αγορά εργασίας ατόμων ή οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης και το εισόδημα τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ή βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας, μέσω παροχών, όπως χρηματική κάλυψη ενοικίου διαμερίσματος, επιδότηση μισθωτής εργασίας, επιδότηση απόκτησης εφοδίων για την ανεύρεση εργασίας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική, υποστήριξη για την δημιουργία επιχείρησης, και διασύνδεση με κοινωνικές δομές και υπηρεσίες στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με την ΜΚΟ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ)

 

 

praksis
  1. Δημιουργία και λειτουργία της προ-θερμοκοιτίδας OkThess με τη σύμπραξη των: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ)
ok-thess
kepa
  1. Εξοπλισμός και λειτουργία στα Παλιά Σφαγεία του εργαστηρίου εφαρμοσμένης δημιουργικότητας “LABattoir” με στόχο τη δημιουργία πρωτοποριακών projects μέσα από τομείς όπως design, μουσική, θέατρο, σύγχρονη τέχνη, performance, ψηφιακά μέσα, κινούμενη εικόνα, επιστήμη, νέες τεχνολογίες με τη σύμπραξη του Σωματείου για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση Ατελιέ 3-103 (σε συνεργασία με την ΜΚΟ ArtBox).
labattoir
artbox
  1. Εξοπλισμός και λειτουργία του Hellenic Design Centre με στόχο να επιταχύνει την υιοθέτηση του σχεδιασμού στις πολιτικές για την καινοτομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και να προωθήσει την αυξημένη χρήση του σχεδιασμού στην ελληνική βιομηχανία, καθώς και στο δημόσιο τομέα για την δημιουργία αξίας, ανταγωνιστικότητας και την αποτελεσματική χρήση των πόρων (σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ)
hdc
kepa
  1. Κατασκευή και τοποθέτηση Δεικτών Μνήμης για τη σήμανση μνημείων, ιστορικών κτιρίων, κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων και σημαντικών προσωπικοτήτων που συνδέονται με την ιστορία της πόλης σε πινακίδες με δίγλωσσα κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια ή γκραβούρες (σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau). Ολοκληρώνεται έτσι η τοποθέτηση των Δεικτών Μνήμης, ενός έργου που συμπεριλαμβάνεται στις πρωτοβουλίες του 2012, επετειακού έτους του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
  2. Το έργο «Διαχείριση Επισκεπτών» έχει ως στόχο τη διαχείριση και εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού τουριστών που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, με ραγδαία αυξανόμενους αριθμούς τα τελευταία χρόνια,  τόσο με παραδοσιακούς τρόπους (σύγχρονο έντυπο υλικό σε πολλές γλώσσες) όσο και με νέα εξελιγμένα μέσα (σύστημα ηλεκτρονικής προβολής και διαχείρισης πολιτιστικών και τουριστικών πόρων). Ο εξοπλισμός και η λειτουργία των Info Kiosks (Περίπτερα πληροφόρησης επισκεπτών) στην πλατεία Αριστοτέλους και στον Λευκό Πύργο αναμένεται να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες στους επισκέπτες υπηρεσίες και να συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση και προβολή της Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau).
tcb
  1. Ψηφιοποίηση Αρχείου Εφημερίδων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Βασικό στοιχείο του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα μιας πόλης και πόλος προσέλκυσης επισκεπτών τουριστικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος είναι η ιστορία της, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση σε έγκυρα ιστορικά αρχεία, όπως τα αρχεία των τοπικών εφημερίδων. Η ψηφιοποίηση των εφημερίδων της πόλης θα καταστήσει προσιτό το υλικό αυτό σε ένα μεγάλο αριθμό ερευνητών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων και ιστοριογνωσίας για τη Θεσσαλονίκη(σε συνεργασία με το Thessaloniki Convention Bureau)
tcb
  1. Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά. H ανοιχτή πρόσβαση στις σχολικές αυλές μετά την λήξη του σχολικού προγράμματος αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα έλλειψης πάρκου ή παιδικής χαράς σε πολλές γειτονιές και καθιστά τα σχολεία τόπους συνάντησης, συνεργασίας, παιχνιδιού, άθλησης και ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων, ενισχύει την κοινωνικοποίηση των κατοίκων της γειτονιάς, φέρνοντας διαφορετικές γενιές πιο κοντά μεταξύ τους, προσφέροντας ευκαιρίες συνεχιζόμενης κατάρτισης σε όλους (σε συνεργασία με το Creativity Platform)
OpenSchoolsThess_logo_and_url_round_green_preview
creativity-platform
  1. Δωμάτιο της Γειτονιάς. Εγκατεστημένα σε κατάλληλα δημοτικά κτήρια, τα Δωμάτια θα σχηματίσουν ένα δίκτυο χώρων, μια πλατφόρμα έναρξης αφενός νέων κοινωνικών διασυνδέσεων και αφετέρου ενθάρρυνσης νέων επιχειρηματικών προσπαθειών μικρής κλίμακας. Αποτελούν μια ζωντανή βιβλιοθήκη ανθρώπινης γνώσης και ικανοτήτων, όπου όλοι θα μπορούν να αναζητήσουν και να προσφέρουν συμβουλή και βοήθεια από και προς τους συμπολίτες τους, όπου όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, σωματικής, οικογενειακής και οικονομικής κατάστασης. Είναι ένα δίκτυο που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει το σύνολο του ανθρώπινου κεφαλαίου της πόλης προς όφελος των πολιτών της (σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΠΕΡΑ και το ΚΕΠΑ)
domatio-geitonias-LOGO
ΠΕΡΑ-LOGO
kepa

1. Κέντρο Αρωγής Εξαρτημένων – Ιανός

Δημιουργία και Λειτουργία Κέντρου Αρωγής Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Το κέντρο παρέχει ημερήσιες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής/ νοσηλευτικής φροντίδας και υποστήριξης καθώς και υγιεινής και σίτισης σε άτομα εξαρτημένα από ψυχοδραστικές ουσίες (ενεργοί χρήστες), τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης.

2. Ανάπλαση Τριών Παιδικών Χαρών

Στο πλαίσιο του προγράμματος συνολικής αναβάθμισης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναπλάθονται ώστε να πληρούν τις ισχύουσες προδιαγραφές πιστοποίησης και την κείμενη νομοθεσία οι παρακάτω παιδικές χαρές:
α. στην πλατεία Μακεδονομάχων (Α΄ Δημοτική Κοινότητα)
β. στο πάρκο Νέας Ελβετίας (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα)
γ. στη συμβολή των οδών Θερμοπυλών και Νάστου (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα)

3. Ανάπλαση περιοχής πλατείας Φαναριωτών

Ανάπλαση και αναβάθμιση της Πλατείας Φαναριωτών και των οδών Στρατηγού Καλλάρη και Δημητρίου Γούναρη σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας με πολλαπλά οφέλη για την πόλη, καθώς εξασφαλίζει την ανάδειξη μνημειακών αξόνων και του θαλάσσιου μετώπου, τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, την αναβάθμιση των πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων και τη δημιουργία χώρων στάσης και ανάπαυσης. Κεντρική ιδέα είναι η επανένταξη και ενσωμάτωση της πλατείας στον άξονα της οδού Δημητρίου Γούναρη και η διπλή σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο.

4. Διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων και ανάδειξη κτιρίων ειδικού ενδιαφέροντος

Πρόκειται για ομάδα έργων με στόχο τη διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων και ανάδειξη κτιρίων ειδικού ενδιαφέροντος της πόλης μας, και συγκεκριμένα για τα κτίρια:
α. Εβραϊκό Μουσείο επί της οδού Αγίου Μηνά.
β. Συναγωγή Μοναστηριωτών επί της οδού Συγγρού.
γ. Συναγωγή Γιαδ Λεζικαρόν επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου.
δ. Γενί Τζαμί επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σκοπός του έργου είναι η λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των περιοχών γύρω από τα κτίρια, η βελτίωση της προσβασιμότητας, η διευθέτηση της στάθμευσης των οχημάτων ή απομάκρυνσή τους όπου κρίνεται απαραίτητο, καθώς και η ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων και η αύξηση του πρασίνου, όπου είναι δυνατό.

5. Προμήθεια αστικού εξοπλισμού και αποτρεπτικών εμποδίων

Με σκοπό την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και γενικότερα την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει αναπλάσεις δημοσίων χώρων, αναβαθμίσεις οδικών αξόνων, καθώς και προστασία παραδοσιακών περιοχών και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Με σκοπό τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του δημόσιου χώρου λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα και γίνεται επένδυση σε σύγχρονο αστικό εξοπλισμό. Η εγκατάσταση του εξοπλισμού αυτού λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς τις αστικές αναπλάσεις του Δήμου, με στόχο την ορθότερη χρήση των δημοσίων χώρων.

Έτσι,  πρόκειται να τοποθετηθούν
α. Αυτοματοποιημένα βυθιζόμενα εμπόδια
β. Σταθερά αποτρεπτικά εμπόδια
γ. Εύκαμπτοι οριοδείκτες δύο τύπων – ελαστικοί διαχωριστές κυκλοφορίας (κράσπεδα)
δ. Παγκάκια

6. Δημιουργία τουριστικού και πολιτιστικού περιπάτου

  • Ανάπλαση διαδρομής από τη Ροτόντα στην οικία Κεμάλ Ατατούρκ
  • Ανάπλαση οδού Κάστρων

Το έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία μιας τουριστικής διαδρομής που θα συνδέει μια σειρά από σημαντικά μνημεία της πόλης. Ξεκινά από τη Ροτόντα και διά μέσου της οδού Αποστόλου Παύλου και της οδού Κάστρων καταλήγει στην Άνω Πόλη, με παράλληλη αποκατάσταση, όσο το δυνατόν περισσότερο, της φυσικής συνέχειας διάφορων αρχαιολογικών χώρων, όπως το ανατολικό τείχος, τα ιστορικά κοιμητήρια των διαμαρτυρομένων και των Αρμενίων καθώς επίσης και το διατηρητέο μηχανουργείο Αξυλιθιώτη (Ισλαχανέ). Τα μνημεία κάθε ιστορικής περιόδου κατά τη διαδρομή θα ενταχθούν στο συνολικό πλέγμα διαμόρφωσης. Βασικός στόχος του έργου είναι να αποκομίσει ο επισκέπτης αναβαθμισμένο πολιτιστικό όφελος από την επίσκεψη μέσω μιας ευχάριστης διαδρομής.

  • Ανάπλαση διαδρομής από τη Ροτόντα στη οικία Κεμάλ Ατατούρκ

Η ανάπλαση αφορά την μετατροπή της οδού Αποστόλου Παύλου σε πεζόδρομο στο τμήμα της από την πλατεία της Ροτόντας (από την οδό Μανωλάκη Κυριακού) ως την οδό Μελενίκου και σε οδό ήπιας κυκλοφορίας στο τμήμα της από την οδό Μελενίκου ως την οδό Κασσάνδρου (Οικία Κεμάλ Ατατούρκ). Στόχος της ανάπλασης είναι ο ανασχεδιασμός του μεγαλύτερου τμήματος της περιοχής ως χώρου υποδοχής, στάσης και κίνησης των πεζών. Έτσι προτείνεται η δημιουργία ενός ενιαίου δαπέδου, αναδεικνύεται το πράσινο και οριοθετείται τμήμα της οδού ως δρόμο κυκλοφορίας οχημάτων.

  • Ανάπλαση οδού Κάστρων

Η ανάπλαση αφορά τη διαμόρφωση τμήματος της οδού Κάστρων και συγκεκριμένα του χώρου που βρίσκεται μεταξύ των Ρωμαϊκών-Βυζαντινών Ανατολικών Τειχών και των διατηρητέων μνημείων, δηλαδή του μηχανουργείου Αξυλιθιώτη και των Κοιμητηρίων των Προτεσταντών και Αρμενίων. Εκτείνεται από την οδό Ολυμπιάδος έως την οδό Κάστρων στο ύψος του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος. Η περιοχή ανάπλασης, συνολικής έκτασης 6 στρεμμάτων χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερης σημασίας λόγω του πλήθους και της σπουδαιότητας των μνημείων που εντάσσονται σ’ αυτήν. Η οδός Κάστρων αναπτύσσεται παράλληλα με τα ανατολικά Τείχη της Άνω Πόλης και αποτελεί την κύρια είσοδο προς την Άνω Πόλη και τον οικισμό Επταπυργίου. Η βασική αρχή της ανάπλασης είναι ο σεβασμός, η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων.

Τα τεχνικά έργα υλοποιούνται σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ.

Αναλυτική καταγραφή των έργων και δράσεων που υλοποιούνται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εδώ

Παρουσίαση σε μορφή pdf εδώ

Αναλυτική καταγραφή των έργων και δράσεων που υλοποιούνται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εδώ

Παρουσίαση σε μορφή pdf εδώ.