18.9 C
Thessaloniki

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας


Στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής από τους Ο.Τ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4604/2019 στις αρμοδιότητές τους σχετικά με την προώθηση της Ισότητας των Φύλων προστίθεται η σχεδίαση, οργάνωση, ο συντονισμός και η εφαρμογή προγραμμάτων της Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με τις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ) και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων και κατ΄ εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες».

Με το άρθρο 6 του Νόμου 4604/2019, το οποίο προστέθηκε στο άρθρο 70Α του Ν. 3852/2010 (Α΄87), σε κάθε Δήμο συστήνεται η «Δημοτική Επιτροπή Ισότητας» (ΔΕΠΙΣ), η οποία είναι συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ΔΕΠΙΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης συστάθηκε με την υπ΄ αριθμ. 203/22-2-2016 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και επικαιροποιήθηκε με την υπ΄ αριθμ. 173/4-4-2022 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και αποτελείται από τα εξής μέλη:

– Έναν/Μία (1) Αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο/η ή δημοτικό/η σύμβουλο ως Πρόεδρο.

– Έναν (1) δημοτικό/η ή σύμβουλο των λοιπών Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

– Έναν/Μία (1) υπάλληλο της Κοινωνικής Υπηρεσίας ή της Υπηρεσιακής Μονάδας Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων του Δήμου.

– Έναν/Μία (1) εκπρόσωπο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου.

– Έναν/Μία (1) εκπρόσωπο τοπικού επαγγελματικού/εμπορικού συλλόγου ή συνεταιριστικής οργάνωσης.

– Έναν/Μία (1) εκπρόσωπο τοπικού γυναικείου/φεμινιστικού συλλόγου/φεμινιστικής οργάνωσης ή μη κυβερνητικής οργάνωσης με δράση στα θέματα της ισότητας των φύλων.

– Δύο (2) εμπειρογνώμονες δημότες με ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων.

Η Επιτροπή, βάσει του νόμου, έχει τις εξής αρμοδιότητες:

  • Σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση Σχεδίων Δράσης για την Ισότητα των Φύλων σε τοπικό επίπεδο,
  • Διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής,
  • Συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ), τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του Δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο,
  • Συνεργάζεται με τις δομές «του Δικτύου της ΓΓΟΠΙΦ» για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ήτοι με τα Συμβουλευτικά Κέντρα, τους Ξενώνες Φιλοξενίας και την πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή SOS15900, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 οργανώνεται γύρω από τέσσερις θεματικούς Άξονες Προτεραιότητας, καθένας εκ των οποίων επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη διάσταση των πολιτικών ισότητας των φύλων.

Οι τέσσερις Άξονες Προτεραιότητας είναι:

  1. Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας και τη σημασία της ευαισθητοποίησης των φορέων και των πολιτών.
  2. Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ ηγετικούς ρόλους με σκοπό την ενεργοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών για τη συμμετοχή τους στα κοινά και την προετοιμασία κάλυψης θέσεων ευθύνης.
  3. Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.
  4. Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη της για όλους τους εμπλεκόμενους, την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

τηλέφωνο: 2313318911
email: a.partali@thessaloniki.gr

ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(εγκεκριμένο με την υπ. αρ. 747/12-12-2022 Α.Δ.Σ.)