17.2 C
Thessaloniki

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέβαλλε υποψηφιότητα και εν συνεχεία επιλέχθηκε να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» (ClimateNeutral and Smart Cities).

Η Ευρωπαϊκή Αποστολή «Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» στοχεύει να υποστηρίξει τον μετασχηματισμό (100) ευρωπαϊκών πόλεων προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της ατζέντας του ΟΗΕ του 2030 και των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης (SDG’s), καθώς και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) έως το 2050, για τη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών.

Σκοπός της Αποστολής είναι οι 100 τελικά επιλεγμένες πόλεις να συνεργαστούν μεταξύ τους και να λειτουργήσουν ως πρότυποι κόμβοι καινοτομίας για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, αναπτύσσοντας ένα αποθετήριο καλών πρακτικών από επιτυχημένα έργα καινοτομίας και επενδύσεις πλήρους κλίμακας. Τα κύρια κριτήρια για την επιλογή των πόλεων ήταν η φιλοδοξία, η δέσμευση, η ικανότητα και η συμμετοχή των πολιτών και μια ισορροπημένη γεωγραφική κατανομή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι διαφορές στα επίπεδα ετοιμότητας των πόλεων. Επισημαίνουμε ότι τα οφέλη των πόλεων που έχουν επιλεγεί από την Αποστολή θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά κ.α.). Οι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής και θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re-branding). Επιπλέον, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, θα υλοποιηθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Αποστολή θα καλύψει τις ανάγκες του επανασχεδιασμού και της αναζωογόνησης των αστικών περιοχών με αναμενόμενα αποτελέσματα τη βελτίωση:

  1. της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος
  2. της ενεργειακής απόδοσης και της ποιότητας των κτιρίων
  3. του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου
  4. τη μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις
  5. την εξοικονόμηση φυσικών πόρων
  6. τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αστικών περιοχών.

H υλοποίηση όλων των δράσεων θα συνδέσει τις υφιστάμενες με τις νέες πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ με συνολικό παρονομαστή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το εθνικό σημείο αναφοράς για την Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επωφελείται από την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Αποστολή με την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλάνου ολιστικών παρεμβάσεων, με καθορισμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα 10ετίας. Οι παρεμβάσεις θα συνδεθούν με χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας.