14.8 C
Thessaloniki

Ο Δήμαρχος

Βιογραφικό


Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι απόφοιτος του Πειραματικού σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με βαθμό «άριστα» του Πανεπιστημίου Brown των Η.Π.Α.

Tο 1990 πραγματοποίησε την έναρξη εργασιών του ιδιωτικού του γραφείου στη Θεσσαλονίκης. Επέβλεψε μια σειρά μεγάλων έργων, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.(2010-2016) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (2011-2014). Το 2013 ο Κωνσταντίνος εξελέγη μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών (CEMR), Αντιπρόεδρος του Φορεά Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α), Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης “Ο Άγιος Στυλιανός” και συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Εκλέχθηκε ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2010 ενώ υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων (2011), ως μόνιμος αναπληρωτής Δημάρχου (2013) και ως Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού (2014). Από το 2019 είναι Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Λεύκες ή Χαμαίρωπες; Σκέψεις για τη Θεσσαλονίκη και την πολιτική» (2019).

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου ήταν ο Βασίλης Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και η μητέρα μου είναι η Λιλίκα Ζέρβα – Ωρολογά, φιλόλογος. Ο πατέρας μου είχε καταγωγή από το ιστορικό Σούλι, σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη ως μηχανικός και εργολάβος και ήταν ένας από τους δημιουργούς του ποδοσφαιρικού σταδίου του ΠΑΟΚ της Τούμπας. Υπήρξε μάλιστα πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ τη δεκαετία του 1960. Η πλευρά της μητέρας μου έλκει την καταγωγή της από το Μοναστήρι, ενώ ο προπάππους μου, Πέτρος Ωρολογάς, ήταν μακεδονομάχος από την Κορυτσά της ιστορικής περιοχής της Βορείου Ηπείρου. Η αδερφή της μητέρας μου και θεία μου, ήταν η Αλίκη Τέλλογλου η οποία μαζί με τον σύζυγο της Νέστορα, ίδρυσαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών το 1972.

Αποφοίτησα από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως αριστούχος. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α. από το οποίο αποφοίτησα με βαθμό «άριστα».

Από το 1990, που ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία, ζω και εργάζομαι ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.

Tην περίοδο 1994-1997 ήμουν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ και, ως τεχνικός σύμβουλος, ήμουν υπεύθυνος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου στον Φοίνικα και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του καλαθοσφαιρικού τμήματος που πρωταγωνιστούσε τότε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως τον Μάρτιο του 2016 διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε συνέχεια της εκλογής μου ως Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία – Γ. Μπουτάρης» ανέλαβα, τον Ιανουάριο του 2011, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Από τότε ήμουν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων και δράσεων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», η διοργάνωση του «Green Party», η δημιουργία του αστικού αμπελώνα κ.α.

Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου, η Κ.Ο.Θ. έδωσε σειρά συναυλιών σε αστικούς και περιφερειακούς χώρους (πλατείες, γυμναστήρια, ανοικτά θέατρα) και προσέφερε τη μουσική της αρτιότητα σε ακροατές που δεν είχαν τριβή με την κλασσική και έντεχνη μουσική, ενώ θεσπίστηκε η διοργάνωση των τακτικών συναυλιών της Κ.Ο.Θ. στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δωρεάν παρακολούθηση για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβα καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Τον Νοέμβριο του 2013 εκλέχτηκα μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 κέρδισα εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου διπλασιάζοντας τις ψήφους μου, και ανέλαβα, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ύστερα από διαφωνία με τον τότε Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης, παραιτήθηκα από το αξίωμα του αντιδημάρχου.

Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήμουν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη – τιμητική θέση.

Το 2017 αποχώρησα από την παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και παρέμεινα Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, όταν ανακοίνωσα επίσημα την υποψηφιότητά μου για τη θέση του Δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2019 εκλέχτηκα ως ο 61ος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με ποσοστό 67%, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει λάβει υποψήφιος Δήμαρχος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με τη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, είμαι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών (CEMR), Αντιπρόεδρος του Φορεά Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης “Ο Άγιος Στυλιανός” και συμμετέχω στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης  (ΟΑΣΘ).

Τέλος, έχω συγγράψει το βιβλίο «Λεύκες ή Χαμαίρωπες; Σκέψεις για τη Θεσσαλονίκη και την πολιτική» (2019).

Stelios-Aggeloudis

Photo by Panos Misailidis (P2 Photography)

 

Βιογραφικό


Ο Στέλιος Αγγελούδης γεννήθηκε στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης όπου κατοικεί μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής της Σ.Σ.Α.Σ. Έφτασε στο βαθμό του Λοχαγού, οπότε και παραιτήθηκε για να ασκήσει τη μάχιμη δικηγορία. Στη διάρκεια της θητείας του στις Ένοπλες Δυνάμεις ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη το Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του οποίου διετέλεσε πρώτος διευθυντής.

Το 1985 απέκτησε το δεύτερο πτυχίο στη Νομική Σχολή με ειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος στην ΕΡΤ3.

Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού και Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Από τις θέσεις αυτές συνέδεσε τη δράση του με τα ακόλουθα έργα:

  • Δημιουργία δεκάδων αθλητικών υποδομών, όπως το Ποσειδώνιο Εθνικό Κολυμβητήριο και το ΚΑΠΠΑ, το μοναδικό στην Ευρώπη Αθλητικό και Πολιτιστικό Κέντρο για Άτομα με Αναπηρία.
  • Κατάρτιση του νομοθετικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
  • Μεταφορά της παλιάς Κρεαταγοράς από το κέντρο της Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας, δημιουργώντας τους όρους της καταξίωσης του αθλήματος.

Από το 2001 συμμετέχει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, της οποίας σήμερα είναι Α’ Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος.

Ίδρυσε την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.

Συμμετείχε, ως Εντεταλμένος Σύμβουλος, στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Ίδρυσε το πρώτο Ολυμπιακό Μουσείο στη χώρα, το οποίο ανήκει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, εντάσσοντας τη Θεσσαλονίκη στη μεγάλη διεθνή Ολυμπιακή οικογένεια.

Το 2010 ανέλαβε τα καθήκοντα του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του στο Λιμάνι συνδέθηκε με την ανάπλαση της πρώτης προβλήτας και το “άνοιγμα” του λιμανιού στην πόλη, καθώς και με την ένταξη της Θεσσαλονίκης στους προορισμούς του τουρισμού κρουαζιέρας.

Με την ολοκλήρωση της θητείας του στο λιμάνι, επέστρεψε στα δικηγορικά του καθήκοντα και σε εκείνα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Τον Οκτώβριο του 2023 εξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.