17.2 C
Thessaloniki

Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θεσσαλονίκης
Βασ. Γεωργίου Α΄ 1 , ΤΚ 546 36 , Γραφείο 011Γ
Τηλ. 2313 318258,  2313 318260
email: k.evdoridis@thessaloniki.gr

Oργανωμένη απομάκρυνση πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών

Σε περίπτωση απόφασης της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης , ακολουθώντας πάντα το σχέδιο δράσης , είναι το καθ΄ύλην αρμόδιο για το συντονισμό των ενεργειών που κρίνονται απαραίτητοι για την υλοποίηση της δράσης .

Συγκεκριμένα προτείνεται η μετάβαση κλιμακίου υπαλλήλων του τμήματος ώστε να συντονίζουν επί τόπου τις επί μέρους δράσεις , βοηθώντας ταυτόχρονα τους λοιπούς υπαλλήλους του Δήμου στην απομάκρυνση του πληθυσμού.

Οι Υπηρεσίες του Δήμου που θα συμμετέχουν στην διαδικασία της οργανωμένης εκκένωσης πληθυσμού είναι :

Α) Η αντίστοιχη Δημοτική Κοινότητα ή Ενότητα
Β) Η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος
Γ) Η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων
Δ) Η Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων .

Με μέριμνα του τμήματος Πολιτικής Προστασίας θεωρείται σκόπιμο να δημιουργηθούν στο χώρο στον οποίο θα λάβει χώρα η οργανωμένη εκκένωση:

  • Ένα συντονιστικό κέντρο
  •  Ένας ή περισσότεροι, αν χρειάζεται, σταθμοί παροχής Α βοηθειών για τους πολίτες που απομακρύνονται
  • Σταθμοί πληροφόρησης των πολιτών είτε κατά μήκος της διαδρομής που θα χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνσή τους είτε σε κομβικά σημεία για να υποδεικνύουν τα οχήματα που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό.
  • Κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο, εάν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, θα ελέγξει για τυχόν εναπομείναντες κατοίκους και θα φροντίσει για την καταγραφή τους εφόσον αρνηθούν τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσής για λόγους προστασίας τους.
  • Κλιμάκιο της τροχαίας, για την καθοδήγηση σε δρόμους οι οποίοι έχουν προαποφασιστεί πως θα χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση.
  • Δίκτυο τηλεπικοινωνιών για την άμεση και απρόσκοπτη επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων στην υλοποίηση της απομάκρυνσης του πληθυσμού.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συνδράμει στην υλοποίηση της απομάκρυνσης του πληθυσμού με ένα (1) λεωφορείο 34 θέσεων, δύο (2) λεωφορεία των 14 θέσεων και τρία (3) ειδικά διαμορφωμένα οχήματα μεταφοράς Α.Μ.Ε.Α.

Για τις παραπάνω δράσεις είναι απαραίτητος εξοπλισμός, ο οποίος υπάρχει ήδη διαθέσιμος ή είναι στις υποχρεώσεις του Δήμου να προμηθευτεί και να φυλάσσεται σε χώρο ασφαλή, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο.

Έτσι θα επιτυγχάνεται η έγκαιρη μεταφορά αλλά και η ανάπτυξή του στο σημείο στο οποίο χρειάζεται.

Σημεία καταφυγής σε περίπτωση δασικής πυρκαγίας

Οι περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης που γειτνιάζουν με το περιαστικό δάσος είναι : Μαλακοπή , Ανω Τούμπα , Τριανδρία , Σαράντα Εκκλησιές και Ευαγγελίστρια.

Για κάθε μια από αυτές τις περιοχές προτείνονται τα παρακάτω σημεία καταφυγής σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.