24.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΑυτοτελές Τμήμα Γενικού ΓραμματέαΣυνεδρίαση Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων

Συνεδρίαση Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων

Ο σχεδιασμός ενεργειών με αντικείμενο την πρόληψη και την ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από πιθανή εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, αναπτύχθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Μαΐου 2017, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς, τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες συνθήκες, να προστατεύσουν τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των πολιτών, θέτοντας όλα τα παραπάνω στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, όσον αφορά στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμική δραστηριότητα, όπως:

  • εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία. Επισημαίνεται ότι μέσα στο 2017 εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 25 σχολεία, στα οκτώ εκ των οποίων υλοποιήθηκαν εκπαιδεύσεις για την αντιμετώπιση σεισμών, ενώ προγραμματίζονται παρόμοιες εκπαιδεύσεις και στα υπόλοιπα,
  • ασκήσεις εκκένωσης σε κτίρια που στεγάζουν Υπηρεσίες του Δήμου (παιδικοί σταθμοί, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο κά),
  • προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία,
  • ολοκλήρωση 29 αναμονών αποχέτευσης (συνδέσεις με το δίκτυο της ΕΥΑΘ) μέσα στην τελευταία διετία σε χώρους που έχουν επιλεγεί ως καταυλισμοί, όπως ορίζει ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Στόχος είναι η ύπαρξη αναμονών αποχέτευσης στο σύνολο των καταυλισμών,
  • διάθεση έντυπου υλικού στους δημότες από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, από τις πέντε Δημοτικές Κοινότητες και τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, καθόλη τη διάρκεια του έτους,
  • διάθεση ηλεκτρονικού πληροφοριακού υλικού στους πολίτες μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο Σχέδιο Ενεργειών είναι καταγεγραμμένες όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πληροφορίες με στόχο το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δήμου, γίνεται αναφορά στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Δήμου, στις υπηρεσίες και τα συνεργεία που θα συνδράμουν στο έργο της αποκατάστασης των πληγέντων. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως διευκρίνισε ο Θωμάς Ψαρράς.

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδύλης, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στο φαινόμενο των σεισμών, δίνοντας έμφαση στις προσπάθειες που απαιτούνται για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και με απώτερο σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων. «Από το 1978, χρονιά του μεγάλου σεισμού στην Θεσσαλονίκη, πολλά κτίρια έχουν επισκευαστεί. Σε γενικές, ωστόσο, γραμμές ο αστικός ιστός διακρίνεται από μια κατάσταση ανομοιογένειας» τόνισε ο ίδιος.

Στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίαση ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Αστυνομίας, του Γ’ Σώματος Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Β’ ΕΜΑΚ, του ΑΠΘ, του Δασαρχείου, του Λιμεναρχείου, των Δημοτικών Κοινοτήτων, του ΟΑΣΘ, του ΕΚΑΒ, πολλών εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ