23.5 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΠαρουσίαση του προγράμματος των 52ων Δημητρίων

Παρουσίαση του προγράμματος των 52ων Δημητρίων

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη 19  Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο Καυτανζόγλειο Εθνικό Στάδιο.

Το φετινό φεστιβάλ που θα διαρκέσει από την 1η έως και τις 22 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, συναυλίες, εικαστικά, χορό, φωτογραφία και κινηματογράφο, σε ένα σύνολο 42 κύριων δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε τα Δημήτρια, ως ένα φεστιβάλ στο οποίο εμπεριέχονται όλες οι εκφράσεις της τέχνης και για το οποίο αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ανανέωσης. «Στα επτά χρόνια της θητείας μας προσπαθούμε να δώσουμε έναν άλλο αέρα, μια άλλη διάσταση στα Δημήτρια. Έχουμε πολύ χρόνο ακόμα μπροστά μας, για να αποδειχθεί αν το κατορθώνουμε ή όχι».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, ευχαρίστησε για τη στήριξη τον Δήμαρχο, τη διοίκηση του Δήμου, τις υπηρεσίες, τους φορείς της πόλης, την καλλιτεχνική επιτροπή, τους καλλιτέχνες και τα σχήματα που συμμετέχουν, καθώς και τους ανθρώπους της πόλης που συνέπραξαν για να πραγματοποιηθούν τα φετινά Δημήτρια. «Κλείνουμε φέτος τα επτά χρόνια των Δημητρίων με τη νέα διοίκηση και έχουμε παλέψει για την αλλαγή του πλαισίου, με τους καλλιτεχνικούς συμβούλους που, κάθε φορά, είναι εκείνοι που επιλέγουν το πρόγραμμα και όχι ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος».

Η Έλλη Χρυσίδου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολυμεσική έκθεση «Revolution in Art», που θα φιλοξενηθεί από την 1η Οκτωβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017 στο περίπτερο 2 της ΔΕΘ και βασίζεται στη συλλογή και το αρχείο Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: «Θέλουμε να στηρίξουμε τη Συλλογή Κωστάκη. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917, επιδιώκουμε να τονίσουμε το ρόλο που επιτελεί η τέχνη σε μια στιγμή κοινωνική και  ιστορική και τον τρόπο που μπορεί να ταιριάξει ή να ανατρέψει τα γεγονότα, αλλά και πως επηρεάζεται ή επηρεάζει τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές».

Ο γενικός συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος και υπεύθυνος για το σκέλος των εικαστικών, Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ανοικτό κάλεσμα των φετινών Δημητρίων προς επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, γεγονός που υποδηλώνει και την ταυτότητα της διοργάνωσης, η οποία ενθαρρύνει τη συλλογικότητα, το δημιουργικό κέφι και το ανοιχτό πνεύμα.

Εκ μέρους της καλλιτεχνικής επιτροπής, η Δήμητρα Κορωναίου, παρουσίασε τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων χορού, επισημαίνοντας ότι  διακρίνεται στα σκέλη των παραστάσεων και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

Ο Γιώργος Πεντζίκης,  από την πλευρά του, αναφερόμενος στην επιλογή του μουσικού προγράμματος, διευκρίνισε ότι η πρόθεση ήταν η δημιουργία ενός πολύχρωμου και πολυεθνικού ‘’μπουκέτου’’ εκδηλώσεων.

Ο Σάββας Πατσαλίδης, τέλος, τόνισε ότι από το σύνολο των 10 θεατρικών παραστάσεων που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι έξι προέρχονται από το εξωτερικό, εξηγώντας ότι κεντρική επιδίωξη υπήρξε η γεωγραφική διασπορά.

Το πρόγραμμα των 52ων Δημητρίων βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα:  https://dimitria.thessaloniki.gr/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ