23.9 C
Thessaloniki

LIFE SMART IN’AIR

Έργο: LIFE SMART IN’AIR

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: LIFE 2014 – 2020

Τίτλος Πράξης: Smart indoor air monitoring network to reduce the impacts of pollutants on environment and health (Έξυπνο δίκτυο παρακολούθησης εσωτερικού αέρα για τη μείωση των επιπτώσεων των ρύπων στο περιβάλλον και την υγεία)

Συνοπτικό τίτλος: LIFE SMART IN’AIR

Συνολικός προϋπολογισμός: 3.919.777 €

Προϋπολογισμός Δήμου Θεσσαλονίκης: 63.001 €

Ημερομηνία έναρξης: 1/7/2018

Ημερομηνία λήξης: 30/8/2022

Εταίροι: 1. In’Air Solutions (IAS), 2. Advantic Sistemas y Servicios S.L. – Advanticsys (ADSYS), 3. Energy Agency of Plovdiv (EAP), 4. Município de Faro (FARO), 5. Centre National de la Recherche Scientifique, (ICPEES), 6. Centrale Lille (IEMN), 7. Institut Scientifique de Service Public (ISSeP), 8. Comune di Padova (PADOVA), 9. Municipality of Thessaloniki (Dimos Thessalonikis) (THES), 10. Thurmelec (THU)

Το έργο «LIFE SMART IN’AIR» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE 2014 – 2020. Ανήκει στο υποπρόγραμμα (Sub-programme) «Περιβάλλον» (Environment), πρόσκληση (Call) «LIFE 2017», κατηγορία προτάσεων «Πιλοτικά Έργα» (Pilot Project), περιοχή προτεραιότητας (Thematic Priority) «Περιβάλλον και Υγεία» (Environment and Health, including chemicals and noise).

Περιγραφή: Κατά την τελευταία δεκαετία, η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα θέματα της ποιότητας του εξωτερικού αέρα έχει αυξηθεί και έχουν υλοποιηθεί αρκετές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του. Ωστόσο, οι πολίτες της ΕΕ δαπανούν το 80% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι παρούσα σε όλα τα κτίρια και είναι ένα σύνθετο ζήτημα για αντιμετώπιση, επειδή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ανταλλαγή εσωτερικού και εξωτερικού αέρα, οι εκπομπές από το κτίριο και τον εξοπλισμό του (π.χ. πίνακες ζωγραφικής, έπιπλα, σύστημα θέρμανσης και ψύξης), από τη χρήση καταναλωτικών προϊόντων για καθαρισμό κλπ. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στην υγεία (π.χ. πρόδρομος του άσθματος, αλλεργικές αντιδράσεις κλπ). Μεταξύ αυτών των ρύπων, τα BTEX (βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο, ξυλένιο) και φορμαλδεΰδη θεωρούνται πολύ επικίνδυνα.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, ο βασικός στόχος του έργου «LIFE SMART IN’AIR» είναι να επιδείξει μια ολοκληρωμένη και έξυπνη λύση για την παρακολούθηση και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου. Αυτό θα γίνει μέσω καινοτόμων μικροαναλύτων για την ομάδα ουσιών BTEX (Benzene, Toluene, Ethylbenzene, Xylene) και τη φορμαλδεΰδη (Formaldehyde), που θα συνδέονται με μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή για την εύκολη επεξεργασία των δεδομένων, τη σύνδεσή τους με τους κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και την εφαρμογή δράσεων για τη μείωση της ρύπανσης. Μετά τη δημιουργία των μικροανάλυτων θα γίνει πρακτική, πιλοτική εφαρμογή σε 4 σχολεία σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης (Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Βουλγαρία).

Ο ρόλος του Δήμου Θεσσαλονίκης εντοπίζεται στη φάση επίδειξης και εφαρμογής (Implementation actions) του έργου, καθώς και στις δράσεις διάχυσης και διαχείρισης (Public awareness and dissemination of results, Project management). Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου και αφού αναπτυχθούν οι μικροαναλυτές, θα διατεθεί μία σχολική αίθουσα για την παρακολούθηση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Η παρακολούθηση θα γίνει υπό διαφορετικές συνθήκες (με έπιπλα, χωρίς έπιπλα, με μαθητές, χωρίς μαθητές), σε κατάλληλες χρονικές περιόδους (π.χ. όταν τα σχολεία είναι κλειστά κλπ). Εφόσον χρειαστεί να γίνουν (μικρο) παρεμβάσεις για τη βελτίωση του αέρα, αυτές μπορεί να αφορούν άυλες δράσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα, τεχνικές παρεμβάσεις μικρής εμβέλειας ή αντικατάσταση συγκεκριμένων υλικών με προμήθεια άλλων, για τις οποίες προβλέπεται σχετικό κονδύλιο στον προϋπολογισμό της πρότασης.

Λοιπές πληροφορίες: http://www.life-smartinair.eu/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ