14.6 C
Thessaloniki

Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο των σύγχρονων θεσσαλονικέων λογοτεχνών στη βιβλιοθήκη Σ. Σταθμού

Πε09Μαι6:30 μμΠε8:00 μμΗ βυζαντινή Θεσσαλονίκη μέσα από το έργο των σύγχρονων θεσσαλονικέων λογοτεχνών στη βιβλιοθήκη Σ. Σταθμού6:30 μμ - 8:00 μμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Πέμπτη 9/5/19,  ώρα 18.30 – 20.00

στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού

Μοναστηρίου 93Β τηλ. 231331 8394

θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ», της Αναστασίας Δ. Βακαλούδη.

Το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, μέσα από τη λογοτεχνία, την ιστορία, τη θεολογία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη γεωγραφία, καθώς ξετυλίγεται η συγκλονιστική ιστορία της περίλαμπρης και κοσμοπολίτικης βυζαντινής Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο των  σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών που έχουν ως γενέτειρα πόλη τη Θεσσαλονίκη και αναβιώνουν με πολλούς και ποικίλους τρόπους στα έργα τους, τη μορφή, τη ζωή και τις περιπέτειες της πόλης κατά τη βυζαντινή εποχή. Το έργο των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών αντιπαραβάλλεται και συνδυάζεται με σχετικές βυζαντινές πηγές και άλλες ιστορικές πληροφορίες.

Στα σύγχρονα λογοτεχνικά κείμενα που εξετάζονται περιγράφεται με παραστατικότητα και γλαφυρότητα η τοπογραφία της Θεσσαλονίκης. Τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι χρησιμοποιούνται είτε ως σύμβολα της φαντασιακής πόλης που συμπυκνώνουν την ιστορία της και γίνονται στοιχεία μυθοποίησής της, είτε ως τοπόσημα ανάμεσα στα οποία διαδραματίζεται και εξελίσσεται η σύγχρονη ζωή των κατοίκων της πόλης και των ηρώων των λογοτεχνημάτων –και κατ’ επέκταση των ίδιων των συγγραφέων–, είτε απλά ως χώροι αναφοράς.

Παράλληλα, μέσα από τα έργα των σύγχρονων Θεσσαλονικέων λογοτεχνών ζωντανεύει η ιστορία της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα που συνυφαίνονται με τη ζωή της πόλης και σημαδεύουν την ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η θαυματουργική παρουσία του πολιούχου Αγίου Δημητρίου που ταυτίζεται με τη Θεσσαλονίκη, αναδύονται σχεδόν θεατρικά μέσα από τις γραμμές των ποιημάτων και των πεζογραφημάτων των σύγχρονων λογοτεχνών της πόλης.

Όπως γράφει ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, «…της πόλης το πρόσωπο…σκεπάζουν…σύν­νεφα γεμάτα όνειρα, που μπορείς να ταξιδέψεις προς όλες τις διαστάσεις σε κάθε απόσταση»· «…στους κόλπους της Θεοτόκου Μητέρας βρίσκεται η πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης ολόκληρη»· «στην άκρη της θάλασσας καρδιά, κοιτίδα του ένδοξου Μυροβλύτη Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη».

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Ώρα

(Πέμπτη) 6:30 μμ - 8:00 μμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού