16 C
Thessaloniki

‘’ΗΡΩΕΣ’’

Πα21Ιουν9:00 πμ‘’ΗΡΩΕΣ’’9:00 πμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής – 21 Ιουνίου 2019

Συμπαραγωγή Ο.Μ.Μ.Θ. και Διεύθυνσης Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Είσοδος ελεύθερη

Μετά την πρόσφατη επιτυχημένη συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο 2019 με παρουσίαση μουσικών συνθέσεων από σύγχρονα Video Games, οι δύο φορείς συνενώνουν και πάλι τα μουσικά τους σύνολα, την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και την MOYSA Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για να προσφέρουν στο κοινό της πόλης μία λαμπρή συναυλία, έναν μεγάλο μουσικό εορτασμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής χωρίς εισιτήριο εισόδου. Μια μουσική πανδαισία από έργα με κοινή θεματική και τον τίτλο ‘’ΗΡΩΕΣ’’.  Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ερμηνευτεί η επαναστατική Συμφωνία αρ. 3, ‘’Ηρωική’’ του L. v. Beethoven, αρχικά αφιερωμένη στον Μέγα Ναπολέοντα. Στο δεύτερο μέρος θα εκτελεστούν δύο μέρη από την συμφωνική σουίτα του μπαλέτου ’’Rodeo’’ του Αμερικανού συνθέτη Aaron Copland. Το έργο περιγράφει την ζωή των Cowboys και Cowgirls, ενώ εμπεριέχει παλιές αμερικάνικες λαϊκές μελωδίες όπως το τότε γνωστό λαϊκό τραγούδι ‘’Η υποχώρηση του Βοναπάρτη’’. Σε αυτή τη μελωδία θα συμμετάσχουν σε ρόλο έκπληξη και τα πιο μικρά σε ηλικία μέλη της MOYSA. Στo finale της συναυλίας θα ζωντανέψει ο μύθος του θρυλικού επαναστάτη ήρωα θρακικής καταγωγής Σπάρτακου, μέσα από τέσσερα μέρη από τις σουίτες του μπαλέτου του Aram Khatchaturian ‘’Spartacus’’.
Η μεγάλη αυτή γιορτή της μουσικής θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου 2019 και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο.
Πρόγραμμα:

A’ μέρος

  1. L. v. Beethoven: Συμφωνία αρ. 3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 55, ‘’Ηρωική’’

Β’ μέρος

Aaron Copland: Rodeo – Σουίτα μπαλέτου
Dance Episodes
– Corral Nocturne
– Hoe Down
Aram
Κhatchaturian: Spartacus – Σουίτες μπαλέτου

– Adagio of Spartacus and Phrygia από την Σουίτα No. 2
– Variation of Aegina and Bacchanalia από την Σουίτα No. 1
–  Scene and Dance with Crotalums από την Σουίτα No. 1
–  Dance of Gaditanae and Victory of Spartacus από την Σουίτα No. 1
Μουσική διδασκαλία MOYSA: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ τον Μάρτιο του 2015 με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα και τότε Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Οργανισμού, Γιώργου – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, και με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι μία κοινότητα νέων μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε συναφείς τομείς, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής. Μέχρι σήμερα η MOYSA έχει συνεργαστεί με τους Αρχιμουσικούς Yuri Azevedo, Ζωή Ζενιώδη, Γεώργιο Βράνο, Daniele Gatti, Dr. Dariusz Mikulski, Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, Sami Matus, Μίλτο Λογιάδη, Μιχάλη Οικονόμου κ.ά. Έχει συμπράξει με προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Vladimir Mendelssohn, Barbara Hendricks, Σίμος Παπάνας κ.ά., καθώς και με σημαντικές Ορχήστρες ανάμεσα στις οποίες οι Prague Symphony Orchestra, Cameristi del Teatro alla Scala, Royal Concertgebouw Orchestra, European Union Youth Orchestra (EUYO), Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά. Από το 2016 διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι το “Θερινό Σχολείο της MOYSA”. Αρχιμουσικός της MOYSA είναι ο μαέστρος, συνθέτης και βιολοντσελίστας Θοδωρής Παπαδημητρίου.

 

 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες,  διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

 

 

 

 

 

Ώρα

(Παρασκευή) 9:00 πμ(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης