15.8 C
Thessaloniki

«Διδώ και Αινείας»

Τε02Οκτ7:00 μμ«Διδώ και Αινείας»7:00 μμ(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

 

Henry Purcell

«Διδώ και Αινείας»

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Όπερα Δωματίου Αγίας Πετρούπολης

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

2 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19.00

Ρωσία, Όπερα Δωματίου Αγίας Πετρούπολης

 Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης προσκαλείται από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την Όπερα Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης να ταξιδέψει στη Ρωσία και να συμμετάσχει στο ανέβασμα της Όπερας ‘’Διδώ και Αινείας’’ του Henry Purcell στις 2 Οκτωβρίου 2019 στην Όπερα Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης.

Η παραγωγή σχεδιάστηκε από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2018 για 9 παραστάσεις με θεσσαλονικείς λυρικούς τραγουδιστές διεθνούς αναγνώρισης.

Φέτος η παραγωγή γίνεται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου.    Ένα από τα γνωστότερα έργα του Άγγλου συνθέτη, η Όπερα «Διδώ και Αινείας» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1689, στο Josias Priest’s girls’ school στο Λονδίνο και από τότε παρουσιάζεται σε όλα τα μεγάλα θέατρα. Ένα αριστουργηματικό έργο της μπαρόκ εποχής, που διηγείται τον τραγικό έρωτα της βασίλισσας της Καρχηδόνας με τον γενναίο πολεμιστή της Τροίας. Είναι η όπερα με τα εκτσασιακά ρετσιτατίβι, τα οποία εναλλάσσονται με ρυθμικά και απόκοσμα χορωδιακά μέρη και άριες και με συγκλονιστικό φινάλε το πασίγνωστο lamento της Διδούς, του οποίου οι σελίδες θεωρούνται από τις πιο ομορφότερες της οπερατικής γραφής.                                                          Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Κυανίδης, τα κοστούμια η ιδρυτής και πρώτη πρόεδρος της Όπερας Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μανωλεδάκη και την καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνογραφία της παραγωγής έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.

Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, της οποίας την μουσική προετοιμασία έχει η Μαίρη Κωνσταντινίδου.

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου

Σκηνοθεσία-κινησιολογία: Δημήτρης Κυανίδης
Κοστούμια: Ιωάννα Μανωλεδάκη
Καλλιτεχνική επιμέλεια-Σκηνικά: Αθανάσιος Κολαλάς     Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος                              Μουσική Διεύθυνση Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Voice casting : Βαρβάρα Τσαμπαλή
Σχεδιασμός αφίσας: Αλεξία Βαλταδώρου

Διδώ: Σοφία Μητροπούλου
Αινείας:  Armando Puklavec
Μάγισσα:  Νίκος Σπανός
Μπελίντα: Νατάσσα Κοψαχείλη
Χορωδία : Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης

Ώρα

(Τετάρτη) 7:00 μμ(GMT+00:00)