14.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΔιεύθυνση ΠαιδείαςΑνοιχτό ΠανεπιστήμιοΑνοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης - Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στο Κέντρο Ιστορίας...

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης – Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης –

«Οι στράτες των ζώων: αποτυπώματα στο χρόνο και το τοπίο» τιτλοφορείται η ομιλία της Αν. Καθηγήτριας Μαρίας Καρατάσιου, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και ώρα 19:00.

Όπως τονίζει η κ. Καρατάσιου, η μετακινούμενη κτηνοτροφία είναι ένα παραδοσιακό σύστημα εκτροφής των ζώων και δηλώνει την ετήσια μετακίνηση των κοπαδιών μεταξύ θερινών και χειμερινών βοσκοτόπων. Η διαδικασία και η «στράτα» της μετακίνησης εμπεριέχει οικολογικά, πολιτισμικά, λαογραφικά, εθνολογικά, εθνοβοτανικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία ενώ μέσα στο πέρασμα του χρόνο έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του τοπίου ιδιαίτερα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Οι γνώσεις και οι πρακτικές των μετακινούμενων κτηνοτρόφων σχετίζονται με την καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των κοπαδιών τους αλλά και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων Η καταγραφή και αναβίωση των παραδοσιακών διαδρομών μετακίνησης θα βοηθήσει στην διάσωση πολιτισμικών στοιχείων αλλά παράλληλα θα προσφέρει δυνατότητες για ανάπτυξη ενός νέου τουρισμού με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η κ. Μαρία Καρατάσιου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λιβαδικής Οικολογίας. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η οικολογία και η οικοφυσιολογία των φυτών, η προσαρμογή των φυτών σε αβιοτικό και βιοτικό stress, η οικολογία της βόσκηση, η βιοποικιλότητα, οι υδατικές σχέσεις των φυτών, ο ρόλος της βόσκησης στο τοπίο και η μετακινούμενη κτηνοτροφία. Έχει συμμετάσχει σε 20 ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συνέδρια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι επιστημονικά υπεύθυνη σε ερευνητικά έργα πτυχιακές και διδακτορικές διατριβές σχετικά με το ρόλο της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και των παραδοσιακών διαδρομών μετακίνησης των ζώων στη βιοποικιλότητα τις χρήσεις γης και το τοπίο

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης από τις 4 Φεβρουαρίου 2019 και κάθε Δευτέρα έως τις 6 Μαΐου 2019 έχει τίτλο «Στις Γειτονιές της Επιστήμης».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζεται η σχέση της επιστημονικής έρευνας με την καθημερινότητα. Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι, οι επιστήμονες στην ερευνητική τους εργασία, ασχολούνται με πολύ εξειδικευμένα θέματα, τα οποία είναι ξέμακρα από την καθημερινότητα και τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η ανθρωπότητα.  Επιπλέον, η εξειδίκευση οδηγεί τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν γλώσσα και εργαλεία, τα οποία είναι μακριά από την καθημερινότητα και τις εμπειρίες του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, η αφετηρία και ο τελικός στόχος των επιστημόνων, είναι ακριβώς η αντιμετώπιση των καθημερινών προσωπικών και παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η υγεία, το περιβάλλον, αειφόρος ανάπτυξη κλπ.  Σκοπός αυτής της ενότητας είναι επιστήμονες, από διάφορες ερευνητικές περιοχές (γειτονιές της επιστήμης), να δείξουν, πώς φαινομενικά ασύνδετα με την καθημερινότητα φαινόμενα, σχετίζονται άμεσα με αυτήν και είναι ουσιαστικά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα καθημερινά και παγκόσμια προβλήματα. Παράλληλα με τις διαλέξεις θα πραγματοποιούνται ασφαλή πειράματα, με καθημερινά υλικά και με σκοπό να παρατηρήσουμε άμεσα σχετικά φαινόμενα.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Χαρίτων Πολάτογλου: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα είναι αυτά που απασχολούν τους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Η ειδική ορολογία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες πολύ συχνά εμποδίζει την επικοινωνία των επιστημόνων με το κοινό. Σκοπός αυτής της ενότητας διαλέξεων είναι να μιλήσουμε για την επιστήμη με απλό αλλά όχι απλοϊκό τρόπο»

Πρόγραμμα των επόμενων ομιλιών:

α/α Ημερομηνία   Ομιλητής-ομιλήτρια       Θέμα
1. 1/4/2019 Μαρία Τσιμίδου Καθηγήτρια, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ Επίκαιρα θέματα
ασφάλειας τροφίμων
2. 8/4/2019 Βασίλειος Μέλφος
Αν. Καθηγητής Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας
Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ
Ο μαγικός κόσμος των ορυκτών και των πετρωμάτων
3. 15/4/2019 Παναγιώτης Μπαμίδης
Αν. Καθηγητής Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ
Ταίριασμα ανθρώπου και μηχανής: πόσο έτοιμοι είμαστε στις γειτονιές της επιστήμης και της κοινωνίας;

 

4. 6/5/2019 Ιωάννης Αντωνίου Καθηγητής

Τομέας Στατιστικής και Επιχειρησιακής Έρευνας, Τμήμα Μαθηματικών, ΑΠΘ

Από τη γεωμετρία των δικτύων στην κοινωνική επιρροή
 
 

Έναρξη: 19.00

Χώρος: Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ