16.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΔιεύθυνση Πολιτισμού και ΤουρισμούΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέους συνθέτες, αρχιμουσικούς και σολίστ κρουστών

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέους συνθέτες, αρχιμουσικούς και σολίστ κρουστών

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης που υπάγεται στην Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών θα πραγματοποιήσει συναυλία στο πλαίσιο εκπαιδευτικού εργαστηρίου με τίτλο:

ΝΕΟΙ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΟΛΙΣΤ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΕΡΓΑ ΝΕΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ 2

Η συναυλία θα γίνει την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύνθεσης έργου για Α’ παγκόσμια εκτέλεση από την Σ.Ο.Δ.Θ. και σύμπραξης αρχιμουσικού και σολίστ. Οι δοκιμές ορχήστρας και το εκπαιδευτικό εργαστήριο θα διαρκέσουν από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 μέχρι και την ημέρα της συναυλίας.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να μην έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και την 4η Δεκεμβρίου 2019 και να είναι Έλληνες ή Κύπριοι πολίτες, καθώς και Έλληνες ή Κύπριοι της ομογένειας. Στο εκπαιδευτικό εργαστήριο μπορούν να λάβουν μέρος και πολίτες άλλων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα ή στην Κύπρο και γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Οι νέοι καλλιτέχνες (διευθυντές/ντριες ορχήστρας, σολίστ και συνθέτες/τριες) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: tcso.projects@gmail.com ζητώντας αρχικά την φόρμα αίτησης, που θα κληθούν να επιστρέψουν με email συμπληρωμένη επισυνάπτοντας τα ηλεκτρονικά αρχεία, τα οποία θα τους ζητηθούν το πολύ σε δύο 24 ώρα από την ώρα της ηλεκτρονικής αποστολής της κενής φόρμας αίτησης από τον διοργανωτή.

Α) Για τους Αρχιμουσικούς και σολίστ:

Οι αρχιμουσικοί και σολίστ μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση και να ζητούν να τους σταλεί η κενή φόρμα αίτησης.

H συμπληρωμένη φόρμα αίτησης θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

1. Συνοδευτικό κείμενο – δήλωση στο αντίστοιχο πεδίο, ότι σε περίπτωση που επιλεγούν, θα είναι παρόντες σε όλες τις δοκιμές και δράσεις καθ’ όλο το διάστημα του εργαστηρίου από 27 Νοεμβρίου μέχρι και 4 Δεκεμβρίου 2019.

2. Στοιχεία επικοινωνίας του υποψηφίου.

3. (Μόνο για τους αρχιμουσικούς) Σύνδεσμο Youtube ή cloud (και όχι ηλεκτρονική αποστολή αρχείου ήχου και εικόνας π.χ. με wetranfer), όπου ο αρχιμουσικός θα διευθύνει ένα ή (προτιμότερο) δύο πιάνα την Συμφωνία αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67 του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, από την αρχή του έργου μέχρι το μέτρο 58. Η βιντεοσκόπηση μπορεί να γίνει απλώς με ένα κινητό τηλέφωνο, αρκεί να εξασφαλίζει την αναπαραγωγή με ευδιάκριτη εικόνα και ήχο, με επικεντρωμένη την κάμερα στον αρχιμουσικό να διευθύνει την ορχήστρα σε προσομοίωση.

4. (Μόνο για τους σολίστ) Σύνδεσμο Youtube ή cloud (και όχι ηλεκτρονική αποστολή αρχείου ήχου και εικόνας π.χ. με wetransfer), όπου ο σολίστ θα ερμηνεύει με την συνοδεία πιάνου ή και χωρίς εάν πρόκειται για solo έργο, ένα έργο ή μέρος αυτού της επιλογής του για μαρίμπα μέγιστης διάρκειας 5 λεπτών. Η βιντεοσκόπηση μπορεί να γίνει απλώς με ένα κινητό τηλέφωνο, αρκεί να εξασφαλίζει την αναπαραγωγή με ευδιάκριτη εικόνα και ήχο, με επικεντρωμένη την κάμερα στον μουσικό.

Μαζί με την αποστολή της συμπληρωμένης φόρμας αίτησης θα πρέπει να επισυναφθούν τα παρακάτω:

1. Σκαναρισμένη εικόνα αστυνομικής ταυτότητας (και των δύο όψεων).

2. Bιογραφικό (σε μορφή Word μέχρι 200 λέξεις).

3. Πρόσφατη φωτογραφία καλής ανάλυσης.

4. Τίτλους σπουδών ή τίτλο εκπαιδευτικού ιδρύματος που τώρα σπουδάζουν και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται. Η συμμετοχή αρχιμουσικών ή σολίστ που δεν έχουν λάβει δίπλωμα οργάνου ή διεύθυνσης ορχήστρας αντίστοιχα, είναι επίσης ευπρόσδεκτη.

Οι σολίστ που θα επιλεγούν θα κληθούν να συμμετάσχουν και ως μουσικοί στην σύνθεση της ορχήστρας σε κάποια έργα του προγράμματος, στα οποίο φυσικά δεν θα παίζουν ως σολίστ.

5. Πάρτα του έργου (PDF) που ερμηνεύεται από τον σολίστ στον σταλμένο σύνδεσμο οπτικοακουστικού υλικού (μόνο για τους σολίστ).

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων και της αποστολής της φόρμας αίτησης, καθώς και των συνημμένων ορίζεται η 1η Μαΐου  2019 (23:59). Μέχρι αυτήν την ημερομηνία και ώρα δηλαδή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Β) Για τους Συνθέτες:

1) Αρχικά, οι συνθέτες θα πρέπει μέχρι την καταληκτική ημερομηνία (1η Μαΐου 2019) να στείλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στο email: tcso.projects@gmail.com. Στην ίδια αυτή πρώτη επικοινωνία πρέπει να δηλώνουν, ότι επιθυμούν να συνθέσουν για το εργαστήριο και να συμπεριλάβουν συνημμένο κείμενο σε Word που να περιγράφει γενικά την σύνθεση και το θέμα του έργου που έχουν επιλέξει, καθώς και την σύνθεση ορχήστρας που θα χρησιμοποιήσουν. Το email αυτό θα πρέπει να σταλεί από μία ηλεκτρονική διεύθυνση, η οποία να μην προδίδει την πραγματική ταυτότητα του αποστολέα, διότι οι αποστολές έργων που θα ακολουθήσουν και γενικότερα η επικοινωνία θα είναι ανώνυμες. Στο email από το οποίο θα δηλωθεί αρχικά ο συνθέτης, θα επικοινωνεί ο διοργανωτής μέχρι και την ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Ήδη από το πρώτο email πρέπει να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος ένα ψευδώνυμο, με το οποίο και θα επικοινωνεί, μέχρι την αποκάλυψη των πραγματικών στοιχείων του, που θα γίνει μετά την συλλογή των αποτελεσμάτων από τις επιτροπές.

Όσο πιο γρήγορα εκδηλώσουν οι ενδιαφερόμενοι συνθέτες ενδιαφέρον, τόσο πιο γρήγορα θα λάβουν επιβεβαιωτικό e-mail με έγκριση να αρχίσουν την σύνθεση του έργου.  Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζεται η 1η Μαΐου  2019 (23:59).

2) Η διάρκεια κάθε έργου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 λεπτά.

Το οργανικό σύνολο της ορχήστρας δεν πρέπει να ξεπερνάει την παρακάτω σύνθεση (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μικρότερο σύνολο):

Μέγιστη σύνθεση ορχήστρας:

2 Φλάουτα, 2 Όμποε(2ος +Αγγλικό Κόρνο), 2 Kλαρινέτα(2ος +Μπάσο Κλαρινέτο), 2 Φαγκότα, 2 Κόρνα, 1 τρομπέτα, 1 τρομπόνι, 1 εκτελεστής για τύμπανα, 2 εκτελεστές για διάφορα κρουστά (συγκεκριμένα: Vibraphone, Marimba, Tubular bells, Xylophone, Glockenspiel, Bass drum, Snare drum, Tambourine, Maracas, Drum-set, Cymbals, Suspended cymbal, Tam-tam, Triangle, Temple-blocks, 5 Wood-blocks, 2 bongos, , 4 Tom-toms, Guiro, drum set), έγχορδα (8. 8. 6. 4. 3).

Οι συνθέτες που επιθυμούν να λάβουν μέρος, μπορούν να συμμετάσχουν σε μία από τις δύο ή και στις δύο κατηγορίες του εκπαιδευτικού εργαστηρίου:

α) σύνθεση έργου για ορχήστρα

β) σύνθεση έργου για μαρίμπα και ορχήστρα.

Οι ενδιαφερόμενοι συνθέτες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και στις δύο κατηγορίες ταυτόχρονα, εάν επιθυμούν να στείλουν δηλαδή δύο συνθέσεις.

Οι συνθέσεις για ορχήστρα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη θεματική και να συνδέονται με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία και ειδικές ανάγκες, στα οποία είναι αφιερωμένη η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το έργο δηλαδή να έχει οποιαδήποτε σύνδεση που να αφορά αυτήν την ημέρα ή μια γενικότερη έμπνευση που θα αντλείται από τα άτομα με αναπηρία και τις πτυχές της ζωής τους σε προσωπικό ή κοινωνικό επίπεδο. Η σύνθεση για μαρίμπα θα έχει ελεύθερο θέμα για τον κάθε συνθέτη. Τα έργα μπορούν να περιέχουν σολιστικά μέρη κορυφαίου μουσικού ορχήστρας και όχι σολίστ (μόνο η σύνθεση για μαρίμπα μπορεί να απευθύνεται σε σολίστ, νέο σε ηλικία, ίσως και ακόμη σπουδαστή) και να μην έχουν πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας (Σημείωση: στο πρώτο εκπαιδευτικό εργαστήριο 2018 απορρίφθηκαν πολλά έργα που στάλθηκαν, διότι ήταν πάρα πολύ σύνθετα ή υπερβολικής δυσκολίας).

3) Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2019 (23:59) θα πρέπει οι συνθέτες να έχουν στείλει ηλεκτρονικά την παρτιτούρα μαέστρου γραμμένη σε πρόγραμμα υπολογιστή, μαζί με ένα ηλεκτρονικό ακουστικό αρχείο προσομοιωτικής αναπαραγωγής του έργου. Εάν ο συνθέτης συμμετέχει στην κατηγορία του έργου για μαρίμπα και ορχήστρα, θα πρέπει να στείλει ηλεκτρονικά μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και την πάρτα της μαρίμπας. Εάν οι ενδιαφερόμενοι επιλέξουν να συνθέσουν έργο για ορχήστρα ΚΑΙ έργο για μαρίμπα και ορχήστρα τα ηλεκτρονικά αρχεία θα πρέπει να σταλούν με το ίδιο ψευδώνυμο.

4) Ταυτόχρονα, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία θα πρέπει να σταλεί ανώνυμη ή με το ίδιο ψευδώνυμο στην θέση του αποστολέα συστημένη ταχυδρομική αποστολή (σφραγίδα ταχυδρομείου 1η Σεπτεμβρίου 2019) της παρτιτούρας μαέστρου (και της πάρτας της μαρίμπας). Μπορεί ο συνθέτης να βάλει επίσης στην θέση του αποστολέα ένα άλλο πραγματικό όνομα και διεύθυνση, σε περίπτωση που το ταχυδρομείο απαιτεί όνομα αποστολέα που να είναι υπαρκτό πρόσωπο.

5) Μέσα στο ταχυδρομικό φάκελο θα πρέπει να υπάρχει ένας ακόμη καλά σφραγισμένος φάκελος Α4, στον οποίο οι συνθέτες θα πρέπει να εσωκλείουν μια φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας (διπλής όψεως) και μία ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη από ΚΕΠ), ότι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσαν αντιστοιχεί στο πραγματικό τους όνομα. Στην δήλωση αυτή πρέπει να αναγράφονται και τα στοιχεία επικοινωνίας του συνθέτη (ηλεκτρονική διεύθυνση, κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.).

6) Η ταχυδρομική αποστολή θα πρέπει να σταλεί στην ακόλουθη διεύθυνση:

Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

Ναυάρχου Κουντουριώτη 17

54625 Θεσσαλονίκη

Μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2019, οι διοργανωτές δεσμεύονται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα και να διαμοιράσουν τις παρτιτούρες και τις πάρτες σε αρχιμουσικούς και σολίστ. Οι αρχιμουσικοί και σολίστ που θα έχουν επιλεχθεί θα λάβουν την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους στην συναυλία. Οι συνθέτες των οποίων τα έργα θα επιλεγούν θα πρέπει να στείλουν ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά μουσικό υλικό (πάρτες ορχήστρας), όπως ακριβώς τους ζητηθεί, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 (ημέρα που τα υλικά πρέπει να έχουν παραδοθεί σε έντυπη μορφή στα γραφεία της ορχήστρας), όπως επίσης και ηλεκτρονικά βιογραφικό (σε μορφή Word μέχρι 200 λέξεις), πρόσφατη φωτογραφία καλής ανάλυσης και περιγραφή – ανάλυση του έργου μέχρι 200 λέξεις.

Η αποσφράγιση των φακέλων με τα πραγματικά προσωπικά στοιχεία των συνθετών θα γίνει μετά την συλλογή των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας των έργων, παρουσία μελών των επιτροπών.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δοθείσες καταληκτικές ημερομηνίες ή το μουσικό υλικό δεν είναι σωστό ή ευανάγνωστο ή καταστρατηγηθεί η ανωνυμία της διαδικασίας επιλογής των έργων ή τα πραγματική δεδομένα του συνθέτη που θα αποκαλυφθούν δεν πληρούν τους όρους του εργαστηρίου θα ακυρώνεται η συμμετοχή και θα επιλέγονται επιλαχόντα έργα. Οι διοργανωτές δεσμεύονται να ηχογραφήσουν και να βιντεοσκοπήσουν τις εκτελέσεις και να παραδώσουν στους συμμετέχοντες αρχεία που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με όρους που θα συμφωνηθούν.

Οι αποφάσεις και οι επιλογές των διοργανωτών δεν πρόκειται να αποτελέσουν θέμα συζήτησης ή διαπραγμάτευσης.  Ο κάθε ενδιαφερόμενος που θα δηλώσει συμμετοχή θα πρέπει να αποδέχεται εξ’ αρχής τον όρο, ότι ενδέχεται να μην συμμετέχει στο εργαστήριο εάν δεν έχει τελικά επιλεγεί από τις επιτροπές.

Το κόστος διαμονής και μετακίνησης των συμμετεχόντων βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους.

Το εγχείρημα αυτό θα έχει επίσης εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στις δοκιμές τα μέλη της ορχήστρας θα μπορούν να εκφέρουν την άποψη τους προς τον αρχιμουσικό και τον συνθέτη για το πώς οι ίδιοι εκλαμβάνουν από την θέση του μουσικού την παρτιτούρα του συνθέτη ή τον τρόπο διεύθυνσης του αρχιμουσικού. Καθηγητές σύνθεσης και αρχιμουσικοί της Σ.Ο.Δ.Θ. θα συμμετέχουν στις δοκιμές και θα καθοδηγούν τους νέους συνθέτες και τους νέους αρχιμουσικούς και σολίστ.

Πληροφορίες – διευκρινίσεις θα δίνονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  tcso.projects@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ