15.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΔιεύθυνση ΠαιδείαςΑνοιχτό Πανεπιστήμιο«Οίνος, ένας γνωστός/άγνωστος» ομιλία της Επ. Καθηγήτριας Ευφημίας Χατζηδημητρίου

«Οίνος, ένας γνωστός/άγνωστος» ομιλία της Επ. Καθηγήτριας Ευφημίας Χατζηδημητρίου

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Οίνος, ένας γνωστός/άγνωστος» τιτλοφορείται η ομιλία της Επ. Καθηγήτριας Ευφημίας Χατζηδημητρίου, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και ώρα 19:00.

Όπως τονίζει η κ. Χατζηδημητρίου, θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης του δημοφιλούς ποτού μέσα από βασικά στοιχεία της ταυτότητάς του, της παραγωγικής διαδικασίας και της οργανοληπτικής του αξιολόγησης. Θα δούμε το ρόλο που παίζει η ποικιλία, η οινοποιητική τεχνική και θα ταξιδέψουμε με αρώματα και γεύσεις.

Η Επ. Καθηγήτρια Ευφημία Χατζηδημητρίου είναι Γεωπόνος, Οινολόγος, Dr Οινολογίας, και εργάζεται στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.Κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος ικανότητας στη γευσιγνωσία οίνων από το Πανεπιστήμιο Bordeaux II, Γαλλία. Κριτής-γευσιγνώστης σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνων και εθνικές επιτροπές. Διδάσκει μαθήματα στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Χημείας και Γεωπονίας ΑΠΘ, καθώς και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ. Είναι εισηγήτρια σε προγράμματα επιμόρφωσης στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 45 πτυχιακές και Διπλωματικές εργασίες και είναι μέλος τριμελούς εξεταστικής επιτροπής Διπλωματικών εργασιών, συμβουλευτικής και εξεταστικής επιτροπής Διδακτορικών Διατριβών. Το δημοσιευμένο έργο της αποτελείται από περισσότερες από 40 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Είναι μέλος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, της Ένωσης Οινολόγων του Bordeaux, καθώς και κριτής σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης από τις 4 Φεβρουαρίου 2019 και κάθε Δευτέρα έως τις 6 Μαΐου 2019 έχει τίτλο «Στις Γειτονιές της Επιστήμης».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζεται η σχέση της επιστημονικής έρευνας με την καθημερινότητα. Γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι, οι επιστήμονες στην ερευνητική τους εργασία, ασχολούνται με πολύ εξειδικευμένα θέματα, τα οποία είναι ξέμακρα από την καθημερινότητα και τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η ανθρωπότητα.  Επιπλέον, η εξειδίκευση οδηγεί τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν γλώσσα και εργαλεία, τα οποία είναι μακριά από την καθημερινότητα και τις εμπειρίες του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, η αφετηρία και ο τελικός στόχος των επιστημόνων, είναι ακριβώς η αντιμετώπιση των καθημερινών προσωπικών και παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η υγεία, το περιβάλλον, αειφόρος ανάπτυξη κλπ.  Σκοπός αυτής της ενότητας είναι επιστήμονες, από διάφορες ερευνητικές περιοχές (γειτονιές της επιστήμης), να δείξουν, πώς φαινομενικά ασύνδετα με την καθημερινότητα φαινόμενα, σχετίζονται άμεσα με αυτήν και είναι ουσιαστικά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα καθημερινά και παγκόσμια προβλήματα. Παράλληλα με τις διαλέξεις θα πραγματοποιούνται ασφαλή πειράματα, με καθημερινά υλικά και με σκοπό να παρατηρήσουμε άμεσα σχετικά φαινόμενα.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Χαρίτων Πολάτογλου: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα είναι αυτά που απασχολούν τους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Η ειδική ορολογία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες πολύ συχνά εμποδίζει την επικοινωνία των επιστημόνων με το κοινό. Σκοπός αυτής της ενότητας διαλέξεων είναι να μιλήσουμε για την επιστήμη με απλό αλλά όχι απλοϊκό τρόπο»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ