17.4 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΣΟΔΘΔελτία Τύπου‘’ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ’’ 

‘’ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ’’ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η ΣΟΔΘ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Συναυλία

για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ από τον Ο.Μ.Μ.Θ.

και την Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού

Δήμου Θεσσαλονίκης

‘’ΦΡΙΚΑΝΤΕΛΑ, Η ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΣΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ’’ 

Μουσική επένδυση, παρουσίαση και αφήγηση

του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής  (Μ1)

 

Μια φορά κι έναν καιρό, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η μάγισσα Φρικαντέλα Ζαρζουέλα Σαλμονέλα Στρυφνίνη ζύμωνε κουλουράκια με μαγική μαγιά, όταν άκουσε χαρούμενες παιδικές φωνές να τραγουδούν τα κάλαντα. Όμως η Φρικαντέλα ήταν κακιά. Πολύ κακιά. Τόσο κακιά, που μισούσε αφάνταστα όλα τα καλά. Μα περισσότερο απ’ όλα μισούσε τα κάλαντα…

Το Ensemble Αρπών PerHarps, η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά υπό την διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά, αναδεικνύοντας τη μεταμορφωτική δύναμη της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχή.

Ένα ταξίδι για μικρούς και μεγάλους γεμάτο… μαγικά ξόρκια, περιπέτεια και μουσική από το κλασικό συμφωνικό ρεπερτόριο και την ελληνική παράδοση σε μία μουσική σύνθεση συνδυασμένη με ενορχηστρώσεις και συνθέσεις του αρχιμουσικού και Θεσσαλονικιού συνθέτη, που έγιναν αποκλειστικά για τη χριστουγεννιάτικη αυτή συναυλία της Σ.Ο.Δ.Θ.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 21:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής (Μ1)

 

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ

Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο για φοιτητές – ανέργους)

TΕΤ  19/12          21:00

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-

Αίθουσα Φίλων Μουσικής

“Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα”

 

 

Ensemble Αρπών PerHarps

Κατερίνα Κίτσου | μουσική προετοιμασία ensemble

 

Χορωδία Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Αγγελική Κρίσιλα | μουσική διδασκαλία χορωδίας

 

Δήμητρα Χουμέτη | σκηνοθεσία

Μαρία Καβαλιώτη | φωτισμοί

Μαίρη Μωραϊτοπούλου | αφήγηση

 

Μουσική διεύθυνση – μουσική επιμέλεια – συνθέσεις – διασκευές – ενορχηστρώσεις:

 Άλκης Μπαλτάς

 

 

 

 

Άλκης Μπαλτάς           

 

O Άλκης Μπαλτάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Ανώτατη Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου, από όπου πήρε δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας, ενώ κατέχει και το πτυχίο Νομικής του Α.Π.Θ. Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Δίδαξε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας στο Α.Π.Θ. και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών. Από το 2010 είναι αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας και από το 2001 μέχρι σήμερα, έχει την καλλιτεχνική ευθύνη του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, καθώς και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ωδείου «Μουσικό Κολλέγιο» στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έργα του έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία και μεγάλος αριθμός χορωδιακών, συμφωνικών, λυρικών και άλλων συνθέσεών του, έχουν επανειλημμένα εκτελεστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ συνθέσεις του έχουν διακριθεί σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Ως μαέστρος έχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό.

Χορωδία Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης    

 

Η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 1992, ενώ από το 1996 τη διευθύνει η Αγγελική Κρίσιλα. Έχει δώσει συναυλίες εκπροσωπώντας   την Ελλάδα σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς συναντήσεις. Συμμετείχε στις παραστάσεις Βάτραχοι του Αριστοφάνη, Τρωάδες του Ευριπίδη και τις όπερες Tosca και La Bohème του G. Puccini, Hänsel und Gretel του E. Humperdinck. Συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Όπερα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Sindos Concert Band, κ.ά. Με πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, συμμετείχε στην τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών 2001, προς τιμήν του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Με πρόσκληση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης εκπροσώπησε την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης στο Παρίσι, για τη διεκδίκηση της EXPO 2008. Έδωσε συναυλίες στο Stanislascollege του Ντελφτ  (Ολλανδία), στο Ζωγράφειο Λύκειο (Κωνσταντινούπολη), στη Ροτόντα, στο TEDx University of Macedonia, στα Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών που διοργανώνει  το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ.ά.

Απέσπασε πρώτα βραβεία και αργυρά μετάλλια σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς και έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους με τίτλους “Ευ ηχείν”, “By the riverside” και “Επί γης ειρήνη”.

 

 

 

 

Αγγελική Κρίσιλα  

Η Αγγελική Κρίσιλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Απόφοιτος της Ανώτατης Κρατικής Ακαδημίας Σόφιας (Μaster), του Πανεπιστημίου της Σόφιας (Μεταπτυχιακή ειδίκευση – Υποτροφία ΥΠΕΠΘ), της Ανώτατης Κρατικής Ακαδημίας Μουσικής και Χορευτικής Τέχνης του Πλόβντιβ (Bachelor), καθώς και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Διεύθυνση Χορωδίας, Παιδαγωγική της Μουσικής Εκπαίδευσης, Πιάνο και Ανώτερα θεωρητικά).

Παρακολούθησε  σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας, πιάνου, τραγουδιού, ανώτερων θεωρητικών, Alexander Technique, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύτηκε στη μέθοδο φωνοθεραπείας “Integrated Voice Therapy” με την Ελπίδα Κουτσουμπάκη.

Έχει διευθύνει τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, τη Χορωδία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τη Χορωδία Θεσσαλονίκης «Κλασικοί Τραγουδιστές», τη χορωδία του Ι. Ν. Αλεξάντερ Νιέφσκι, τη Χορωδία Δωματίου της Μουσικής Ακαδημίας Σόφιας, ενώ έχει συνεργαστεί με την Όπερα Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα της Όπερας του Βουκουρεστίου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσ/νίκης, τη Sindos Concert Band, με το TEDx University of Macedonia, κ.ά. Επίσης, υπήρξε χορωδός και βοηθός μαέστρου της χορωδίας «Μακεδονία», υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Αντώνη Κοντογεωργίου.

Απέσπασε  α’ βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς, αργυρά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους με τους τίτλους “Ευ ηχείν”, “By the riverside” και “Επί γης ειρήνη”.

 

Ensemble Αρπών PerHarps                                                                   

Οι PerHarps γεννήθηκαν το 2013 από την Κατερίνα Κίτσου, με τη σκέψη ότι λείπει από την Ελλάδα ένα διαφορετικό σύνολο, το οποίο θα αποτελείται από άρπες. Από τότε ξεκίνησε ένα ταξίδι του ευέλικτου αυτού συνόλου των σπουδαστών της, με πειραματισμούς και εναλλακτικές τεχνικές, παίζοντας κυρίως μεταγραφές της μπαρόκ, ιρλανδικής, κινηματογραφικής, ποπ μουσικής, κ.ά. Οι PerHarps έχουν παίξει σε παραγωγές του ΟΜΜΘ, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του ΚΩΘ, κ.ά. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το μουσικό παραμύθι και η συνεργασία τους με τη συγγραφέα Βασιλική Χαρίση.

Κατερίνα Κίτσου    

Η Κατερίνα Κίτσου έκανε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, με την Han – An Liu, παίρνοντας δίπλωμα με Άριστα. Επίσης, σπούδασε μουσική δωματίου στην Ακαδημία του Rotterdam. Παράλληλα σπούδασε βιολί και κατέχει δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί. Υπήρξε υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος και του Ο.Μ.Μ.Α. Βραβεύτηκε στον “Associazione Rovere d’Oro” στην Ιταλία, στην άρπα. Συμμετείχε σε φεστιβάλ ως σολίστ σε κοντσέρτα και έργα μουσικής δωματίου στην Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Αγγλία, Κύπρο και Ελλάδα. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως: Vl. Mendelssohn, Jundt Numata, Henkel, Jin, Duo porfiris-Mueller, Amiche Quartet, Eira L. Jones. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στο “Jugend Musiziert” και “Musizierende Jugend im Rhein – Sieg – Kreis”. Είναι μέλος των Orpheus Soloists και συνεργάζεται με τη ΣΟΔΘ, όπως επίσης και με την ΚΟΘ ως Α’ και Β’ κορυφαία. Διδάσκει άρπα  στο ΚΩΘ και στο ΣΩΘ.  Από το 2012 δίνει masterclasses στην άρπα στο ″St. George International Festival of Music″. Τον Μάιο του 2017, είχε πρόσκληση από το Royal College of Manchester για masterclass. Τον Ιούλιο του 2018, προσκλήθηκε να διδάξει σε masterclass από το 5th International Summer Harp Academy στη Βουλγαρία.

Δημιούργησε τις PerHarps, με μέλη μαθήτριές της και έργα που στηρίζονται σε προσωπικές της μεταγραφές, οι οποίες άρχισαν να εκδίδονται και στο εξωτερικό.

 

Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης  

Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987. Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας διετέλεσε ο Κοσμάς Γαλιλαίας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον συντονισμό της ορχήστρας ανέλαβαν στη συνέχεια οι αρχιμουσικοί Δημήτρης Αγραφιώτης και Βύρων Φιδετζής και ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, διεθνείς διαγωνισμούς, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, φεστιβάλ, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της, είχε την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Σ. Κατσαρής, V. Repin, I. Oistrach κ. ά. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει συμπράξει σε πολλές παραστάσεις όπερας και μπαλέτου. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και τη Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή (2000). Από το 2001 μέχρι και σήμερα, την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ