Εκδηλώσεις


Απρίλιος,17

Φίλτρα

Δε

Τρ

Τε

Πε

Πα

Σα

Κυ

-

-

-

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Πα13Ιαν - 2ΜαιΙαν 138:00 μμΜαι 2Χρόνης Μπότσογλου, Απέναντι του βουνούΈκθεση του Χρόνη Μπότσογλου στη Βίλα Καπαντζή(Ιανουάριος 13) 8:00 μμ - (Μάιος 2) 1:00 πμ GMT+2 Πολιτιστικό Κέντρο ΘεσσαλονίκηςΦορέας: ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου, Απέναντι του βουνού» στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108, 13 Ιανουαρίου έως 2 Μαρτίου 2017.

Η έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου, Απέναντι του βουνού», που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2016 στο Μέγαρο Εϋνάρδου στην Αθήνα, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108). Διάρκεια έκθεσης έως τις 2 Μαρτίου 2017.

Ώρα

Ιανουάριος 13 (Παρασκευή) 8:00 pm - Μάιος 2 (Τρίτη) 1:00 am GMT+2

Τοποθεσία

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Βασιλίσσης Όλγας 108, Θεσσαλονίκη

Φορέας

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣΠολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 108

Κυ5Μαρ - 9ΑπρΜαρ 51:00 μμΑπρ 9"ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ - Φέτος πάμε δυτικά – πάμε Σφαγεία"(Μάρτιος 5) 1:00 μμ - (Απρίλιος 9) 1:00 μμ Φορέας: Δ/νση Πολιτισμού Τουρισμού - Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η επιτυχημένη δράση «Κυριακές στο Ανετον για παιδιά» μετακομίζει πλέον στον ανακαινισμένο χώρο των πρώην Δημοτικών Σφαγείων σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πολυπολιτισμικότητα. Εκει τις Κυριακες του Μαρτιου και του Απριλιου παιδια και γονεις συμμετεχουν σε μια σειρά εκδηλώσεων, όπου στόχο έχουν την ψυχαγωγία, την έκφραση μέσω της τέχνης και τη διαπαιδαγώγηση.

Τα σφαγεία μεταμορφώνονται σε ένα Εργαστήριο Τέχνης, ένα χώρο μάθησης και δημιουργίας για παιδιά με άξονα τα εικαστικά, το θέατρο, τη μουσική, τη γλυπτική και άλλα εργαστήρια.

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια, βιωματικές δράσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εξερευνήσουν τα όρια της δημιουργικότητας τους, να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους, να αυτοσχεδιάσουν και να ονειρευτούν με την βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτών.

Όλες οι δράσεις επιμελούνται από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στις παιδικές εκδηλώσεις, ενώ οι δημιουργίες των παιδιών παρουσιάζονται σε ξεχωριστή εκδήλωση.Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται τις Κυριακές με εξαίρεση το Σάββατο 8 Απριλίου και κατά τις ώρες 11:30 έως 14:00.

Η είσοδος – συμμετοχή είναι δωρεάν.

Όλα τα εργαστήρια θα αποτελούνται από δύο γκρουπ των 20 ατόμων:

– γκρουπ για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών- γκρουπ για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών.


 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 05/03/2017

«Όταν οι λέξεις γίνονται εικόνες και οι εικόνες λέξεις»

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και σχεδιασμού κόμικς. Ένα συνδυαστικό εργαστήριο με τα παιδιά σε ρόλο συγγραφέα και σχεδιαστή κόμικς. Με οδηγό την φαντασία των παιδιών οι ήρωες θα αποκτήσουν λόγο και δράση δημιουργώντας ένα πρωτότυπο σενάριο. Στην συνέχεια τα παιδιά θα σχεδιάσουν τις δικές τους ιστορίες σε μορφή κόμικς.

Εκπαιδευτές:

Βικτώρια Φούρναρη – φιλόλογος, κάτοχος μεταπτυχιακού στη δημιουργική γραφή

Γιάννης Κατσιγιάννης – συγγραφέας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη δημιουργική γραφή

Στέλλα Παπαστεφάνου – αρχιτέκτονας σχεδιασμού κόμικς

Φώτης Παπαστεφάνου – αρχιτέκτονας σχεδιασμού κόμικς

Κυριακή 12/03/2017

«Η φάρμα των ζώων και οι περιπέτειες της δημοκρατίας»

 Εργαστήριο εικαστικών κατασκευών και θεατρικού παιχνιδιού. Με αφορμή το διάσημο σατιρικό κείμενο του Τζώρτζ ‘Οργουελ Η Φάρμα των ζώων θα κατασκευάσουμε τις μάσκες των ζώων, πλάθοντας έτσι τους χαρακτήρες – ρόλους της θεατρικής δράσης. Στην συνέχεια μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και την δραματοποίηση των ρόλων τα παιδιά θα ζωντανέψουν την ιστορία δίνοντας την δική τους λύση και εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους.

Εκπαιδευτές:

Τατιάνα Τριγώνη – εικαστικός, σκηνογράφος, εκπαιδευτικός

Ελπίδα Χατζηκυριάκου – εικαστικός, εκπαιδευτικός

Αναστασία Μπάρκα – σκηνοθέτης θεατροπαιδαγωγός

Σταυρούλα Στεργίου – ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

Κυριακή 19/03/2017

«Με χρώμα και νερό φτιάχνω την δική μου Θεσσαλονίκη»

 Εργαστήριο πηλογλυπτικής για παιδιά. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να εξερευνήσουν την γλυπτική με πηλό φτιάχνοντας τα κομμάτια που θα συνθέσουν μια ολόκληρη πολιτεία. Με σπίτια, πολυκατοικίες, δέντρα, αυτοκίνητα κλπ. Από πηλό θα πλάσουμε την δικιά μας Θεσσαλονίκη.

Εκπαιδευτές:

Τατιάνα Τριγώνη – εικαστικός, σκηνογράφος, εκπαιδευτικός

Ελευθερία Καλπάκη – παιδαγωγός

Ελπίδα Χατζηκυριάκου – εικαστικός, εκπαιδευτικός

Μαρία Παπαδήμου – εικαστικός, εκπαιδευτικός

Κυριακή 26/03/2017

«Γράφω το δικό μου ποίημα και… το τραγουδώ»

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και μουσικής αγωγής. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τα παιδιά θα γράψουν τα δικά τους πρωτότυπα ποιήματα και στην συνέχεια θα τα μελοποιήσουν και θα τα τραγουδήσουν. Με την βοήθεια μικρών οργάνων και την συνοδεία των μουσικών, τα παιδιά θα δώσουν στις λέξεις ρυθμό και μελωδία.

Εκπαιδευτές:

Βικτώρια Φούρναρη – φιλόλογος, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη δημιουργική γραφή

Βιβή Χατζηαλεξίου – μουσικός, εκπαιδευτικός

Γιάννης Σίμου – μουσικός, κιθαρίστας

Μαρία Οικονομίδου – μουσικός, τραγουδίστρια

Σάββατο 08/04/2017

«Η σκακιέρα που ζωντανεύει»

Εργαστήριο εικαστικών κατασκευών και θεατρικού παιχνιδιού. Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίσουν το σκάκι μέσα από μια πολύ διασκεδαστική δράση. Θα κατασκευάσουμε μάσκες που ανήκουν σε όλα τα πιόνια της σκακιέρας και το κάθε παιδί θα αντιπροσωπεύει το πιόνι του. Στην συνέχεια οι κινήσεις των παιχτών θα καθορίζουν την θεατρική δράση μέσα από θεατρικά παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς.

Εκπαιδευτές:

Τατιάνα Τριγώνη – εικαστικός, σκηνογράφος, εκπαιδευτικός

Σοφία Βούλγαρη – ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

Αναστασία Μπάρκα – σκηνοθέτης θεατροπαιδαγωγός

Σταυρούλα Στεργίου – ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

 

Κυριακή 09/04/2017

«Ένα σύγχρονο πανηγύρι»

Εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής. Ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια και μουσικές θα αναβιώνουν σε ένα σύγχρονο πανηγύρι για παιδιά. Τσουβαλομαχίες, αυγομαχίες, η μακριά γαϊδούρα, το γαϊτανάκι και πολλά άλλα παιχνίδια θα μας ταξιδέψουν στην ελληνική παράδοση και θα μας θυμίσουν το ξένοιαστο παιχνίδι μακριά από τους υπολογιστές και την σύγχρονη τεχνολογία. Με την συνοδεία μουσικής και με οδηγό το χαμόγελο των παιδιών η γιορτή αυτή θα κλείσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Εκπαιδευτές:

Βικτώρια Φούρναρη – φιλόλογος, κάτοχος μεταπτυχιακού στη δημιουργική γραφή

Σοφία Βούλγαρη – ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

Αναστασία Μπάρκα – σκηνοθέτης θεατροπαιδαγωγός

Σταυρούλα Στεργίου – ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές στους τηλ. αριθμούς 2313318213 και 2313318232.

Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προϋποθέτει καμιά οικονομική επιβάρυνση, ωστόσο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι γονείς που υποχρεωτικά θα συνοδεύουν τα παιδιά στη προέλευση τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και θα υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τη συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι όλες τις δράσεις επιμελούνται επαγγελματίες εκπαιδευτές με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση για κάθε δράση. Τη καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε η Τατιάνα Τριγώνη – Art Factory, Χώρος Ανάπτυξης της Δημιουργικότητας.

 • Έντυπο εκδήλωσης εδώ:

https://issuu.com/thesscity/docs/poster1_girl_program_final

Ώρα

Μάρτιος 5 (Κυριακή) 1:00 pm - Απρίλιος 9 (Κυριακή) 1:00 pm

Φορέας

Δ/νση Πολιτισμού Τουρισμού - Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ2313318209, 2313318228 - k.melissidou@thessaloniki.gr - e.diamantopoulou@thessaloniki.gr Ναυάρχου Κουντουριώτου 17

Πα31Μαρ - 1ΑπρΜαρ 3112:00 μμΑπρ 1- 5:00 μμΔιεθνές συνέδριο "η Εργασία ως επινόηση. Τέχνη για την κοινωνική αλλαγή"(Μάρτιος 31) 12:00 μμ - (Απρίλιος 1) 5:00 μμ Φορέας: Δ/νση Πολιτισμού Τουρισμού - Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Παρασκευή 31 Μαρτίου και Σάββατο 1 Απριλίου 2017 στο πλαίσιο του προγράμματος “Artecitya. Οραματιζόμενοι την Πόλη του Αύριο (2014-2018)” στο Goethe-Institut Thessaloniki.

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο με ένα διεθνές συνέδριο για την Εργασία και την Τέχνη, στο οποίο συμμετέχουν 26 διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και το οποίο θα προβληθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου σε πάνω από 10 πόλεις – από την Ισπανία ως το Ομάν.

Σκοπός του συνεδρίου είναι να αναδείξει την αλληλεξάρτηση εργασίας και τέχνης στον οραματισμό μιας νέας κοινωνίας, μέσω της αλληλεπίδρασης τέχνης, εκπαίδευσης, δημιουργικής βιομηχανίας, τεχνολογίας, πολιτικής, οικονομίας και έρευνας. Στο συνέδριο θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από τους τομείς αυτούς, οι οποίοι θα καταθέσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους για την δημιουργία εναλλακτικών μοντέλων αστικής δημιουργικότητας, κοινωνικής επιχειρηματικότητας, βιώσιμης οικονομίας και συμμετοχικής πρακτικής, που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής εργασιακής πραγματικότητας.

Το συνέδριο χωρίζεται σε πέντε ενότητες:

 1. Τέχνη για την κοινωνική αλλαγή – θεωρία και πρακτικές
 2. Πολιτικές στρατηγικές στην Τέχνη
 3. Κοινότητα, Αστική Μεταμόρφωση, Ψηφιακές Πρακτικές
 4. Οικονομία, η Εργασία ως Επινόηση, τα Κοινά στον Ψηφιακό Χώρο, το Κίνημα των Δημιουργών-Κατασκευαστών (Maker Movement)
 5. Πολιτικές του Μέλλοντος

Ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο – Συμμετοχή του κοινού:

https://www.youtube.com/channel/UCVuEfYVUX0ohoe_L6G5QplA/live

Οργανωμένο ως δημιουργικό εργαστήριο, το Συνέδριο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή του κοινού, λειτουργώντας το ίδιο ως παράδειγμα και μοντέλο ορθών πρακτικών, που συνδέονται άμεσα με το θέμα προς διερεύνηση. Κοινό από ολόκληρο τον κόσμο θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει το συνέδριο και να συμμετάσχει στη συζήτηση που θα μεταδίδεται ζωντανά στο διαδίκτυο, μέσω YouTube. Πολιτιστικοί και εκπαιδευτικό φορείς απ’όλο τον κόσμο καλούνται να φιλοξενήσουν τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης και να οργανώσουν παράλληλες συζητήσεις. Ήδη την πρόσκληση έχουν αποδεχθεί περισσότεροι από 10 φορείς, από την Μαδρίτη ως το Μουσκάτ (Ομάν), βάζοντας την πόλη της Θεσσαλονίκης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. (Βλ. παρακάτω τη σχετική λίστα.)

Εκπαίδευση νέων επαγγελματιών:

Η ζωντανή μετάδοση θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση ενός μηχανισμού (media lab), που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την περίσταση, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο HyperWerk. Νέοι δημιουργοί από τη Θεσσαλονίκη εκπαιδεύονται ήδη στον σχεδιασμό και την χρήση του μηχανισμού αυτού. Απώτερος στόχος είναι να αποκτήσουν μοναδικές επαγγελματικές δεξιότητες, τις οποίες θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν μελλοντικά, προκειμένου να καθιερωθούν επαγγελματικά. Το Artecitya σκοπεύει να δημιουργήσει ευκαιρίες περαιτέρω εξέλιξης της ομάδας νέων επαγγελματιών που θα προκύψει από την εκπαίδευση αυτή, μέσα από το δίκτυό του στην Θεσσαλονίκη και αλλού, όπως έχει ήδη κάνει για την ομάδα Practise(in)Cognition.

Η σκηνογραφία του Συνεδρίου είναι έργο των Practise(in)Cognition, μιας ομάδας καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και designers, που αναδείχθηκε μέσα από το project Perceiving Academy του Eric Ellingsen, στο πλαίσιο του residency του καλλιτέχνη για το Artecitya του Goethe-Institut Thessaloniki το περασμένο καλοκαίρι. Το Agency του Artecitya του Goethe-Institut Thessaloniki υποστηρίζει την ομάδα Practise(in)Cognition, στα πρώτα της βήματα, προσφέροντάς της ευκαιρίες να αποκτήσει νέα γνώση και εμπειρία μέσα από την πρακτική.

Τέλος, περίπου έναν μήνα πριν το Συνέδριο, στις 4 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ένα προπαρασκευαστικό εργαστήριο, με εισηγητή τον βασικό επιστημονικό σύμβουλο του συνεδρίου, Δρ. Σωτήρη Μπαχτσετζή. Στόχος του εργαστηρίου αυτού ήταν να εισάγει το κοινό στις βασικές ιδέες που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Η συμμετοχή στην εκπαίδευση για το media lab και το προπαρασκευαστικό εργαστήριο είναι δωρεάν, μέσα από διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης.

Ομιλητές:

Δηλώσεις μέσω βίντεο:

 1. Tania Bruguera

Η Tania Bruguera είναι πολιτική καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στην Κούβα. Ζει και εργάζεται στην Αβάνα, τη Νέα Υόρκη και το Κέιμπριτζ. Στα έργα της εκθέτει συχνά τις κοινωνικές συνέπειες της εξουσίας της πολιτικής δύναμης. Έχει ιδρύσει το Immigrants Movement International, ένα μακροπρόθεσμο project με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας των μεταναστών για αυτενέργεια όσον αφορά την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Το 2016 ήταν φιλοξενούμενη καλλιτέχνης (artist-in-residence) στον δήμο της Νέας Υόρκης, όπου δούλεψε γύρω από ζητήματα μετανάστευσης.

 1. Kari Conte

H Kari Conte είναι Διευθύντρια Προγραμμάτων και Εκθέσεων στο International Studio & Curatorial Program (ISCP) στη Νέα Υόρκη. Στο ISCP, η Kari Conte διευθύνει προγράμματα δημιουργικής φιλοξενίας, εκθέσεις, καθώς και projects για τον δημόσιο χώρο, στα πλαίσια των οποίων συνεργάζεται με περισσότερους από εκατό καλλιτέχνες κάθε χρόνο. Ως συγγραφέας, ενδιαφέρεται για τo σημείο τομής τέχνης και πολιτικής, καθώς και για την ιστορία των θεσμών και των εκθεσιακών πρακτικών.

 1. Pablo Helguera

Ο Pablo Helguera (Πόλη του Μεξκού, 1971) είναι καλλιτέχνης, συγγραφέας και παιδαγωγός με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το έργο του “The School of Panamerican Unrest” (2006) είναι μια νομαδική δεξαμενή σκέψης, η οποία διέσχισε όλη την Αμερικανική ήπειρο με αυτοκίνητο, από το Άνκορατζ της Αλάσκα μέχρι την Γη του Πυρός, πραγματοποιώντας 40 ενδιάμεσες στάσεις, καλύπτοντας σχεδόν 20.000 μίλια. Θεωρείται ένα από τα πιο εκτενή έργα σε δημόσιο χώρο, πρωτοπόρο στο πεδίο της τέχνης για την κοινωνική αλλαγή. Τα έργα του που συνομιλούν με την κοινωνία διερευνούν ζητήματα ερμηνείας, διαλόγου, καθώς και τον ρόλο του σύγχρονου πολιτισμού στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα. Έχει παρουσιάσει έργα του, μεταξύ άλλων στα: MOMA PS1 (Νέα Υόρκη), Museo de Arte Reina Sofia (Μαδρίτη), Royal College of Art (Λονδίνο), Institute of Contemporary Art (Βοστώνη), 8η Μπιενάλε της Αβάνας, Stedhalle (Ζυρίχη), MALBA (Μπουένος Άιρες). Το έργο του έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στο Art in America, το Artforum, τους The New York Times, και το Art News.

 1. Jeanne van Heeswijk

Η Jeanne van Heeswijk είναι καλλιτέχνης με έδρα το Ρότερτναμ και την Φιλαδέλφεια. Μέσα από το έργο της, συμβάλλει στην δημιουργία δυναμικών και διαφοροποιημένων δημόσιων χώρων, με στόχο “τη ριζοσπαστικοποίηση του τοπικού”. Τα μεγάλης κλίμακας έργα της που ενεργοποιούν την κοινότητα, όπως το “Freehouse, Radicalizing the Local” (Ρότερνταμ), αμφισβητούν την αυτονομία της τέχνης, συνδυάζοντας παραστατικές δράσεις, συζητήσεις και άλλους τρόπους οργάνωσης και παιδαγωγικής, με σκοπό την ενεργοποίηση της κοινότητας ώστε να ελέγχει το μέλλον της. Έργα της που αξίζει να σημειωθούν είναι το “Hotel New York P.S. 1” στη Νέα Υόρκη (Σεπτέμβριος 1998 – Αύγουστος 1999), το “De Strip” (The Strip) στο Γουέστγουηκ, Βλαάρντιγκεν (Μάιος 2002 – Μάιος2004), το “Het Blauwe Huis” (The Blue House) στο Άμστερνταμ (Μάιος 2005 – Δεκέμβριος 2009), το “Homebaked” στο Λίβερπουλ (Νοέμβριος 2011 – μέχρι σήμερα), το “Freehouse, Radicalizing the Local” στο Ρότερνταμ (Σεπτέμβριος 2008- μέχρι σήμερα).

 1. Dr. phil. Monika Kästli

Η Monika Kästli είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια με έδρα την Βασιλεία. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, Λογοτεχνία και Θέατρο στην Βασιλεία, την Βέρνη και το Αμβούργο. Εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία της Τέχνης, με θέμα τις εννοιολογικές αρχές στο έργο του Francis Alÿs.

 1. Αχιλλέας Κεντώνης, innovation trainer

Ο Αχιλλέας Κεντώνης είναι διαθεματικός καλλιτέχνης, μέντορας καινοτομίας και μηχανολόγος. Σπούδασε Ηλεκτρονική Μηχανική, Φυσική και Καλές Tέχνες στο University of South Alabama, Η.Π.Α, και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (με υποτροφία του Museo Internacional de Electrografia) στην Cuenca της Ισπανίας. Ως ερευνητής / επιστήμονας συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα της NASA, τους Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και άλλων ερευνητικών ινστιτούτων. Εκπαιδεύτηκε στη καινοτόμα σκέψη στο MIT στην Βοστόνη. Συμμετέχει σε επιστημονικές και πολιτισμικές έρευνες στους τομείς του κοινωνικού αντίκτυπου, πληροφορικής, ιατρικής και κβαντικών τεχνολογιών. Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Ιδρύματος ARTos από το 2000 στη Λευκωσία, partner του Artecitya (σύγχρονο κέντρο επιστήμης και τέχνης) και του Innovation Gym από το 2012 (καινοτόμο κέντρο επιχειρηματικότητας).

 1. Florian Malzacher

Ο Florian Malzacher είναι ανεξάρτητος επιμελητής, συγγραφέας και δραματουργός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Impulse Theatre Festival (Κολωνία / Ντύσσελντορφ). Από το 2006 μέχρι το 2012 υπήρξε συνδιοργανωτής του διακαλλιτεχνικού φεστιβάλ steirischer herbst, στο Γκρατς της Αυστρίας. Παράλληλα με τα φεστιβάλ, (συν)επιμελήθηκε μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, συνεδρίων και προγραμμάτων, όπως την μαραθώνια κατασκήνωση “Truth is concrete”, πάνω στις καλλιτεχνικές στρατηγικές στην πολιτική, η οποία διήρκεσε 170 ώρες (Γκρατς, 2012), καθώς και το παραστατικό συνέδριο “Appropriations” (Εθνολογικό Μουσείο Βερολίνου/Humboldt Lab, 2014) και το συνέδριο “Artist Organisations International” (HAU Βερολίνο, 2015).

 1. Pedro Reyes, καλλιτέχνης

Ο Pedro Reyes (Πόλη του Μεξικού, 1972) σπούδασε αρχιτεκτονική, ωστόσο θεωρεί τον εαυτό του γλύπτη. Τα έργα του ενσωματώνουν στοιχεία θεάτρου, ψυχολογίας και ακτιβισμού. Δύο από τα έργα του είναι το “Sanatorium”, μια προσωρινή κλινική που παρέχει σύντομες, απρόσμενη θεραπείες, και το “Doomocracy”, μια καθηλωτική, θεατρική εγκατάσταση που αναφέρεται σε δύο γεγονότα που πρόσφατα συνέπεσαν χρονικά και στοίχειωσαν την Αμερικανική φαντασία: το Halloween και τις προεδρικές εκλογές.

 1. Prof. Dr. Felix Stalder Καθηγητής Ψηφιακού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Ζυρίχης και Ερευνητής στο World-Information Institute, Βιέννη. Το έργο του επικεντρώνεται στην διασταύρωση πολιτιστικών, πολιτικών και τεχνολογικών δυναμικών σε ό,τι αφορά κυρίως νέους τρόπους παραγωγής βασιζόμενης στα κοινά (commons), πνευματικής ιδιοκτησίας και μετασχηματισμού της υποκειμενικότητας. Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του είναι οι: “Digital Solidarity” (PML & Mute 2014) και “Culture of Digitality” (Polity Press, 2017, Suhrkamp, 2016).
 1. Nato Thompson

Ο Nato Thompson είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Creative Time της Νέας Υόρκης, ενός από τους μεγαλύτερους φορείς στον κόσμο που επικεντρώνει την δράση του στην “τέχνη για την κοινωνική αλλαγή”, από τον Ιανουάριο του 2007. Από τότε, ο Thompson έχει οργανώσει σημαντικά projects του Creative Time, μεταξύ άλλων το The Creative Time Summit (2009–2016), το έργο Doomocracy (2016) του Pedro Reyes, το Living as Form (2011), το Key to the City (2010) του Paul Ramirez Jonas, το It is What it is (2009) του Jeremy Deller, και το Waiting for Godot in New Orleans (2007) του Paul Chan. Πρωτύτερα, συνεργάστηκε ως επιμελητής στο MASS MoCA, όπου πραγματοποίησε εκθέσεις μεγάλης κλίμακας. Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές εκδόσεις, μεταξύ άλλων στα Bookforum, Frieze, Artforum, Third Text, και Huffington Post. Το 2005 έλαβε το Art Journal Award για το συγγραφικό του έργο. Τα δύο πιο πρόσφατα βιβλία του είναι τα: Seeing Power: Art and Activism in the 21st Century (2015) και Culture as Weapon: The Art of Influence in Everyday Life (2017).

Συνομιλητές:

 1. Stephanie Bertrand

Η Stéphanie Bertrand είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια από τον Καναδά με έδρα την Θεσσαλονίκη. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει κείμενα για καλλιτέχνες και εκθέσεις. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει την διδακτορική της διατριβή με θέμα τις σύγχρονες επιμελητικές πρακτικές στο τμήμα Μουσειολογίας του ΑΠΘ. Το 2013 έλαβε το Βραβείο Hannah Arendt in Critical Theory & Creative Research.

 1. Niels Boeing

Ο Niels Boeing είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας και συνιδρυτής του Fab Lab Fabulous St. Pauli στο Αμβούργο. Σπούδασε αστροφυσική και θεωρία των επιστημών στο Technische Universität στο Βερολίνο. Δραστηριοποιείται στον χώρο της δημοσιογραφίας από το 1997, αρθρογραφώντας για σημαντικά γερμανικά μέσα, όπως τα Die Zeit και την γερμανική έκδοση του MIT Technology Review. Είναι συνιδρυτής του πρώτου fab lab στο Αμβούργο και μέλος του δικτύου “Right To The City”, που υποστηρίζει μια νέα αστική ανάπτυξη από τα κάτω (bottom-up) και επιδιώκει το τέλος της νεοφιλελεύθερης αστικής ανάπτυξης και του εξευγενισμού των γειτονιών (gentrification).

 1. Καθ. Δρ. Christopher Dell

Ο Christopher Dell είναι θεωρητικός της αρχιτεκτονικής και συνθέτης. Διδάσκει Θεωρία Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο HafenCity του Αμβούργου. Επίκεντρο της πρακτικής του είναι ο αυτοσχεδιασμός ως δημιουργικό εργαλείο για την μεταμόρφωση των πόλεων. Είναι επικεφαλής του Institute for Improvisation Technology (ifit) του Βερολίνου

 1. Eric Ellingsen, καλλιτέχνης, Επίκουρος Καθηγητής – Βοηθός Εργαστηρίου στο Illinois Institute of Technology, Σικάγο, και Συνδιευθυντής του Institut fur Raumexperimente, Universität der Kunste, Βερολίνο (2009-2014) & Practise(in)Cognition, ομάδα καλλιτεχνών

Ο Eric Ellingsen είναι Αμερικανός καλλιτέχνης, το έργο του οποίου συνενώνει την παιδαγωγική, την αντίληψη, τα συστήματα διαβίωσης, τους δημόσιους χώρους και την ποίηση. Το περασμένο καλοκαίρι, ο Ellingsen συμμετείχε στο πρόγραμμα δημιουργικής φιλοξενίας του Artecitya του Goethe-Institut Thessaloniki.

 1. Giovanni Flore

O Giovanni Flore συνεργάζεται με την Fabrica, το Κέντρο Έρευνας και Επικοινωνίας της Benetton Digital Signage Project Management. Διοργανώνει το project Benetton Live Windows, που χρησιμοποιεί διαφορετικές τεχνολογίες, για να δημιουργήσει διαδραστικές εμπειρίες στον δημόσιο χώρο. Ως Digital Signage Project Manager για λογαριασμό της Benetton, είναι επικεφαλής ενός δικτύου ψηφιακών συστημάτων σήμανσης που περιλαμβάνει περίπου 120 καταστήματα της Benetton σε όλο τον κόσμο.

 1. Δρ. Γιώργος Γκιουζέπας

Ο Γιώργος Γκιουζέπας είναι περιβαλλοντολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και κοινωνιολογίας. Αυτήν την περίοδο εκπονεί την μετα-διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα τα περιβαλλοντικά κινήματα και την οικολογική άνιση ανταλλαγή.

 1. Χαρίκλεια Χάρη

Η Χαρίκλεια Χάρη είναι αρχιτέκτων, επιμελήτρια και ερευνήτρια. Το 2005 συνίδρυσε το εργαστήριο PPC_T/Farkadona Lab με στόχο την υλοποίηση ιδεών και πρακτικών που ενισχύουν τις διαδικασίες αυτο-οργάνωσης και την έννοια της κοινότητας ως χώρου αστικής παραγωγής και μεταμόρφωσης. Το 2012 ίδρυσε το NonPlan, ένα εργαστήριο έρευνας που συνδυάζει έννοιες, πρακτικές και μεθόδους αρχιτεκτονικού, καλλιτεχνικού και κοινωνικού σχεδιασμού. Από το 2011 επιμελείται το project Μικρογεωγραφίες, στο πλαίσιο του οποίου η συνδιαλλαγή μεταξύ του τόπου και του ατόμου αποτελεί δομικό στοιχείο της αστικής αφήγησης. Αυτήν την περίοδο εργάζεται για το project SOMA (Scattered Open Museum of Attica), σε συνεργασία με την κοινότητα της Κερατέας, της Αττικής και το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής NonPlan.

 1. Philip Horst

Ο Philip Horst είναι καλλιτέχνης, συνιδρυτής της κολεκτίβας καλλιτεχνών KUNSTrePUBLIK και συνιδρυτής του ZK/U (Zentrum fur Kunst und Urbanistik) στο Βερολίνο. Γεννήθηκε στο Αμβούργο (1972) και ζει στο Βερολίνο. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Bauhaus στη Βαϊμάρη και Πειραματικό Κινηματογράφο και Design στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UdK).

 1. Lena Jöhnk

Η Lena Jöhnk εκπονεί αυτό το διάστημα τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Hafen City του Αμβούργου με θέμα την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Σπούδασε Επιστήμες του Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Leuphana του Λύνεμπουργκ στην Γερμανία, και στο Universitá degli Studi di Milano στην Ιταλία. Από το 2011 εργάστηκε σε διαφορετικές θέσεις για το Goethe-Institut στο Μόναχο, το Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη. Από τον Ιούλιο του 2017 θα είναι υπεύθυνη για το πολιτιστικό πρόγραμμα των Ινστιτούτων Γκαίτε της Βόρειας Αμερικής με έδρα την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

 1. Samuel Kalika

Ο Samuel Kalika σπούδασε Μαθηματικά και Καλές Τέχνες. Τα τελευταία δέκα χρόνια δουλεύει κυρίως ως καλλιτέχνης και designer. Εργάστηκε ως project coordinator στο Centre for Arts and Urbanistics του Βερολίνου (ZK/U, 2011-16). Στην δουλειά του εστιάζει γύρω από την προβληματική της βιωσιμότητας του DIY και της τοποθέτησης καλλιτεχνών σε μη καλλιτεχνικές οργανώσεις. Είναι συνιδρυτής, με την Juliana Trentin, του Critical Concrete στο Πόρτο, ενός project που διαμορφώνει δυνητικά κοινωνικούς χώρους, μέσα από εκπαιδευτικές πρακτικές. Τον Σεπτέμβριο του 2016, δημιούργησε, επίσης μαζί με την Juliana Trentin, ένα κέντρο παραγωγής, το Co-Lateral.

 1. Christof Mayer

Ο Christof Mayer είναι αρχιτέκτων, ιδρυτικό μέλος των raumlaborberlin, ενός δικτύου αρχιτεκτόνων που ιδρύθηκε το 1999, με έδρα το Βερολίνο και δραστηριοποιείται στον χώρο της αρχιτεκτονικής, του αστικού σχεδιασμού και των καλλιτεχνικών, αστικών παρεμβάσεων. Το έργο τους αντιμετωπίζει την αστική ανανέωση ως διαδικασία, με μια ξεχωριστή έλξη προς τις προβληματικές αστικές τοποθεσίες που χρήζουν ενεργοποίησης.

 1. Xρήστος Πιέρρος, Επιστημονικός ερευνητής του ΙΝΕ-ΓΣΕE

Ο Χρίστος Πιέρρος είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές περιλαμβάνουν δίπλωμα ειδίκευσης στις Διεθνείς Οικονομικές Σπουδές με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και MPhil στην Οικονομική Επιστήμη του Τμήματος Οικονομικών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο την δημιουργία ενός μακροοικονομετρικού υποδείγματος “stock-flow consistent” για την Ελλάδα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στο μακροοικονομικό περιβάλλον και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μη συμβατική νομισματική πολιτική, την χρηματοοικονομική ευθραστότητα των θεσμικών τομέων της οικονομίας και την ανισότητα πλούτου.

 1. Rainer Rosegger

Ο Rainer Rosegger είναι κοινωνιολόγος με έδρα το Γκράτς της Αυστρίας. Από το 2013 είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της πόλης για ζητήματα Πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία του SCAN, δραστηριοποιείται σε ζητήματα και διαδικασίες αστικής και τοπικής ανάπτυξης και ασχολείται με διαδικασίες κοινωνικής μεταμόρφωσης μέσα από την τέχνη. Από το 2017 συμμετέχει στην διοικητική επιτροπή της Ευρωπαϊκής έρευνας “From Sharing to Caring: Examining Socio-Technical Aspects of the Collaborative Economy” του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστήμων. Το 2012 συνίδρυσε το ROSTFEST, ένα μεταβιομηχανικό φεστιβάλ στο Eisenerz της Αυστρίας.

 1. Καθ. Max Spielmann

Ο Max Spielmann είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Institute HyperWerk (University of Applied Sciences Northwestern Switzerland – Academy of Art and Design – University of Northwestern Switzerland) από το 1999, υπεύθυνος για τα οπτικοακουστικά μέσα και από το 2015 για το μάθημα θεωρίας & σκέψης. Βασικά πεδία έρευνας: συμμετοχικά μέσα (participatory media), Κοινά (Commons) και νέες τεχνολογίες. Δρ.

 1. Δρ. Κωστής Σταφυλάκης

Ο Κωστής Σταφυλάκης είναι θεωρητικός τέχνης και εικαστικός, πολιτικός επιστήμων, εντεταλμένος διδασκαλίας στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποφοίτησε από την Αντωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει Μάστερ στην Θεωρία και Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης (Univ. Essex) και στην Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία (Univ. Essex). Απέκτησε Διδακτορικό τίτλο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου εστιάζοντας στον πολιτικό λόγο που διατύπωσαν οι διεθνείς καλλιτεχνικές εκθέσεις του 21ου αιώνα και ειδικά η Documenta 11. Επιμελήθηκε, μαζί με τον Γιάννη Σταυρακάκη, το ανθολόγιο “Το Πολιτικό στην Σύγχρονη Τέχνη” (ΕΚΚΡΕΜΕΣ 2008). Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται κείμενα που επιχειρούν να φωτίσουν την σχέση ανάμεσα στο “πολιτικό” και την σύγχρονη τέχνη, να αναλύσουν πεδία όπως η δημόσια τέχνη, ο καλλιτεχνικός ακτιβισμός, η σχέση της ριζοσπαστικής τέχνης με τα κοινωνικά κινήματα και τις αμφισημίες της πολιτικής σφαίρας.

 1. Καθ. Δρ. Νίκος Θεοχαράκης

Ο Νικόλαος Θεοχαράκης είναι Aν. Kαθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας Οικονομικών Επιστημών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα προτού μεταπηδήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2015 διετέλεσε γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών και στην αρχή της θητείας του υπήρξε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Brussels Group. Από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα είναι πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών και Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ), ενώ από τον Μάρτιο του 2016 έχει αναλάβει πρόεδρος του ΔΣ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει γράψει τρία βιβλία στα οικονομικά, εκ των οποίων τα δύο σε συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Διοργάνωση:

Artecitya – Goethe-Institut Thessaloniki και HyperWerk Institute for Postindustrial Design – Academy of Art and Design – University of Applied Sciences & Arts Northwestern Switzerland, Basel

 • Συνδιοργάνωση:

Δήμος Θεσσαλονίκης – project LABattoir

 • Σε συνεργασία με:

Artecitya – TIF – Helexpo, Θεσσαλονίκη Museum der Kulturen, Βασιλεία Artecitya – KUNSTrePUBLIK, Βερολίνο

Ημερομηνίες & ώρες συνεδρίου:

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, 12.00-18.30

Σάββατο 1 Απριλίου 2017, 11.30 – 17.00

Χώροι: Goethe-Institut Thessaloniki Βασιλίσσης Όλγας 66, 546 42, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Γλώσσα: Αγγλικά και Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση Museum der Kulturen Münsterplatz 20, 4051, Βασιλεία, Σουηδία Γλώσσα: Αγγλικά και Γερμανικά Φιλοξενία Live-Stream: Βαλέττα, Fondazzjoni Kreattività – Spazju Kreattiv & ΜΕΤΑ Foundation Βαρσοβία, Public Space Research Institute Βελιγάδι, European Centre for Culture & Debate – GRAD Βερολίνο, ZK/U – KUNSTrePUBLIK Ζάγκρεμπ, HDLU (Croation Association of Fine Artists) & Miroslav Kraljević Gallery Μαδρίτη, Slow Track Society και Atelier Solar Μόναχο, European Business School Μόσχα, Stella Art Foundation Μουσκάτ, Stal Gallery Μυτιλήνη, Πανε/μιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Λευκωσία, Frederick University Στρασβούργο, Apollonia European Art Exchanges Είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες:

Άρης Καλόγηρος, Goethe-Institut Thessaloniki Τ: +30 2310 889611, E: aris.kalogiros@thessaloniki.goethe.org

Λυδία Χατζηιακώβου, ArtBOX Creative Arts Management T. +30 2310 224626, E. info@artbox.gr

Δέσποινα Καβύρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Συνεδρίου Creative Studios T. +30 2310 907356, E. artecityaconf@gmail.com

ARTECITYA.

Οραματιζόμενοι την πόλη του αύριο. (2014-2018)

Παραγωγή, διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki Γενικός Διευθυντής: Peter Panes (Διευθυντής του Goethe-Institut Thessaloniki)

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX)

Επιμέλεια του προγράμματος residency: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX) Επιστημονικός Σύμβουλος: Σωτήρης Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης, επιμελητής) (ArtBOX) Concept: Goethe-Institut Thessaloniki & ArtBOX

Πληροφορίες:

www.artecitya.gr

www.artecitya.eu

http://www.facebook.com/artecityathessaloniki

Ώρα

Μάρτιος 31 (Παρασκευή) 12:00 pm - Απρίλιος 1 (Σάββατο) 5:00 pm

Φορέας

Δ/νση Πολιτισμού Τουρισμού - Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ2313318209, 2313318228 - k.melissidou@thessaloniki.gr - e.diamantopoulou@thessaloniki.gr Ναυάρχου Κουντουριώτου 17

Κυ2Απρ8:00 πμ- 4:00 μμ12ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΈνας δρόμος αθλητισμού, μια διαδρομή πολιτισμού.8:00 πμ - 4:00 μμ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Το κορυφαίο για τη βόρεια Ελλάδα γεγονός, με αθλητική, κοινωνική, πολιτιστική, τουριστική και πάνω απ’ όλα ιστορική σημασία, εξαιρετικό πρεσβευτή της πόλης, της Μακεδονίας και της χώρας σε όλο τον πλανήτη διεξάγεται στις 2 Απριλίου 2017.

Ένας δρόμος αθλητισμού, μια διαδρομή πολιτισμού. Από την Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας και συγκεκριμένα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίδεται η εκκίνηση του αγώνα στις 8π.μ. Ο τερματισμός βρίσκεται στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Η διαδρομή του Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» είναι χαμηλού  βαθμού δυσκολίας με κύριο χαρακτηριστικό τις μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις, ιδανική για τη δημιουργία ρεκόρ και μεγάλων επιδόσεων.

Παράλληλα θα διεξαχθούν και Δρόμοι Υγείας 5000μ και Δυναμικού Βαδίσματος 10000μ και Δρόμος 1000μ Μαθητών Δημοτικών Σχολείων

Ώρα

(Κυριακή) 8:00 πμ - 4:00 μμ

Τοποθεσία

Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

Leof. Meg. Alexandrou, Thessaloniki 546 21

Τε5Απρ7:00 μμ100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1917-2017)«Η αναγέννηση μιας πόλης – 100 Χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917 – 2017 / Μύθος και Πραγματικότητα»7:00 μμ Αίθουσα "Μανόλης Αναγνωστάκης"Φορέας: Δήμος Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Η αναγέννηση μιας πόλης – 100 Χρόνια από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης (1917 – 2017 / Μύθος και Πραγματικότητα», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, στις 19.00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α΄1).

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Κολλέγιο Ανατόλια και η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, με ομιλητές τον Βασίλειο Κ. Γούναρη, Καθηγητή Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων / Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ, τον Νίκο Καλογήρου, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων / ΠΣ ΑΠΘ, τον Ευάγγελο Χεκίμογλου, Διδάκτορα Οικονομικής Ιστορίας και Έφορο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και τη βραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο, Victoria Hislop.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100, το περιοδικό «Επιλογές» και η εφημερίδα «Μακεδονία».

Ώρα

(Τετάρτη) 7:00 μμ

Τοποθεσία

Αίθουσα "Μανόλης Αναγνωστάκης"

Βασιλέως Γεωργίου Α' 1

Φορέας

Δήμος ΘεσσαλονίκηςΔιεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσειών-Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε6Απρ12:00 μμ«Ποιητών και Αγίων Πάντων»Ποιητική συλλογή της Γιώτας Αργυροπούλου12:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 ΕκκλησιώνΦορέας: Δήμος Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

 

 

Η Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών διοργανώνει

Στα πλαίσια της Λέσχης Ανάγνωσης Της Λογοτεχνίας Χάριν συζητάμε για τη ποιητική συλλογή «Ποιητών και Αγίων Πάντων»

της Γιώτας Αργυροπούλου.

«Ποιητών και Αγίων Πάντων»

Συντονίζει η συγγραφέας
Ελένη Λόππα

Ποιήματα με βιωματικό χαρακτήρα αλλά και στοχαστική διάθεση
-κομψά σατιρική κάποτε-
μας αποσπούν από τα καθημερινά
και μας μεταφέρουν στα σεπτά δώματα της ποίησης.

Είσοδος ελεύθερη

 

Ώρα

(Πέμπτη) 12:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Γεωργίου Βιζυηνού 57 - Τηλ 2310 203443

Φορέας

Δήμος ΘεσσαλονίκηςΔιεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσειών-Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε20Απρ11:00 πμ- 12:30 μμΠού πήγε το Πάσχα ?11:00 πμ - 12:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Νιάνια με μια απίθανη παρέα από κότες, αρνάκια και κουνέλια τριγυρνά και ψάχνει από πού έρχεται το Πάσχα! Κι όταν έχει έρθει, πού το βρίσκει κανείς; Στα καταστήματα με τα τρόφιμα; Στις σούβλες για τα αρνιά; Στις λαμπάδες-παιχνίδια; Ή μήπως στις ατέλειωτες ουρές των εθνικών οδών; Ίσως κάπου αλλού, που δεν πάει το μυαλό μας κι ας είναι τόσο απλό: Εκεί όπου η αγάπη και η θυσία έδωσαν στη ζωή αληθινή ουσία…

Αφήγηση του παραμυθιού, στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα καλαθάκι.
Με τη νηπιαγωγό Παναγιώτα Αποστολίδου.
Προαπαιτούμενα υλικά: μαρκαδόρους, ψαλίδι, κόλλα, χαρτόνι κανσόν άσπρο Α4.

Με προεγγραφή. Για παιδιά 6 – 9 ετών.

Ώρα

(Πέμπτη) 11:00 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Γεωργίου Βιζυηνού 57 - Τηλ 2310 203443

Πα21Απρ11:00 πμ- 12:30 μμΟ άνθρωπος με την κόκκινη μύτη11:00 πμ - 12:30 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 ΕκκλησιώνΦορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Αφήγηση του παραμυθιού και ελεύθερη συζήτηση σχετικά με την ιστορία που θίγει τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό. Μέσα από παιχνίδια – ρόλων τα παιδιά εμβαθύνουν στο θέμα  και γράφουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ήρωα, αλλά και τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται  από τον περίγυρό του. Στο τέλος ζωγραφίζουν τον ήρωα του παραμυθιού. Με τις φοιτήτριες θεατρολογίας Έλενα Αμανατίδου και  Όλγα Γιαννακοπούλου.
Για παιδιά 7 – 9 χρονών. Με προεγγραφή

Ώρα

(Παρασκευή) 11:00 πμ - 12:30 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Γεωργίου Βιζυηνού 57 - Τηλ 2310 203443

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πα21Απρ - 22Απρ 219:00 μμΑπρ 22«ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ»: S(H)AME ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑRS MORIENDI9:00 μμ - 11:00 μμ (22)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Με το έργο S(h)ame της Πηνελόπης Χριστοπούλου από την Ομάδα Θεάτρου Αrs Moriendi συνεχίζεται το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης», που διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
Το έργο κάνει πρεμιέρα στην «Ανοιχτή Σκηνή», με μία παράσταση την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, στις 21.00 και δύο παραστάσεις το Σάββατο 22 Απριλίου 2017, στις 18.00 και στις 21.00 αντίστοιχα, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» – Σκηνή Νίκος Ναουμίδης (Παρασκευοπούλου 42, τηλ. 2310.869-869.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Θάνου Νίκα / S(h)ame: ένα έργο για την ελευθερία:
Δύο φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες που βασίζονται σε γεγονότα που συνέβησαν σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στην παρακμή και την άρνηση, δύο νέοι άνθρωποι παλεύουν με το ιδεώδες της ελευθερίας και το ιδεατό της ελεύθερης βούλησης. Το S(h)ame είναι ένα έργο για την ατομική ελευθερία αλλά και τη ντροπή. Η Χριστοπούλου, παραφράζοντας την φράση του Καμί «όταν όλοι μας γίνουμε λίγο ένοχοι, τότε θα έχουμε δημοκρατία», βλέπει την ελευθερία ως ένα σύνολο αποφάσεων που αναπόφευκτα φέρουν ένα φορτίο ντροπής. Ώσπου ένα ξημέρωμα που σε βρίσκει πάνω σ’ ένα παγκάκι ή μπροστά από ένα ανοιχτό παράθυρο, είναι η πιο σημαντική στιγμή της ελευθερίας σου.

Συντελεστές:
Κείμενο: Πηνελόπη Χριστοπούλου
Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας
Σκηνική εγκατάσταση: Πηνελόπη Χατζηδημητρίου
Αφίσα: Κατερίνα Παπαδάκη, Νάσια Φούντα
Trailer: Δημήτρης Ευγενίδης
Επικοινωνία: Κατερίνα Συναπίδου
Φωτογραφίες: Momentum Photography/Cinematography

Διανομή: Κατερίνα Συναπίδου, Δημήτρης Φραγκούλης

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται στα 10€ (κανονικό) και 8€ (φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων και άνω των 65 ετών).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων με το τηλέφωνο 6983 030 542, ενώ για πληροφορίες με το e-mail arsmoriendi_th@yahoo.gr.
Επισημαίνεται ότι λόγω της ιδιαίτερης διαμόρφωσης της σκηνικής εγκατάστασης ο αριθμός των θεατών θα είναι περιορισμένος και η κράτηση θέσεων κρίνεται απαραίτητη.

Δείτε το tvspot: https://www.youtube.com/watch?v=9u1OfXjdbeg

Ώρα

21 (Παρασκευή) 9:00 μμ - 22 (Σάββατο) 11:00 μμ

Δε24Απρ5:30 μμ- 7:00 μμΈνα σπίτι για όλους5:30 μμ - 7:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 ΕκκλησιώνΦορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Διαδραστική αφήγηση με τη νηπιαγωγό Βάγια Μάρη.

Βαθιά στο δάσος ήταν ένα ξύλινο σπίτι με εννιά όμορφα παραθυράκια και μια κόκκινη εξώπορτα. Ένας ποντικός αποφάσισε πως είναι το τέλειο σπίτι για να μείνει. Το ίδιο κι άλλα ζώα του δάσους. Το ίδιο και ένας μεγάλος αρκούδος. Όμως χωράνε στ ‘αλήθεια όλοι στο ξύλινο σπίτι;

Με προεγγραφή. Για παιδιά 5 – 7 ετών.

Ώρα

(Δευτέρα) 5:30 μμ - 7:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Γεωργίου Βιζυηνού 57 - Τηλ 2310 203443

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Δε24Απρ - 28Απρ 245:30 μμΑπρ 28Η ώρα του παραμυθιού (24 - 28 Απριλίου)Απευθύνεται σε παιδιά  προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.5:30 μμ - 7:30 μμ (28) Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Στηρίζεται  στην προφορική αφήγηση ή στην ανάγνωση παραμυθιών και έχει στόχο την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.  Η παρουσίαση του προγράμματος συνήθως πλαισιώνεται με ζωγραφική, χειροτεχνίες και θεατρικό παιχνίδι.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ (Κρίσπου 7, τηλ. 2310 200537)
«Η ώρα του παραμυθιού» Τρίτη 18.30
25/4/2017, «Άουτς» / Ragnhlid Scamell. Αφήγηση του   παραμυθιού. Ακολουθούν  διαδραστικά παιχνίδια. Με την εθελόντρια παιδαγωγό Παντούλη Χαρούλα.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΕΛΦΩΝ (Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3, τηλ. 2310 324090)
«Η ώρα του παραμυθιού» Τρίτη στις 18:30
25/4/2017,
«Μακάρι να μπορούσα… να διαβάσω » / Γιολάντα Τσορώνη Γεωργιάδη. Αφήγηση του παραμυθιού  και στη συνέχεια φτιάχνουμε ένα γουρουνάκι.
Με τη θεατρολόγο Μάγια Καραπάτσιου.
Απαραίτητα υλικά:  Προαπαιτούμενα υλικά: ροζ κανσόν σε δύο αποχρώσεις, ματάκια χειροτεχνίες, ροζ σύρμα πίπας και κόλλα..
Με προεγγραφή , μέχρι 15 παιδιά.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ (Αρχαιοτήτων 13, τηλ. 2310 616076)
«Η ώρα του παραμυθιού» Τετάρτη στις  18:00
26/4/2017,
ώρα18.30 «Ο  κυρ Λάζαρος και οι 40 δράκοι» και «Το πιο μεγάλο ψέμα». Παραστατική αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την παραμυθού Μαρία Φλώρου..

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗΣ (Γρηγ. Κολωνιάρη 23, τηλ. 2310 514780)
«Η ώρα του παραμυθιού» Παρασκευή  στις 18:00
28/4/2017
, «Ο γάμος του Καραγκιόζη»
Θέατρο Σκιών με τον καραγκιοζοπαίχτη Τάσο Ζαρναζτή.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΟΡΕΣΤΟΥ (Ορέστου 33 και Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384)
«Η ώρα του παραμυθιού»  Τετάρτη στις  18:30
26/4/2017, «Το λουλούδι που λεγόταν Αρλεκίνος» / Βιβή Ματσούκα, Μαρία Πεπονά. Αφήγηση του παραμυθιού, στη συνέχεια κατασκευάζουμε ένα λουλούδι  – αρλεκίνο,  ψηφιδωτό.  Με  τη νηπιαγωγό Αρχοντία Συριώδη.
Προαπαιτούμενα υλικά: Κανσόν πράσινο Α4, κόλλα stick, ψαλίδι, μαρκαδόρους, πολύχρωμα γλασέ ότι έχει ο καθένας.

ΠΡΟΤΥΠΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Κασσάνδρου 17 – 19, τηλ. 2310 274708)
«Η ώρα του παραμυθιού» Τρίτη στις 16.00
25/4/2017
, «12 μήνες παραμύθια και ιστορίες για όλο το χρόνο –  Απρίλιος» .Αφήγηση  της ιστορίας και στη συνέχεια ζωγραφίζουμε.
Με  τον βιβλιοθηκονόμο Νίκο Μαλιόγκα.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑΣ (Γρ. Λαμπράκη 187, τηλ. 2310 950370)
«
Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε μια  τουλίπα»
Διαβάζουμε το βιβλίο «Η Τουλουπίτσα» της Ζωρζ Σαρή και φτιάχνουμε μια τουλίπα. Με τη νηπιαγωγό Παναγιώτα Αποστολίδου.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: χαρτόνι κανσόν κόκκινο ή κίτρινο ή μοβ, συρματάκι πίπας πράσινο ή καλαμάκι, χαρτί γκοφρέ πράσινο, ψαλίδι, κόλλα ρευστή, μολύβι.
Για νήπια 2,5 – 4 ετών με τους γονείς τους.
Με προεγγραφή, έως 10 παιδιά (απαραίτητη η παρουσία γονέα).
Τετάρτη 26/4/2017, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας

 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑΣ (Πυλαίας 59, τηλ. 2310 919039)
«Η ώρα του παραμυθιού» Πέμπτη στις 18:30
27/4/2017, «Πόσο μ’ αρέσει να κάνω φίλους» / Χανς Βίλχελμ. Αφήγηση του παραμυθιού, στη συνέχεια κατασκευάζουμε ένα σκιουράκι.  Με  τη νηπιαγωγό Αρχοντία Συριώδη.
Προαπαιτούμενα υλικά: Κανσόν πράσινο Α4, κόλλα stick, ψαλίδι, μαρκαδόρους, χαρτί γκοφρέ καφέ.

 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ((Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310 315100)
«Η ώρα του παραμυθιού» Δευτέρα  στις  17.30
 24/4/2017, «Η Τουλιπίτσα» /  Ζωρζ Σαρρή, Αφήγηση του παραμυθιού και στη συνέχεια κατασκευή.  Με την εθελόντρια φοιτήτρια προσχολικής εκπαίδευσης, Ευγενία Κολυμπά.
Προαπαιτούμενα υλικά: 1 κυπελλάκι από γιαούρτι.
Για παιδιά 5-10 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΑΘΜΟΥ(Μοναστηρίου 93β, τηλ. 231331 8394)
«Η ώρα του παραμυθιού»
24/4/2017, «Όκι Κόκι»/ Lisa Wheeler. Αφήγηση του παραμυθιού, στη συνέχεια φτιάχνουμε έναν σκαντζόχοιρο. Με τη νηπιαγωγό Αρχοντία Συριώδη.
Προαπαιτούμενα υλικά: Πορτοκαλί κανσόν Α4, κόλλα υγρή, ψαλίδι, μαρκαδόρους, 20 οδοντογλυφίδες για κάθε παιδί.
Δευτέρα 24/4/2017,  ώρα18:00 Βιβλιοθήκη Σταθμού

«Διαβάζουμε – παίζουμε – μαθαίνουμε»
«Η Μιμή με τα μεγάλα αφτιά» / Κέστερ Σλεντς- Αντρέα Χέμπροκ. Διαβάζουμε το βιβλίο. Ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι και στη συνέχεια φτιάχνουμε τα δικά μας ξεχωριστά ποντικάκια.
Με τις εθελόντριες Ελισάβετ Βασλή και Κωνσταντίνα-Θεολογία Μαρδίρη.
Πέμπτη 27/4/2017, ώρα 18:00 Βιβλιοθήκη Σταθμού

 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ (Νικάνορος 3 & Στεφ. Νούκα, τηλ. 2310 324666)
«Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε μια πασχαλίτσα!»
Διαβάζουμε το βιβλίο «Λίτσα η Πασχαλίτσα» του Antoon Krings και φτιάχνουμε μια Πασχαλίτσα-σελιδοδείκτη!  Με τη Θεατρολόγο Μάγια Καραπάτσιου.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: χαρτόνι κανσόν Α4 κόκκινο και μαύρο, ματάκια και κόλλα stick. Προαιρετικά, μαύρο σύρμα πίπας.
Για νήπια 2,5 – 4, 5 ετών με τους γονείς τους.
Με προεγγραφή, έως 10 παιδιά (απαραίτητη η παρουσία γονέα).
Πέμπτη 20/4/2017, ώρα18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου

 «Κινηματογράφος στη βιβλιοθήκη»
Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε παρέα με τους φίλους μας μια αγαπημένη μας ταινία animation
Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή
Πέμπτη 27/4/2017, ώρα18.30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου

 «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…»
Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται λαϊκά παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.
Για παιδιά από 5 ετών και πάνω. Με προεγγραφή, μέχρι 20 παιδιά.
Παρασκευή 28/4/2017, ώρα 18:30 Βιβλιοθήκη Χαριλάου

 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 40 ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ (Γ. Βιζυηνού  57, τηλ. 2310 203443)
«Ένα σπίτι για όλους» / Κρίστοφερ Κορ

Διαδραστική αφήγηση με τη νηπιαγωγό Βάγια Μάρη.
Βαθιά στο δάσος ήταν ένα ξύλινο σπίτι με εννιά όμορφα παραθυράκια και μια κόκκινη εξώπορτα. Ένας ποντικός αποφάσισε πως είναι το τέλειο σπίτι για να μείνει. Το ίδιο κι άλλα ζώα του δάσους. Το ίδιο και ένας μεγάλος αρκούδος. Όμως χωράνε στ’ αλήθεια όλοι στο ξύλινο σπίτι;
Με προεγγραφή. Για παιδιά 5 – 7 ετών.
Δευτέρα 24/4/2017, ώρα 17:30 Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών (Γ. Βιζυηνού  57, τηλ. 2310 203443)

 

Ώρα

24 (Δευτέρα) 5:30 μμ - 28 (Παρασκευή) 7:30 μμ

Τοποθεσία

Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Εθνικής Αμύνης 27, τηλ. 2313318591 (εκδηλώσεις για παιδιά)

Δε24Απρ7:30 μμ- 9:30 μμΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ 20177:30 μμ - 9:30 μμ Φορέας: Δ/νση Πολιτισμού Τουρισμού - Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση των σκηνογράφων και της πορείας τους μέσα από φωτογραφικό υλικό και θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

α) πώς έχει διαμορφωθεί η σκηνογραφία τα τελευταία χρόνια

β) η σχέση της σκηνογραφίας με τις νέες τεχνολογίες και κυρίως με την εκτεταμένη χρήση της βιντεοπροβολής και του videomapping,

γ) η αλλαγή στο θεατρικό τοπίο της πόλης με τους νέους χώρους που έχουν δημιουργηθεί.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Ώρα

(Δευτέρα) 7:30 μμ - 9:30 μμ

Φορέας

Δ/νση Πολιτισμού Τουρισμού - Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ2313318209, 2313318228 - k.melissidou@thessaloniki.gr - e.diamantopoulou@thessaloniki.gr Ναυάρχου Κουντουριώτου 17

Τρ25Απρ - 27Απρ 256:00 μμΑπρ 27Εκδηλώσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (25 - 27 Απριλίου)6:00 μμ - 7:00 μμ (27) Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

«Στα μονοπάτια των  μυθικών θεών και ηρώων».Ανεβαίνουμε το πρώτο σκαλί της ελληνικής μυθολογίας και μαθαίνουμε για τη δημιουργία του κόσμου, την Τιτανομαχία, τη γέννηση των Θεών και τα κατορθώματά τους. Με σύγχρονο εποπτικό υλικό και εκπαιδευτικά παιχνίδια τα παιδιά θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και θα ταξιδέψουν στην εποχή των μυθικών θεών και ηρώων. Με την παιδαγωγό Χάιδω Σεραφειμίδου.
Για παιδιά 8-10 ετών. Με προεγγραφή
Τρίτη 25/4/2017, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ.2310 852384)
«Η ώρα του παραμυθιού»  Τετάρτη στις  18:30
26/4/2017, «Το λουλούδι που λεγόταν Αρλεκίνος» / Βιβή Ματσούκα, Μαρία Πεπονά. Αφήγηση του παραμυθιού, στη συνέχεια κατασκευάζουμε ένα λουλούδι  – αρλεκίνο,  ψηφιδωτό.  Με  τη νηπιαγωγό Αρχοντία Συριώδη.
Προαπαιτούμενα υλικά: Κανσόν πράσινο Α4, κόλλα stick, ψαλίδι, μαρκαδόρους, πολύχρωμα γλασέ ότι έχει ο καθένας.
Καλλιτεχνικό εργαστήρι: «Kid’s Arts & Crafts».
 Τα παιδιά φτιάχνουν μοναδικές κατασκευές με τα χεράκια τους,
Θέμα συνάντησης: «Γνωρίζουμε το Miro και δημιουργούμε το δικό μας έργο με ανακυκλώσιμα υλικά».
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι: ρολά από χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, κόλλα stick, 1 κουτί χοντροί μαρκαδόροι.
Το εργαστήρι συντονίζουν και οργανώνουν: Η Νεφέλη Λουκοβίκα φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών-Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και η εμψυχώτρια Σοφία Γωνιάδου
Για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών. Με προεγγραφή.
Πέμπτη 27/4/2017, ώρα 18.00 Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου (Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ.2310 852384)

Ώρα

25 (Τρίτη) 6:00 μμ - 27 (Πέμπτη) 7:00 μμ

Τοποθεσία

Παιδική Βιβλιοθήκη Ορέστου

Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, τηλ. 2310 852384

Τρ25Απρ7:00 μμ- 8:00 μμΟ Βάτραχος και μια ξεχωριστή μέρα7:00 μμ - 8:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 ΕκκλησιώνΦορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο βάτραχος έχει γενέθλια και μπορεί εκείνος να το έχει ξεχάσει, το θυμούνται όμως οι φίλοι του και ετοιμάζουν ένα μυστικό πάρτι. Μια ιστορία που μας μαθαίνει πως αν και η μέρα αυτή είναι όντως ξεχωριστή, μπορούμε να απολαμβάνουμε την κάθε μέρα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Με προεγγραφή. Για παιδιά 5 – 7 ετών.

Ώρα

(Τρίτη) 7:00 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών

Γεωργίου Βιζυηνού 57 - Τηλ 2310 203443

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Τε26Απρ10:00 πμ- 1:00 μμΕπιστημονική Ημερίδα: Ο Άρης Αλεξάνδρου «εδώ και τώρα».10:00 πμ - 1:00 μμ Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη ΘεσσαλονίκηςΦορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με  το   «Εργαστήριο φιλοσοφίας: κείμενα και ερμηνείες», της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον πεζογράφο, ποιητή και μεταφραστή Άρη Αλεξάνδρου με τίτλο: Ο Άρης Αλεξάνδρου «εδώ και τώρα».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Απριλίου 2017, από τις 10:00 έως 14:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Αμύνης 27.

Το πρόγραμμα της ημερίδας  θα περιλαμβάνει τους εξής ομιλητές και τις εισηγήσεις τους:

Φιλήμων Παιονίδης (καθηγητής Ηθικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ): Ο Άρης Αλεξάνδρου ως επικριτής του μεταολοκληρωτισμού,

Αντωνία Κοσένα (τελειόφοιτη του  ΠΜΣ «Ιστορία της Φιλοσοφίας»): Διαβάζοντας την ποίηση του Άρη Αλεξάνδρου,

Αντιγόνη Ηλιάδου (τελειόφοιτη του  ΠΜΣ «Ιστορία της Φιλοσοφίας»): Προαναγγέλλοντας το Κιβώτιο: «Αντιγόνη», –

Θεόδωρος Μπόνης (απόφοιτος του  ΠΜΣ «Ιστορία της Φιλοσοφίας»): Ο Άρης Αλεξάνδρου για τα λογοτεχνικά βραβεία και την Ενωμένη Ευρώπη,

Κώστας Δεσποινιάδης (συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού και των εκδόσεων ΠΑΝΟΠΤΙΚΟΝ): Η εξέγερση της Κροστάνδης :  Ένα σχεδόν άγνωστο βιβλίο του Άρη Αλεξάνδρου.

Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Γκολίτσης Παντελής, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Ζωγραφίδης, Γεώργιος, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Θανασάς Παναγιώτης, αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ, Κάλφας Βασίλειος, καθηγητής ΑΠΘ, Κόκορης  Δημήτριος, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, Παιονίδης Φιλήμων, καθηγητής ΑΠΘ και Κωνσταντίνος Βόγδανος, υπεύθυνος εκδηλώσεων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης.

Ώρα

(Τετάρτη) 10:00 πμ - 1:00 μμ

Τοποθεσία

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Εθνικής Αμύνης 27 ΤΚ.54621 Τηλ. 2313318593

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων- Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Πε27Απρ6:00 μμΚόσμημα μικροϋφαντικήςΕργαστήριο για ενήλικες6:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω ΠόληςΦορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017,    ώρα 6:00μ.μ.
με την εθελόντρια Βούλη Μεδίτσκου.

Μια υφαντική τέχνη για κατασκευή κοσμημάτων σε αυτοσχέδιο αργαλειό
Δημιουργίες εμπνευσμένες απο τάσεις ethnik, boho, βυζαντινές γίνονται
σημερινό κόσμημα!
Υλικά που θα χρειαστούν:

Χαρτόνι μακέτας
Δυο βελόνες
Καρφίτσες
Μαλλάκια – κλωστές
Χάντρες
Ψαλίδι

Διάρκεια : 27 Απριλίου 2017- 25 Μαιου 2017   (5 μαθήματα )
Απαιτείται προεγγραφή.

Οι εγγραφές γίνονται από 10/4 έως 26/4/2017

Ώρα

(Πέμπτη) 6:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης

Κρίσπου 7 -Τηλ. 2310 219329

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πε27Απρ6:30 μμ- 8:00 μμΗ περιπετειώδης αφήγηση στη Δημιουργική Γραφή για ενήλικες6:30 μμ - 8:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΚωνσταντινουπόλεωςΦορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής
στη δημοτική βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως
Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 (18.30 – 20.00) η περιφερειακή βιβλιοθήκη
Κωνσταντινουπόλεως φιλοξενεί δίωρο εργαστήριο δημιουργικής γραφής με θέμα:
«Η περιπετειώδης αφήγηση στη δημιουργική γραφή».
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των κοινών δράσεων του Π.Μ.Σ.
«Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κοινού
Διαπανεπιστημιακού (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – Πανεπιστήμιο Δυτικής
Μακεδονίας) Π.Μ.Σ. «Δημιουργική Γραφή».
Στόχος του θα είναι η πρακτική εξάσκηση γύρω από την γραφή με ενδιαφέρουσα
πλοκή. Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια αφήγηση μυστηριώδης; Πως σκαρώνουμε
μια ιστορία με τρανταχτή πλοκή, ακολουθώντας γραμμική ή ακόμη και ελεύθερη
εξέλιξη; Συγκρούσεις, κοινωνικός προβληματισμός και μηνύματα, δραματικές
εντάσεις, αριστοτεχνικές ανατροπές, είναι λίγα από τα γνωρίσματα της. Στο
δίωρο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί άσκηση με χαρακτηριστικό
παράδειγμα αυτής της γραφής.

Εγγραφές στη βιβλιοθήκη μόνο με την φυσική παρουσία, μέχρι 25 άτομα.

Ώρα

(Πέμπτη) 6:30 μμ - 8:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως

Κωνσταντινουπόλεως 45 - Τηλ. 2310 315100

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πα28Απρ - 16ΜαιΑπρ 289:00 πμΜαι 16Παίζω σκάκι ζωγραφίζοντας (9 και 16 Μαΐου 2017)Εργαστήρι για παιδιά 6 - 8 χρονών στην Περιφερειακή βιβλιοθήκη Χαριλάου. Δηλώσεις συμμετοχής από 28/4/2017.9:00 πμ - (Μάιος 16) 6:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΧαριλάουΦορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Παίζω σκάκι ζωγραφίζοντας
Αναρωτιέστε τι σχέση έχει το σκάκι με την ζωγραφική; Μα το σκάκι είναι Τέχνη!
Το σκάκι είναι το ευρύτερα αναγνωρισμένο και διαδεδομένο πνευματικό παιχνίδι και χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξερεύνησης και κατανόησης της αισθητικής, των καλλιτεχνικών ρευμάτων, των πολιτιστικών και ιστορικών δρώμενων της κάθε εποχής.
Τα παιδιά περνούν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους με ατομικές και ομαδικές ασκήσεις και ζωγραφιές. Γνωρίζοντας τον «βασιλιά των παιχνιδιών» και τους κανόνες του γίνονται μικροί καλλιτέχνες αποκτώντας δεξιότητες, καλλιεργώντας το πνεύμα και την φαντασία, βελτιώνοντας την μνήμη, την υπομονή, την πειθαρχία, την κοινωνικοποίηση.
Ελάτε λοιπόν παιδιά και εσείς να γίνετε καλλιτέχνες σκακιστές “ζωγραφίζοντας” (σ)τη σκακιέρα! Για παιδιά 6 -8 ετών. Με προεγγραφή  .
Με τη Φωτεινή Παμπάλου αρχιτέκτων μηχανικό – σκακίστρια – έμπειρη προπονήτρια.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν Τρίτη 9 και 16 Μαΐου στις 5.00 το απόγευμα στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου(Νικάνορος 3 & Στεφάνου Νούκα, τηλ. 2310 324666)
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από 28/4/2017 έως 9/5/2017 ΜΟΝΟ με τη φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου  –  κηδεμόνα στη βιβλιοθήκη . Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθήκης
Δευτέρα – Παρασκευή: 8.00 π.μ – 8.30 μ.μ

 

Ώρα

Απρίλιος 28 (Παρασκευή) 9:00 am - Μάιος 16 (Τρίτη) 6:00 pm

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Νικάνορος 3 και Στεφάνου Νούκα - Τηλ. 2310 324666

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων231331 8593 library@thessaloniki.gr

Πα28Απρ10:00 πμΒαφή νημάτων με φυσικές χρωστικέςΣεμινάριο για ενήλικες10:00 πμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω ΠόληςΦορέας: Δήμος Θεσσαλονίκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017
ώρα 10:00π.μ. – 12:00μ.μ.  ώρα  6:00μ.μ. – 8:00μ.μ.    (2 τμήματα)
με την γεωπόνο Νανά Τσοσκούνογλου-Μισοπολινού,
η οποία συμμετέχει εθελοντικά.

Απαιτείται προεγγραφή

Ώρα

(Παρασκευή) 10:00 πμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Πόλης

Κρίσπου 7 -Τηλ. 2310 219329

Φορέας

Δήμος ΘεσσαλονίκηςΔιεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσειών-Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Πα28Απρ7:00 μμΠως το Reiki θεραπεύει τους πονοκεφάλους και τις εξαρτήσεις όπως το κάπνισμα και την πολυφαγίαΕργαστήριο για ενήλικες7:00 μμ Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας "Κληροδότημα Στ. Νικολαίδη"Φορέας: Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Εργαστήριο με θέμα:

” Πώς το Reiki θεραπεύει τους πονοκεφάλους
και τις εξαρτήσεις όπως
το κάπνισμα και την πολυφαγία.”

Με τη Θεοδώρα Τερζίδου η οποία συμμετέχει εθελοντικά.
Παρασκευή 28/4/2017    ώρα 19:00μ.μ.

1. Τι είναι το Reiki και πώς χρησιμοποιείται.
2. Πονοκέφαλοι
Αιτίες και είδη των πονοκεφάλων.
Νοητικά και ψυχολογικά αίτια.
Τρόποι αντιμετώπισης.
Πώς το Reiki θεραπεύει τους απλούς, αλλά και τους χρόνιους πονοκεφάλους.
3. Κάπνισμα
Νοητικές και ψυχολογικές αιτίες που οδηγούν στο κάπνισμα.
Τρόποι που προτείνονται για τη διακοπή του.
Πώς το Reiki βοηθάει στη διακοπή και στην αντιμετώπιση των συνδρόμων
στέρησης.
4. Πολυφαγία
Πολυφαγία – παχυσαρκία, τα όρια μεταξύ συνήθειας και νοσογόνου κατάστασης.
Νοητικές και ψυχολογικές αιτίες για την πολυφαγία.
Πώς το Reiki βοηθάει.
5. Μικρή επίδειξη της θεραπευτικής δύναμης του Reiki.

Ώρα

(Παρασκευή) 7:00 μμ

Τοποθεσία

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας "Κληροδότημα Στ. Νικολαίδη"

Γρηγορίου Λαμπράκη 187 - Τηλ. 2310 950370

Φορέας

Δ/νση Βιβλιοθηκών και Μουσείων - Τμήμα Περιφερειακών Βιβλιοθηκών library@thessaloniki.gr

Σα29Απρ9:30 πμ- 2:30 πμΑνοιχτή Σκήνη 20179:30 πμ - 2:30 πμ Μουσείο Βυζαντινού ΠολιτισμούΦορέας: Δ/νση Πολιτισμού Τουρισμού - Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ημερίδα με τίτλο «Η θεατρική Θεσσαλονίκη στον 21ο αιώνα – Προβλήματα και προοπτικές» διοργανώνεται το Σάββατο 29 Απριλίου 2017 από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Σκηνής 2017» και με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Θεατρολόγοι, πανεπιστημιακοί, κριτικοί και καλλιτέχνες σκιαγραφούν το θεατρικό τοπίο της πόλης, εντοπίζουν τα προβλήματά του, αναρωτιούνται για τις προοπτικές του, μοιράζονται ιδέες και προτάσεις για το μέλλον του.

Οι εργασίες της ημερίδας θα διεξαχθούν στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 29 Απριλίου 2017, 9:30- 14:30.

9:45 – 10:00: Χαιρετισμοί

Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

Βίκτωρ Αρδίττης, Πρόεδρος του Τμήματος Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ

Σάββας Πατσαλίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

 

10:00-11:00, ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Εισηγούνται:

Καλλιόπη Εξάρχου, «Δραματουργία της Θεσσαλονίκης στον 21ο αιώνα»

Γιάννα Τσόκου, «ΚΘΒΕ. Σε αναζήτηση ταυτότητας;»,

Έλση Σακελλαρίδου: «Εναλλακτικές αναζητήσεις»

Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, «Οι Ανώτερες Δραματικές Σχολές της Θεσσαλονίκης: Κρίσεις και συγκρίσεις»

Συντονίζει: Νικηφόρος Παπανδρέου.

 

11:00-11:45, Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Εισηγούνται:

Αμαλία Κοντογιάννη, «Η επαφή με την Ευρώπη: ένα σήριαλ με ασυνέχειες»

Δηώ Καγγελάρη, «Θεσσαλονίκη-Αθήνα»

Σοφία Ευτυχιάδου, «Αθήνα-Θεσσαλονίκη»

Συντονίζει: Ελένη Κουρτίδου

Παρέμβαση: Μαρία Τσιμά, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΚΘΒΕ

 

Διάλειμμα για καφέ

 

12:15-13:00, Ο ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Εισηγούνται:

Σάββας Πατσαλίδης, «Τόποι κριτικής»

Ζωή Βερβεροπούλου: «Από τη θεατρική είδηση στη θεατρική κριτική»

Συντονίζει: Βίκτωρ Αρδίττης.

 

13:00 -14:30, ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στρογγυλή τράπεζα

Συμμετέχουν:

Τάσος Αγγελόπουλος,

Θωμάς Βελισσάρης,

Γλυκερία Καλαϊτζή,

Θάνος Νίκας,

Δαμιανός Κωνσταντινίδης,

Γιάννης Παρασκευόπουλος,

Τάσος Ράτζος,

Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Συντονίζει: Σάββας Πατσαλίδης.

 

 

Η Οργανωτική Επιτροπή

Σάββας Πατσαλίδης (Πρόεδρος)

Ζωή Βερβεροπούλου

Δηώ Καγγελάρη

Σμαρώ Κώτσια

Γιάννα Τσόκoυ

 

Ώρα

(Σάββατο) 9:30 πμ - 2:30 πμ

Τοποθεσία

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Λεωφόρος Στρατού 2

Φορέας

Δ/νση Πολιτισμού Τουρισμού - Τμήμα Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ2313318209, 2313318228 - k.melissidou@thessaloniki.gr - e.diamantopoulou@thessaloniki.gr Ναυάρχου Κουντουριώτου 17

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someoneShare on LinkedInPrint this page