25.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΣυνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης

Το Σχέδιο του Προϋπολογισμού Εσόδων και Εξόδων και το Σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, για το έτος 2019, εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Διαβούλευσης, στη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018.

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων και τους δημότες που προσήλθαν στη συνεδρίαση και επισήμανε τη μεγάλη σημασία της σύγκλησης της Επιτροπής Διαβούλευσης, μέσω της οποίας η διοίκηση του Δήμου διαβουλεύεται με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς για τα θέματα της πόλης.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε: «Η Επιτροπή Διαβούλευσης είναι μια νέα αντίληψη που πέρασε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον ‘’Καλλικράτη’’, με κύριο στόχο να γνωστοποιεί η Διοίκηση του Δήμου στους πολίτες τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Όπως κάθε νόμος, έτσι και αυτός που αναφέρεται στην Επιτροπή Διαβούλευσης, κρίνεται από το αποτέλεσμα και βελτιώνεται κατά την εφαρμογή του. Είναι σημαντικό ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν οι φορείς της πόλης αλλά και η ίδια η πόλη, αφού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, παίρνουν μέρος στη διαδικασία και πολίτες».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ανέλυσε τους στόχους του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019, εστιάζοντας στη στρατηγική του δήμου όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο προγράμματος για τη «Θεσσαλονίκη 2030» και υλοποιείται σταδιακά μέσα από ποικίλες δράσεις και έργα σε όλο το διάστημα της παρούσας θητείας. «Πρόκειται για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που στοχεύει κατά κύριο λόγο στη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών αλλά και στην υλοποίηση νέων έργων , με έμφαση στη δυναμική που αυτά φέρνουν για την ανάπτυξη της πόλης μας, αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της, δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας και των πιέσεων που δέχεται. Η διεύρυνση του δημόσιου χώρου, καθώς και η διασύνδεση των πολεοδομικών αναπλάσεων με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις συνιστούν το μείγμα που θα καταστήσει την Θεσσαλονίκη οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο Αντιδήμαρχος.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα, ως αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου Προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2019, συντάχθηκε με τρόπο που να καλύπτει βασικούς στόχους και παρεμβάσεις στρατηγικής προτεραιότητας που έχουν τεθεί από τη Διοίκηση, όπως:

 • Πολεοδόμηση περιοχών όπως οι Λαχανόκηποι, η Ν.Α. Πύλη-Ν. Ελβετία, η ανάπτυξη του νέου Εκθεσιακού Κέντρου της ΔΕΘ
 • Ανάκτηση του δημοσίου χώρου και απόδοση δημόσιων χώρων από την ΕΤΑΔ στον δήμο και στο παραλιακό μέτωπο
 • Δημιουργία αναπτυξιακού πλάνου για την ευρύτερη περιοχή Ποσειδωνίου-Μεγάρου Μουσικής
 • Λειτουργία της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας
 • Λειτουργική ένταξη των σταθμών του μετρό στις αστικές αναπλάσεις και κυρίως η ανάδειξη της συνύπαρξης των αρχαιοτήτων με τους σταθμούς
 • Αναβάθμιση του ιστορικού άξονα της οδού Εγνατία
 • Διαμόρφωση της «αρχαιολογικής πλάζας» στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου
 • Δημιουργία νέων δημοσίων χώρων
 • Βιώσιμη αστική ανάπτυξη
 • Λήψη μέτρων κυκλοφοριακής βελτίωσης
 • Βελτίωση και επέκταση των υφιστάμενων ποδηλατόδρομων
 • Δημιουργία μικρών και μεγαλύτερων χώρων πρασίνου
 • Δημιουργία πράσινων δωμάτων, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα δημοτικά κτίρια
 • Συντήρηση-αναβάθμιση υφισταμένων  αλλά και δημιουργία νέων παιδικών χαρών
 • Ανάπτυξη ενός συνδυασμένου συστήματος για την κυκλοφορία και τη στάθμευση

Ιδιαίτερη έμφαση, όσον αφορά τη χωρική διάσταση του προγράμματος, δίνεται στην υλοποίηση έργων σε δύο ευαίσθητες περιοχές του δήμου, την 2η Δημοτική Κοινότητα που περιλαμβάνει επτά παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της περιοχής και την αναζωογόνηση της κατοικίας και της επιχειρηματικότητας και την εκπόνηση ειδικού προγράμματος για την Άνω Πόλη, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση του προστατευόμενου οικισμού.

Ο προϋπολογισμός του σχεδίου του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019, ανέρχεται στο ποσό των 20.745.481,92€, εκ των οποίων τα 10.740.521.17€ αφορούν σε συνεχιζόμενα έργα και μελέτες και τα 10.004.960,75€ σε νέες ενδείξεις έργων και μελετών. Τα προαναφερόμενα ποσά εξασφαλίζονται από πηγές όπως η ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), οι ανταποδοτικοί πόροι, τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας και Ελεγχόμενης Στάθμευσης, το Πρόγραμμα JESSICA, το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, παρουσίασε τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2019 και επισήμανε ότι είναι πλήρως ισοσκελισμένος, ρεαλιστικός και αναπτυξιακός. Όπως τόνισε η ίδια «ανέρχεται σε 390.700.000 ευρώ, ενώ το χρηματικό υπόλοιπο είναι κατά 9.000.000 ευρώ αυξημένο σε σχέση με το χρηματικό υπόλοιπο του 2018 και ανέρχεται στο ποσό των 52.000.000 ευρώ. Όταν αναλάβαμε ως Διοίκηση το 2011, τα χρέη του Δήμου ανέρχονταν στα 42.800.000 ευρώ, ενώ τώρα η πρόβλεψη για το 2019 είναι 7.000.000 ευρώ».

Η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε ακολούθως στις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες υπό τις οποίες η διοίκηση του Δήμου κλήθηκε να συντάξει τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, έδωσε έμφαση στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) σωρευτικά σε ποσοστό 60% την τελευταία 8ετία, με τα έσοδα του Δήμου από τους ΚΑΠ να ανέρχονται πλέον σε 35.384.934,36 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη μείωση των ιδίων εσόδων του Δήμου λόγω οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν άμεσα στην αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και εξαιτίας της χρονοκαθυστέρησης είσπραξης των εσόδων που προκαλείται από την ετεροχρονισμένη καταβολή τους σε πολλές δόσεις βάσει της ευνοϊκής ρύθμισης. «Φέτος τα ίδια έσοδά μας υπολογίζονται σε  74.507.832,52 ευρώ», εξήγησε.

Επίσης, η κ. Αγγελίδου πρόσθεσε τη μείωση της επιχορήγησης της ΣΑΤΑ κατά 50% την τελευταία 6ετία, τη μεταβίβαση στους δήμους επιπλέον αρμοδιοτήτων με το πρόγραμμα ΄΄Καλλικράτης”, όπως Πρόνοια, Πολεοδομία, σχολεία κ.α., χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση και των αναγκαίων πόρων, καθώς και τη μη συνέχιση του προγράμματος των παρακρατηθέντων πόρων από το ΥΠ.ΕΣ., ένα σημαντικό κονδύλι αφού ξεπερνούσε τα 5.500.000 ευρώ ετησίως.

«Ωστόσο, ως διοίκηση αναζητούμε αντισταθμιστικές λύσεις  για να καλύψουμε το έλλειμμα των εσόδων μας και στρεφόμαστε στην ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή οικονομική μας πορεία. Συγκεκριμένα, συντάξαμε ένα τεχνικό πρόγραμμα ύψους 20.745.000 ευρώ με πολλές πηγές χρηματοδότησης (ΣΑΤΑ, ΤΑΠ, τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης, ΕΣΠΑ κ.ά.), ενταχθήκαμε σε προγράμματα-δράσεις επιχορηγούμενες από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όπως ‘’Φιλόδημος’’, ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο και Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, ύψους 11.000.000 ευρώ, για τη συνέχιση σημαντικών προγραμμάτων κοινωνικού χαρακτήρα στον δήμο, απαλλοτριώσεις, παιδικές χαρές, σχολικές αυλές, οχήματα, μηχανήματα κ.α.», πρόσθεσε.

Στο σκέλος των εξόδων του Προϋπολογισμού, η Αντιδήμαρχος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για εξορθολογισμό των δαπανών, για μείωση των ελαστικών δαπανών του δήμου κατά 12% και των λειτουργικών από 9.000.000 ευρώ το 2018 σε 6.000.000 ευρώ, για υπαγωγή σε επιχορηγούμενα προγράμματα του ΥΠ.ΕΣ. που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και απαρτίζεται από 49 μέλη, εκ των οποίων τα 37 είναι εκπρόσωποι φορέων της πόλης και τα 12 δημότες που επιλέχθηκαν κατόπιν κλήρωσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι φορείς που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή είναι: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο ΤΕΕ, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β.Ε., Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ε., Δ.Ε.Θ., Εμπορικός Σύλλογος, Ένωση Ξενοδόχων, Ομοσπονδία Εμπορίου – Παραγωγικότητας -Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων ΕΔΟΘ, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Αλεξάνδρειο ΑΤΕΙ, ΚΕΠΚΑ, ΕΣΑμεΑ Β.Ε., Κίνηση Πέντε Μουσείων, Κ.Θ.Β.Ε., Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών, Ε.Μ.Σ., Ο.Λ.Θ., Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., Ο.Α.Σ.Θ., ΟΣΕΘ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θαλάσσης, Όμιλος Φίλων Θαλάσσης, Όμιλος Θαλασσίων Αθλημάτων, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Πρωτοβουλία Πολιτών «Επανάχρηση Θεσσαλονίκης», Thessaloniki Convention Bureau.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ