Το πρόγραμμα «Δωμάτιο της Γειτονιάς» παρουσιάστηκε σήμερα, Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, στον έναν από τους τρεις δημοτικούς χώρους όπου θα λειτουργήσει, στο κτήριο των πρώην δημοτικών στάβλων Παπάφη.
Τα «Δωμάτια της Γειτονιάς» που υλοποιούνται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ) ΠΕΡΑ και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελούν δίκτυο χώρων κοινωνικής δημιουργικότητας και φιλοξενούνται στις 2η, 3η και 4η Κοινότητες.
Για το πιλοτικό πρόγραμμα, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε: «Βασίζεται στην αρχική ιδέα που είχαμε ως ‘’Πρωτοβουλία’’ για την ανάγκη συμμετοχής των κατοίκων σε διαδικασίες που αφορούν την περιοχή στην οποία μένουν, τη γειτονιά τους, και στηρίχτηκε στο “Αγαπώ την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου”. Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καταφέραμε και ανακατασκευάσαμε κάποια κτίρια – χαλάσματα, όπως αυτό των παλαιών στάβλων Παπάφη, στο οποίο βρισκόμαστε».
Όσον αφορά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του προγράμματος, ο Γιάννης Μπουτάρης, συμπλήρωσε: «Στόχος είναι οι κάτοικοι μιας περιοχής, της γειτονιάς, να μπορέσουν να κάνουν κάτι μαζί, να καθίσουν σε ένα τραπέζι να αποφασίσουν πώς θέλουν να είναι η γειτονιά τους, να της δώσουν την προσωπικότητα που οι ίδιοι θέλουν να έχει. Μέσω του προγράμματος, τους παρέχεται η γνωστική βοήθεια και τα εργαλεία για δουλειές που γίνονται και στην καθημερινότητα, όπως η επανάχρηση υλικών».
Ο Δήμαρχος εξέφρασε ακόμη την ευχή να βρεθούν τρόποι για τις δομές που λειτουργούν χάρη στη συγκεκριμένη δωρεά -μέσα στους επόμενους 15 μήνες- να αυτονομηθούν οικονομικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο ορατός ο κίνδυνος να ατονήσουν. «Προφανώς θα υπάρχει μια συνεργασία με τον Δήμο, σε επίπεδο κατασκευών ή συντηρήσεων, αλλά ο ουσιαστικός τρόπος επιβίωσης πρέπει να βρεθεί από όσους μετέχουν στην προσπάθεια», εξήγησε.
Στην ιστορία του χώρου στον οποίο στεγάζεται σήμερα το «Δωμάτιο Γειτονιάς» αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου. «Πρόκειται για τους παλαιούς στάβλους Παπάφη, τους στάβλους των αλόγων που διέθετε ο Δήμος όταν η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν με ιππήλατα κάρα. Στόχος της διοίκησης ήταν να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος, με πρώτη προσπάθεια αυτή της εγκατάστασης του «Φιλοξενείου», στην οποία πολλοί αντέδρασαν. Ωστόσο, μετά και από διαβουλεύσεις στην γειτονιά, όλα λειτουργούν ομαλά με τις επτά οικογένειες προσφύγων που διαβιούν εδώ», εξήγησε ο κ. Φωτίου.
«Το πιλοτικό πρόγραμμα ‘’Δωμάτιο Γειτονιάς’’ αποτελεί ένα αστικό πείραμα για την εξωστρέφεια των Δημοτικών Κοινοτήτων, οι οποίες λόγω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων που είχε επιβληθεί σταδιακά από το 1982, δεν μπορούν να υλοποιήσουν θεσμικές δράσεις, παρά μόνον να αναλάβουν ποικίλες πρωτοβουλίες. Έτσι, το επόμενο βήμα για τις Κοινότητες, εκτός από τις εκδηλώσεις που εξακολουθούν να διοργανώνουν, είναι η εξωστρέφειά τους και οι συνέργειες. Το “Δωμάτιο της Γειτονιάς” είναι ένα παράδειγμα της συνέργειας μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, ενδεχομένως κάποιων φορέων, των κατοίκων και των Κοινοτήτων. Σημασία έχει αυτό το πρόγραμμα να υιοθετηθεί από τους κατοίκους, για να έχει και συνέχεια» κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.
Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς αναφέρθηκε στην προηγούμενη κατάσταση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται σήμερα το «Δωμάτιο Γειτονιάς» της 4ης Δημοτικής Κοινότητας, υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε η διοίκηση του Δήμου στην προσπάθειά της για αξιοποίηση των πρώην στάβλων Παπάφη, στον οποίο μέχρι τότε στεγάζονταν υπηρεσίες της Καθαριότητας και του Ηλεκτρολογικού:
«Η δομή των υπηρεσιών και η ροπή αδρανείας επέβαλαν τη διαιώνιση μιας κατάστασης που συνεχιζόταν επί δεκαετίες και θα συνεχιζόταν ακόμη, εάν δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να φύγουν από αυτόν τον χώρο οι υπηρεσίες που προϋπήρχαν. Υπήρξε επίσης πίεση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για σειρά νομιμοποιητικών θεμάτων, όπως οι άδειες πολεοδομίας. Εμάς τίποτα δεν μας εμπόδισε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του χώρου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ, Σπύρος Σκοτίδας, τόνισε ότι η σύλληψη της ιδέας και το δημιουργικό κομμάτι αυτού του πιλοτικού προγράμματος ανήκει στον Δήμο και στην ΑΜΚΕ ΠΕΡΑ, ενώ το ΚΕΠΑ ανέλαβε την ευθύνη της διαχείρισης του εξοπλισμού και των εργασιών: «Ευχής έργον είναι οι άνθρωποι της γειτονιάς να διαφυλάξουν και στο μέλλον αυτό που έχει αρχίσει να γίνεται μέσω αυτού του προγράμματος».
Τέλος, η συνιδρύτρια της ΑΜΚΕ ΠΕΡΑ, Παρίνα Βασιλοπούλου, επισήμανε ότι το πρόγραμμα βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες και τα δεδομένα που προέκυψαν από αυτές – όπως λ.χ. η Στρατηγική Ανθεκτικότητας: «Η αρχική σκέψη ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης χώρων δημιουργικότητας, χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις ιδέες του και τα μέσα που υπάρχουν στους χώρους, βασισμένοι στην ύπαρξη δημοτικών υποδομών που δεν ήταν σε λειτουργία, όπως ο χώρος στον οποίον βρισκόμαστε, με μείζονα το ρόλο των Κοινοτήτων. Οι χώροι είναι κατάλληλοι και προσβάσιμοι σε όλους με στόχο την κοινωνική συνοχή σε επίπεδο γειτονιάς, ενώ το πρόγραμμα συνδιαμορφώνεται από τους υπευθύνους των Κοινοτήτων και τους συμμετέχοντες που προτείνουν δράσεις, με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Σημαντικό στοιχείο των δράσεων είναι και η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών» κατέληξε η κ. Βασιλοπούλου
Το πρόγραμμα «Δωμάτιο της Γειτονιάς», διετούς διάρκειας, υλοποιείται μέσω της δωρεάς στον Δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 10.000.000€ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Οι χώροι διαθέτουν βασικό εξοπλισμό για κατασκευές, σημεία συνάθροισης και εργαστηρίων, ενώ είναι ανοιχτοί σε όλους. Στόχος είναι να φέρει το πρόγραμμα πιο κοντά τους κατοίκους της κάθε Κοινότητας και να ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσεων, καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω της συναναστροφής.
Τα «Δωμάτια της Γειτονιάς», που φιλοδοξούν να αποτελέσουν κέντρα γειτονιάς από τα οποία θα αναπτυχθούν ισχυροί κοινωνικοί δεσμοί μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, είναι ανοιχτά για το κοινό από Τρίτη έως και Σάββατο, κατά τις ώρες 11.00 με 19.00. Η διαμόρφωση των χώρων και των δράσεων γίνεται συμμετοχικά σε συνεργασία με τις Κοινότητες και τους κατοίκους.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@domatio.net
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κάθε χώρο και τις δράσεις ,που πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, στα «Δωμάτια της Γειτονιάς»:
- Δωμάτιο 2ης Κοινότητας: Δημ. Γαλανάκη με Γεωρ. Ιβανόφ, 12όροφες.
email: b-koinotita@domatio.net , τηλ.: 2310-553184 - Δωμάτιο 3ης Κοινότητας: Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη
email: c-koinotita@domatio.net , τηλ.: 2310-270089 - Δωμάτιο 4ης Κοινότητας: Μυκόνου 2, Κάτω Τούμπα
email: d-koinotita@domatio.net , τηλ.: 2310-945613
Για τακτικές ενημερώσεις σχετικά με το πρόγραμμα δράσεων μπορείτε να εγγραφείτε στους χώρους ή να ακολουθήσετε την ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/ToDomatioTisGeitonias/
Φωτογραφίες εδώ