21 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΠαρουσίαση των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Συλλογή Ομβρίων Υδάτων»

Παρουσίαση των έργων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Συλλογή Ομβρίων Υδάτων»

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας για την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Mediterranean (GWP-Med).

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συλλογή Ομβρίων Υδάτων» υλοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν ο πρώτος κάθετος κήπος σε δημόσιο κτήριο στην Ελλάδα, που βρίσκεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος και στη συνέχεια οι παρεμβάσεις για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας, δύο έργα μικρής κλίμακας, με σημαντικό ωστόσο αντίκτυπο στην πόλη.

Αναλυτικά, τον Αύγουστο του 2018, ολοκληρώθηκε το πρώτο έργο, ο κάθετος κήπος στη Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, στην οδό Κλεάνθους 18, ο οποίος ποτίζεται από βρόχινο νερό που συλλέγεται στην οροφή του κτηρίου. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε μια καινοτόμος τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην Αυστραλία, μια χώρα που πρωτοπορεί παγκοσμίως στην αύξηση του αστικού πρασίνου, αξιοποιώντας βρόχινο και ανακυκλούμενο νερό. Η τεχνολογία αυτή αφορά την τοποθέτηση ενός ειδικού πλέγματος στο εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου, με ειδικές εσοχές, όπου τοποθετούνται αποσπώμενα γλαστράκια και διαθέτει ειδικά συστήματα άρδευσης και αποστράγγισης. Στο κτήριο της Κλεάνθους χρησιμοποιήθηκαν 804 αποσπώμενα γλαστράκια από τέσσερα είδη φυτών.

Ο κάθετος κήπος αποτελεί έργο επίδειξης που βελτιώνει το μικροπεριβάλλον, αυξάνει το αστικό πράσινο, μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση του κτηρίου, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την πρόσοψή του. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για πόλεις με πυκνό αστικό ιστό και περιορισμένους ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Ακολούθως, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε το δεύτερο έργο στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας, το οποίο υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη-Κλεάνθους 57). Εγκαταστάθηκαν νέα συστήματα εξοικονόμησης νερού σε ντους και νιπτήρες και αντικαταστάθηκαν καζανάκια που εμφάνιζαν προβλήματα, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση και η σπατάλη νερού στους χώρους των αποδυτηρίων, ενώ τοποθετήθηκαν πινακίδες ευαισθητοποίησης που παροτρύνουν τους χρήστες σε ορθολογική χρήση του νερού, στη βάση των πραγματικών αναγκών τους. Το έργο έχει σημαντικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη, καθώς εκτιμάται ότι η κατανάλωση του νερού μπορεί να μειωθεί κατά 20-30%, με αντίστοιχη μείωση και της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανσή του.

Για μια αγαστή συνεργασία με ένα ίδρυμα που έχει ως στόχο την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τη διαχείριση του νερού και την αναβάθμιση του αστικού χώρου έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο οποίος ανέφερε: «Τα θέματα της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων και όχι μόνο, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, έρχονται στο προσκήνιο, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και πρέπει οι δήμοι να προσαρμόζουν τα προγράμματά τους προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαχείριση των ομβρίων υδάτων βρίσκεται στον πυρήνα του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έτσι, εκτός από τον κάθετο κήπο στην οδό Κλεάνθους και τις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, υπάρχει σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο που αφορά το πότισμα έκτασης των χιλιάδων στρεμμάτων των Κοιμητηρίων, με τη χρήση ομβρίων υδάτων. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω τα πράσινα δώματα και συγκεκριμένα το ένα που δημιουργήσαμε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και άλλα που θα υλοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα σε ταράτσες σχολικών συγκροτημάτων».

Ο Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, από την πλευρά του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη παραθαλάσσια πόλη στην οποία υλοποιείται η σχετική παρέμβαση: «Αυτή η συνεργασία απέδωσε πολύ γρήγορα καρπούς, αφού η όλη ιδέα που αφορά τις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Κολυμβητήριο παρουσιάστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Ήδη, οι παρεμβάσεις αυτές που αφορούν τρόπους εξοικονόμησης του νερού, αλλά και της ενέργειας που καταναλώνονται στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, έχουν υλοποιηθεί, προς όφελος των δημοτών. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στο μέλλον και σε άλλους χώρους αθλητισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης».

Η Senior Programme Officer της Global Water Partnership-Mediterranean, Κωνσταντίνα Τόλη, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, μετά από 33 νησιά, η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα συλλογής όμβριων υδάτων, το οποίο ξεκίνησε το 2008 στις Κυκλάδες. «Η Global Water Partnership-Mediterranean είναι ένας διεθνής οργανισμός που ασχολείται με θέματα διαχείρισης των υδάτων. Στόχος μας είναι να βοηθάμε τις Αρχές, τις κυβερνήσεις, τους εταίρους να διαχειρίζονται καλύτερα τους υδάτινους πόρους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του προγράμματος ‘’Συλλογή Ομβρίων Υδάτων΄΄, η Global Water Partnership-Mediterranean συνεργάζεται με το Ίδρυμα της Coca Cola και ξεκινήσαμε στην Ελλάδα με την ιδέα να δώσουμε νερό στα άνυδρα νησιά στην Ελλάδα, για μη πόσιμη χρήση. Γρήγορα, το πρόγραμμα εξαπλώθηκε σε Μάλτα, Κύπρο και Ιταλία και σε πολλά νησιά και πόλεις, ενώ πλαισιώνεται με ειδικές εκπαιδευτικές, ενημερωτικές δράσεις και πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και με τη διεξαγωγή σεμιναρίων τεχνογνωσίας σε τεχνίτες και επαγγελματίες του χώρου, αλλά και με την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών στη συλλογή βρόχινου νερού».

Σύμφωνα με την κ. Τόλη, το Ίδρυμα της Coca Cola, που συμμετέχει στο πρόγραμμα υποστηρίζει δράσεις και προγράμματα με περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η εταιρία έχει δεσμευτεί έως το 2020 να επιστρέφει σε ποσοστό 100% το νερό που χρησιμοποιεί για την παραγωγή των προϊόντων της, υποστηρίζοντας τις αντίστοιχες δράσεις.

Φωτογραφίες εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ