13.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΠαρουσίαση εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944

Παρουσίαση εκδηλώσεων με αφορμή τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης  με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 30ης Οκτωβρίου 1944, ως ημέρας απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα, παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε η Οργανωτική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της 28ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 14 Οκτωβρίου 2019 -με ομόφωνη απόφαση- και απαρτίζεται από δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος θα παραστεί στο σύνολο των εκδηλώσεων, υπογραμμίζει: «Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώνεται ένας λαμπρός εορταστικός κύκλος, που φέρει την πόλη μας στο επίκεντρο της ιστορικής μνήμης και συνέχειας. Ένας κύκλος που ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου με τον εορτασμό του Πολιούχου, Αγίου Δημητρίου, καθώς και της απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους το 1912, συνεχίστηκε με την επέτειο του ΟΧΙ και την εθνική μας εορτή και κλείνει με την επέτειο της απελευθέρωσης  της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 30 Οκτωβρίου του 1944».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής,  παρουσίασε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων. «Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, στις 12.30, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης,  καθώς και προσκεκλημένων εκπροσώπων φορέων, στην αναθηματική πλάκα, στη λεωφόρο 30ης Οκτωβρίου, πλησίον του Βασιλικού Θεάτρου.  Στη συνέχεια, στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της έκθεσης ντοκουμέντων: ‘’Εθνική Αντίσταση 1941-1944 – Ο παράνομος Τύπος στη Βόρεια Ελλάδα’’ και θα πλαισιωθούν από το μουσικό σχήμα ‘’Πριγκηπέσα’’ που θα ερμηνεύσει ρεμπέτικα της κατοχής».

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 2019, από Τρίτη έως Κυριακή, κατά τις ώρες 11.00 – 14.00 και 17.00 – 20.00 και θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου 2019 -με δυνατότητα παράτασης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ΕΣΗΕΜ-Θ, του ΚΘΒΕ και του ΜΜΘ.

Ο Πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Άρης Στυλιανού, σημείωσε ότι είναι τιμή για τον ίδιο και για το ΚΘΒΕ να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του εορτασμού της επετείου της 30ης Οκτωβρίου 1944: «Καθιερώθηκε ως γιορτή τοπικής σημασίας τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να μαθαίνουμε τις σημαντικές πτυχές της ιστορίας μας. Είμαστε ευτυχείς που φιλοξενούμε στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου την έκθεση για τον παράνομο Τύπο της Εθνικής Αντίστασης, με φωτογραφικό και έντυπο υλικό της εποχής από την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, μια έκθεση που μπορεί να την επισκέπτεται το κοινό της πόλης παράλληλα με τις παραστάσεις μας, καθώς και τα σχολεία».

Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ο δημοσιογράφος και ερευνητής, Σπύρος Κουζινόπουλος, τόνισε ότι η 30η Οκτωβρίου είναι μια λαμπρή μέρα για την Θεσσαλονίκη: «Στα 3,5 χρόνια της χιτλερικής πανούκλας που σκέπαζε αυτή την πόλη υπήρξαν χιλιάδες εκτελεσμένοι, δεκάδες χιλιάδες νεκροί από πείνα, από βασανιστήρια, εκατοντάδες χιλιάδες εκριζωμένοι από την εστίες τους και βέβαια οι 50.000 Εβραίοι συμπολίτες μας, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων του Τρίτου Ράιχ. Στις 30 Οκτωβρίου του 1944 εισέρχονται στην πόλη οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, μετά από μια σειρά σκληρών μαχών, στη διάρκεια των οποίων καταγράφονται πάνω από 100 νεκροί και αποτρέπεται η καταστροφή βασικών υποδομών της πόλης, όπως το υδραγωγείο στην Παναγία Φανερωμένη καθώς και τα δύο εργοστάσια ηλεκτρικής εταιρείας. Στην έκθεση για τον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης θα παρουσιάσουμε 32 από τις πιο σημαντικές εφημερίδες που εκδίδονταν μυστικά, με προφυλάξεις και κινδύνους, τα χρόνια της Κατοχής στην περιοχή της Μακεδονίας -συνολικά περίπου 200 ήταν οι παράνομες εφημερίδες σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε ούτε ραδιόφωνο και οι ειδήσεις διακινούνταν μόνο μέσα από τα έντυπα είτε εφημερίδες είτε προκηρύξεις είτε μικρές μπροσούρες. Από τις 200 αυτές εφημερίδες, οι 58 περίπου εκδίδονταν, τυπώνονταν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά του, ο πρώην Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικός και μέλος της Επιτροπής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, σημείωσε ότι ο εορτασμός της απελευθέρωσης της πόλης από τη ναζιστική Κατοχή καθιερώθηκε μετά από απόφαση και πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο συμβολικά φέρει την ημερομηνία 9 Μαΐου 2016, την ημέρα δηλαδή της συνθηκολόγησης της Γερμανίας, το 1945. «Θέλω να πω ότι θα πρέπει να βλέπουμε την ενότητα ανάμεσα στις δυο αντιφασιστικές επετείους. Μέχρι πρότινος γιορτάζαμε την έναρξη του πολέμου, στις 28 Οκτωβρίου του 1940, αγνοώντας τη λήξη του. Πλέον, με την απόσταση του χρόνου και με την αναγκαία ιστορική αυτογνωσία, οι δυο ημερομηνίες γεφυρώνουν και συμβολικά τον σκληρό αγώνα που έδωσε ο λαός μας και τον οποίο τον πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Η πόλη μας είναι γνωστή ως η δεύτερη μαρτυρική πόλη της Ευρώπης -μετά τη Βαρσοβία- με το 57% των εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας να έχουν φύγει για τα ναζιστικά στρατόπεδα, με χιλιάδες θύματα από πείνα και εκτελέσεις. Η μνήμη είναι ταυτόχρονα και μια μέρα διεκδίκησης απόδοσης δικαιοσύνης και αποζημίωσης της χώρας μας και των θυμάτων. Να θυμίσω ότι η χώρα αυτή έχασε το 19,5% του πληθυσμού της κατά την περίοδο της τριπλής Κατοχής».

Την Οργανωτική Επιτροπή για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου 1944 απαρτίζουν οι:

  • Δρόσος Τσαβλής, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής
  • Γεώργιος Αβαρλής, Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  • Ελευθέριος Αρβανίτης, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης
  • Αικατερίνη Νοτοπούλου, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί»
  • Μαρία Αγαθαγγελίδου, δημοτική σύμβουλος
  • Αλέξανδρος Αθανάσιος Μπαρμπουνάκης, δημοτικός σύμβουλος
  • Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικός
  • Μαρία Καβάλα, Δρ. Ιστορίας
  • Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος – ερευνητής
  • Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος του ΚΘΒΕ
  • Αντώνης Σατραζάνης, Δρ. Ιστορίας

Το  έντυπο της έκθεσης ντοκουμέντων εδώ

Φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ