29.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΤμήμα ΤουρισμούΤουρισμόςOPEN HOUSE Thessaloniki 2021 | the REstart 23- 24/10

OPEN HOUSE Thessaloniki 2021 | the REstart 23- 24/10

Το OPEN HOUSE Thessaloniki 2021,  θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου. 10 OPEN WALKS, 10 ιστορίες, 500 εθελοντές του ΟΗΤ θα μας ξεναγήσουν στις 10 θεματικές διαδρομές, συστήνοντας μας μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής, τα επίπεδα ιστορίας της μακραίωνης και άλλοτε πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης . Όλες οι ξεναγήσεις θα ξεκινούν από τις 11.00 και θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (εκκίνηση περίπου ανά 15′) μέχρι τις 16.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης. Για την συμμετοχή στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.
Τα 10 OPEN WALKS είναι τα εξής:
Δυτική Θεσσαλονίκη – Η βιομηχανική κληρονομιά (2,5 χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από την Βίλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως 10
Στα μέσα του 19ου αιώνα αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, σηματοδοτώντας το πέρασμα της πόλης στη βιομηχανική εποχή.
Στόχος της διαδρομής είναι να ανακαλύψουν οι επισκέπτες τη βιομηχανική κληρονομιά της πόλης, την ιστορία και την αρχιτεκτονική εξέλιξη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής αυτής, που, μαζί με το Λιμάνι και τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, διαμόρφωσαν τον βιομηχανικό χαρακτήρα της πόλης από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, για περίπου έναν αιώνα.

Δυτικά Τείχη – Στα μονοπάτια της ιστορίας (3,2 χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην διασταύρωση Έβρου & Ακρίτα, Δυτικά Τείχη
Τα Δυτικά Τείχη είναι συνυφασμένα με την ιστορία της πόλης, καθώς παρουσιάζουν εμφανή απομεινάρια διαφορετικών ιστορικών περιόδων, πολιτισμών και θρησκειών.
Στόχος της διαδρομής είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες την οχύρωση-οριοθέτηση στα δυτικά της πόλης, όπως αυτή δομήθηκε από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι και σήμερα, καθώς και να ιχνηλατήσουν τα πέριξ των τειχών. Παράλληλα, να αντιληφθούν τη θέση των Δυτικών Τειχών μέσα στον σύγχρονο πολεοδομικό ιστό και τη σχέση τους με σύγχρονα τοπωνύμια: από πού ξεκινούσε και που τελείωνε η οχύρωση της πόλης, ποια μέρη από όσα διασχίζουμε καθημερινά βρίσκονταν άλλοτε εντός ή εκτός των τειχών.
Οι δρόμοι του εμπορίου (1,2χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται Οπλοποιού & Κατούνη, Λαδάδικα
Ως αποτέλεσμα της γεωγραφικής θέσης της, η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε σημαντικό κέντρο εμπορίου στο πέρασμα των αιώνων.
Στόχος της διαδρομής είναι η ανάδειξη του εμπορικού χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και η γνωριμία με ιστορικούς χώρους ποικίλων μορφών εμπορίου.
Μέσα από τις στάχτες – Η αναγέννηση μετά την πυρκαγια (1,8χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται άγαλμα Βενιζέλου, Αριστοτέλους & Εγνατία
Η πυρκαγιά του 1917 ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς κατέκαψε το μεγαλύτερο τμήμα της. Με την πόλη να μην διαθέτει οργανωμένη ρυμοτομία πριν την πυρκαγιά, καταστήθηκε ανάγκη για νέο πολεοδομικό σχέδιο. Τον ρόλο αυτό εκπλήρωσε το σχέδιο Εμπράρ, που βασίστηκε στα ευρωπαϊκά πρότυπα κι έδωσε νέα πνοή στην πόλη, αλλάζοντας όχι μόνο την όψη, αλλά και τη λειτουργία και τον τρόπο ζωής της. Μέσα από μια πορεία στην πυρίκαυστο ζώνη, διασχίζουμε άξονες που προέκυψαν από το σχέδιο Εμπράρ και συναντάμε εμβληματικά κτίρια του μεσοπολέμου, που καθόρισαν τη διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης.

Γαλεριανό Συγκρότημα – Από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στον χρυσό αιώνα (1,4 χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από την Ροτόντα
Το Γαλεριανό Συγκρότημα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της πόλης. Χτίστηκε στο μεταίχμιο δύο κόσμων –ρωμαϊκού και βυζαντινού– όταν η Θεσσαλονίκη θεσπίστηκε ως έδρα του ανατολικού τμήματος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Τα σωζόμενα τμήματά του λειτουργούν άτυπα ως “μουσειακά εκθέματα”, που εκτίθενται ελεύθερα στην πόλη και είναι συνυφασμένα με την καθημερινή ζωή στο κέντρο της. Μέσα από μια πορεία παράλληλη με τα επιμέρους τμήματα, θα επιδιώξουμε μια διεισδυτική ματιά, για να ανασυνθέσουμε το συγκρότημα στην εποχή της ακμής του.

Το μωσαϊκό των θρησκευμάτων (3,4χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από το Αλατζά Ιμαρέτ, Κασσάνδρου 91-93
Η Θεσσαλονίκη έχει χαρακτηριστεί ως πολυπολιτισμική πόλη, καθώς έχουν περάσει  από αυτήν διάφοροι πολιτισμοί, που έχουν αφήσει έντονα το αποτύπωμά τους.
Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να γνωρίσουν αυτές τις διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, μέσα από την αρχιτεκτονική τους, τον τρόπο που συνυπήρξαν –άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο αρμονικά– και πως διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

Άνω Πόλη – Η γειτονιά του χθες (3,1 χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από έξω από την Μονή Βλατάδων Επταπυργίου 64
Η Άνω Πόλη αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο οικιστικό σύνολο της Θεσσαλονίκης. Μια συνοικία συνυφασμένη με τη μουσουλμανική κοινότητα της πόλης, που εγκαταστάθηκε εκεί κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, διατηρεί μέχρι σήμερα τον μεσαιωνικής μορφολογίας αστικό ιστό της. Χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό συνδυασμό λαϊκής μακεδονικής και μικρασιατικής αρχιτεκτονικής, εμπλουτισμένης με νεοκλασικά στοιχεία, στον οποίο προστέθηκαν σύγχρονα παραδείγματα στα πρότυπα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ξεκινώντας την περιήγηση μας δίπλα από τα τείχη και διασχίζοντας τα σοκάκια της Άνω Πόλης, σχεδόν θα μεταφερθούμε σε μια άλλη εποχή, περνώντας ανάμεσα από κτίρια μιας αρχιτεκτονικής πολύ διαφορετικής από αυτή που έχουμε συνηθίσει να αντικρίζουμε στους πολύβουους δρόμους της πόλης.
Στόχος της διαδρομής είναι οι επισκέπτες να αντιληφθούν την αρχιτεκτονική και πολιτισμική ταυτότητα της συνοικίας, καθώς και την άμεση σχέση της καθημερινότητάς της με τη δημόσια ζωή. Η ξενάγηση αυτή θα μας αφήσει την αίσθηση μιας όμορφης βόλτας στους ήσυχους και γραφικούς δρόμους της Άνω Πόλης.
Ανατολικά Τείχη – Θέα θάλασσα (3,6χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στο Επταπύργιο, Δ. Τζαχείλα 7
Τα Ανατολικά Τείχη αποτελούν τμήμα ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο μέρος τους σώζεται μέχρι σήμερα in situ (στην ίδια θέση) και έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Η Θεσσαλονίκη σαν “ζωντανός οργανισμός” επιβίωσε στο πέρασμα των αιώνων χάρη στα τείχη.

Συνοικία των Εξοχών – Η άγνωστη πλευρά (2,6χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έναντι Στρατηγείου επι της Λ. Στρατού
Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και μετά η Θεσσαλονίκη γνωρίζει ριζικές αλλαγές. Με την κατεδάφιση του ανατολικού και του θαλάσσιου τείχους το 1889 η πόλη επεκτείνεται προς τα ανατολικά, στη συνοικία των “Πύργων” ή “Εξοχών”, στην οποία αρχικά η δόμηση ήταν περιορισμένη –με εξοχικές κατοικίες– κι επικρατούσαν οι μεγάλες αγροτικές εκτάσεις.

Συνοικία των Εξοχών – Οι πύργοι της αριστοκρατίας (2,8χλμ)
Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από το Λαογραφικό Μουσείο, Βας. Όλγας 212
Η συνοικία των “Εξοχών” ή “Πύργων” είναι μια περιοχή που αναπτύχθηκε οικιστικά μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους της πόλης, στα τέλη του 19ου αιώνα. Σε αυτήν την προνομιακή περιοχή, πάνω στη θάλασσα, εγκαταστάθηκε –χωρίς θρησκευτικούς ή εθνικούς διαχωρισμούς– μία νεοσύστατη κυρίαρχη αστική τάξη, η πολυπολιτισμική elite της πόλης, που αποτελούνταν από Ισραηλίτες, Τούρκους, Έλληνες, Φράγκους, Ντονμέδες και Λεβαντίνους.

Από το πρόγραμμα του ΟΗΤ 2021 δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί μας:
OPEN PHOTO (23-31-10.2021)
Ο διαγωνισμός φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο instagram, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του από το OPEN HOUSE Thessaloniki! Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης και της εκδήλωσης.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, εμπνευσμένο από τον χορηγό της δράσης, Lazaridis Ceramics είναι το “Bricks of History”. Ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας (από δημόσιο προφίλ ) χρησιμοποιώντας το hashtag #LazaridisCeramics_oht2021. Οι τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν μέσα από αυτόν βραβεύονται με έπαθλα φωτογραφικές μηχανές Fujifilm. Στην επιλογή των νικητών συμμετέχει και το κοινό, καθώς στην τελική φάση καλείται να ψηφίσει ανάμεσα στους φιναλίστ. Περισσότερες πληροφορίες : https://www.openhousethessaloniki.gr/event/open-photo/

GALILEO GALILEI OPEN VOTE (23-31-10.2021)
Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους διαδρομή και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για μια υποτροφία σπουδών στα τμήματα γλώσσας του Ινστιτούτου Galileo Galilei! Το έπαθλο αφορά πλήρη υποτροφία ενός ακαδημαϊκού έτους (χειμερινά ή θερινά τμήματα) και ισχύει για ιταλικά, ισπανικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά, για το επίπεδο αρχαρίων, μεσαίο και ανώτερο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι εν ισχύ η υποτροφία είναι η συνέχιση της φοίτησης και την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο.
Οι εθελοντές της διαδρομής που θα αναδειχθεί πρώτη από την ψηφοφορία θα λάβουν έπαινο επιβράβευσης, ενώ ένας από τους εθελοντές της θα κερδίσει, έπειτα από κλήρωση, μια φωτογραφική μηχανή Fujifilm.
H ψηφοφορία θα ανοίξει στις 23 Οκτωβρίου και θα διεξαχθεί στο παρακάτω link https://www.openhousethessaloniki.gr/vote
Περισσότερες πληροφορίες https://www.openhousethessaloniki.gr/event/galileo-galilei-open-vote/
To OPEN HOUSE Thessaloniki 2021 θα ολοκληρωθεί με ένα online event το οποίο προγραμματίζεται στα τέλη Νοεμβρίου κατά το οποίο οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν online ξεναγήσεις σε κατοικίες με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον (VIRTUAL TOURS) , συνεντεύξεις από αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης (OPEN OFFICE by ISOMAT) και ένα livestream event με προσκεκλημένους ομιλητές. Για το online event θα ακολουθήσει αναλυτικό δελτίο τύπου, λίγες μέρες πριν την εκδήλωση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2021 θα βρείτε εδώ: http://www.openhousethessaloniki.gr/events/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ