14.5 C
Thessaloniki

«Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες»

Σα25ΝοεΟλοήμερηΚυ26«Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες»(Ολοήμερη)(GMT+02:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Συναντήσεις και κείμενα του Καζαντζάκη
για μη Έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες»
Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023
στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν οι σχέσεις του Νίκου Καζαντζάκη με ορισμένους από τους σπουδαιότερους μη Έλληνες διανοούμενους (φιλοσόφους, συγγραφείς, μουσικούς, μεταφραστές, επιστήμονες), σύγχρονούς του αλλά και παλαιότερους, και να
εξεταστούν οι δεσμοί και οι συνάφειές του με αυτούς.

Παρουσιάζονται, έτσι, οι πνευματικές συγγένειες του Καζαντζάκη με
τους:
Henri Bergson, Albert Schweitzer, Baruch Spinoza, Friedrich Nietzsche, Dante Alighieri, Niccolò Machiavelli, William Shakespeare, Albert Camus, Juan Ramon Jimenez, Miguel de Unamuno, Jacinto Benavente, Federico García Lorca, Jean Herbert, Panaït Istrati, Nikolai
Klyuev, Marie Bonaparte, Lu Xun, Akita Ujuka, Abbé Mugnier, Banine, Bohuslav Martinu, Jorge Zalamea, Kimon Friar, Luigi Pirandello, William Yeats, Langston Hughes, Charles Darwin, Sigmund Freud, Wilhelm Stekel, Rosa Chacel, Máximo José Kahn και Isaac Saporta.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με αφορμή τη συμπλήρωση 140 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα και 35 χρόνων από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1988 στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, και του Προέδρου της και Πρεσβευτή Ελληνισμού,
Γιώργου Στασινάκη. Κύριος σκοπός της είναι η προώθηση με διάφορους τρόπους, και ιδιαίτερα με μελέτες, του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957).

Η ΔΕΦΝΚ εκδίδει την ετήσια επιθεώρηση Le Regard crétois / Η Κρητική Ματιά, η οποία περιέχει άρθρα, μελετήματα, ανέκδοτα κείμενατου συγγραφέα σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά), βιβλιοπαρουσιάσεις και κριτικές. Εκδίδει, επίσης, το
τετραμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο Synthesis σε οκτώ γλώσσες. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, δραστηριοποιείται σε 131 χώρες και στις πέντε ηπείρους και έχει πάνω από 9.000 μέλη που αγαπούν τον Κρητικό συγγραφέα και διαβάζουν και προωθούν το έργο του.
Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) είναι υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1983 και στεγάζεται σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις στην πλατεία Ιπποδρομίου, δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη.
Σκοποί του ΚΙΘ είναι η διάσωση, καταγραφή και μελέτη των πηγών που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, η προώθηση της επιστημονικής έρευνας με αντικείμενο την τοπική ιστορία, καθώς και η ευαισθητοποίηση των δημοτών, και κυρίως των μαθητών, μέσω περιοδικών εκθέσεων, διαλέξεων, ημερίδων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων. Για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του το ΚΙΘ συνεργάζεται με πολιτιστικούς φορείς και ιδρύματα, ακαδημαϊκούς, ιστορικούς και άλλους ερευνητές. Το ΚΙΘ έχει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα (ιστορικές μελέτες, πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων, Επιστημονική Επετηρίδα Θεσσαλονίκη) και, από το 2013, Λέσχη Ανάγνωσης, η οποία εξειδικεύεται στο ιστορικό μυθιστόρημα με αναφορά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Ώρα

25/11/2023 00:00 - 26/11/2023 23:59 (Ολοήμερη)(GMT+02:00)

Τοποθεσία

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης - Μέγαρο Μπίλλη

Other Events