18.8 C
Thessaloniki

«Μέσα από τις στάχτες: Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς αιώνων, μέσω της ταυτότητας και της μνήμης»

Το 2022, είναι η χρονιά όπου συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Ο ξεριζωμός από την πατρίδα και η προσφυγιά του 1922 είναι ένα μαύρο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας. Οι αγώνες που δόθηκαν, η δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής των ανθρώπων εκείνων αποτελούν μια ανεξίτηλη και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και υπενθύμισης πως ακόμα και μέσα από τις στάχτες, μπορεί και πάλι να υπάρξει δημιουργία, εξέλιξη και να διατηρηθεί ζωντανή η κληρονομιά του παρελθόντος.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, για την επέτειο των 100 χρόνων, διοργανώνει σε συνεργασία με πολλούς φορείς της πόλης και σωματεία, σειρά εκδηλώσεων που θα τιμήσουν τη μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν και εξαθλιώθηκαν λόγω της  μικρασιατικής καταστροφής, αλλά κυρίως που θα αναδείξουν την ιστορία τους, την αναγέννηση στις νέες  πατρίδες, τις ικανότητες και την ανθεκτικότητα τους. Μια ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι μας, πως μέσα από την προσφυγιά  εκείνοι οι άνθρωποι κατάφεραν με προσπάθειες χρόνων να δημιουργήσουν νέους κόσμους, νέους δεσμούς και να φέρουν μια αλλαγή, μια νέα πνοή σε όλους τους τομείς. Στη μουσική, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στην πνευματική ανάπτυξη, στον τρόπο που εν τέλει λειτουργούσε η κοινωνία.

Ειδικότερα, η πόλη της Θεσσαλονίκης, η «προσφυγομάνα», είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα. Συμπυκνώνει τις αλλαγές αυτές με έναν έντονο τρόπο, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Μικράς Ασίας, μέσω του τεράστιου αριθμού προσφύγων που βρέθηκαν στην πόλη και μέσω των επιρροών αυτών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Η πόλη δεχόταν διαρκώς προσφυγικά ρεύματα και από τον Σεπτέμβριο του 1922 μέχρι και τον Ιανουάριο του 1924 έφτασαν στην πόλη περίπου 130.000 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 100.000 παρέμειναν εντός του αστικού ιστού.

Πρόσφυγες που μετέφεραν όλη τους τη ζωή και τις μνήμες της χαμένης πατρίδας. Τα ήθη και τις παραδόσεις τους. Τις γνώσεις και την πολιτιστική τους ταυτότητα. Το φαγητό, τη μουσική, το τραγούδι…  Όλα τους πλούτισαν την ελληνική παράδοση και συνέβαλλαν ουσιαστικά στη ζωή της πόλης και ολόκληρης της χώρας.

Για να τιμήσουμε τη μνήμη και την ιστορία όλων αυτών των ανθρώπων,  αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας άξονας 4 σημείων όπου κάθε ένας θα έχει ξεχωριστές εκδηλώσεις και θα εξερευνά διαφορετικές πλευρές των ανθρώπων εκείνων, της ζωής τους, των αγώνων τους και της πλούσιας κληρονομιάς που μέχρι και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, έχουν γίνει ένα με την ταυτότητά μας.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις μνήμης στους 4 βασικούς τομείς είναι:

α) Συνέδρια και ημερίδες, β) Εκθέσεις τέχνης (κειμήλιων, οπτικοακουστικό υλικό, φορεσιές, φωτογραφικές εκθέσεις, κ.ά.), γ) Εκπαιδευτικές δράσεις, δ) Πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, γαστρονομία, παραστάσεις, χορευτικά, κ.ά.).

Μέσα από αυτή τη σειρά δράσεων και εκδηλώσεων μνήμης, παρουσιάζεται το πως πέρα από τη μικρασιατική καταστροφή και τις επιπτώσεις της, μέσα από τις στάχτες, αυτός ο πόνος της προσφυγιάς μετατράπηκε σε δημιουργία και το πως η κληρονομιά χιλιάδων χρόνων του ελληνισμού της μικράς Ασίας, μέσω των ανθρώπων της, της ταυτότητας τους και της μνήμης, συνέβαλλε στην αναδιαμόρφωση και την εξέλιξη της πόλης μας. Ένας κοσμοπολιτισμός που άργησε ίσως να γίνει αντιληπτός ο οποίος όμως αφήνει ανεξίτηλο σημάδι μέχρι και στις μέρες μας.

Απρίλιος

Σα30Μαρ(Μαρ 30)7:47 πμΠα05Απρ(Απρ 5)11:30 πμΕβδομάδα λογοτεχνικών εκδηλώσεων στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη(Μάρτιος 30) 7:47 πμ - (Απρίλιος 5) 11:30 πμ(GMT+00:00) ΦορέαςΔ/νση Βιβλιοθηκών - Τμήμα Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. & 2313318591, 2313318572) 

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  –  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Παρέα με τη συγγραφέα Αντωνία Μπατσαλή στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η συγγραφέας Αντωνία Μπατσαλή θα μας παρουσιάσει διαδραστικά την ιστορία του βιβλίου της «Η μαρμαρωμένη κόρη». Ένα παραμύθι όπου μπλέκεται η φαντασία μαζί με την ιστορία και τη μυθολογία.
Στη Θεσσαλονίκη κάποτε μια όμορφη κοπέλα, μα ψηλομύτα, περιγελά έναν μονόφθαλμο πειρατή. Αυτός την καταριέται κι αυτή μαρμαρώνει. Τότε ο πατέρας της αρχίζει να αναζητά τρόπους να φέρει πίσω στη ζωή την μονάκριβη κόρη του. Άραγε, θα τα καταφέρει;
Δευτέρα  01/04/2024, ώρα 11.30 – 12.30

 «Παρέα με τις συγγραφείς Όλγα Σεχίδου και Ανθή Γραμματικοπούλου στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη»
Στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, οι μαθητές του 41ου Δημ. Σχ. Θεσσαλονίκης θα γίνουν μικροί συγγραφείς! Θα γράψουν μια ιστορία, που θα είναι ο συνδυασμός δυο βιβλίων: «Η Έλσα και ο Σοκολάτα με…γάλα» και «Η Ρέα και η Νίκη της Σαμοθράκης». Οι συγγραφείς Όλγα Σεχίδου και Ανθή Γραμματικοπούλου θα καταγράφουν τις ιδέες των παιδιών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν μια ηλεκτρονική εικονογράφηση.
Τρίτη 02/04/2024, ώρα 8.30 – 10.00

«Παρέα με τη συγγραφέα Κατερίνα Νιζάμη στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η συγγραφέας Κατερίνα Νιζάμη θα μας παρουσιάσει με κουκλοθέατρο την ιστορία του βιβλίου της «Ο Λιμπόπο και ο Πλου-Πλου…μαζί;».
Είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την αποδοχή και τον σεβασμό στην ετερότητα, για την καλοσύνη και την αναγκαία συνύπαρξη και συμβίωση των ειδών, έστω κι αν είναι διαφορετικά μεταξύ τους.
Τελικά δύο διαφορετικά είδη, ο κροκόδειλος και το πουλάκι, μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά και να συνεργαστούν;
Μένει να το διαπιστώσουμε…
Τετάρτη 03/04/2024, ώρα 10.00 – 11.00

«Παρέα με τη συγγραφέα Όλγα Καραγιάννη στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η συγγραφέας Όλγα Καραγιάννη, M.Sc,Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής θα μας παρουσιάσει με βιωματικό τρόπο την ιστορία του βιβλίου της «Τεν & Νις με το φίλο τους τον Λάκη το μπαλάκι». Καλεσμένος ο PAFI στο ρόλο του Λάκη το Μπαλάκι.
Ένα βιβλίο προσέγγισης των παιδιών στον αθλητισμό!
Τετάρτη 03/04/2024, ώρα 6.00μ.μ.

 «Παρέα με τη συγγραφέα Κατερίνα Θεοδωράκη στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η συγγραφέας Κατερίνα Θεοδωράκη θα μας παρουσιάσει την ιστορία του βιβλίου της «Η πεταλούδα που δεν ήθελε να γεράσει …» και στη συνέχεια θα ακολουθήσει θεατρικό παιχνίδι. Ένα διδακτικό παραμύθι που αναφέρεται στον εγωκεντρικό τρόπο σκέψης μικρών και μεγάλων .
Άνοιξη, Καλοκαίρι…Ο κύκλος της ζωής της πεταλούδας. Χρόνος λίγος μα ανεκτίμητη η συνεισφορά της στη φύση. Η πεταλούδα της ιστορίας μας το κατάλαβε εγκαίρως ή άφησε τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος, τυλιγμένη στο πέπλο του εγωισμού της;
Πέμπτη 04/04/2024,  ώρα 10.00 – 11.00

«Παρέα με τη συγγραφέα Ευλαμπία Τσιρέλη στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), η συγγραφέας Ευλαμπία Τσιρέλη θα μας παρουσιάσει διαδραστικά τις ιστορίες των βιβλίων της «Ο Εδουάρδος και η Μεγάλη Σπηλιά» και «Ο Εδουάρδος και η Μεγάλη Διάσωση».
Η περιπέτεια του Εδουάρδου εκτυλίσσεται σε δύο βιβλία. Ο κεντρικός ήρωας, μέσα από μια δοκιμασία καταφέρνει να φτάσει ως τη μεγάλη σπηλιά που κρύβει πολλά μυστικά… Εκεί, ανακαλύπτει την πραγματική του φύση, δυναμώνει και έπειτα αποφασίζει να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη. Μια γλυκιά ιστορία για την αυτογνωσία, τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, την αποδοχή, τη φιλία και τον κοινό σκοπό!
Παρασκευή 05/04/2024, ώρα 10.00 – 11.00 

Ώρα

Μάρτιος 30 (Σάββατο) 7:47 am - Απρίλιος 5 (Παρασκευή) 11:30 am(GMT+00:00)

Τοποθεσία

Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

Δε08Απρ(Απρ 8)8:13 πμΠε25(Απρ 25)1:00 μμΑπρίλιος 2024: Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη8:13 πμ - 1:00 μμ (25)(GMT+00:00)

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. & 2313318591, 2313318572) 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη
( Απευθύνονται σε σχολικές ομάδες)

«Εξερευνώ τη βιβλιοθήκη μου»
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, που θα δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την παιδική βιβλιοθήκη, τον τρόπο λειτουργίας της και τον πλούτο που εμπεριέχει. Τέλος, τα παιδιά θα ξεφυλλίσουν και θα διαβάσουν  βιβλία της επιλογής τους.
Τρίτη 09/04/2024, ώρα 9.00 – 10.00  και 10.00 – 11.00
Πέμπτη 25/04/2024, ώρα 9.00 – 10.00

«Από τη Γη … στο Διάστημα.  Ένα ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα»
Ο κ. Νικόλαος Βλαχοστέργιος, φυσικός θα παρουσιάσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αστρονομίας. Τα παιδιά θα «ταξιδέψουν» στο διάστημα  ανάμεσα σε πλανήτες, δορυφόρους, αστέρια. Θα μάθουν τι είναι οι γαλαξίες, πόσοι υπάρχουν και από τι αποτελούνται.
Δευτέρα 15/04/2024, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00

« Φυσικά μαγικά»
Ο κ. Χαρίτων Πολάτογλου, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., μαζί με την ομάδα Physics Partizani θα παρουσιάσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο οι μαθητές με συνηθισμένα καθημερινά υλικά θα κάνουν πειράματα με απροσδόκητα αποτελέσματα. Η ομάδα οπλισμένη με τους νόμους της φύσης, θα δείξει ότι η επιστήμη  απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους.
Τρίτη 16/04/2024, ώρα 10.00 – 11.00

«… και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»
Το πρόγραμμα «…και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», έρχεται  στη Βιβλιοθήκη,  με την παραμυθού κ. Ροδάνθη Δημητρέση, με μέλη του εργαστηρίου αφήγησης της Action Art και με τους φίλους τους: τις πριγκίπισσες, τους βάτραχους, τις  νεράιδες, τις μάγισσες, για να γίνουμε όλοι μια παρέα!  
 Παρασκευή  19/04/2024,
ώρα 9.00 – 10.00

«Εργαστήρι Μουσικής προπαιδείας»
(Απευθύνεται σε συγκεκριμένο αριθμό παιδιών που έχει εγγραφεί)
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η μύηση των παιδιών στον κόσμο της μουσικής. Υπεύθυνη του εργαστηρίου  είναι η μουσικοπαιδαγωγός του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, κ. Ξένια Γαβριηλίδου. Κάθε Δευτέρα 5.00μ.μ. – 6.00 μ.μ. (Για τον Απρίλιο οι ημερομηνίες συνάντησης θα είναι 01/04/2024, 08/04/2024, 15/04/2024 & 22/04/2024).

 

Ώρα

8 (Δευτέρα) 8:13 πμ - 25 (Πέμπτη) 1:00 μμ(GMT+00:00)

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις

  • Εκπαιδευτικές δράσεις
  • Πολιτιστικές εκδηλώσεις
  • Συνέδρια - ημερίδες
  • Εκθέσεις