28.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΜέλος του Δικτύου των Μπλε Κοινοτήτων ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Μέλος του Δικτύου των Μπλε Κοινοτήτων ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Η πρώτη πόλη που εντάσσεται στο Δίκτυο των Μπλε Κοινοτήτων (Blue Communities) έγινε η Θεσσαλονίκη, με το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και η Πρόεδρος και Ιδρύτρια του Κινήματος Blue Planet Project, Maude Barlow, στο Δημαρχείο.

Αφετηρία για τη σύναψη του συμφώνου στάθηκε η κοινή παραδοχή των δυο φορέων ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και παράλληλα ευθύνη όλων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως μέλος του Δικτύου των Μπλε Κοινοτήτων, προτίθεται να υιοθετήσει με βάση τις τρεις βασικές αρχές του Δικτύου, δράσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι το νερό -ως αγαθό ζωτικής σημασίας- θα διατίθεται σε όλους σε προσιτή τιμή και θα θέτουν παράλληλα ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση της πώλησης και διάθεσης εμφιαλωμένου νερού στα δημοτικά κτίρια, εγκαταστάσεις και δομές, καθώς και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης εντάσσεται σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο: «Η ιδέα να γίνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης Μπλε Κοινότητα κατατέθηκε στη Δημοτική Ομάδα μας από το μέλος της Πρωτοβουλίας, Κοινοτική Σύμβουλο της 5ης Κοινότητας, Νανά Δρίζη. Στην ουσία πρόκειται για μια πρωτοβουλία που τονίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ενώ προωθεί τη χρήση του νερού βρύσης έναντι του εμφιαλωμένου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της ένταξής μας, που έγινε σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, θα προωθήσουμε τη χρήση του νερού βρύσης στο Δημαρχείο και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια, αλλά και στους επαγγελματίες της εστίασης».

Από την πλευρά της η Maude Barlow ανέφερε: «Σήμερα η Θεσσαλονίκη γίνεται μέλος του Δικτύου και ενώνει τη φωνή της με τις άλλες πόλεις για να προασπιστεί το νερό με το χαρακτήρα δημοσίου αγαθού, ώστε να πάψει να μετατρέπεται σε αντικείμενο κερδοσκοπίας και ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή η ενέργεια πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της προσπάθειας επίλυσης των οικολογικών προβλημάτων σε σχέση με το νερό και του γεγονότος ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μειώνεται η επάρκειά του. Αν δεν αλλάξει η στρατηγική μας σε σχέση με τη διαχείριση του νερού έως το 2030, μόνο το 60% των ανθρώπων θα έχει πρόσβαση σε αυτό».

Η κ. Barlow τόνισε ακόμη ότι η πρωτοβουλία των Μπλε Κοινοτήτων ξεκίνησε από τη χώρα της, τον Καναδά και διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο: «Είμαι ενθουσιασμένη που η Θεσσαλονίκη εντάχθηκε στο δίκτυο των Μπλε Κοινοτήτων μαζί με άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου. Ελπίζω όλη η Ελλάδα να γίνει «μπλε» και εύχομαι την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην πόλη να χρησιμοποιούνται γυάλινα και όχι πλαστικά μπουκάλια που μολύνουν το περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για την ΕΥΑΘ και για μένα προσωπικά, που η πρέσβειρα των Μπλε Κοινοτήτων, δίνει αυτό το πιστοποιητικό, με το οποίο ο Δήμος Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο Δίκτυο. Η ΕΥΑΘ θα ξεκινήσει μια προσπάθεια προώθησης του νερού βρύσης σε όλες τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις, ενώ σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες θα αναβιώσουμε παλιές δημόσιες κρήνες, οι οποίες θα αποτελέσουν και αντικείμενο τουριστικής και πολιτιστικής προβολής της πόλης».

Μετά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας ο κ. Κρεστενίτης και η κ. Barlow, παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το προφίλ και τους σκοπούς του Δικτύου και χαιρέτισαν την ενέργεια από κοινού με τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη.

Το Δίκτυο των Μπλε Κοινοτήτων (Blue Communities) ιδρύθηκε στον Καναδά το 2009, με τη συνεργασία του Εθνικού Συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων και του Κινήματος Blue Planet Project και πρεσβεύει την προστασία και τη δίκαιη κατανομή των υδάτινων πόρων.

Περισσότερες από 18 πόλεις του Καναδά είναι μέλη του Δικτύου, το οποίο στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως το Βερολίνο, το Παρίσι, η Βέρνη, η Ζυρίχη κ.ά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ