24.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουMε έργα C. Saint-Saëns, F. Mendelssohn – Bartholdy και Μαρίας Χρυσάφη η...

Mε έργα C. Saint-Saëns, F. Mendelssohn – Bartholdy και Μαρίας Χρυσάφη η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης

Mε έργα, C. Saint-Saëns και F. Mendelssohn – Bartholdy και Μαρίας Χρυσάφη θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και ώρα 21.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός της Χάρης Ηλιάδης.
Στο  α’ μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση η σουίτα της Μαρίας Χρυσάφη «D΄ or et de noir» που αποτελείται από 4 μέρη: 1) Your castles, 2) Happily ever after, 3) Sans ancres και 4) A kiss for tango. H Μαρία Χρυσάφη είναι βραβευμένη μουσικός, κατέχει τη θέση του Κορυφαίου Α’ στα πρώτα βιολιά της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και ήταν από τους πρώτους μουσικούς που στελέχωσαν την ΣΟΔΘ κατά την ίδρυσή της.
Ακολουθεί το Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα, Αρ.3 σε Σι ελ, Εργ. 61 του Camille Saint-Saëns. Γραμμένο το 1880, με γνήσια ρομαντική διάθεση και πλούτο ορχηστρικών χρωμάτων, αποτελεί ένα από τα καλύτερα συμφωνικά έργα του συνθέτη που κρατά μια σταθερή θέση στο ρεπερτόριο των βιολιστών, με σολίστ την Δωρίνα Παπανικολάου, μια νεαρή μουσική που έχει αποσπάσει ως σολίστ πολλά βραβεία σε κορυφαίους μουσικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με την Συμφωνία αρ. 5 «Μεταρρύθμιση» του FMendelssohn – Bartholdy. Ο Μέντελσον συνέθεσε τη Συμφωνία αρ. 5 σε ρε («Μεταρρύθμιση»), έργο 107, για τα τριακόσια χρόνια εορτασμού της ημέρας που ο Μαρτίνος Λούθηρος  συνέταξε τις 95 θέσεις του. Η Συμφωνία ουσιαστικά απεικονίζει την εξέλιξη του Προτεσταντισμού στη Γερμανία. Είναι γραμμένη στον μείζονα και ελάσσονα τρόπο της ρε και αναπτύσσεται σε τέσσερα μέρη. Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους ύμνους της λουθηρανικής παράδοσης και συχνά αναφέρεται ως «Ύμνος της μάχης για τη Μεταρρύθμιση». Σύμφωνα με τον θρύλο το «Ein feste Burg ist unser Gott» τραγουδήθηκε από το Λούθηρο και τους οπαδούς του στις 31 Οκτώβρη του 1517, τη στιγμή που θυροκολλούνταν οι 95 Θέσεις των Προτεσταντών στον καθεδρικό της Βιτεμβέργης.
Πρόγραμμα:

  • Μαρία Χρυσάφη : Α΄ εκτέλεση “D΄ or et de noir” suite.
  1. Your castles
  2. Happily ever after
  3. Sans ancres
  4. A kiss for tango
  • C. SaintSaëns: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, Αρ.3 σε Σι ελ, Op.61
  1. Allegro non troppο
  2. Andantino quasi allegretto
  3. Molto moderato e maestoso
  • F. Mendelssohn – Bartholdy: Συμφωνία αρ. 5 σε ρε “Μεταρρύθμιση” έργο 107
  1. Andante – Allegro con fuoco
  2. Allegro vivace
  3. Andante
  4. Andante con moto – Allegro vivace – Allegro maestoso

Μουσική Διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
Σολίστ: Δωρίνα Παπανικολάου, βιολί
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Δωρίνα Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2001.Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές της στο βιολί. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Τον Σεπτέμβριο του 2019 εισήχθη 3η στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Σπουδάζει στην τάξη ειδίκευσης βιολιού, με καθηγητή τον Δημήτριο Χανδράκη. Το 2021 έλαβε Δίπλωμα Βιολιού από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με βαθμό 10 Άριστα παμψηφεί και διάκριση βραβείου, στην τάξη του καθηγητή Γιώργου Πετρόπουλου. Είναι μέλος της Ορχήστρας MOYSA του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκη από την ίδρυση της, το 2015. Από το 2019 είναι μέλος της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) πραγματοποιώντας πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το καλοκαίρι του 2021 συμμετείχε στην καλοκαιρινή περιοδεία της ΕΛΣΟΝ με συναυλίες στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας όπως και το Konzerthaus του Βερολίνου στο Φεστιβάλ Ορχηστρών Νέων (Young Euro Classic). Το καλοκαίρι του 2017 και 2018 μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να συμμετάσχει με υποτροφία στο Θερινό Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου – Σεμινάριο Βιολιού που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Kutztown της Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Τον Απρίλιο του 2022 επελέγη να συμμετάσχει στο Εαρινό Πρότζεκτ της Wiener Jeunesse Orchester με συναυλία στην Musikverein της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου, Herbert Böck. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει αποσπάσει ως σολίστ το 2ο Βραβείο στον Διαγωνισμό «International Online Youth Music Competition» (Atlanta,USA) το 2021, το 1ο Βραβείο στον «The children of Paganini competition» στο Gotse Delchev της Βουλγαρίας, το 1ο Βραβείο στον 7ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα το 2018, το 2ο Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Τάσος Παππάς το 2019. Τέλος ως φοιτήτρια απέσπασε το 2ο Βραβείο στον ετήσιο Διαγωνισμό Ερμηνείας Κοντσέρτου το 2021,και το 2ο Βραβείο στον 13ο Μουσικό Διαγωνισμό «Ηλίας Κουσκουβέλης» στην Ενότητα Μουσικής Δωματίου, τον οποίο διοργανώνει το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Παρακολούθησε ενεργά σεμινάρια βιολιού με τους: Ivry Gitlis, Vadim Repin, Benjamin Zander, Kurt Nikkanen, Ilarion IonescuGalati, Lena Neudauer, Noe Inui, Alissa Margulis, Borislava Ilcheva, Danuta Augustyn, Χρίστο Γαλιλαία κ.ά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ