10.3 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΈκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων

Έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων

Το ζήτημα των προσφύγων που συγκεντρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην πλατεία Αριστοτέλους απασχόλησε σήμερα, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της οποίας αναζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης με αφορμή την αύξηση της τάξης του 100% που καταγράφεται από τις αρχές του χρόνου στις εισροές των προσφύγων, οι οποίοι καταφθάνουν από τον Έβρο, με προορισμό την Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση σύσταση μιας ομάδας εργασίας με αντικείμενο την κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων για τη δημιουργία ενός χώρου transit που θα δέχεται τους πρόσφυγες μέχρι τη μεταφορά τους στα υφιστάμενα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, καθώς και ενός χώρου φιλοξενίας (pro transit), έως ότου τα άτομα αυτά καταγραφούν από την Αστυνομία.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, υπογράμμισε σχετικά: «Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα με τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες και μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η διαχείριση αυτής της κατάστασης. Υπάρχει αυξημένη ροή από τα σύνορα του Έβρου προς την Θεσσαλονίκη, στην οποία ως μεγάλη πόλη είναι εύκολο κάποιος να εξαφανιστεί. Αντίστοιχα, στα αστυνομικά τμήματα υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων που αναμένουν υπηρεσιακά έγγραφα για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έκτακτης σύσκεψης, ο Γιάννης Μπουτάρης, συμπλήρωσε: «Πήραμε την απόφαση να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας η οποία θα επεξεργαστεί τις διάφορες λύσεις που τυχόν προκύψουν ώστε να έχουμε αποτελέσματα και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινότητα της πόλης. Δεν πρέπει η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το κατά προτεραιότητα κέντρο άφιξης αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι αριθμητικά είναι διπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχουν πολλές δομές φιλοξενίας στις οποίες μπορούν να μεταφερθούν. Βέβαια, είναι πιθανόν να ξαναδούμε αντίστοιχες εικόνες με αυτές των τελευταίων ημερών στην πλατεία Αριστοτέλους, εξαιτίας των καθημερινών ροών και των διαδικασιών στα αστυνομικά τμήματα. Προσπαθούμε να συντομεύσουμε αυτό το διάστημα, έχοντας μπροστά μας και την περίοδο του χειμώνα» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, από την πλευρά του τόνισε: «Ορίσαμε νέα συνάντηση για την ερχόμενη Πέμπτη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί τις δυνατότητες εξεύρεσης προσωρινών χώρων υποδοχής, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να συμβάλλουμε στην ομαλή διευθέτηση του ζητήματος. Υπάρχουν και σχεδιασμοί του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που πρέπει να συμβαδίζουν με τις προτεινόμενες λύσεις και όλα αυτά θα τα δούμε με την ομάδα εργασίας που θα δημιουργήσουμε.  Δεν επιθυμούμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλος έλξης των μεταναστευτικών ροών και να δημιουργηθούν έτσι ζητήματα στην κοινωνία της πόλης. Θα προσπαθήσουμε να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες με βιώσιμες λύσεις, ώστε οι δυνητικά αιτούντες άσυλο να έχουν αξιοπρεπείς χώρους υποδοχής».

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρο Λεκάκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη διερευνήσει τη δυνατότητα λειτουργίας μιας δομής βραχυχρόνιας φιλοξενίας στη δυτική πλευρά της πόλης. «Στη δομή αυτή θα μπορούμε να φιλοξενήσουμε περί τα 80 με 100 άτομα για ένα 48ωρο, μέχρις ότου αυτά μεταφερθούν σε άλλους χώρους. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα δημιουργηθούν και πάλι προβλήματα, όπως αυτά που είδαμε στην Αριστοτέλους το περασμένο διάστημα». Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Αντιδήμαρχος, η δομή αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί  να μετατραπεί σε μόνιμο σημείο φιλοξενίας προσφύγων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη η εκπρόσωπος του Υπουργείου  Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Άννα Ομηρίδου, ο Συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χάρης Αηδονόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, ο Α’ βοηθός του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Θεολόγης Τσακίρης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Θωμάς Φεύγας, η δημοτική σύμβουλος εντεταλμένη για θέματα προσφύγων και Πρόεδρος του ΣΕΜ, Σοφία Ασλανίδου, ο δημοτικός σύμβουλος εντεταλμένος για θέματα Καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης και εκπρόσωποι Μη κυβερνητικών Οργανώσεων (Άρσις, Κέντρο Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» και Solidarity Now).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ