11.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΈκτακτη συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία της αγοράς Βλάλη-Βατικιώτη (Καπάνι)

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία της αγοράς Βλάλη-Βατικιώτη (Καπάνι)

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το θέμα που προέκυψε για τη λειτουργία της αγοράς Βλάλη – Βατικιώτη (Καπάνι), κατόπιν σύσκεψης στα γραφεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Κεντρικής Μακεδονίας, δόθηκε σήμερα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2919, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι το Καπάνι δεν κλείνει και ότι το Καπάνι δεν είναι δημοτική αγορά, αλλά έχει στην ιδιοκτησία του εκεί ορισμένα μόνο καταστήματα, ενώ τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά. «Η κατάσταση στο Καπάνι δεν είναι άγνωστη. Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου γνωρίζαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποια βαριά έργα στο Καπάνι, έργα που αφορούν κυρίως τις αποχετεύσεις, τους δρόμους κ.α.», είπε ο Δήμαρχος.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπουτάρη, οι τελευταίες παρεμβάσεις στο Καπάνι έγιναν το 1997 και αφορούσαν κυρίως τα στέγαστρα των καταστημάτων και κάποιους δρόμους. Η σημερινή διοίκηση του Δήμου έχει προχωρήσει σε κάποιες άμεσες παρεμβάσεις, έχοντας όμως κύριο στόχο τη συνολική ανάπλαση της αγοράς αυτής, με αξιοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων. «Υπάρχει στην Ερμού ένα μόνιμος συμπιεστής απορριμμάτων, ενώ στο πρόγραμμά μας είναι και η τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων, που σίγουρα είναι καλύτεροι από τους επιφανειακούς. Ο Δήμος, όμως, δεν  μπορεί να παρέμβει στο κάθε κατάστημα. Αν ένα κατάστημα δεν πληροί κάποιες υγειονομικές προϋποθέσεις, τότε η υγειονομική υπηρεσία είναι υπεύθυνη να το κλείσει», είπε ο Δήμαρχος.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, τόνισε: «Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο πολεοδομικός μας σχεδιασμός για το ιστορικό εμπορικό κέντρο, ο οποίος εγκρίθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει την αναβάθμιση της περιοχής στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και την ενίσχυση των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται εκεί. Ουσιαστικά, δηλαδή, αυτή η περιοχή αποτελεί κομβικό σημείο για την οικονομική ζωή της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ήδη γίνονται παρεμβάσεις στη Βασιλέως Ηρακλείου, στην Ερμού και άλλες αναβαθμίσεις στη γύρω περιοχή».

Αναφερόμενος στις διάφορες άμεσες παρεμβάσεις σωστικού χαρακτήρα που έκανε όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος, ο κ. Παππάς έδωσε έμφαση σε βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που έγιναν στον  τομέα του ηλεκτροφωτισμού, στα δάπεδα, στον καθαρισμό –σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ- όσων φρεατίων θεωρείται ότι ανήκουν στο δημοτικό δίκτυο, σε θέματα που σχετίζονται με την καθαριότητα και την ανακύκλωση κ.ά. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, «σήμερα, η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται τέσσερις φορές τη μέρα και αν εκτιμηθεί ότι απαιτούνται περισσότερες, είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν και αυτόματα πασαλάκια, τα οποία διαχειρίζονται οι ίδιοι οι καταστηματάρχες για να υπάρχει ευταξία. Πέραν αυτών, αναμένουμε επίσης από τον ΕΦΕΤ έναν οδηγό εργασιών που θεωρεί ο Φορέας ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον και είμαστε έτοιμοι να τις αξιολογήσουμε και να προχωρήσουμε».

Στις πηγές χρηματοδότησης, στις οποίες η διοίκηση του Δήμου έχει ήδη απευθυνθεί για την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη – Βατικιώτη αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος.  «Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ήσυχη τη συνείδησή της όσον αφορά στο Καπάνι. Προτού προκύψει το θέμα, είχε ήδη υποβάλει πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΕΠΑΝΕΚ για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, μαζί με τον Σύλλογο Επιχειρηματιών Ιστορικού Κέντρου, για την αναβάθμιση της περιοχής και περιμένουμε την αξιολόγηση αυτής της πρότασης. Η πρόταση συμπεριλαμβάνει επεμβάσεις σε υποδομές της τάξης των περίπου 1,2 εκατ. ευρώ και άλλων περίπου 300.000 ευρώ για επενδύσεις σε θέματα νέων τεχνολογιών», είπε ο κ. Δημαρέλος και πρόσθεσε: «Επίσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας και της σύναψης του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 27 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα χρηματοδοτεί -ατελώς για τον Δήμο Θεσσαλονίκης- δυο μελέτες ωρίμανσης για έργα, τα οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν σε υλοποίηση σε επόμενη φάση. Η μία μελέτη αφορά ακριβώς τις υποδομές στο Καπάνι».

Ο κ. Δημαρέλος αναφέρθηκε, τέλος, στο εργαστήρι που έγινε τον Ιούλιο του 2018, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, με θέμα την αναβάθμιση της Εγνατίας. Στο πλαίσιο εκείνου του εργαστηρίου, όπως υπενθύμισε ο Αντιδήμαρχος, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά και επίσκεψη στην αγορά Βλάλη – Βατικιώτη με τη συμμετοχή και ξένων εταιριών.

Φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ