ΜΠΑΡΟΚ ΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ στο Mουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του φεστιβάλ «ΒΕΡΟΙΑ ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ» Βεργίνα, Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, ώρα 21.00 Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης
στο πλαίσιο του φεστιβάλ «ΒΕΡΟΙΑ ΕΥΗΧΗ ΠΟΛΗ»
Βεργίνα, Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, ώρα 21.00
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας συνεργάζονται για μία συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του φεστιβάλ εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ‘’Βέροια – Εύηχη Πόλη’’.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου 2018 και ώρα 21.00 στον αύλειο χώρο των Βασιλικών Μακεδονικών Τάφων των Αιγών στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.
Στην εκδήλωση θα ερμηνευτούν έργα διαφόρων συνθετών όπως οι: Οtt. Respighi, J. S. Bach, J. Sibelius κ.ά.
Σολίστ της βραδιάς θα είναι ο Λέανδρος Μεγακλής (βιολί), η Βαλέρια Χαριτίδου (πιάνο) και η σοπράνο Ελένη Σαββουλίδου.
Την συναυλία θα διευθύνει η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΛΙΖΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Το 1998 αποφοίτησε ως αρχιμουσικός από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε από το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο να συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης νέων μαέστρων, όπου μελέτησε κοντά σε διάσημους μαέστρους όπως οι: K. Sanderling, D. Kitajenko, K. Masur, κ.ά. Το 2002 εντάχθηκε στην λίστα Maestros von Morgen (Μαέστροι του Αύριο).
Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας αποσπώντας βραβεία όπως στον διαγωνισμό διεύθυνσης στο Bad Homburg της Γερμανίας το 2002, στον 5ο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Α. Pedrotti στο Trento της Ιταλίας το 1997 και στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης του Cadaques το 2000 στην Ισπανία.
Τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας Θεσσαλονίκης. Σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα με την επωνυμία «παις Όπερα», το οποίο έκανε οικείο το είδος της όπερας σε χιλιάδες παιδιά και νέους. Τον Απρίλιο του 2018 τής ανατέθηκε ο καλλιτεχνικός συντονισμός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει διευθύνει παραστάσεις όπερας και συναυλίες σε Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ν. Κορέα και Αίγυπτο. Έχει συμπράξει επανειλημμένως στην Ελλάδα με όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς.
ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΜΕΓΑΚΛΗΣ
Γεννήθηκε στην Καβάλα όπου και παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης. Το 1992 εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη βιολιού του Δημήτρη Χανδράκη) απ’ όπου πήρε το Δίπλωμά του με Άριστα Παμψηφεί. Παράλληλα έλαβε Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας. Από το 1996 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα ως σολίστ και ως μέλος μουσικών σχημάτων με εμφανίσεις σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
ΒΑΛΕΡΙΑ ΧΑΡΙΤΙΔΟΥ
Ξεκίνησε μουσικές σπουδές στο πιάνο σε ηλικία πέντε ετών στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο της Τυφλίδας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με την Βικτωρία Βικτωράτου, από όπου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και 2ο βραβείο. Κατόπιν ακρόασης έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μεσογείου και έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ στη Γεωργία, την Ελλάδα, την Κύπρο,την Ιταλία και την Ισπανία. Tο 2007 απέσπασε το 3ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Φίλωνα». Το 2011 συμμετείχε στην εναρκτήρια τελετή του Διεθνούς Φεστιβάλ Δημητρίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Music Circus – Open Air και το2013 ηχογράφησε έργα Μουσικής Δωματίου για το 3ο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το 2013 απέσπασε 3ο βραβείο Μουσικής Δωματίου στον διεθνή διαγωνισμό “The Muse” στην Σαντορίνη. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την Orquestra Sinfonica Cuidad de Elche. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, είναι συνοδός της Χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια και καθηγήτρια στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς
ΕΛΕΝΗ ΣΑΒΒΟΥΛΙΔΟΥ
Γεννήθηκε στο Μπατούμι της Γεωργίας, όπου και σπούδασε στο μουσικό σχολείο. Το 2009 πήρε δίπλωμα μονωδίας από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια την Σοφία Κυανίδου. Το 2007 συμμετείχε ως σολίστ στο Φεστιβάλ Παις Όπερα της Όπερας Θεσσαλονίκης τραγουδώντας μεταξύ άλλων το Gloria του Α. Vivaldi, την Λειτουργία σε σολ μείζονα του Fr. Schubert και τον ρόλο της Παμίνα από τον Μαγικό Aυλό του W.A. Mozart. Το 2008 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας την άρια της Μαργαρίτα L’ altra notte από το Μεφιστοφελή του A.Boito. Έχει συνεργαστεί με τους μαέστρους Κ. Τρικολίδη και J. Chr . Charron. Έλαβε μέρος στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και υπήρξε μέλος της Χορωδίας Θεσσαλονίκης, με την όποια συμμετείχε σε μεγάλα συμφωνικά έργα και όπερες. Αποφοίτησε από τη Σχολή Προσχολικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Κρατικού Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Μόσχας. Από το 2014 μελετάει τραγούδι με την σοπράνο Συρανούς Τσαλικιάν.
ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Σ.Ο.Δ.Θ. ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία “Δημοτική Ορχήστρα” και πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία. Αποτελείται από καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης με εκπαιδευτικές συναυλίες, διεθνείς διαγωνισμούς, δικές της παραγωγές, συμπαραγωγές με άλλους φορείς και ορχήστρες, σε φεστιβάλ, συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Ιούλιο του 1993 και για μια πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια μέχρι το 2005 ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής. Από το 2013 καλλιτεχνικός συντονιστής της ορχήστρας υπήρξε ο τσελίστας Χρήστος Γρίμπας. Από το 2001 μέχρι και σήμερα την θέση του μόνιμου αρχιμουσικού έχει ο Χάρης Ηλιάδης. Τον καλλιτεχνικό συντονισμό της ορχήστρας έχει αναλάβει από τον Απρίλιο του 2018 η αρχιμουσικός Λίζα Ξανθοπούλου.
Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Γ. Λαζαρίδης, Κ. Κατσαρής, V. Repin, F. J. Sellheim, L. L. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Kiri Te Kanawa, Vanessa Mae κ. ά. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στην εναρκτήρια συναυλία των “Δημητρίων”- πολιτιστικού θεσμού της πόλης της Θεσσαλονίκης – και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεσμού αυτού.
Έχει συνεργαστεί επίσης με τους: Γ. Νταλάρα, Φ. Πλιάτσικα, Ε. Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Θ. Μικρούτσικο, Δ. Σαββόπουλο, Ε. Καραΐνδρου, Κ. Μακεδόνα, Μ. Φαραντούρη, Ε. Αρβανιτάκη, τον Γ. Γάκη και τους Troublemakers. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς και σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα (Βέροια, Λάρισα, Νάουσα, Μεσολόγγι, Δράμα, Ηγουμενίτσα, Καβάλα, Σέρρες, Βόλο, Πρέβεζα, Καστοριά, Κέρκυρα κ.ά.) και στο εξωτερικό, όπως στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου και στην Κύπρο. Έχει ηχογραφήσει τις Τέσσερις Εποχές του A. Vivaldi με σολίστ τον Λ. Καβάκο και μαέστρο τον Κοσμά Γαλιλαία και την Δημιουργία του J. Haydn υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή το 2000. Έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας, όπως: Οι γάμοι του Φίγκαρο και Don Giovanni (Mozart), ll Campanello di notte (Donizetti), Το Μέντιουμ (Menotti), Gianni Schicchi (Puccini), Mόμο (Άλκης Μπαλτάς), ll Trovatore (Verdi), Σαλώμη (R. Strauss), Η Νυχτερίδα (J. Strauss), Η απαγωγή από το Σεράι (Mozart), Traviata (Verdi), Carmen (Bizet), Turandot (Puccini), Ορφέας στον Άδη (Offenbach), καθώς και μπαλέτου (Η ωραία κοιμωμένη του Tchaikovsky), και σημαντικών ορατορίων όπως Τα Κατά Ματθαίoν Πάθη (Bach) και Missa Solemnis (Beethoven). Το Φεβρουάριο του 2006 παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini Οι Πουριτανοί. Ο διάσημος Έλληνας συνθέτης και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της ορχήστρας στην προβολή έργων Ελλήνων συνθετών, της αφιέρωσε την πρώτη του συμφωνία που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Η Σ.Ο.Δ.Θ. στηρίζει καταξιωμένους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες μουσικούς και συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.
Ώρα
(Κυριακή) 9:00 μμ(GMT+00:00)
Τοποθεσία
Μουσείο βασιλικών τάφων Αιγών