‘’ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙ’’
Σα18Μαι8:30 μμ‘’ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙ’’8:30 μμ(GMT+00:00)
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο – Μουσική και χορευτικός αυτοσχεδιασμός στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, ώρα 20.30, Eίσοδος
Λεπτομέρειες εκδήλωσης
Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο –
Μουσική και χορευτικός αυτοσχεδιασμός στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, ώρα 20.30,
Eίσοδος ελεύθερη
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται με τα έγχορδα της προσκεκλημένη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η συναυλία θα συνδυαστεί με χορευτικό αυτοσχεδιασμό από χορευτές σχολών χορού με τη χορογραφική επιμέλεια της Δανάης Χριστακάκου. Στη δράση Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται με τα έγχορδα της προσκεκλημένη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η συναυλία θα συνδυαστεί με χορευτικό αυτοσχεδιασμό από χορευτές σχολών χορού με τη χορογραφική επιμέλεια της Δανάης Χριστακάκου. Στη δράση αυτή αρχικά θα διαμοιραστούν τα έγχορδα σε δύο υποσύνολα υπό την διεύθυνση των δύο αρχιμουσικών Χάρη Ηλιάδη και Λίζας Ξανθοπούλου. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 20.30 στον εξωτερικό χώρο των ψηφιδωτών με την εκτέλεση της καντάτας ‘’Αριάδνη στην Νάξο’’ του J. Haydn ερμηνευμένη από τη μέτζο σοπράνο Σταματία Μολλούδη υπό τη διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου. Μετά το φινάλε της καντάτας θα αρχίσει να ηχεί το Ντιβερτιμέντο του W. A. Mozart από το δεύτερο σύνολο των εγχόρδων της Σ.Ο.Δ.Θ. υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη στον εξωτερικό χώρο του αιθρίου. Στη συνέχεια μπορούν οι θεατές για λίγη ώρα να περιηγηθούν στο μουσείο, όσο η ορχήστρα θα συγκεντρώνεται στην κεντρική είσοδο, όπου συνενωμένο πια το σώμα των εγχόρδων θα εκτελέσει μουσικό πρόγραμμα χορών που θα συνδυαστεί και αυτό με χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς.
Πρόγραμμα:
20.30 Υπαίθρια Έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος»
Fr. J. Haydn (1732-1809): Αριάδνη στην Νάξο, καντάτα για μεσόφωνο, ορχήστρα εγχόρδων και μπάσο κοντίνουο
Σταματία Μολλούδη, μεσόφωνος
Μουσική διεύθυνση: Λίζα Ξανθοπούλου
20.45 Αίθριο
W. A. Mozart (1756-1791): Ντιβερτιμέντο αρ. 1 σε ρε μείζονα, JV 136 ‘’του Salzburg’’
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
21.30 Κεντρική είσοδος
G. Fr. Händel (1685-1759): Μενουέτο και Gigue από το κοντσέρτο γκρόσσο αρ. 6 σε φα μείζονα
W. A. Mozart (1756-1791): Μενουέτο από τη Μικρή νυκτερινή μουσική
A. Dvorak (1814-1894: Tempo di valse από την σερενάτα για έγχορδα, έργο 22
Ν. Σκαλκώτας (1904-1949) : Χοροί για ορχήστρα εγχόρδων
Τσάμικος
Κρητικός
B. Bartok (1881 – 1945): Ρουμανικοί λαϊκοί χοροί
Μουσική διεύθυνση: Χάρης Ηλιάδης
Χορογραφική Επιμέλεια: Δανάη Χριστακάκου
Χορευτές: Σπουδαστές των σχολών χορού:
Ανώτερη Επαγγελματική Ιδιωτική Σχολή Φυλλίς Μάντζιαρη
Σχολή Χορού Βίκης Σιάνου
Χάρης Ηλιάδης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1972. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας με τους Michael Gielen και Dennis Russell Davies, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα μαέστρου και τον ακαδημαϊκό τίτλο Magister Artium το 1997. Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας, όπου τιμήθηκε με το “Βραβείο Προωθήσεως Νέων Μαέστρων”, στο οποίο περιελήφθη μία πρόσκληση για μία συναυλία. Από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” της Θεσσαλονίκης, την εναρκτήρια συναυλία του οποίου έχει διευθύνει το 2006, το 2007 και το 2010. Ως φιλοξενούμενος μαέστρος έχει επίσης συμπράξει με ορχήστρες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σολίστ όπως οι: Cheryll Studer, Paul Badura – Skoda, Δημήτρης Σγούρος, Κώστας Κoτσιώλης κ.ά. Από τον Ιούνιο του 2001 κατέχει τη θέση του αρχιμουσικού της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκτός από τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της ορχήστρας, έχει οργανώσει και εμφανίσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Τον Φεβρουάριο του 2007 διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία την οπερέτα του J. Strauss, Die Fledermaus, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (παραγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης, παράσταση χωρίς δοκιμή). Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο της Συμφωνικής Ορχήστρας “Duna” στη Βουδαπέστη, όπου πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2009.
Λίζα Ξανθοπούλου
Η Λίζα Ξανθοπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση χορωδίας στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1992 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Το 1998 αποφοίτησε ως αρχιμουσικός από το Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Κατά την διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε από το Γερμανικό Μουσικό Συμβούλιο να συμμετέχει στο πρόγραμμα προώθησης νέων μαέστρων, όπου μελέτησε κοντά σε διάσημους μαέστρους όπως οι: K. Sanderling, D. Kitajenko, K. Masur κ.ά. Το 2002 εντάχθηκε στην λίστα Maestros von Morgen (Μαέστροι του Αύριο). Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς διεύθυνσης ορχήστρας αποσπώντας βραβεία όπως στον διαγωνισμό διεύθυνσης στο Bad Homburg της Γερμανίας το 2002, στον 5ο Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας Α. Pedrotti στο Trento της Ιταλίας το 1997 και στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης του Cadaques το 2000 στην Ισπανία. Τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Όπερας Θεσσαλονίκης. Σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρωτότυπο παιδαγωγικό πρόγραμμα με την επωνυμία «παις Όπερα», το οποίο έκανε οικείο το είδος της όπερας σε χιλιάδες παιδιά και νέους. Τον Απρίλιο του 2018 της ανατέθηκε ο καλλιτεχνικός συντονισμός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει διευθύνει πολλές παραστάσεις όπερας και συναυλίες σε Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Τουρκία, Ν. Κορέα και Αίγυπτο. Έχει συμπράξει επανειλημμένως στην Ελλάδα με όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς
Δανάη Χριστακάκου
Η Δανάη Χριστακάκου είναι χορεύτρια, δασκάλα χορού και χορογράφος. Είναι απόφοιτος της Εθνικής Ακαδημίας Μπαλέτου του Άμστερνταμ και έκανε πρακτική στην ομάδα Cullberg Ballet στη Στοκχόλμη. Έχει χορέψει κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο, χορογραφίες διακεκριμένων νέων χορογράφων, καθώς επίσης έχει παρουσιάσει δικές της χορογραφίες σε παραστάσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει μπαλέτο, σύγχρονο χορό και κινησιολογία σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Επιπλέον, είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙΘ και ασχολείται με τη θεραπευτική άσκηση.
Σταματία Μολλούδη
Η μεσόφωνος Σταματία Μολλούδη γεννήθηκε στη Γερμανία. Αποφοίτησε από το Μουσικό Πανεπιστήμιο του Würzburg με τους τίτλους “Diplommusiker” (Konzert und Musiktheater) και “Master of Musik in Performance” με ειδίκευση στην όπερα. Μαθήτευσε κοντά στην Cheryl Studer και την Margreet Honig. Συνεργάστηκε με θέατρα της Γερμανίας και Ιταλίας, όπως το Mainfranken Theater Würzburg, Staatstheater Nürnberg, Theater Schweinfurt, Theater Erlangen, Τeatro Mancinelli και σε αίθουσες της Ολλανδίας, όπου ερμήνευσε ρόλους όπως της Donna Elvira (Don Giovanni/Mozart), Cherubino (Le Nozze di Figaro/Mozart), Suzuki (Madama Butterfly/Puccini), Dorabella (Cosi fan tutte/Mozart), Orlofsky (Die Fledermaus/ Strauss), Komponist (Ariadne auf Naxos/R. Strauss), Mercedes (Carmen/Bizet), Miss Todd (The old maid and the thief/Menotti), Clarina (La cambiale di matrimonio/ Rossini), Lisetta (Il mondo della luna/Haydn), Nancy (Albert Herring/Britten), και Nutrice (Οrfeo/Rossi). Ερμήνευσε έργα θρησκευτικής μουσικής όπως Gloria (Vivaldi), Stabat Mater (Pergolesi), Gruss an die Heilige Nacht (Bruch) και Ach Herr lass deine lieben Engelein (Tunder). Έχει έντονο ενδιαφέρον για το παιδικό κοινό και έχει πρωταγωνιστήσει ως Cherubino στην παιδική όπερα Cherubino mischt sich ein (Lell & Eule), καθώς και ως Τσαρίνα στην παιδική όπερα Ο Ιππότης του Χιονιού (Cui). Το 2014 επέστρεψε στην Ελλάδα και ξεκίνησε τη συνεργασία της με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.
Ώρα
(Σάββατο) 8:30 μμ(GMT+00:00)
Τοποθεσία
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης