22 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΠάνω από 200 μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και τα...

Πάνω από 200 μαθητές και 80 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια στο συνέδριο για τα 1160 χρόνια της Κυριλλομεθοδιανής ιεραποστολής

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμώντας το Ιωβηλαίο των 1160 χρόνων από την έναρξη της Κυριλλομεθοδιανής ιεραποστολής συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 40 σχολείων της Θεσσαλονίκης καθώς και σχολείων από την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η εξοικείωση των μαθητριών/μαθητών με την επιστημονική τεκμηρίωση όλων των στοιχείων που είναι γνωστά για τους δύο Αγίους σε βυζαντινές, σλαβικές και λατινικές πηγές, καθώς και η σύνδεσή τους με την πόλη της Θεσσαλονίκης στο παρόν (υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά). Στο συνέδριο συμμετείχαν άμεσα περισσότεροι από 200 μαθητές/τριες και 80 περίπου εκπαιδευτικοί.

Οι δράσεις του Συνεδρίου ξεκίνησαν με εκπαιδευτικό περίπατο σε ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην πόλη της Θεσσαλονίκης, (ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, αρχαία/ρωμαϊκή αγορά, αρχαιότητες οδού Αγίας Σοφίας, ιερός ναός Παναγίας Αχειροποιήτου και Ροτόντα). Οι μαθητές και οι μαθήτριες μεταφέρθηκαν νοερά στην εποχή που έζησαν οι δύο Άγιοι, ακολούθησαν τα βήματά τους και «περπάτησαν» μαζί τους στις τοποθεσίες της πόλης μας που είχαν και εκείνοι επισκεφτεί, αντικρίσει, συναντηθεί, συζητήσει και συμπροσευχηθεί με τους συμπολίτες τους.

Το Συνέδριο περιλάμβανε εισηγήσεις σχετικά με την προσωπικότητα, τη δράση, το συγγραφικό έργο και την πολιτιστική κληρονομιά των Θεσσαλονικέων Αγίων, ιεραποστόλων των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με πανηγυρική ομιλία από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας στο Α.Π.Θ., κυρίας Αγγελικής Δεληκάρη, η οποία έθεσε με τρόπο κατατοπιστικό το ιστορικό πλαίσιο, απαραίτητο στοιχείο για την κατανόηση της δράσης των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών, σε συνάρτηση με τις διεθνείς, τις πολιτικές, κοινωνικές και εκκλησιαστικές συνθήκες της εποχής τους.

Από τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου αναδείχτηκε ότι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος αποτέλεσαν υποδείγματα όχι μόνον ανοχής της εθνοτικής, γλωσσικής και πολιτισμικής διαφορετικότητας, αλλά και προώθησης του σεβασμού απέναντί στην ιδιοπροσωπία των άλλων λαών.

Το έργο τους αποτελεί παράδειγμα για την υπέρβαση του εθνικισμού, την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των λαών και η δράση τους διακρινόταν από το υπερφυλετικό και οικουμενικό πνεύμα της Ορθόδοξης πίστης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με τις αξιόλογες εισηγήσεις τους απέδειξαν ότι εργάστηκαν με επιστημονική μεθοδολογία. Διασταύρωναν τα στοιχεία που παρουσίαζαν, μέσω της μελέτης της βιβλιογραφίας και των πηγών. Επίσης, εργάστηκαν ομαδικά και στα συμπεράσματά τους αναφέρθηκαν ακόμα και σε διαφορετικές ερμηνείες και απόψεις μεταξύ των επιστημόνων. Παρουσίασαν τις εργασίες τους με μία μεγάλη ποικιλία τεχνικών: power points, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, ρητορικά ερωτήματα, πρωτότυπα κείμενα από πηγές, ζωντανή χορωδία, διαλογική παρουσίαση κ.ά. Οι οπτικές τους άπτονταν διαφόρων επιστημών: βιογραφία, ιστορία, σλαβολογία, τοπιογραφία, εκπαίδευση, πολιτικές επιστήμες, τέχνες, υμνογραφία, αγιογραφία, θεολογία, φιλολογία, γλωσσολογία και χαρτογραφία.

Στο τέλος των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα, σε αναγνώριση της αξίας και της σημασίας της προσωπικότητας και του έργου των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών και ιεραποστόλων, υπέρ της ονομασίας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε Βιβλιοθήκη Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ