27.1 C
Thessaloniki

Τμήμα Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας

Η Ε΄Δημοτική Κοινότητα χωροθετείται στον ανατολικό διοικητικό τομέα του Δήμου Θεσσαλονίκης, όρια με τον Δήμο Καλαμαριάς, αποτελεί το 40% Δήμου, κατατάσσοντάς την στην μεγαλύτερη Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης.Περιλαμβάνει το θαλάσσιο μέτωπο (νέα παραλία) από το Δημαρχείο και οριοθετείται από τις οδούς: Έντισον, Καυταντζόγλου,Κων. Καραμανλή (πρώην Νέα Εγνατία), Αλεξ. Παπαναστασίου, Κανάρη, Αναξιμένους, Αναξιμάνδρου, Νίκης, Περιφερειακή τάφρος, Αργοναυτών, Θεμ.Σοφούλη, Ρουσσίδου, Μητρ. Κυδωνίων, Βασ. Όλγας, Αιγαίου, Κηφισίας. Έδρα της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, είναι η Βίλλα Μορντώχ,   Βασιλίσσης Όλγας 162 και 25ης Μαρτίου 24.

Ε’ Δημοτική Κοινότητα
Βασιλίσσης Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου 24, τ.κ. 54646,
Τηλ:2313-318280, 2313-318267, 2313-318283
email: e-koinotita@thessaloniki.gr

  • Ιστορικά στοιχεία

    Αρχή δημιουργίας της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας, 5ου Διαμερίσματος αρχικά,  υπήρξε ¨ η  Συνοικία των Εξοχών¨  ή ¨ η Λεωφόρος των Πύργων¨  (σημερινές λεωφόροι Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου).

    Περιοχή των «Εξοχών»

         Τον 19ο αιώνα, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε σε μεγάλο εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο, αφού συνέδεε τη Μεσόγειο με την ενδοχώρα της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Η οικονομική της ανάπτυξη συνοδεύτηκε και από την αύξηση του πληθυσμού της. Έτσι η πόλη του Κάσσανδρου άρχισε σταδιακά να αποκτά και πάλι τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της.
    Στα τέλη του 19ου αιώνα ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης υπερδιπλασιάστηκε με αποτέλεσμα την ανάγκη επέκτασης της πόλης. Αποφασίστηκε, να κατεδαφιστούν τα βυζαντινά τείχη και το 1869 ο Σαμπρή πασάς κατεδάφισε το παραθαλάσσιο τμήμα τους, ενώ λίγο αργότερα, το 1889 ο Μιδάτ πασάς το ανατολικό.
    Μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους χαράχτηκε ένας νέος δρόμος, που εκτεινόταν περίπου από το κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής μέχρι το Λευκό Πύργο – σημερινή Εθνικής Αμύνης και ονομάστηκε Λεωφόρος Χαμηδιέ, προς τιμή του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμήτ Β΄.
    Η Θεσσαλονίκη άρχισε να επεκτείνεται προς την παραδοσιακά «Καλή Μεριά» της, την περιοχή που ήταν γνωστή ως «Εξοχές», καθώς εκεί υπήρχαν κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κήποι και ελάχιστα κτίσματα μικρής αξίας, που χρησίμευαν ως  χώρος διαμονής των καλλιεργητών. Το 1885 οι «Εξοχές» απαριθμούσαν μόλις 69 σπίτια και άφθονα χωράφια. Με την σταδιακή κατεδάφιση του τείχους οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις άρχισαν να οικοπεδοποιούνται, ιδρύθηκαν σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία και το 1888 η δημοτική αρχή συνέταξε το σχέδιο της συνοικίας.
    Η μεγάλη πυρκαγιά στην αγορά της Θεσσαλονίκης, στις 4 Σεπτεμβρίου 1890, αλλά και η συγκοινωνιακή σύνδεση της περιοχής των Εξοχών με το κέντρο της πόλης μέσω του ιππήλατου τραμ στις 28 Μαΐου 1893, ήταν δύο από τους κυριότερους παράγοντες που οδήγησαν τους κατοίκους του κέντρου να αναζητήσουν νέα στέγη στη Χαμηδιέ, όπως ήταν η επίσημη ονομασία της συνοικίας στα ανατολικά.
    Η πόλη άρχισε να επεκτείνεται από τον Λευκό Πύργο ως τη Βίλα Αλλατίνι με γοργό ρυθμό  και ο εξοχικός, μέχρι τότε, χαρακτήρας της περιοχής σταδιακά έγινε μόνιμος. Οικογένειες με υψηλό εισόδημα αγόρασαν τα παραλιακά οικόπεδα και έχτισαν επαύλεις με ανέσεις και προδιαγραφές που ακολουθούσαν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κρυμμένα μέσα στο πράσινο, πίσω από τις ψηλές καγκελόπορτες, κάποια αρχοντικά εμφάνιζαν πυργοειδή διάταξη. Από τα πυργόσπιτα αυτά η περιοχή ονομάστηκε περιοχή των «Πύργων». Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή χτίστηκαν και μικρότερα κτίρια από λιγότερο εύπορους κατοίκους. Ανάμεσά τους υπήρχαν λαχανόκηποι, καθώς και ταπεινά σπιτάκια.
    Κεντρική οδός της συνοικίας, η λεωφόρος των «Πύργων» ή των «Εξοχών» (σημερινή Βασιλίσσης Όλγας). Η λιθόστρωτη και δεντροφυτεμένη λεωφόρος, κατά μήκος της οποίας κυλούσαν οι γραμμές του τραμ, άρχιζε από τον Λευκό Πύργο και κατέληγε στην Αποθήκη των Τροχιοδρόμων, στο λεγόμενο «Ντεπό».
    Οι κάτοικοι των «Εξοχών», ιδιαίτερα όσοι εγκαταστάθηκαν κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου, ανήκαν κατά κύριο λόγο σε υψηλά κοινωνικά στρώματα, διέθεταν οικονομική άνεση και κατείχαν σημαντικά αξιώματα. Τούρκοι, Έλληνες, Εβραίοι, Ντονμέδες, Αρμένιοι, Βούλγαροι, αλλά και δυτικοί που τους ένωνε η οικονομική και ταξική τους θέση, έχτισαν τις πολυτελείς κατοικίες τους σε μια περιοχή που ήταν απαλλαγμένη από εθνικούς και θρησκευτικούς διαχωρισμούς, σε αντίθεση με το ιστορικό κέντρο, όπου οι συνοικίες ήταν οριοθετημένες. Ανέθεσαν τα σχέδια των πολυτελών κατοικιών τους σε διάσημους αρχιτέκτονες της εποχής όπως ο Βιταλιάνο Ποζέλι, ο Πιέρο Αριγκόνι, ο Ξενοφών Παιονίδης κ.ά. και δαπάνησαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανέγερσή τους. Ευφυείς και επιδέξιοι μάστοροι, αλλά και ικανοί τεχνίτες ήρθαν και εργάστηκαν στην πόλη για την κατασκευή αυτών των ποικιλόμορφων κτιρίων, που είναι επηρεασμένα αρχιτεκτονικά από το ρεύμα του εκλεκτικισμού, που κυριαρχούσε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα.
    Σύμφωνα με την εκλεκτικιστική αντίληψη, διαφορετικά στυλ του παρελθόντος συνυπάρχουν και διαπλέκονται με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου αρμονικού συνόλου, που εκφράζει έναν κοσμοπολιτισμό και μία διάθεση εκμοντερνισμού.
    Τα νέα αρχοντικά συνδύαζαν αρμονικά ένα μείγμα νεοκλασικισμού και εκλεκτικισμού με έντονα διακοσμητικά στοιχεία οθωμανικού μπαρόκ, αναγέννησης, ροκοκό, art-nouveau, καθώς και ρομαντικά, αραβικά και νεογοτθικά στοιχεία. Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους, πολλές φορές δήλωναν την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των ιδιοκτητών τους, αλλά και την οικονομική τους θέση. Χτισμένα στη μέση των τεράστιων και φροντισμένων κήπων τους, προσέφεραν ανέσεις που δεν μπορούσαν να προσφέρουν οι παλιές κατοικίες του κέντρου. Κατά μήκος της παραλίας υπήρχαν μικρές ιδιωτικές προβλήτες για τα μπάνια του καλοκαιριού, ενώ πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής μετακινούνταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τις βάρκες τους. Με μεγάλους δενδροφυτεμένους κοινόχρηστους χώρους αναψυχής, παγκάκια για την ξεκούραση των περιπατητών, καφενεία, χώρους εστίασης δίπλα στη θάλασσα,  αλλά και εκπαιδευτήρια για τα παιδιά των πλούσιων οικογενειών, δίκαια η περιοχή θεωρείτο η πιο πλούσια και εξευρωπαϊσμένη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, όπου οι μεγαλοαστοί της πόλης απολάμβαναν τα πλεονεκτήματα της τάξης τους.
    Το 1912, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, πολλοί μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις επαύλεις τους. Μερικές από αυτές χρησιμοποιήθηκαν σαν σχολεία ή προξενεία, ενώ σε κάποιες άλλες φιλοξενήθηκαν μέλη της βασιλικής οικογένειας και άλλοι αξιωματούχοι.
    Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918) τα κτίρια επιτάχθηκαν και στέγασαν στρατιωτικές υπηρεσίες.
    Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεψε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης, οι εύποροι κυρίως πολίτες – Εβραίοι, Έλληνες και Αρμένιοι- αναζήτησαν μόνιμες κατοικίες στην συνοικία Χαμηδιέ, με αποτέλεσμα να οικοπεδοποιηθούν πολλοί αγροί και να χτιστούν πολλά διώροφα ή τριώροφα νέα σπίτια με μικρούς κήπους.
    Το 1922, με την ανταλλαγή πληθυσμών, σε κάποιες από τις επαύλεις αυτές εγκαταστάθηκαν προσφυγικές οικογένειες, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Εβραίοι εκδιώχθηκαν από τους Ναζί και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία επιτάχτηκαν.
    Από την εποχή του Μεσοπολέμου, η περιοχή των Εξοχών σταδιακά άρχισε να χάνει την λάμψη της. Τα περισσότερα αρχοντικά κατεδαφίστηκαν και στη θέση τους κτίστηκαν πολυκατοικίες, ενώ η νέα παραλιακή μεταμόρφωσε την περιοχή (1959).
    Τα περισσότερα κτίρια που διατηρούνται μέχρι σήμερα περιήλθαν στο Δημόσιο μετά την ανταλλαγή πληθυσμών, ενώ ελάχιστα ιδιωτικά σώθηκαν χάρη στην ευαισθησία των ιδιοκτητών τους. Σήμερα σώζονται λίγα  στην οδό Βασιλίσσης  Όλγας και αρκετά στις κάθετες οδούς άλλα αναστηλωμένα και άλλα με εμφανή τα σημάδια του χρόνου πάνω τους. Όλα όμως παραμένουν μάρτυρες αυτής της κοσμοπολίτικης εποχής και της ιστορίας της πόλης μας.

  • Βίλες & Μνημεία

    ΒΙΛΕΣ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ Ε΄ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

    ¨Η συνοικία των Εξοχών: Μια πόλη εκτός των τειχών¨

    Πατήστε εδώ και εδώ για να δείτε εικόνες από τις παρακάτω βίλες

    1. Βίλλα Αλλατίνι,
    2. Βίλλα Μορπούργκο,
    3. Οικισμός Ουζιέλ,
    4. Casa Bianca,
    5. Μαράσλειος Εμπορική Σχολή
    6. 6 .α, β . Βίλλα Μορντώχ,
    7. Οικία Σιάγα,
    8. Chateau mon Bonheur,
    9. Οικία Μεχμέτ Καπαντζή (ΜΙΕΤ)
    10. Αρχοντικό Αχμέτ Καπαντζή,
    11. Οικία Μοδιάνο ( Λαογραφικό μουσείο),
    12. Ορφανοτροφείο Μέλισσα, ΒΙΛΑ ΟΣΜΑΝ ΑΛΗ ΜΠΕΗ
    13. Σχολή Τυφλών, ΒΙΛΑ ΧΑΦΗΖ ΜΠΕΗ
    14. Οικία Σάλεμ, Ιταλικό Προξενείο
    15. Οικία Μιχαηλίδη, ΒΙΛΑ ΛΕΒΗ ΜΟΔΙΑΝΟ
    16. Γενί Τζαμί,
    17. Οικία Ιωσήφ Μοδιάνο, Α’ Γυμνάσιο Αρρένων                                                 
  • Πλατείες

  • Αθλητικές εγκαταστάσεις

    1. Γυμναστήριο – Πτεράρχου Θέμελη 11, τηλ. 2310317377
    2. Γυμναστήριο – Τζαβέλλα 19, τηλ. 2310317666
    3. Γήπεδα τένις Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, τηλ. 2310850242
    4. Γήπεδα τένις Νέας Παραλίας  (στο ύψος της Πέτρου Συνδίκα), τηλ. 2310848762
  • Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί

    1. Παιδικός σταθμός “ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ”, Μαντινείας  33 -τηλ. 2310857377
    2. Παιδικός σταθμός “ΠΑΤΡΩΝ”, Θερμοπυλών 6 & Πατρών 19 – τηλ. 2310869102
    3. Βρεφονηπιακός σταθμός “ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ “, Νυμφών & Ανεμώνων (όπισθεν βίλας Ρίτζ) – τηλ. 2310344020
    4. Παιδικός σταθμός “ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ”, Ζουμετίκου 45 – τηλ. 2310320315
    5. Βρεφονηπιακός σταθμός “ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ”, Κ. Καραμανλή 200 & Υψηλάντου – τηλ. 2310309170
    6. Βρεφονηπιακός σταθμός  “ΦΩΚΑ”, Καρακάση 21 – τηλ. 2310856313,  2310856677
    7. Παιδικός σταθμός “ΧΑΡΙΛΑΟΥ”, Στ. Νούκα – Ζάχου 6 – τηλ. 2310323120
  • Βιβλιοθήκες

    1. Βιβλιοθήκη Παιδική, Δελφών 208 & Ορεστιάδος 3, τηλ. 2310-324090
    2. Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως 45, τηλ. 2310-315100
    3. Βιβλιοθήκη Παιδική, Ορέστου 33 & Χαλκιδικής, 2310-852384
  • Κ.Α.Π.Η

    1. Παράρτημα 5ο , Αλεξανδρείας 27, τηλ. 2310-820197
    2. Παράρτημα 6ο, Στεφάνου Νούκα 10, τηλ. 2310-314424
    3. Παράρτημα 8ο, Μ.Μπότσαρη 122 & Σινιόσολγου 20, τηλ. 2310-951474
    4. Παράρτημα 9ο, Ευζώνων 20 & Βελισσαρίου 3, τηλ. 2310-851131
    5. Παράρτημα 12ο, Καπετάν Βαγγέλη 4, τηλ. 2310-416283
    6. Παράρτημα 13ο, Γαμβέτα 56 & Φλέμιγκ 36, τηλ. 2310-838601
  • Πολιτιστικοί σύλλογοι

  • Αθλητικοί σύλλογοι - Σωματεία

  • Νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα

    1. “Θεαγένειο” Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, Αλ. Παπαναστασίου 11, τηλ. 2313-301111
    2. Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο, Κωνσταντινουπόλεως 49, τηλ. 2310-892000
    3. Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Δελφών 124, τηλ. 2313-308804
  • Αστυνομικό Τμήμα

    1. Αστυνομικό Τμήμα  Αναλήψεως-Χαριλάου,  Αλκαμένους 4, τηλ. 2310-334810
    2. Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας-Τριανδρίας Λυκάονος 13, 2310-953681
  • Ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί

    1. Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, Πέρδικα 51, τηλ. 2310-83 2080
    2. Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, Βελισσαρίου 39
    3. Ιερός Ναός Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 33, τηλ. 2310-82 7444
    4. Εκκλησία Μεταμόρφωση Σωτήρος, Αλ. Φλέμινγκ 20, τηλ. 2310-82 8989
    5. Ιερός Ναός Αναλήψεως Του Κυρίου, Αναλήψεως 6, τηλ. 2310-83 0306
    6. Ιερός Ναός Οσίας Ξένης & Αγίου Νεκταρίου, Αλ. Παπαναστασίου 129, τηλ. 2310-30 1065
    7. Ιερός Ναός Αγίου Φωτίου, Λασκαράτου 1, τηλ. 2310-41 4460
    8. Ιερός Ναός Αγίων Τριών Ιεραρχών, Στρωμνίτσης 59, τηλ. 2310-305422
    9. Ιερός Ναός Αγίου Ελευθερίου, Άν. Μπακάλμπαση 21, τηλ. 2310-411540
    10. Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου, Καθηγητού Ευρυγένη 16, τηλ. 2310-300929
    11. Εκκλησία Αγίας Κυριακής, Αγίας Κυριακής 36
    12. Ιερός Ναός Πάντων των εν Θεσσαλονίκη Αγίων, Νικ. Πλαστήρα 65, τηλ. 2310-306886
  • Αστική Συγκοινωνία

ΩΡΑΡΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

1.Γνήσιο υπογραφής, παρατάσεις ωραρίου
χρήσης μουσικής, αιτήματα δημοτών,
ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00 – 14:00
Γνήσιο υπογραφής τηλέφωνα επικοινωνίας: 2313-318281, 2313-318262.
Παρατάσεις
 ωραρίου χρήσης μουσικής, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2313-318262,
2313-318199.
2. Ταμείο για πληρωμή παραβάσεων Κ.Ο.Κ.,
ΔΕΥΤΕΡΑ, έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00  13:00
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2313-318264,
2313-318267.
Σας πληροφορούμε ότι από 31-12-2020 οι πληρωμές στο ΤΑΜΕΙΟ ανεξαρτήτως ύψους ποσού γίνονται μόνο με POS (ν. 4483/2017 άρθρο 43)(εκτός AMERICAN EXPRESS & DINERS CLUB) ή με ΕΠΙΤΑΓΗ ή ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟ (ΑΑΔΕ Αρ.Απόφ. Α1289/22-12-2020, ΦΕΚ 5855/Β/31-12-2020)

Για παραβάσεις Κ.Ο.Κ.  παράνομης στάσης και στάθμευσης που αφορούν σε μισθωμένα-ενοικιαζόμενα οχήματα (leasing)  και οχήματα δημόσιας χρήσης το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (άρθρο 31, παρ. 3, Ν.4530/2018) και εξοφλούνται στο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

3. Γραφείο αιτημάτων – παραπόνων δημοτών, ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8:00– 14:00τηλέφωνα επικοινωνίας 2313-318283, 23130318262.
4. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην Κ.Ε.Α)
και Επίδομα Ενοικίου,
ΔΕΥΤΕΡΑ, έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08:00 -14:00, τηλέφωνα επικοινωνίας 2313-318282, 23130318266.
Τηλέφωνα για ραντεβού: 2313-318280.

Επίσης, μπορείτε να στείλετε αίτημα στο:
 e–koinotita@thessaloniki.gr

Στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα μπορείτε να εξυπηρετηθείτε σχετικά με:

  • Πρόστιμα Κ.Ο.Κ

    Ωράριο λειτουργίας ταμείου : Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00-13.00
    Πληροφορίες : 231331 838267-8264
    Δημοτική Αστυνομία

    Σας πληροφορούμε ότι από 31-12-2020 οι πληρωμές στο ΤΑΜΕΙΟ ανεξαρτήτως ύψους ποσού γίνονται μόνο με POS (ν. 4483/2017 άρθρο 43)(εκτός AMERICAN EXPRESS & DINERS CLUB) ή με ΕΠΙΤΑΓΗ ή ΚΑΤΑΘΕΤΗΡΙΟ (ΑΑΔΕ Αρ.Απόφ. Α1289/22-12-2020, ΦΕΚ 5855/Β/31-12-2020)

    Για παραβάσεις Κ.Ο.Κ.  παράνομης στάσης και στάθμευσης που αφορούν σε μισθωμένα-ενοικιαζόμενα οχήματα (leasing)  και οχήματα δημόσιας χρήσης το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (άρθρο 31, παρ. 3, Ν.4530/2018) και εξοφλούνται στο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

  • Παράταση ωραρίου χρήσης μουσικής

    Η παραλαβή-κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας παράτασης ωραρίου χρήσης μουσικής καταστήματος Κ.Υ.Ε. πραγματοποιείται στο αρμόδιο γραφείο της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας στην οδό Βασ. Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου 24, 1ος όροφος. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2313318262.
    Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 1071/2017 που αφορά την παράταση ωραρίου χρήσης μουσικής σε Κ.Υ.Ε. του Δήμου Θεσσαλονίκης.
    Δικαιολογητικά που απαιτούνται.
     Αίτηση ατομικής επιχείρησης
     Αίτηση εταιρείας
    ΠΡΟΣΟΧΗ : Όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν άδεια μουσικής η οποία όμως έχει λήξει, θα πρέπει πρώτα να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία της επιχείρησης τους στη σελίδα  notifybusiness.gov.gr

     

     

     

     

     

     

  • Πληροφορίες παροχής κοινωνικών υπηρεσιών

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΕΑ

    Το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

    Στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα εξυπηρετείται το πρόγραμμα ΚΕΑ για τους δημότες – κατοίκους της.
    Ώρες κοινού 08:00-14:00, Τηλέφωνο: 231331 8282

    https://keaprogram.gr/

  • Υποβολή αιτήματος

    IMC - improve my cityΤο “Βελτιώνω την πόλη μου” είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης
    και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών.
    Κάντε κλικ στην εικόνα αριστερά για συνδεθείτε σ’ αυτήν.

  • Επικύρωση αντιγράφων - Θεώρηση γνησίου υπογραφής

    • Θεώρηση Αντιγράφων

      Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4250/2014 «Διοικητικές Απλουστεύσεις-Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα-Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις» (ΦΕΚ 74 /Α΄/26.03.2014) έχει καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στην περίπτωση α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ως άνω νόμου ή επικυρωμένων αντιγράφων των εγγράφων αυτών από τους ενδιαφερόμενους και πλέον το Δημόσιο υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών. Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση. Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο. Επισημαίνεται ότι οι διοικητικές αρχές, η Ελληνική Αστυνομία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) εξακολουθούν να επικυρώνουν αντίγραφα από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο της διοικητικής αρχής, που το εξέδωσε, μόνο στην περίπτωση που αυτά πρόκειται να υποβληθούν από τον ενδιαφερόμενο σε φορείς που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της εν λόγω ρύθμισης (π.χ. τράπεζα, ιδιωτική εταιρεία, συμβολαιογράφο).

    • Βεβαίωση Γνησίου Υπογραφής

      Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του N.2690/99 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (Φ.Ε.Κ.45/τ.Α΄/9-3-1999), όπως συμπληρώθηκαν από αυτές των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 16 του Ν.3345/2005 (Φ.Ε.Κ.138/τ.Α΄/16-6-2005). Όλες οι διοικητικές αρχές και τα Κ.Ε.Π. υποχρεούνται να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής κάθε ενδιαφερομένου (άρθρο 11 παρ.1 Ν.2690/99,όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 16 Ν.3345/2005).

      Η βεβαίωση για τους Έλληνες πολίτες γίνεται βάσει του δελτίου ταυτότητας, του διαβατηρίου ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής.

      Για τους αλλοδαπούς, εάν μεν είναι πολίτες κρατών- μελών της Ε.Ε., από το δελτίο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ενώ στις άλλες περιπτώσεις, από το διαβατήριο ή άλλο έγγραφο βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδός τους στη χώρα ή τα έγγραφα που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το διαβατήριο πρέπει να είναι σε ισχύ.

      Στην Κοινότητα στις ώρες εξυπηρέτησης κοινού 08:00-14:00.

5η Δημοτική κοινότητα

Όρια Ε' Δημοτικής Κοινότητας

Όρια Ε’ Δημοτικής Κοινότητας
Με Α’ Δημοτική Κοινότητα: Έντισον, Καυταντζόγλου
Με Δ’ Δημοτική Κοινότητα: Κων. Καραμανλή (πρώην Ν. Εγνατία), Αλεξ. Παπαναστασίου, Κανάρη, Αναξιμένους
Με Δήμο Καλαμαριάς: Αργοναυτών, Θεμ.Σοφούλη, Ρουσσίδου, Μητρ. Κυδωνίων, Βασ. Όλγας, Αιγαίου, Κηφισίας
Με Δήμο Πυλαίας: Αναξιμάνδρου, Νίκης, Περιφερειακή τάφρος

Αιτήματα πολιτών - Βελτιώνω την πόλη μου

Το Συμβούλιο συγκροτεί Επιτροπές που μελετούν και εισηγούνται θέματα για την υποβοήθηση του έργου του.
Στις επιτροπές συμμετέχουν υποχρεωτικά οι Σύμβουλοι της Κοινότητας και προαιρετικά δημότες της περιοχής με γνώσεις του αντικειμένου πάνω στα θέματα που απασχολούν τις Επιτροπές.

  • Συμβούλιο E' Δημοτικής Κοινότητας

    «ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»
    Σύλλης Εμμανουήλ (Μανόλης) – Πρόεδρος Κοινότητας
    Γκιάτα Στυλιανή (Λιάνα)
    Φτίκα Μαρία
    Χειρ Ρικάρντο
    Μαυρίδης Ευστάθιος
    Κωνσταντινίδης Δημήτριος
    Χριστάκης Παναγιώτης
    Ζηκοπούλου Αποστολική (Λία)
    Αναστασόπουλος Νικόλαος

    “ΝΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”
    Βλαχοδημητράκος Κωνσταντίνος
    Κτενίδου Φανή

    “ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”
    Κουράκη Αργυρή (Αργυρώ)
    Αστερίου Αναστασία

    “ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ Δρόσος Τσαβλής”
    Νουσοπούλου Ευαγγελία

    Ανεξάρτητη
    Ατματζίδου Γεωργία (Γιούλη)

  • Χρήσιμα Τηλέφωνα

    Πρόεδρος 2313318246
    Προϊστάμενος 2313317500
    Γραμματέας Συμβουλίου 2313318265 2313318199
    Ταμείο 2313318264 2313318267
    Παρατάσεις ωραρίου χρήσης μουσικής 2313318262 2313318199
    Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης 2313318282 2313318266
    Ογκώδη αντικείµενα δίπλα σε κάδο: 2313318800 2313318801
    2313318802 2313318803
    Γεµάτοι κάδοι ανακύκλωσης : 2313318800 2313318801
    2313318802 2313318803
    Ανακύκλωση ηλεκ/κών συσκευών : 2310/494-507
    Ζαρντινιέρες ή πράσινο στη γειτονιά σου: 2310/530-585
    Κατεστραµµένα πεζοδρόµια: 2310/546-394
    Παρκαρισµένα αυτοκίνητα σε ράµπα: 2310/251-900, 9001
    Λακκούβα σε δρόµο: 2310/430-972
    Ταµπέλες ονοµασίας οδού µουτζουρωµένες ή κατεστραµµένες ή σε ακατάλληλη θέση: 2310/296-838 & 296-828
    Καµένες λάµπες της ∆ΕΗ: 2310/912-261
    Σπασµένους αγωγούς της ύδρευσης : 2310/207-345 ή 2310/203-979
    Αδέσποτα σκυλιά και γάτες: 15192 & 2310/906-200

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σεπτέμβριος, 24