18.8 C
Thessaloniki

Κοινωνικό Φαρμακείο

Κοινωνικό Φαρμακείο
Διεύθυνση:
Μοναστηρίου 53-55

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Συνεχιζόμενες δομές παροχής βασικών αγαθών Δήμου Θεσσαλονίκης» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» με κωδικό ΟΠΣ 6002253, και προϋπολογισμό 505.176,86 Ευρώ.
Ξεκίνησε τη λειτουργία του μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτουργεί Κοινωνικό Φαρμακείο, στο πλαίσιο της πράξης «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θεσσαλονίκης» (κωδ. ΟΠΣ 5001658), που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με προϋπολογισμό 443.560.00 Ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Το Κοινωνικό Φαρμακείο αποτελεί μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης η οποία παρέχει σε ωφελούμενα άτομα,  φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα με σκοπό την πρόσβαση στην φαρμακευτική περίθαλψη πολιτών που ανήκουν σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Η δομή στεγάζεται επί της οδού Μοναστηρίου 53-55, λειτουργεί καθημερινά και οι υπηρεσίες της παρέχονται δωρεάν σε όλους τους εγγεγραμμένους δικαιούχους.

Για την εγγραφή του δικαιούχου στο πρόγραμμα απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

  • Αίτηση του ενδιαφερόμενου (προσκομίζεται από την υπηρεσία).
  • Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  • Κάρτα ανεργίας, εφόσον πρόκειται για ανέργους.
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο ή άλλο αποδεικτικό κατοικίας (π.χ. λογαριασμό ΔΕΗ, μισθωτήριο συμβόλαιο κ.λπ.) που να πιστοποιεί τον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  • Εκκαθαριστικό εφορίας, Ε9 ή υπεύθυνη δήλωση περί μη κατοχής ακίνητης περιουσίας όλων των προστατευόμενων μελών.
  • Βεβαίωση ότι ο ενδιαφερόμενος είναι δικαιούχος προγράμματος ΤΕΒΑ ή εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΚΕΑ), εφόσον υπάρχει.

Αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται όλη τη διάρκεια του χρόνου στη δομή του Κοινωνικού Φαρμακείου, στην οδό Μοναστηρίου 53-55 (5ος όροφος) από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 7:30 έως 14:30.

 

ΣΥΜΒΟΛΗ

Το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχει σε ωφελούμενα άτομα, δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παρα-φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζει μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών. Πληρεί απολύτως τις προδιαγραφές ως προς την προσβασιμότητα των Α.μεΑ. και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Διαθέτει κατάλληλους χώρους για την αποθήκευση των προς διάθεση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Αερίζεται και φωτίζεται φυσικά. Έχει κλιματισμό, ψυγείο συνδεδεμένο με γεννήτρια και σύστημα πυρασφάλειας. Συγκεντρώνει φάρμακα και λοιπά είδη φαρμακείου για νοικοκυριά και άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια και δε διαθέτουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ή/και κοινωνική ασφάλιση (άστεγοι, άποροι, ανασφάλιστοι).

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Ταυτόχρονα, ευαισθητοποιεί τοπικά φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενεργοποίησης των πολιτών,  συμβάλλει στη μείωση των φαρμάκων που καταλήγουν στις χωματερές καθώς κάθε ιδιώτης, φαρμακοποιός ή εταιρία μπορούν να δωρίσουν φάρμακα, ακόμα κι αν αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί, αρκεί οι ημερομηνίες λήξης να έχουν ένα χρονικό ορίζοντα πέραν του έτους.