22.2 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΔιεύθυνση ΠαιδείαςΑνοιχτό ΠανεπιστήμιοΗ ποικιλομορφία των ζωντανών οργανισμών και οι εύθραυστες ισορροπίες» - ομιλία...

Η ποικιλομορφία των ζωντανών οργανισμών και οι εύθραυστες ισορροπίες» – ομιλία του καθηγητή Χαρίτωνα Σαρλ Χιντήρογλου – την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δήμου Θεσσαλονίκης 2019

Η ποικιλομορφία των ζωντανών οργανισμών και οι εύθραυστες ισορροπίες» τιτλοφορείται η ομιλία του καθηγητή Χαρίτωνα Σαρλ Χιντήρογλου, στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και ώρα 19:00.

Όπως τονίζει ο κ. Χιντήρογλου, η ποικιλομορφία της ζωής ως μια απόρροιας της εξέλιξης της ίδιας της ζωής δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε. Η ανάπτυξη αυτή έχει μια ιστορία με μεγάλες και μικρές εντάσεις, αλλά και σταθεροποιήσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ισορροπίες. Ποιες ήταν οι στιγμές αυτές στην ιστορία του πλανήτη μας; Η ανθρώπινη ύπαρξη επηρεάζει το περιβάλλον; Ποιες είναι οι βασικές θεωρίες για τη διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ του ανθρώπινου είδους και του περιβάλλοντος; Ο άνθρωπος δρα χωρίς περίσκεψη ως ένας μοχλός πίεσης πάνω στο πλανήτη. Δρα και επηρεάζει τη δομή και λειτουργία των φυσικών συστημάτων. Η κατανόηση των πιέσεων αποτελεί τη μοναδική ελπίδα βιωσιμότητας της ύπαρξή μας σήμερα. Και κρίνεται ως η μοναδική λύση στο ζήτημα των ευθραύστων ισορροπιών.

Ο καθηγητής Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, διδάσκει εδώ και 35 χρόνια στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στα γνωστικά αντικείμενα Βιοποικιλότητα, Θαλάσσια Βιολογία, Οικολογία της Συμπεριφοράς των Ζώων (Ηθολογία) και Ζωολογία, εκδίδοντας αντίστοιχα εκπαιδευτικά συγγράμματα είτε σε συνεργασία είτε ως μοναδικός συγγραφέας. Το επιστημονικό δημοσιευμένο έργο του ξεπερνά τα 250 δημοσιεύματα, 85 από τα οποία αφορούν πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά. Πρόσφατα έχει δημοσιεύσει σε συνεργασία βιβλίο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Κάρολου Δαρβίνου και ένα διήγημα «Ο Προστάτης του Προστάτη». Εδώ και 4 χρόνια είναι Κοσμήτορας της ΣΘΕ του ΑΠΘ.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα διά βίου μάθησης του δήμου, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σε επιμέρους επιστημονικά θέματα, παρακολουθώντας τις εισηγήσεις διακεκριμένων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, πανεπιστημιακών δασκάλων και ειδικών ερευνητών. Η θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης από τις 4 Φεβρουαρίου 2019 και κάθε Δευτέρα έως τις 6 Μαΐου 2019 έχει τίτλο «Στις Γειτονιές της Επιστήμης».

Στις δέκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις του κύκλου αυτού παρουσιάζεται η σχέση της επιστημονικής έρευνας με την καθημερινότητα. Επικρατεί η αντίληψη ότι, οι επιστήμονες στην ερευνητική τους εργασία, ασχολούνται με πολύ εξειδικευμένα θέματα, τα οποία είναι ξέμακρα από την καθημερινότητα και τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η ανθρωπότητα.  Επιπλέον, η εξειδίκευση οδηγεί τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν γλώσσα και εργαλεία, τα οποία είναι μακριά από την καθημερινότητα και τις εμπειρίες του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, η αφετηρία και ο τελικός στόχος των επιστημόνων, είναι ακριβώς η αντιμετώπιση των καθημερινών προσωπικών και παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η ασφάλεια των τροφίμων, η υγεία, το περιβάλλον, αειφόρος ανάπτυξη κλπ.  Σκοπός αυτής της ενότητας είναι επιστήμονες, από διάφορες ερευνητικές περιοχές (γειτονιές της επιστήμης), να δείξουν, πώς φαινομενικά ασύνδετα με την καθημερινότητα φαινόμενα, σχετίζονται άμεσα με αυτήν και είναι ουσιαστικά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα καθημερινά και παγκόσμια προβλήματα. Παράλληλα με τις διαλέξεις θα πραγματοποιούνται ασφαλή πειράματα, με καθημερινά υλικά και με σκοπό να παρατηρήσουμε άμεσα σχετικά φαινόμενα.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ενότητας, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Χαρίτων Πολάτογλου: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα είναι αυτά που απασχολούν τους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων. Η ειδική ορολογία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες πολύ συχνά εμποδίζει την επικοινωνία των επιστημόνων με το κοινό. Σκοπός αυτής της ενότητας διαλέξεων είναι να μιλήσουμε για την επιστήμη με απλό αλλά όχι απλοϊκό τρόπο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  (pdf)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ