25.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΔιεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικών εφαρμογώνΔήμος Θεσσαλονίκης - Βραβείο «Greek Green Awards 2019 - Bέλτιστες πρακτικές οργανισμών...

Δήμος Θεσσαλονίκης – Βραβείο «Greek Green Awards 2019 – Bέλτιστες πρακτικές οργανισμών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον, την αειφορία, τις «Έξυπνες Πόλεις και την Κυκλική Οικονομία»

Το βραβείο «Greek Green Awards 2019 – Bέλτιστες πρακτικές οργανισμών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Περιβάλλον, την αειφορία, τις «Έξυπνες Πόλεις και την Κυκλική Οικονομία» στην κατηγορία «Ψηφιακή Στρατηγική “Έξυπνης Πόλης”» απέσπασε  o Δήμος Θεσσαλονίκης στην 3η διεθνή έκθεση Τεχνολογίες Περιβάλλοντος Verde Tec που διεξήχθη στο MEC Παιανίας στις 15-17 Φεβρουαρίου 2017 με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν κορυφαίο θεσμό στη χώρα μας για τις Τεχνολογίες Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης επιδεικνύοντας σταθερά ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον σχετικά με την διαρκή προστασία του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση βέλτιστων πράσινων πρακτικών συμμετείχε στο κορυφαίο αυτό γεγονός με τη δράση:

 «Ανάπτυξη μονάδων ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης – Εμφάνιση Γεωχωρικών Δεικτών Αποδοτικότητας»

που έχει αναπτυχθεί από τη Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών και συγκεκριμένα από το Τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών υπό την καθοδήγηση του Προϊστάμενου του τμήματος  Δρ. Μισιρλόγλου Συμεών.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, από το έτος 2008, λειτουργεί Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S.) και ειδικών εφαρμογών. Μέχρι σήμερα το πληροφοριακό αυτό σύστημα επικαιροποιείται με δεδομένα και εφαρμογές που σκοπό έχουν να διαχειρίζονται τα γεωχωρικά δεδομένα του Δήμου Θεσσαλονίκης και να εξυπηρετούν διαφόρους Φορείς, πολίτες αλλά και Υπηρεσίες του Δήμου.

Μία εκ των εφαρμογών που διαχειρίζεται το Τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών του Δήμου είναι και η Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (Υ.Γε.Π. ή SDI). Η πλατφόρμα της Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών, περιλαμβάνει τα δεδομένα, μία επαρκή περιγραφή αυτών (μεταδεδομένα), εργαλεία για τον εντοπισμό και την ανάκτηση των δεδομένων (κατάλογοι δεδομένων / μεταδεδομένων), εργαλεία για την οπτικοποίηση των γεωχωρικών δεδομένων, μία σειρά από υπηρεσίες και λογισμικό που υποστηρίζουν τις επιμέρους εφαρμογές. Βασικό χαρακτηριστικό της πλατφόρμας είναι η ανταλλαγή δεδομένων με Φορείς, που επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες, να αποκτήσουν τα «πηγαία» γεωχωρικά δεδομένα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανάλογα με την πολιτική διάθεσης του Φορέα.

Στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην ενσωμάτωση μιας σειράς δεικτών απόδοσης (KPI’s) που προκύπτουν από τα διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα. Σχετικά με τον υπολογισμό και την ενσωμάτωση δεικτών παρακολούθησης, αυτοί επιτρέπουν την τεκμηριωμένη παρακολούθηση/αξιολόγηση της κατάστασης στον Δήμο αλλά και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής του λειτουργίας σε τομείς όπως πράσινο, καθαριότητα Η/Φ, Περιβάλλον, ΕΥΑΘ, ΟΑΣΘ, ασφάλεια κ.λπ., με χρήση μετρήσιμων και ποσοτικοποιήσιμων στοιχείων. Στην κατεύθυνση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς στρατηγικές για τη βιωσιμότητα των πόλεων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκαν δείκτες παρακολούθησης, οι οποίοι εμφανίζονται στα πρότυπα ISO 37120 και ΕΛΟΤ 1457 και καλύπτουν πάνω από δέκα θεματικές κατηγορίες, όπως Εκπαίδευση, Ενέργεια, Περιβάλλον, Υγεία και Μεταφορές.

Οι δείκτες αυτοί θα παρακολουθούνται από το παρατηρητήριο αστικής ανθεκτικότητας που θα συσταθεί τον Απρίλιο 2019 με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020, ΕΣΠΑ.

Ο υπολογισμός των δεικτών παρακολούθησης και η δημιουργία θεματικών χαρτών με κατάλληλη οπτικοποίηση που δείχνει τη χωρική τους κατανομή, σε περιπτώσεις που είναι δυνατή η συσχέτιση του δείκτη με τα χωρικά αντικείμενα, όπως συνοικίες, δημοτικές κοινότητες, διοικητική διαίρεση κ.λπ., αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική καινοτομική δράση που ενισχύει τη ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης και την δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τον μετασχηματισμό της πόλης σε «ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ