Τις κοινωνικές δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης, «Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο», «Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας» και «Υπνωτήριο Αστέγων» και τις δράσεις τους παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης, σε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Αναφορικά με το «Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας» και το «Υπνωτήριο Αστέγων» ο Αντιδήμαρχος επισήμανε το ότι από το 2010 αυξάνεται δραματικά και σε ετήσια βάση ο αριθμός αστέγων, λόγω της οικονομικής κρίσης: «Από την πλευρά του Δήμου επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα χάρτη κοινωνικών δομών, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες σε όσους τις έχουν ανάγκη».
Ο ίδιος έδωσε στοιχεία σχετικά με τον εντοπισμό του άστεγου πληθυσμού, που επιχειρείται σε συνεργασία με την ομάδα street work. «Το προσωπικό του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων προσεγγίζει σταδιακά τον άστεγο πληθυσμό με βασικό στόχο αφενός, την ενημέρωση για τη λειτουργία της δομής και αφετέρου την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, κυρίως σε περιόδους έκτακτων καιρικών συνθηκών. Στις δομές της αστεγίας, τα τελευταία χρόνια έχουμε και παραδείγματα ωφελούμενων οι οποίοι έζησαν σε αυτές και κατάφεραν με τη στήριξη μας να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να επανενταχθούν κοινωνικά και εργασιακά» υπογράμμισε ο Πέτρος Λεκάκης.
Δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών ατόμων που ζουν σε συνθήκες έλλειψης στέγης αποτελεί το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων που στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επί της οδού Μοναστηρίου 62. Η δομή λειτουργεί σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, μέσω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ και τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε 12ωρη βάση (09.00-21.00), διασφαλίζοντας την εξυπηρέτηση τουλάχιστον 50 αστέγων, καθημερινά. Οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα ατομικής υγιεινής, πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες. Στους χώρους υπάρχουν πλυντήρια και ιματιοθήκη, ενώ στους άστεγους προσφέρεται πρωινό και δυνατότητα ανάπαυσης.
Εντός του 2017, στο Κέντρο προσήλθαν 2.017 άτομα -32.210 επισκέψεις- ενώ οι νέοι εγγεγραμμένοι ανήλθαν σε 624 άτομα (519 άνδρες και 105 γυναίκες) με χώρες προέλευσης Ελλάδα (338 άτομα), Πακιστάν (123 άτομα), Βουλγαρία (45 άτομα), Γεωργία (25 άτομα) και Αφγανιστάν (24 άτομα). Επίσης, στη διάρκεια του έτους η κοινωνική υπηρεσία πραγματοποίησε 4.104 ατομικές συνεντεύξεις με αιτήματα των ωφελουμένων να αφορούν, κατά κύριο λόγο, την ανεύρεση στέγης και εργασίας, την παροχή συσσιτίου, τροφίμων και ρουχισμού, καθώς και τη συμβουλευτική για λήψη επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και με στόχο την γενικότερη κινητοποίηση, εμψύχωση και ενδυνάμωση για επανένταξη στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.
Πληροφορίες για το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων εδώ
Το Υπνωτήριο Αστέγων δημιουργήθηκε με τη συνδρομή της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» η οποία παραχώρησε για μια δεκαετία στον Δήμο Θεσσαλονίκης μέρος του 1ου ορόφου κτιρίου ιδιοκτησίας της, στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13. Η δομή που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2012 μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεχίζεται στο πλαίσιο της πράξης «Δομές Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», ενώ υλοποιείται με συμπράττοντες φορείς την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS. Όλες οι δαπάνες διαμόρφωσης και εξοπλισμού εξασφαλίστηκαν με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Στο Υπνωτήριο Αστέγων παρέχεται προσωρινή φιλοξενία σε 65 άτομα -αριθμός που αυξάνεται σε 70 κατά τις περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών- ενώ για χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών παρέχονται σίτιση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και προσωπική υγιεινή. Παράλληλα, στο Υπνωτήριο φιλοξενούνται και άτομα με ψυχικά-ψυχιατρικά προβλήματα, αλλά και χρήστες ή πρώην χρήστες ουσιών για τους οποίους η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου συνεργάζεται με τους ειδικούς θεραπευτές του ΟΚΑΝΑ σε προγράμματα απεξάρτησης ή την ένταξη σε Κοινότητα .
Το 2017 εξυπηρετήθηκαν από την δομή 154 άτομα (130 άνδρες και 24 γυναίκες) με τους 46 να προέρχονται από Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γεωργία, Ρουμανία, Αλγερία, Αφγανιστάν, Ινδία, Λιβύη, Μαρόκο, Νιγηρία, Νότιο Αφρική, Πακιστάν, Συρία, ενώ τα αιτήματα για φιλοξενία ανήλθαν σε 232.
Πληροφορίες για το Υπνωτήριο Αστέγων εδώ
Το «Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο» αποτελεί δομή που δημιουργήθηκε το 2015 μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας. Από το 2017 χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ύπατη Αρμοστεία, μέσω του προγράμματος REACT.
Η δομή που στεγάζεται επί της οδού Άνδρου 1, διαθέτει επτά αυτόνομα δωμάτια δυνατότητας 28 κλινών, ενώ προσφέρει υπηρεσίες διαμονής με διατροφή, ένδυση και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης για διάστημα έξι μηνών με δυνατότητα παράτασης και παράλληλα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες (διερμηνεία, επαγγελματική-συμβουλευτική προετοιμασία για αυτόνομη διαβίωση, εκμάθηση γλώσσας στους ενήλικες και ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση, νομική συνδρομή, ψυχοκοινωνική στήριξη) με σκοπό την ενδυνάμωση και αυτονόμηση των φιλοξενουμένων. Στη διάρκεια του 2017 φιλοξενήθηκαν συνολικά 12 οικογένειες και 48 άτομα που επιμερίζονται σε τρεις πυρηνικές οικογένειες με 14 άτομα και 9 μονογονεϊκές οικογένειες με 34 άτομα (26 άνδρες και 22 γυναίκες) και με τόπο προέλευσης τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Όσον αφορά στην εκπαίδευση, εντός της ίδιας χρονιάς, φοίτησαν σε Ειδικά Σχολεία 24 άτομα (16 αγόρια και οκτώ κορίτσια) καθώς και τέσσερα παιδιά (τρία αγόρια και ένα κορίτσι) με αναπτυξιακές διαταραχές. Ως προς την ενισχυτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας παραδόθηκαν 156 μαθήματα σε παιδιά και εφήβους και 135 σε ενήλικες, ενώ για την ένταξη των προσφύγων στη δομή απασχολήθηκαν συνολικά 20 εθελοντές σε δράσεις του Φιλοξενείου (εργαστήριο ραπτικής, δημιουργική απασχόληση σε παιδιά, μαθήματα αγγλικής και γερμανικής γλώσσας και ομάδα χορού). Οι ωφελούμενοι παρακολουθούν παράλληλα -και εκτός της δομής- εκδηλώσεις πολιτισμού και αθλητισμού.
«Παρά τις αρχικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, το Φιλοξενείο αγκαλιάστηκε τελικά από τους πολίτες, με αποτέλεσμα σήμερα να ζουν αρμονικά οι οικογένειες των προσφύγων με τις οικογένειες της περιοχής» καταλήγει ο Πέτρος Λεκάκης. «Οι περισσότερες οικογένειες ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με δυσκολία προσαρμογής στις καινούργιες συνθήκες ζωής τους και με πολλά και σοβαρά προβλήματα -ψυχιατρικά, ιατρικά, ψυχοκοινωνικά, γονικής φροντίδας- οι οποίες μπορούν να παραμείνουν στη δομή έως και έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης έως ένα έτος και σε αυτό το χρονικό διάστημα τους παρέχονται υποστηρικτές υπηρεσίες από εξειδικευμένο προσωπικό».
Πληροφορίες για το Φιλοξενείο Αιτούντων Άσυλο εδώ
Φωτογραφίες από την επίσκεψη στις Κοινωνικές Δομές εδώ