18.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΑνακοινώσειςΔιεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών ΜελετώνΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΥΛΙΝΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΥΛΙΝΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΠΑΣΣΑΛΩΝ (DECK) ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία με την υποβολή δεκαπέντε μελετών καθώς και οι εργασίες της Κριτικής Επιτροπής του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με αντικείμενο την αξιολόγηση όλων των μελετών που πληρούσαν τα τυπικά στοιχεία της προκήρυξης, την αιτιολογημένη κατάταξή τους μετά από καταγραφή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε μελέτης και την τελική διαπίστωση των βραβευθέντων μελετητών.

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν ο προσδιορισμός των γεωμετρικών, λειτουργικών, αισθητικών και κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του ξύλινου καταστρώματος κατ’ επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος της Παλιάς Παραλίας Θεσσαλονίκης, από την 1η προβλήτα του ΟΛΘ έως το Λευκό Πύργο, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, ώστε να συμβάλει στην αύξηση του δημόσιου χώρου με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, κύριος στόχος του ήταν η επιλογή μιας σύγχρονης αρχιτεκτονικής προσέγγισης για την υλοποίηση του έργου, που θα εξασφαλίζει λειτουργικότητα, αισθητική ποιότητα και κατασκευαστική αρτιότητα για τη διεύρυνση του αστικού κοινόχρηστου χώρου προς τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιαμόρφωσης του ευρύτερου περιβάλλοντα χώρου της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης, καθώς και τις αρχές του βιοκλιματικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Η κατάθεση του Συγκεντρωτικού και Συνοπτικού  Πρακτικού και των πέντε (5) επιμέρους Πρακτικών  της Κριτικής Επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έγινε στις 1-6-2022, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης δια της Διευθύνουσας Υπηρεσίας του Διαγωνισμού (Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης).

Στην πενταμελή Κριτική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ. 226/ 02-03-2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 213/ΥΟΔΔ/ 18-3-2022), συμμετείχαν οι εξής αρχιτέκτονες μηχανικοί:

  1. κ. Κονταξάκης Δημήτριος του Γεωργίου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τακτικό μέλος, Πρόεδρος της Επιτροπής, κριτής-«διακεκριμένο μέλος του κλαδικού φορέα» (τακτικό μέλος).
  2. κ. Σαπουνάκης Άρης (Αριστείδης) του Αγαθοκλή, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, πρώην Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κριτής εκ του καταλόγου κριτών του ΥΠΕΝ (τακτικό μέλος).
  3. κ. Παπαγεωργίου Άγγελος του Χρυσοστόμου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, αν. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπ. Ιωαννίνων,  κριτής εκ του καταλόγου κριτών του ΥΠΕΝ (τακτικό μέλος).
  4. κ. Σκουτέλης Νικόλαος του Ιωάννη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, αν. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, κριτής εκ του καταλόγου κριτών του ΥΠΕΝ (τακτικό μέλος).
  5. κ. Τζιάτζιος Θωμάς του Θεόδωρου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, υπάλληλος του Τμήματος Μελετών Δημοτικών Κτιρίων και Κοινόχρηστων Χώρων της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών, κριτής εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης (τακτικό μέλος).

Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού διαμορφώθηκε από τον έλεγχο της τυπικής εκπλήρωσης των υποβληθέντων στοιχείων ως προς τους όρους/ απαιτήσεις του διαγωνισμού και από τη συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων.

Για την επικύρωση του αποτελέσματος εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 642/8-6-2022 (ΑΔΑ: Ψ01ΞΩΡ5-ΤΛΠ) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία έχει αναρτηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 15 της Διακήρυξης, στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον ιστότοπο του διαγωνισμού (www.thessaloniki.gr, https://centre-architecture.thessaloniki.gr) και εστάλη στο ΥΠΕΝ, το ΤΕΕ και το ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, προς δημοσίευση στις ιστοσελίδες τους, ενώ παράλληλα κοινοποιήθηκε στους εκπροσώπους όλων των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, εκδόθηκε και η  υπ’ αριθ. 758/6-7-2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που επικύρωσε νέο πρακτικό της Κριτικής Επιτροπής για την απόρριψη μιας υποβληθείσας ένστασης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι τρεις μελέτες που έλαβαν βραβεία είναι οι εξής:

1ο Βραβείο: συμμετοχή με κωδικό 55111144ΗΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

2ο Βραβείο: συμμετοχή με κωδικό AJ23000013

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

3ο Βραβείο: συμμετοχή με κωδικό 62410916AD

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Επίσης, οι τρεις προτάσεις που προκρίθηκαν με ισάξια εξαγορά είναι οι εξής:

Ισότιμη Εξαγορά (1): συμμετοχή με κωδικό GH13780009

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ισότιμη Εξαγορά (2): συμμετοχή με κωδικό 32400423TD

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ισότιμη Εξαγορά (3): συμμετοχή με κωδικό 08042022XA

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Περαιτέρω στοιχεία για τις διακριθείσες μελέτες, τους μελετητές και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αναφέρονται αναλυτικά στην υπ’ αριθ. 642/8-6-2022 (ΑΔΑ: Ψ01ΞΩΡ5-ΤΛΠ) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και στα Πρακτικά της Κριτικής Επιτροπής.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ