10.6 C
Thessaloniki

Π.Ε.Π “Κεντρική Μακεδονία 2014-2020”

Sticker-website_EDET_GR_HighRes

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Λειτουργία δομών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Ξενώνας φιλοξενίας Δήμου Θεσσαλονίκης»  στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS 5000675 και συνολική δημόσια δαπάνη 587.600,00 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:
Οι Ξενώνες Φιλοξενίας αναπτύχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013», το οποίο αποτέλεσε το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης προς όφελος των γυναικών για την αντιμετώπιση της βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και το οποίο ενσωματώθηκε στο «Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013», ως ένας από τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του.

Στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης η οποία περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή/και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής με την οπτική του φύλου, ως εξής:

Α) Φιλοξενία των Γυναικών και των Παιδιών τους

Β) Κοινωνική στήριξη

Γ) Ψυχολογική στήριξη

Δ) Υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση

Ε) Δράσεις Δικτύωσης.

Στόχοι των δράσεων της Πράξης είναι οι ακόλουθοι:

-Η ολοκληρωμένη υποστήριξη και η παροχή πολλαπλών υπηρεσιών πρώτης γραμμής, και μάλιστα κοινών προδιαγραφών, για τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας και εν γένει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

-Η αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων με ολοκληρωμένο τρόπο για να καλύπτεται ευρύ φάσμα αναγκών των γυναικών εξυπηρετούμενων.

-Η αποτελεσματική διασύνδεση και η λειτουργία των δομών του Δικτύου για να ωφελούνται πολύπλευρα οι γυναίκες που απευθύνονται στις δομές.

-Η παροχή ασφαλούς φιλοξενίας στις γυναίκες και στα παιδιά τους

-Η ευαισθητοποίηση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, οι οποίες είτε κινδυνεύουν από άσκηση βίας, είτε έρχονται σε επαφή με θύματα έμφυλης βίας, είτε μπορούν να συμβάλουν στη μείωση /εξάλειψη του φαινομένου.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Δομές Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης»  στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS 5001616 και συνολική δημόσια δαπάνη 3.421.912,00 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:
Η πράξη αφορά στην υλοποίηση των 2 υποέργων:
Υποέργο Α/Α 1. «Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Α.Κ.Η.Α.)»

Αντικείμενο του Υποέργου:

Η πράξη αφορά στη λειτουργία του «Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων Δήμου Θεσσαλονίκης», το οποίο είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των αστέγων. Θα παρέχει υπηρεσίες:
·        ψυχοκοινωνικής στήριξης,
·        πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας,
·        ατομικής φροντίδας και υγιεινής, καθώς και
·     διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης.

Υποέργο Α/Α 2. «Υπνωτήριο Δήμου Θεσσαλονίκης»

Αντικείμενο του Υποέργου:

Η πράξη αφορά στη λειτουργία του «Υπνωτηρίου Δήμου Θεσσαλονίκης», το οποίο είναι μια δομή άμεσης φιλοξενίας που λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και καλύπτει επείγουσες στεγαστικές ανάγκες όσων διαβιούν στο δρόμο. Θα παρέχει υπηρεσίες:

·      διανυκτέρευσης
·      ατομικής φροντίδας και υγιεινής
·      ψυχοκοινωνικής στήριξης
·      διασύνδεσης με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής, υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής επανένταξης.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: Πράξης «Δομή παροχής βασικών αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Θεσσαλονίκης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία».
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και συνολική δημόσια δαπάνη 443.560,00  ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:

Η πράξη αφορά στην υλοποίηση των 2 υποέργων:

Υποέργο Α/Α 1. Κοινωνικό παντοπωλείο – Παροχή Συσσιτίου:

Η δομή αφορά στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των ωφελουμένων. Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» θα στηρίζεται στη φιλοσοφία της ευαισθητοποίησης, της αλληλέγγυας δράσης και της ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας καθώς και των τοπικών επιχειρήσεων στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα παρέχει υπηρεσίες:

  • διανομή τροφίμων και ειδών παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής και κατεψυγμένα προϊόντα
  • διανομή ειδών ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. καινούρια ή «δεύτερο χέρι».
  • είδη ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd –dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού

Ο Δήμος διαθέτει ήδη ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και μέτρησης της απόδοσης του (εισερχόμενα προϊόντα, διατιθέμενα προϊόντα, αριθμός ωφελουμένων κλπ), το οποίο μπορεί να διασυνδεθεί και να διαλειτουργήσει με το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης ωφελουμένων το οποίο προγραμματίζεται να αναπτυχθεί κεντρικά (Υπουργείο Εργασίας, Γενική Γραμματεία Πρόνοιας) και να διατεθεί στους Δικαιούχους των πράξεων τις οποίες αφορά ο οδηγός εφαρμογής και λειτουργίας δομών παροχής βασικών αγαθών, όπως για παράδειγμα έκτακτες ενισχύσεις στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη αναπτύξει ένα διευρυμένο δίκτυο χορηγιών με ομάδες, επιχειρήσεις και φορείς.

Δομή Παροχής Συσσιτίου: Αφορά στη λειτουργία Δομής παροχής συσσιτίων, η οποία θα λειτουργεί με σταθερό ωράριο, θα πληροί τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, θα έχει συγκεκριμένη ελάχιστη δυναμικότητα παροχής γευμάτων, θα διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό και παράλληλα θα συνδέεται με τις τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, την τοπική κοινωνία κ.α. για την σίτιση των ωφελούμενων.

Οι Δομές συσσιτίου θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν υφιστάμενες υποδομές διασφαλίζοντας την τήρηση των κείμενων υγειονομικών κανονισμών για την διανομή του φαγητού ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση.

Η παρασκευή των ημερήσιων γευμάτων θα ανατεθεί σε εταιρεία catering κατόπιν διενέργειας διαγωνιστικής διαδικασίας. Τα γεύματα θα μοιράζονται στην έδρα της δομής καθώς και σε επιπλέον σημεία διανομής (παραρτήματα ΚΑΠΗ) για την ευρύτερη δυνατή γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη.

Υποέργο Α/Α 2.: Κοινωνικό Φαρμακείο:

Το υποέργο αφορά στην λειτουργία της δομής Κοινωνικού Φαρμακείου, το οποίο είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση των αναγκών σε φαρμακευτική περίθαλψη των ωφελουμένων. Θα παρέχει υπηρεσίες:

  • παροχής φαρμάκων
  • παροχής υγειονομικού υλικού
  • παροχής παραφαρμακευτικών προϊόντων

Η δομή θα συγκεντρώνει φάρμακα και λοιπά είδη φαρμακείου για νοικοκυριά και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή απειλούνται από τη φτώχεια και δε διαθέτουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ή/και κοινωνική ασφάλιση (άστεγοι, άποροι, ανασφάλιστοι). Ταυτόχρονα θα ευαισθητοποιεί τοπικά φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε τοπικό επίπεδο. Θα διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και μέτρησης της απόδοσής του (εισερχόμενα φάρμακα, διατιθέμενα φάρμακα, u945 αριθμός ωφελουμένων κλπ.).

Τα παρεχόμενα είδη του Κοινωνικού Φαρμακείου θα προέρχονται από:

  • Δωρεές /χορηγίες τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων που θα προσφέρουν τα προϊόντα τους.
  • Δωρεές /χορηγίες φαρμακοβιομηχανιών.
  • Δωρεές/χορηγίες πολιτών.
  • Από άλλους φορείς του Δημοσίου Τομέα (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κ.α.).
  • Από τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν διαγωνισμού (εφόσον υπάρχει ανεπάρκεια τους)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης με παράρτημα ΚΕΜ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS 5002722 και συνολική δημόσια δαπάνη 652.960,00 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχοντας αναπτύξει ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών δομών και δράσεων (δομές αστεγίας, κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια, κοινωνικό φαρμακείο, Επισιτιστικό πρόγραμμα (ΤΕΒΑ) για τις ευάλωτες ομάδες των κατοίκων της πόλης, επιθυμεί να οργανώσει και τη συντονισμένη πληροφόρηση και δικτύωση των εν λόγω δομών με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού του. Πρόκειται να οργανωθούν δύο (2) Κέντρα Κοινότητας, ένα (1) στον ανατολικό τομέα και ένα (1) στο δυτικό τομέα της πόλης. Επιπρόσθετα πρόκειται στο Κέντρο Κοινότητας του δυτικού τομέα να ενσωματωθεί Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (Κ.Ε.Μ.) λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στην περιοχή.

Π1: Κέντρο Κοινότητας

Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας περιλαμβάνει τρεις (3) κεντρικούς άξονες:

  • Υποδοχή -Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
  • Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
  • Παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων

Π2: Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (Κ.Ε.Μ.)

Η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Βόρεια Ελλάδα δημιούργησε αυξημένες ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού πληθυσμού.

Ο στόχος της λειτουργίας Κέντρου Ένταξης Μεταναστών-ΚΕΜ αφορά τους εξής άξονες:

  • Ενημέρωση, εξυπηρέτηση, συμβουλευτική στήριξη για θέματα ένταξης μεταναστών και δικτύωση
  • Συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων σε άλλες σχετικές δομές, υπηρεσίες και φορείς (Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών, Συλλόγους Μεταναστών/Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας, ΜΚΟ, Κοινωνικές Υπηρεσίες)
  • Υλοποίηση μαθημάτων και παράλληλων δράσεων για την κοινωνική ένταξη

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Ανάπλαση πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5011037 και συνολική δημόσια δαπάνη 1.500.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Το έργο αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη και των περιμετρικών οδών (Μαβίλη, Γλάδστωνος, Κ.Παλαμά, Φειδίου και Ζεφύρων) με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, συνολικής επιφάνειας παρέμβασης 6.420 τ.μ.

Αντικείμενο του έργου είναι ο ανασχεδιασμός του χώρου, με νέες χαράξεις και καινούργιες αρχές σχεδιασμού (βιοκλιματικά στοιχεία, αισθητική αναβάθμιση, βελτίωση συνθηκών μικροκλίματος της περιοχής). Η μελέτη βραβεύτηκε το 2012, στα πλαίσια του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών της Ε.Α..Χ.Α. Α.Ε. «Θεσσαλονίκη Χ4».

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Διαμόρφωση  χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου – Βούλγαρη» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5016703 και συνολική δημόσια δαπάνη 993.109,90 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Αντικείμενο του έργου είναι ο ανασχεδιασμός – διαμόρφωση του χώρου πρασίνου στην συμβολή των οδών Βούλγαρη και Παπαναστασίου βόρειο – ανατολικά του άλσους της Νέας Ελβετίας, στο Ο.Τ. 146 στην περιοχή Χαριλάου –Ν Ελβετία στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα, με επεμβάσεις που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση – διαμόρφωση ενός ενοποιημένου χώρου πρασίνου υπερτοπικής κλίμακας.

«Βελτιστοποίηση Υφιστάμενου Άξονα Ποδηλατόδρομου και Επέκτασης αυτού» στον Άξονα Προτεραιότητας «ΑΞ04-Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς » του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5014559 και συνολική δημόσια δαπάνη 1.000.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων: α) στον υφιστάμενο άξονα ποδηλατόδρομου που συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Θεσσαλονίκη (και αντιστρόφως), σε μία διαδρομή μήκους 6,2 χιλ. από το Μέγαρο Μουσικής έως και το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, με ενδιάμεσους σταθμούς τις πλατείες Λευκού Πύργου και Αριστοτέλους, Ελευθερίας που πρόκειται σύντομα να αναπλαστεί και το Επιβατικό Λιμάνι, και συγκεκριμένα στο τμήμα που βρίσκεται στο οδόστρωμα στις οδούς Ν. Κουντουριώτη- Σαλαμίνος – Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως, β) την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατόδρομων προς την περιοχή της Τούμπας και συγκεκριμένα την σύνδεση της Καυτατζόγλου με το Παπάφειο Ορφανοτροφείο και το παλιό Κλωστοϋφαντουργείο Υφανέτ το οποίο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ως πολυχώρος πολιτισμού. και τελικό προορισμό το πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο της πλατείας Μικρασιατικού και Θρακικού Πολιτισμού, μέσω των οδών Παπάφη και Κλεάνθους. Στα πλαίσια του έργου θα αποκατασταθούν τα πεζοδρόμια που βρίσκονται στην πλευρά του ποδηλατόδρομου ώστε να εξασφαλίζεται απαραιτήτως η προσβασιμότητα πεζών/ΑμεΑ/ΑΜΚ. Επιπλέον θα υλοποιηθεί η προμήθεια πολυδύναμων κατασκευών κατάλληλων για μικρής και μεγάλης διάρκειας στάθμευσης για να αντικατασταθούν τα υφιστάμενα που έχουν απαξιωθεί και να τοποθετηθούν σε νέες θέσεις που θα προκύψουν από σχετική μελέτη ώστε να εξυπηρετηθεί η σημερινή και η προβλεπόμενη μελλοντική ζήτηση. Τα παραδοτέα της πράξης θα αποτελούν βασικό πυρήνα των προαναφερόμενων μελετών που εκπονούνται με στόχο μία βιώσιμη πόλη που η κινητικότητα και τα αστικά συστήματα υπηρετούν τους κατοίκους της.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Ανάπλαση πάρκου Ν. Παπάζογλου (πρώην Αγ. Θεράποντα» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5013483 και συνολική δημόσια δαπάνη 830.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση ενός αστικού πάρκου με μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω διεξαγωγής ετήσιων μουσικών εκδηλώσεων προς τιμή του λαϊκού έντεχνου μουσικοσυνθέτη Ν. Παπάζογλου αλλά και της γειτνίασής του με το 19ο Δημοτικό Σχολείο, τον Ι.Ν. Αγ. Θεράποντα και την τοπική αγορά της Κάτω Τούμπας.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Αναπλάσεις Πάρκων Γειτονιάς» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5027249 και συνολική δημόσια δαπάνη 323.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Αντικείμενο του έργου είναι α) Στο πάρκο επί της οδού Βαρώνου Χιρς και Γαμβέτα, η προτεινόμενη διαμόρφωση εστιάζει κυρίως στην καλύτερη προσβασιμότητα και φωτισμό του χώρου, ώστε να γίνει πιο προσιτή η χρήση του από τους κατοίκους ως πέρασμα αλλά και ως ανάπαυση – στάση. β) Στο πάρκο επί της οδού Ορέστου – Μακεδονίας και Δελφών θα πραγματοποιηθούν ήπιες επεμβάσεις που στόχο έχουν να προσελκύσουν τον περαστικό να έρθει σε επαφή με το φυσικό στοιχείο περπατώντας σε μονοπάτια μέσα στο χώρο πρασίνου.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Ανάπλαση Πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5010945 και συμβατική δαπάνη 253.492,49 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Αντικείμενο του έργου είναι ο ανασχεδιασμός του χώρου πρασίνου του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ο.Τ. 40 της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας που λειτουργεί ως πλατεία καθώς και των πεζοδρομίων που περιβάλλουν το Ο.Τ. 40, του πεζοδρόμου της οδού Τζουμαγιάς και τμήματος του πεζοδρομίου της οδού Χαρ. Τρικούπη με επεμβάσεις που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση σε πυρήνα τοπικού αστικού πρασίνου, στάσης και ανάπαυσης.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Διαμόρφωση σχολικής αυλής με βιοκλιματικά κριτήρια στο 2ο Γυμνάσιο- 31ο ΓΕΛ» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5022361 και συνολική δημόσια δαπάνη 740.000,00 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Το έργο αφορά στη διαμόρφωση της σχολικής αυλής στο 2ο Γυμνάσιο – 31ο Λύκειο, στην οδό Αναξιμάνδρου 79, Χαριλάου (Ε΄ Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης) Η διαμόρφωση θα γίνει στόχο την συνολική ποιοτική αναβάθμιση της σχολικής αυλής μέσω ενσωμάτωσης στοιχείων περιβαλλοντικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού υπαίθριων χώρων.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Διαμόρφωση σχολικής αυλής με βιοκλιματικά κριτήρια  27ου Δημοτικού Σχολείου» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5022362 και συνολική δημόσια δαπάνη 500.000,00 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Το έργο αφορά στη διαμόρφωση της σχολικής αυλής στο 27ο Δημοτικό Σχολείο, στην οδό Καισαρείας 15, Κάτω Τούμπα (Δ΄ Δημοτική Κοινότητα Δήμου Θεσσαλονίκης). Η διαμόρφωση θα γίνει στόχο την συνολική ποιοτική αναβάθμιση της σχολικής αυλής μέσω ενσωμάτωσης στοιχείων περιβαλλοντικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού υπαίθριων χώρων.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Κατασκευή Φυτεμένων Δωμάτων (Πράσινο Δώμα στο 14ο / 73ο Νηπιαγωγείο – 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης)» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5017078 και συνολική δημόσια δαπάνη 204.000,00 ευρώ.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Κατασκευή Φυτεμένων Δωμάτων (Πράσινο Δώμα στο 9ο / 15ο Νηπιαγωγείο – 13ο Δημοτικό Σχολειό Θεσσαλονίκης)» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5017162 και συνολική δημόσια δαπάνη 273.000,00 ευρώ.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Κατασκευή Φυτεμένων Δωμάτων (Πράσινο Δώμα στο 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης)» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5017545 και συνολική δημόσια δαπάνη 408.000,00 ευρώ

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Κατασκευή Φυτεμένων Δωμάτων (Πράσινο Δώμα στο 32ο Νηπιαγωγείο – 53ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης)» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5017175 και συνολική δημόσια δαπάνη 120.000,00 ευρώ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ (ΔΩΜΑΤΑ) : Ο γενικός στόχος – πλαίσιο για τη δημιουργία φυτεμένων δωμάτων, ως παθητικής τεχνικής εξοικονόμησης ενέργειας, είναι η βιώσιμη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Με δεδομένο ότι το κτιριακό συγκρότημα που έχει επιλέγει είναι ενεργοβόρο, στεγάζει σχολικές μονάδες και βρίσκεται σε μια εξαιρετικά πυκνοδομημένη περιοχή, τα οφέλη που προκύπτουν είναι:

– Η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιριακού συγκροτήματος (μείωση της έντασης της ενεργειακής κατανάλωσης -εξοικονόμησης ενέργειας θέρμανσης) με παράλληλη βελτίωση της θερμικής άνεσης στο εσωτερικό του,

– Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της περιοχής (αέρια ρύπανση, ηχορύπανση, αισθητική, διαχείριση όμβριων),

– Η διάδοση, επίδειξη και ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ, πληροφόρηση, εκπαίδευση (μέσω της επίδειξης) και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και περίοικων και

– Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ορθολογική χρήση της ενέργειας με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση της καταναλισκόμενης ενέργειας στα κτίρια και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.

Συνοπτικά, ωφελούμενοι είναι οι ίδιοι οι μαθητές, οι καθηγητές – λοιποί εργαζόμενοι, οι περίοικοι και κατ’ επέκταση, όλοι οι πολίτες.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Προμήθεια υλικοτεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5029920 και εγκεκριμένη δαπάνη 257.946 ευρώ.

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:

Η παρούσα επένδυση αφορά:

– στην προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού πολιτικής προστασίας (σκηνές, λουτήρες, Η/Ζ, αντλίες, ηλεκτρικές σφύρες χειρός) καθώς και ενός εκσκαπτικού μηχανήματος

– στην προμήθεια ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος (Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ) ως μέσο υποστήριξης σε καταστάσεις από φυσικούς αλλά και τεχνολογικούς κινδύνους.

– την εκπαίδευση και την απόκτηση των απαραίτητων πτητικών αδειών για την λειτουργία του drone, από δύο στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

– την ετήσια συνδρομή για την επέκταση πρόσβασης στα δορυφορικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus, τα οποία έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, θα απεικονίζονται στην υφιστάμενη Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (SDI) που διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να ελέγχονται οι συνέπειες κάποιοι φαινομένου.

– την προμήθεια δύο υπολογιστών υψηλών δυνατοτήτων με τα παρελκόμενά τους για την διαχείριση και επεξεργασία του μεγάλου όγκου δεδομένων που θα συλλέγονται από το drone.

– την προμήθεια ειδικού λογισμικού για την ολοκληρωμένη επεξεργασία εικόνων και video με ασύρματη ραδιοζεύξη μεταφοράς εικονοσήματος σε πραγματικό χρόνο αλλά και την επεξεργασία και εισαγωγή τους στο περιβάλλον GIS του Δήμου Θεσσαλονίκης.

– την Εκπαίδευση στη χρήση των λογισμικών – προγραμματισμό πτήσης / επεξεργασία εικόνων και βίντεο (για 3 άτομα)

Το σύνολο της προμήθειας του εξοπλισμού και των υπηρεσιών έχει ως στόχο την δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πιθανή κρίσιμη κατάσταση.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας ΔΘ.» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5031177 και εγκεκριμένη δαπάνη 306.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Στο γενικότερο πλαίσιο για την «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης» ο Δήμος θα εγκαθιδρύσει το «Παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την πορεία υλοποίησης των έργων και των δράσεων που εντάσσονται στην Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας και ταυτόχρονα θα ανιχνεύει τις αλλαγές σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για την διαμόρφωση και ανάλυση των δεικτών ανθεκτικότητας σύμφωνα με τους στόχους της «Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας, Θεσσαλονίκη 2030».

Στο πλαίσιο των εργασιών του Παρατηρητηρίου θα αξιολογούνται οι κατάλληλοι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες που αποτυπώνουν το επίπεδο Αστικής Ανθεκτικότητας της πόλης, θα γίνουν παρεμβάσεις και καταγραφές δεδομένων σε τομείς που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα συστήματα συλλογής δεδομένων και θα αξιοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία μέσω της ενοποίησης και διασύνδεσης υφιστάμενων διαθέσιμων πλατφόρμας.

Για την εξασφάλιση τη εφαρμογής της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας επιβάλλεται η παρακολούθηση της εφαρμογής μέσω επιστημονικά αποδεκτών και καθολικά καθιερωμένων δεικτών, που εδράζονται σε αξιόπιστα δεδομένα. Οι δυσκολίες κατά την επεξεργασία των δεικτών ενδιαφέροντος είναι η διαθεσιμότητα δεδομένων ώστε να είναι μετρήσιμη η αξιολόγηση των Δράσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται. Με στόχο της υλοποίησης μια σειράς από δράσεων για τη βελτίωση του τρόπου που τα δεδομένα συλλέγονται και διαχειρίζονται, διευκολύνοντας την παρακολούθηση της υλοποίησης της Στρατηγικής από ενδιαφερόμενους φορείς. Συστατικό στοιχείο είναι να υποστηριχθεί μια «από την βάση» (bottom-up) προσέγγιση από την πηγή της πρωτογενούς πληροφορίας μέχρι την εκτίμηση των επιπτώσεων και της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μέτρων που λαμβάνονται, όπως και να υποστηριχθεί στη βάση των ανωτέρω δεδομένων ο ανασχεδιασμός και η εναρμόνιση των εφαρμοζόμενων στρατηγικών.

Το Παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Γραφείου Αστικής Ανθεκτικότητας. Το γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης διοικητικά υπάγεται στο Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Το Γραφείο συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2016 και μετά την επιτυχή έκδοση της «Στρατηγικής για την Αστική Ανθεκτικότητα, Θεσσαλονίκη 2030» είναι επιφορτισμένο με την προώθηση των πολιτικών που προάγουν την Αστική Ανθεκτικότητα μέσω:

-της συνέχειας του δημόσιου διαλόγου για την Αστική Ανθεκτικότητα, σε δύο επίπεδα, στο εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου και με τους φορείς και τις κοινότητες της πόλης μέσω σεμιναρίων, εργαστηριών, δημόσιας συζήτησης κ.α.

-την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων (από εθνικές και διεθνείς πηγές) και την ανάπτυξη των συνεργασιών με τους εταιρικούς συνεργάτες του Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων

-την δημιουργία ετήσιου σχεδίου δράσης και επενδύσεων ταυτόχρονα με την Αναφορά Παρακολούθησης και Αξιολόγησης

Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου αναμένεται να διαρκέσει από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Στο χρονικό αυτό διάστημα θα συλλεχθούν και αξιολογηθούν τα διαθέσιμα δεδομένα, θα βελτιστοποιηθεί η συλλογή δεδομένα και θα παραχθούν οι κατάλληλοι δείκτες για την υποστήριξη των πολιτικών ενίσχυσης της Αστικής Ανθεκτικότητας.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: Υποστήριξη Διοργάνωσης Φεστιβάλ Ανακύκλωσης  στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5030564 και εγκεκριμένη δαπάνη 74.400 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Όλες οι δράσεις αποκεντρωμένης διαχείρισης απαιτούν την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και μια κοινωνία πολιτών που είναι ενημερωμένη και ώριμη να συναποφασίσει προς την κατεύθυνση αυτή και αποτελεί μία παράμετρο που εξασφαλίζει την επιτυχημένη υλοποίηση του σχεδίου δράσης. Κλειδί στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, αποτελούν οι συνεχείς και οργανωμένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης και η διαμόρφωση μιας Κοινής Περιβαλλοντικής Δέσμευσης των πολιτών, αυτοδιοικητικών, κοινωνικών, οικολογικών ομάδων, παραγωγικών κλάδων και επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων της πόλης που θα στοχεύει στην ενθάρρυνση των κοινωνικών πρωτοβουλιών για την υλοποίηση των Δράσεων του ΤΣΑΔΑ Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κύριος στόχος της δράσης είναι η διάχυση πληροφοριών αναφορικά με την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος με παράλληλη διεύρυνση του βαθμού ευαισθητοποίησης των δημοτών. Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου υλοποιούνται οι ακόλουθες ενέργειες:

1.Καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών με στόχο την καλλιέργεια και περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής τους συνείδησης.

2.Εκδηλώσεις (σεμινάρια, ενημερώσεις, ημερίδες, φεστιβάλ, κλπ) σε θέματα εθελοντισμού, και περιβαλλοντικής προστασίας.

3.Σχεδιασμός εθελοντικών δράσεων για το περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο.

4.Προμήθεια προωθητικού υλικού για την «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ» όπως γραφιστικά, εκτυπώσεις, έντυπα, αφίσες, μπάνερς, φυλλάδια, προσκλήσεις, τηλεοπτικά σποτ, κλπ.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης του Πολίτη στον Άξονα «Βελτίωση της πρόσβασης, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5023638 και εγκεκριμένη δαπάνη 410.435 ευρώ. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:

Πρόκειται για μια web based εφαρμογή με αρθρωτή αρχιτεκτονική (modular) ώστε να επιτρέπονται μελλοντικές επεκτάσεις, αναβαθμίσεις κτλ, δυνατότητα φιλοξενίας στο cloud. Θα διαλειτουργεί (με χρήση WEB Services/REST) με το υφιστάμενο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Οικονομικών Υπηρεσιών (Ο.Π.Σ.Ο.Υ.) την υποδομή Γεωχωρικών Υποδομών (GIS) και το OpenData portal του ΔΘ, θα διαχειρίζεται δομημένα και θεματικά πληροφορίες με στόχο την επίτευξη αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων, ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ πολιτών – επιχειρήσεων και Δήμου, ενώ παράλληλα μειώνει τις απαιτούμενες επενδύσεις για συντήρηση και διασύνδεση πολύπλοκων συστημάτων.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Προμήθεια 4 οχημάτων εξυπηρέτησης ΑμεΑ» στον Άξονα «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΤΠΑ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5008085 και εγκεκριμένη δαπάνη 319.920 ευρώ.

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:

Η πράξη αφορά την προμήθεια τεσσάρων οχημάτων εξυπηρέτησης ΑμεΑ για την αναβάθμιση και επέκταση της παροχής υπηρεσιών του δικτύου μεταφοράς ΑμεΑ “ΑΙΝΕΙΑΣ”. Το δίκτυο μεταφοράς ΑμεΑ “ΑΙΝΕΙΑΣ” εξυπηρετεί κατοίκους ΑμεΑ οι οποίοι μετακινούνται για εργασιακούς ή εκπαιδευτικούς λόγους και εξυπηρετούνται από τις 06.00 π.μ. έως τις 22.00 μ.μ. με 3 πρωινές βάρδιες και 2 απογευματινές. Η ακτίνα εξυπηρέτησης ημερησίως είναι: Νέα Ελβετία – Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής – Καλαμαριά – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Κέντρο πόλης –Δυτική Θεσσαλονίκη ως την Επτάλοφο – Πυλαία – Ελαιώνας – Πανόραμα – Νέα Ελβετία, ενώ πέρα των τακτικών δρομολογίων εκτελούνται και εμβόλιμα κατόπιν ραντεβού.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Ενεργειακή Αναβάθμιση και Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Σχολικό Συγκρότημα επί της Οδού Κλεάνθους 30, Κάτω Τούμπα, Δήμου Θεσσαλονίκης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5029647 και συνολική δημόσια δαπάνη 5.331.168,53 €.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση και ενσωμάτωση εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σχολικό συγκρότημα επί της οδού Κλεάνθους αρ. 30, στην Κάτω Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου στεγάζονται το 2ο και 4ο Γυμνάσιο Τούμπας, το 20ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης (Κτίριο 1,2 και 3), το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο και το 1ο Πειραματικό Λύκειο (Κτίριο 4) καθώς επίσης και ένα σχολικό γυμναστήριο (Κτίριο 5).

Κύριοι στόχοι του έργου είναι η βέλτιστη ενεργειακή θωράκιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και του αύλειου χώρου, για τη δημιουργία ενός πρότυπου, πιλοτικού εκπαιδευτικού συγκροτήματος, τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης ενέργειας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στο συγκρότημα, μετά την ολοκλήρωση των επεμβάσεων θα είναι 2089 MWh το έτος (μείωση σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση κατά 79,8%). Η μείωση της εκπομπής CO2 αναμένεται ίση με 425,2 tn ανά έτος (μείωση σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση κατά 62,9%).

Ειδικότερα το έργο περιλαμβάνει θερμομόνωση του κελύφους, αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση σκιάστρων, εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας συζευγμένων με γεωεναλλάκτη, αντικατάσταση θερμαντικών σωμάτων και φωτιστικών εσωτερικών χώρων και περιβάλλοντος χώρου με νέα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, βιοκλιματικές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο με φυτεύσεις δέντρων και θάμνων, εγκατάσταση φυτεμένου δώματος εκτατικού τύπου στο κτίριο του 20ου Λυκείου και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 88,5 kWp.

Μετά την υλοποίηση του έργου τα κτίρια από κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Η (κτίρια 1,2 και 3) και Ε (κτίρια 4 και 5) αναβαθμίζονται σε ενεργειακή κατηγορία Β+ (Κτίριο 1,2 και 3), Β (Κτίριο 4) και Β+ (Κτίριο 5).

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων Δήμου Θεσσαλονίκης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5038139 και συνολική δημόσια δαπάνη 559.862,76€.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Η Πράξη αφορά στην προμήθεια αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Η ηλεκτροκίνηση θεωρείται και είναι το μέλλον στην κίνηση των οχημάτων και ιδίως αυτών που δραστηριοποιούνται στα κέντρα των πόλεων. Τα υπό προμήθεια οχήματα κινούνται αποκλειστικά με τη χρήση επαναφορτιζόμενων συσσωρευτών και ηλεκτροκινητήρα. Πιο συγκεκριμένα η πράξη αφορά στην προμήθεια των παρακάτω οχημάτων:

  • 2 Ηλεκτροκίνητα επιβατηγά, πέντε θέσεων. kWh/100Km.
  • 9 Ηλεκτροκίνητα διθέσια επιβατηγά οχήματα.
  • 4 Ηλεκτροκίνητα τετράκυκλα φορτηγά με ανατροπή.
  • 4 Ηλεκτροκίνητα τετράκυκλα φορτηγά με ανατροπή και πλυστικό.
  • 6 Ηλεκτροκίνητα τετράκυκλα μικρό pick-up.
  • 25 Ηλεκτροκίνητα δίκυκλα
  • 3 Σταθμοί φόρτισης.

Σύνολο: 50 ηλεκτροκίνητα οχήματα (25 δίκυκλα και 25 επιβατηγά οχήματα-φορτηγά) και 3 Σταθμοί φόρτισης.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας από ΑμεΑ και αθλητικού εξοπλισμού στα σχολεία Δήμου Θεσσαλονίκης» στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5041439 και συνολική δημόσια δαπάνη 374.501€. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Σκοπός της δράσης είναι η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δομών προσβάσιμων σε όλα τα ΑμεΑ προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός λειτουργικού εκπαιδευτικού συστήματος ίσων ευκαιριών. Κύριος στόχος των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών μάθησης, καθώς και η δημιουργία ή περαιτέρω ανάπτυξη ειδικών υποδομών και η απόκτηση εξοπλισμών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των χρηστών των εκπαιδευτικών δομών.

Η δράση αφορά στον εξοπλισμό των αύλειων χώρων σε σχολεία της Α/βάθμιας και B/βάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στη βελτίωση της προσβασιμότητας ΑμΕΑ στους χώρους αυτούς.

Περιλαμβάνονται οι παρακάτω παρεμβάσεις:

  • Αναβάθμιση των υποδομών των αύλειων και κοινόχρηστων χώρων των σχολείων ώστε παράλληλα να είναι προσβάσιμα από ΑμΕΑ με αναβατόρια για άτομα μειωμένης κινητικότητας
  • Εξοπλισμός αυλών σχολείων με υπαίθρια όργανα γυμναστικής, αθλητικό υλικό -εξοπλισμό σχολείων για την προώθηση του «ανοικτού σχολείου» (με αξιοποίηση σχολικών εγκαταστάσεων για ψυχαγωγικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες δημοτών).

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Στελέχωση των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Θεσσαλονίκης με ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5041766 και συνολική δημόσια δαπάνη 672.840,00 €.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, με δράσεις τις οποίες αναπτύσσει, προσβλέπει στη στήριξη και ανακούφιση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων του πληθυσμού της πόλης. Βασικός άξονας προτεραιότητας, δεδομένων των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, είναι η στήριξη του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτό, των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας καθώς και όσων στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης.

Στο πλαίσιο της Πράξης, τα Δημοτικά Ιατρεία προβλέπεται να ενισχυθούν με δεκατρία (13) άτομα υγειονομικό προσωπικό και δύο (2) άτομα διοικητικό προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν πληρέστερα στη ζήτηση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Ανάπλαση πάρκου στη συμβολή των Οδών Μ. Μπότσαρη και Ηλέκτρας» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5062160 και συνολική δημόσια δαπάνη 884.000,00€.

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Η Πράξη αφορά στην ανάπλαση πάρκου στη συμβολή των οδών Μ. Μπότσαρη και Ηλέκτρας, σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της βιοκλιματικής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των δημόσιων ελεύθερων χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου που μπορεί να φιλοξενεί διάφορες δραστηριότητες της δημόσιας ζωής στη διάρκεια της μέρας. Το έργο της ανάπλασης εντάσσεται ομαλά στον αστικό χώρο, διαμορφώνει την ταυτότητά του και τον αναβαθμίζει, ενώ συγχρόνως επιτυγχάνεται η βελτίωση των βιοκλιματικών χαρακτηριστικών και του μικροκλίματος της περιοχής εισάγοντας σημεία δροσισμού και αυξάνοντας το πράσινο ως επιφάνεια και αριθμό δένδρων, καθώς τα 2/3 της έκτασης θα είναι φυτεύσεις. Συγχρόνως ενισχύεται η βιώσιμη κινητικότητα με τη δημιουργία διαδρομών πεζών και οδηγού τυφλών για τη βελτίωση της κίνησης πεζών και ΑΜΕΑ. Ο φωτισμός του χώρου σε συνδυασμό με την αύξηση της επισκεψιμότητας θα ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας του χώρου και θα συμβάλλει στην συνολική αναβάθμιση της περιοχής ωφελώντας μεγάλο αριθμό κατοίκων – επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και την εμπορική κίνηση αυτής.

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών (Οδός Επταπυργίου)» στον Άξονα Προτεραιότητας «ΑΞ06-Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων-ΕΤΠΑ» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5062208 και συνολική δημόσια δαπάνη 687.177,75 €.

 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ:

Αντικείμενο του έργου είναι η διαμόρφωση της ζώνης πρασίνου των Τειχών από την οδό Ακροπόλεως έως την οδό Παλαμίδου. Στον σχεδιασμό του χώρου λαμβάνονται υπόψη: Α) το τείχος, όριο ψηλό, στοιχείο που κυριαρχεί στο περιβάλλον και επιφάνεια ανάγνωσης, Β) ο ελεύθερος χώρος, Γ) οι νησίδες με τα διατηρούμενα κτίσματα. Ο ελεύθερος χώρος οργανώνεται ώστε να δημιουργούνται εμφανείς διαδρομές, καθορισμένοι χώροι στάσης και ανάπαυσης, προσπελάσεις των κτιρίων και ελεύθεροι χώροι πρασίνου. Επιπλέον περιλαμβάνονται εργασίες που αφορούν τον φωτισμό, την φύτευση, και την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού.

Στην πράξη περιλαμβάνεται και υποέργο αρχαιολογίας.

Βασικές αρχές του έργου είναι η αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ανάδειξης του Τείχους, της δημιουργίας δηλαδή ενός λειτουργικού κοινόχρηστου χώρου και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης των νεωτέρων χρόνων δια της επανάχρησης των προσφυγικών κτισμάτων που σώζονται μέχρι σήμερα στο χώρο. Τα Τείχη αποτελούν το χαρακτηριστικότερο μνημείο της περιοχής και της Θεσσαλονίκης τα οποία οριοθετούν και τις φάσεις της οικιστικής εξέλιξης. Συνεπώς η αποκατάσταση του μνημείου αποτέλεσε μια βασική αρχή διατύπωσης της πρότασης. Η ιστορική μνήμη της περιοχής μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διατήρησης όσων αρχικών κτιρίων σώζονται ακόμη.

Πρόγραμμα: E.Τ.Π.Α.  Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία»
Τίτλος Πράξης (EL): «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ»

Τίτλος Πράξης (EN): «Complete reconstruction of Ippokration hospital area»
Ποσό χρηματοδότησης:  1.898.000,00 €
Απόφαση ένταξης: 2260/13-05-2021
Σύντομη Περιγραφή Έργου: Το αντικείμενο του έργου αφορά την αναβάθμιση της περιοχής, την βελτίωση τηςοδικής ασφάλειας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» και στις οδούς

Κλεάνθους, Μιαούλη, Σόλωνος, Σταματοπούλου, Αλ. Φλέμινγκ, Βαρ. Χιρς και Κρίτωνος.

Σκοπιμότητα – Αναμενόμενα Αποτελέσματα: Με την ανάπλαση πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων μπροστά στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» επί της οδούΚωνσταντινουπόλεως και στις οδούς Κλεάνθους, Μιαούλη, Σόλωνος, Σταματοπούλου, Αλ. Φλέμινγκ, Βαρ. Χιρς και Κρίτωνος, επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη πρόσβαση και λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και η αναβάθμιση της

συγκεκριμένης περιοχής.

Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα: Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία».

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τίτλος Πράξης (EL): «Διαλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων Δήμου Θεσσαλονίκης και χωρικά ενεργοποιημένοι μηχανισμοί εύρεσης / διάθεσης δεδομένων»
Τίτλος Πράξης (EN): Interoperability Systems of Municipalities and Spatially Enabled Devices Finder / Data Distribution
Κωδικός πρόσκλησης: 151.2c (1025/19-2-2019)
Κωδικός ΟΠΣ (MIS): 5045275
Προϋπολογισμός: 130.000€
Ημερομηνία έναρξης: 01/06/2020
Ημερομηνία λήξης 30/06/2023
Υπηρεσία υλοποίησης: Δ/νση Τοπογραφίας, Απαλλοτριώσεων & Γεωχωρικών Δεδομένων | Τμήμα Γεωχωρικών Πληροφοριών (GIS)
Σύντομη Περιγραφή Έργου: Ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (Γ.Σ.Π. – G.I.S.) με την προοπτική της επιχειρησιακής λειτουργίας,μπορεί να συνεργαστεί με τα προηγμένα συστήματα (Ο.Π.Σ.Ο.Υ. – μελλοντικό Ο.Π.Σ.Ε.Π.) του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέσα από το προτεινόμενο Ψηφιακό Μετασχηματισμό του εν λειτουργεία Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών. Ένας βασικός στρατηγικός στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ο μετασχηματισμός της πόλης σε μια ενιαία, ανοικτή και συμμετοχική πλατφόρμα, μέσω της αποτελεσματικής χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.). Με την ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία του προτεινόμενου συστήματος ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα αναδείξει νέες και «έξυπνες» ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα σε περισσότερες ομάδες δημοτών να εξυπηρετούνται ταχύτερα, ασφαλέστερα αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της συμμετοχικής και ανοιχτής διακυβέρνησης και αξιοποίηση της ανάδρασης (feedback) για βελτίωση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αντικείμενο του έργου είναι η προσαρμογή / αναβάθμιση / μετασχηματισμός του εν λειτουργία, από το 2008 Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών, στις νέες τεχνολογίες των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, με στόχο την ανάληψη έξυπνων πρωτοβουλιών που υλοποιούνται από τις πόλεις και από τις εξελιγμένες πλατφόρμες που λειτουργούν σε επίπεδο πόλης, προκειμένου να μετρήσουν, να καταγράψουν να συνδεθούν και να διαχειριστούν όλα τα βασικά αστικά συστήματα, μέχρι μια μεγάλη ποικιλία συγκεκριμένων εφαρμογών που βελτιστοποιούν οτιδήποτε : από χώρους στάθμευσης, μέχρι λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Το προτεινόμενο έργο, μπορεί να κάνει τη Θεσσαλονίκη να παρουσιάζει μία θετική εικόνα για την αστική ανάπτυξη, αφού θα στηρίξει τα εργαλεία της και θα πρωτοπορήσει στα ανοικτά δεδομένα και στους πολίτες της καινοτομίας. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συνδέονται στενά με τις εξελίξεις στον τομέα των οπτικών ινών, την εξελιγμένη εικονική πραγματικότητα (AI), τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) και το Cloud Computing.