25.1 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΥπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση του Ευρωπαϊκού Έργου «REMEDIO»

Υπογράφηκε η Προγραμματική Σύμβαση του Ευρωπαϊκού Έργου «REMEDIO»

Η Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Εφαρμογή καινοτόμων συγκοινωνιακών λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις της Μεσογείου» (REMEDIO) υπογράφηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, ανάμεσα στη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑAE/OTA, την Εγνατία Οδό Α.Ε., το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ  και τη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης και Θεάματος (ΔΕΠΘΕ).

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν φορείς από τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, του Τρεβίζο (Ιταλία), της Λισαβόνας (Πορτογαλία), της Σεβίλλης (Ισπανία) και του Σπλίτ (Κροατία), καθώς και το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ, το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) και οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Παύλου Μελά.

Ως πιλοτική περιοχή των προγραμματισμένων δράσεων έχει οριστεί ο ανατολικός οριζόντιος άξονας της Θεσσαλονίκης από την περιοχή του Φοίνικα έως την πλατεία της ΧΑΝΘ.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εκτίμησε ότι η υπογραφή αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση σοβαρών κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης. «Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται άμεσα με την ατμοσφαιρική ρύπανση και γι’ αυτό επιμένουμε ως Δήμος στο ότι οι αστικές συγκοινωνίες θα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης. Φυσικά αυτά δεν είναι πράγματα που γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά το κυνηγάμε πολύ».

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑAE/OTA, Γιούλη Ρανέλλα, μετά την υπογραφή, τόνισε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, υπέγραψε σήμερα μια προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και μεταφοράς στο κέντρο της πόλης και τον ευρύτερο μητροπολιτικό χώρο. Μέσω των φορέων που συμμετέχουν στο έργο, θα εκπονηθούν μελέτες και θα προταθούν μέτρα υλοποίησης, με παράλληλο στόχο την  ενεργή συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Έτσι θα καταλήξουμε στις πραγματικές ανάγκες και τους τρόπους βελτίωσης της μεταφοράς και διαβίωσης, με επιστημονικούς όρους».

Ο Πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Απόστολος Αντωνούδης, δήλωσε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα σημαντικό μελετητικό έργο για την πόλη, για το οποίο η Εγνατία Οδός θα διερευνήσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στο τμήμα από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης έως την πλατεία της ΧΑΝΘ, δυο σημεία στα οποία η παρέμβαση κρίνεται απαραίτητη. Η συνεργασία όλων των φορέων έρχεται και σε μια σημαντική στιγμή για την πόλη, εν αναμονή και του νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ εξίσου σημαντική θεωρούμε και τη συμμετοχή των πολιτών σε αντίστοιχες δράσεις».

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, από την πλευρά του διευκρίνισε ότι αρμοδιότητα του φορέα που εκπροσωπεί είναι η παροχή εφαρμοσμένης τεχνολογίας για την ανάπτυξη των μελετών που αφορούν στη βέλτιστη μετακίνηση.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, αναφέρθηκε στον ρόλο της επιχείρησης, η οποία θα μεριμνήσει για τη συνεχή, διαδραστική και συμμετοχική ενημέρωση. «Θεωρούμε ότι έχουμε αποδείξει πως διαθέτουμε και την τεχνογνωσία και τα μέσα και τις δεξιότητες, μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, για την αποτελεσματική προβολή και διάχυση της πληροφορίας προς τους δημότες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, Χρυσόστομος Καλογήρου, παρουσιάζοντας το REMEDIO, τόνισε τη σημασία που έχει η διασφάλιση της υλοποίησης των σχεδιαζόμενων έργων στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Αστική Ανθεκτικότητα «Θεσσαλονίκη 2030».

Φωτογραφίες από την υπογραφή της σύμβασης: εδώ

Το κείμενο της Προγραμματικής Σύμβασης: εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης ΑAE/OTA: εδώ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ