Γλωσσικές Διαδρομές. Θεσσαλονίκη, Πολύγλωττη πόλις 2018.
«Η μόρφωση στον δρόμο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό»
Η Γιορτή Πολυγλωσσίας ξεκίνησε ως νέος θεσμός για την πόλη της Θεσσαλονίκης, μοναδικός σε όλη την Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2013 με σκοπό να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο όπου θα αναδείξουν το έργο τους και θα συνεργαστούν μεταξύ τους:
- αλλόγλωσσες ομάδες της πόλης και κοινότητες
- προξενεία και πρεσβείες όλων των χωρών
- εκπαιδευτικοί και σχολεία της περιφέρειας
- ινστιτούτα, μορφωτικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και σύλλογοι γονέων
- μη κυβερνητικές οργανώσεις
- φορείς της πόλης
- θεσμοί Γιορτών Γλωσσών και Πολιτισμών στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους
- πολίτες σε όλον τον κόσμο που συμμετέχουν σε παρόμοια εναλλακτικά κινήματα ειρήνης και συνανθρωπίας
Η 6η Γιορτή της Πολυγλωσσίας διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης δια του Τμήματος Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης, τη Δημοτική Εταιρία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Θ.Ε.), με την υποστήριξη φορέων και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εντός κι εκτός Ελλάδας. Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 14 Μαΐου 2018 σε χώρους εκτός του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις 18-19-20 Μαΐου 2018, στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης. Βασικός στόχος της Γιορτής είναι να προβάλλει την ιδέα του πλουραλισμού και της συνέχειας, ως βίωμα μιας κοινωνίας που μετέχει ενεργητικά στην προσπάθεια της συνεργασίας, της αφύπνισης του Προσώπου στον άνθρωπο, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής διάδρασης εντός κι εκτός των τοιχών της. Ο φετινός τίτλος της Γιορτής είναι:
«6η Γιορτή Πολυγλωσσίας, Θεσσαλονίκη 2018. Η μόρφωση στο δρόμο για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό».
Σε τοπικό επίπεδο, η Γιορτή της Πολυγλωσσίας επιχειρεί να αναδείξει την πολυπολιτισμικότητα και την πολυγλωσσία της Θεσσαλονίκης, να συντελέσει στο να κατανοηθεί από όλους, το πλούσιο δυναμικό που παράγεται από τη συνάντηση των πολιτισμών, ενώ επιδιώκεται να δημιουργηθούν ευκαιρίες γνωριμίας και συνεργασίας, καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη ένα πολυμορφικό εργαστήριο παραγωγής τέχνης, λόγου και κοινών δράσεων, σε συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και ινστιτούτα του εξωτερικού. Πάνω από όλα όμως, η Γιορτή της Πολυγλωσσίας προωθεί, εμψυχώνει και αναδεικνύει τις γλώσσες της Θεσσαλονίκης και των χωρών που παίρνουν μέρος, την ενεργή πολυγλωσσία των κοινοτήτων μας στα Βαλκάνια κι αλλού, πιο απομακρυσμένα, τεκμηριώνοντας τον σημαντικό ρόλο των γλωσσών στην παραγωγή πολιτισμού και συμβάλλοντας στην κοσμοπολίτικη εικόνα της Θεσσαλονίκης, ως μοναδικά πολύγλωττης πόλις της Ευρώπης.
Η Γιορτή της Πολυγλωσσίας περιλαμβάνει: στρογγυλές τράπεζες, θεατρικά δρώμενα, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές, πολυγλωσσικά εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα, καφέ πολυγλωσσίας, εκθέσεις μνήμης και φωτογραφίας, ομιλίες, θεματικούς κύκλους ερευ νητικού, ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος, σεμινάρια υπό τύπου εργαστηρίων, περίπτερα γλωσσών, αφιερώματα σε συγγραφείς με επικέντρωση στον πλουραλισμό, την εναλλακτικότητα, τη δικτύωση και τη διάδραση, εργαστήρια συμμετοχικής γνώσης πολιτών, γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών, ανοιχτές συζητήσεις, πολύγλωσσος αλφαβητισμός και καλλιγραφία, την κουζίνα του πολίτη και την ανάδειξη της διεθνικότητας μίας τοπικής κουζίνας κ.α. Ένας προβληματισμός και μία στοχαστική διάθεση δημιουργείται στα στρογγυλά τραπέζια και για τούτο είναι σημαντικό να υπάρχει αφουγγρασμός και κοινή διαβούλευση των φορέων και των πολιτών στις ενδιάμεσες συναντήσεις μας. .
Ως οργάνωση κοινοποιείται σε χιλιάδες ανθρώπους, στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ μία σειρά από αδελφοποιήσεις με συναφείς γιορτές της Ευρώπης καθιστούν την πρωτοβουλία της πόλης έναν τρόπο συναδέλφωσης κοινοτήτων, οικογενειών, σχολείων, πόλεων, ανθρώπων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, συλλόγων. Αναγνωρίζεται έτσι το μωσαϊκό ανθρώπων και λαών που καλούνται να συμβιώσουν αρμονικά και να συνδημιουργήσουν μια ανοιχτή κοινωνία, ενώ δημιουργούνται δρόμοι κινητικότητας, συναντήσεων, περιηγητικές διαδρομές με άξονα την ειρήνη και το έντιμο ενδιαφέρον.
Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου
Επιστημονικά Υπεύθυνη της Γιορτής