18.7 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΕργαστήριο Διάδοσης Γνώσης - Μοντελοποίηση Αναδυόμενων Λύσεων Μεταφοράς για Aστική Κινητικότητα

Εργαστήριο Διάδοσης Γνώσης – Μοντελοποίηση Αναδυόμενων Λύσεων Μεταφοράς για Aστική Κινητικότητα

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι εταίρος, μεταξύ άλλων, σε δυο ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα που σχετίζονται με την κινητικότητα, το έργο MOMENTUM (Modelling Emerging Transport Solutions for Urban Mobility) και το έργο 2050 CliMobCity (2050 Climate-friendly Mobility in Cities). Και τα δύο αυτά έργα έχουν ως στόχο την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις στο ευρύτερο πλαίσιο βελτίωσης της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, το καθένα από την δική του οπτική.

Το MOMENTUM πραγματεύεται τις αναδυόμενες λύσεις κινητικότητας, όπως την μικροκινητικότητα (ποδήλατα, πατίνια), τα κοινόχρηστα οχήματα και τα ευέλικτα δρομολόγια λεωφορείων που έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο των ευρωπαϊκών πόλεων τα τελευταία χρόνια και αποτελούν εναλλακτικές/ συνεργατικές μορφές με τις παραδοσιακές μορφές βιώσιμης κινητικότητας, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, το έργο αυτό εφοδιάζει τις πόλεις με ένα εργαλείο τριών επιπέδων με το οποίο οι αρμόδιοι φορείς  μπορούν να σχεδιάσουν τα εν λόγω μεταφορικά συστήματα με βάση τα κριτήρια που εξυπηρετούν τις πόλεις τους.

Από την άλλη πλευρά, αντικείμενο του έργου 2050 CliMobCity είναι να εξετάσει το πώς πρέπει να αλλάξει το σύστημα αστικών μεταφορών στις πόλεις ώστε να γίνει φιλικό προς το περιβάλλον και βιώσιμο. Στόχοι του έργου είναι ο ορισμός καταρχήν κάποιων πακέτων μέτρων που κάθε πόλη διαλέγει για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και η αξιολόγηση της εφικτότητας τους με χρήση λογισμικού προσομοίωσης της κυκλοφορίας (κυκλοφοριακό μοντέλο), έτσι ώστε κάθε πόλη να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα (ως το 2050) στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που αυτή επιδιώκει.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του ΕΚΕΤΑ, σας προσκαλεί στο Εργαστήριο Διάδοσης Γνώσης (Workshop) του έργου MOMENTUM, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021, από ώρα 09:00 έως 14:00, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου, του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη συνάντηση τοπικών φορέων για τη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης του έργου 2050 CliMobCity. Η εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZcpf-GprzwrEtaqi32kR-gtZCQ3wE8jNxfv. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί εγγραφή (registration), ακολουθώντας τον προηγούμενο σύνδεσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δύο έργα μπορείτε να βρείτε στις επίσημες ιστοσελίδες τους (https://h2020-momentum.eu/ και https://www.interregeurope.eu/2050climobcity/).

Τονίζεται ότι για την παρακολούθηση της εκδήλωσης διά ζώσης θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την πανδημία COVID-19.

Μπορείτε να βρείτε συνοδευτικό υλικό στους ακόλουθους συνδέσμους: Πρόσκληση 1 (MOMENTUM), ατζέντα, πρόσκληση 2 (2050 CliMobCity).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ