22.5 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπουΕκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της 30ης Οκτωβρίου 1944 από τον Δήμο...

Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της 30ης Οκτωβρίου 1944 από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της ΕΣΗΕΜ-Θ, του ΚΘΒΕ και του ΟΜΜΘ σήμερα, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 30ης Οκτωβρίου 1944, που καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα της 14ης Απριλίου 2016, ως ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Ο εορτασμός που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της αναθηματικής πλάκας, μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο, συμπεριελάμβανε ομιλίες και χαιρετισμούς από πλευράς του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και απότιση φόρου τιμής με εναπόθεση λουλουδιών.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις ανέφερε: «Η 30η του Οκτωβρίου, ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης από τα κατοχικά στρατεύματα, εντάσσεται στη μακρά λίστα επιτυχιών της Εθνικής Αντίστασης και καταλαμβάνει επάξια μια θέση στους εορτασμούς της πόλης μας. Το μήνυμα που δίνουμε από εδώ σήμερα, είναι μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Είναι μήνυμα συνεργασίας και αγώνα για την επίτευξη όλων των στόχων του λαού. Είναι μία υπενθύμιση πως μπορούμε, παραμερίζοντας διαφορές και αντιπαλότητες να επιτύχουμε αυτό που φαντάζει αδύνατο. Αν κάτι μας δίδαξε το μοναδικό έπος της Εθνικής Αντίστασης, γεγονός πανθομολογούμενο σε όλον τον κόσμο, είναι πως οι Έλληνες αντιστάθηκαν και πολέμησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία καθ’ όλη τη διάρκεια της Κατοχής και ξεπέρασαν τα κοινά ανθρώπινα μέτρα». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε: «Για την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, έχει αξία να θυμόμαστε και να φωτίζουμε όλες τις πτυχές της Ιστορίας. Να αγκαλιάσουμε όλες εκείνες τις λαμπρές στιγμές που διαμόρφωσαν το παρόν. Πέρα και πάνω από διχασμούς, πέρα και πάνω από  εφήμερες προτιμήσεις».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσος Τσαβλής και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του εορτασμού, ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε την μέρα απελευθέρωσης της πόλης μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Την εποχή εκείνη οι Έλληνες, οι συμπατριώτες, οι Θεσσαλονικείς στερήθηκαν πολλά, παιδιά πείνασαν, άνθρωποι θανατώθηκαν στα σκοπευτήρια. Το  αποτέλεσμα ήταν να  δυναμώσει το εθνικό φρόνημα και σήμερα όλοι μαζί, απόγονοι των αγωνιστών της αντίστασης 1941-1944, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μαζί, ενωμένοι και να μην αφήσουμε να αναβιώσει το φαινόμενου του φασισμού και του ναζισμού».

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης λειτουργίας της Έκθεσης, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κ.Θ.Β.Ε., Άρης Στυλιανού, η Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Μ.Μ.Θ., Αναστασία Λαδά, ο συν-γραμματέας της Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας, Αριστομένης Συγγελάκης και το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του εορτασμού, δημοσιογράφος-ερευνητής, Σπύρος Κουζινόπουλος.

Παραβρέθηκαν ακόμη Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Β.Ε., Πλοίαρχος, Ιωάννης Φωτέλλης, Εκπρόσωποι της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.)και του Γ’ Σώματος Στρατού και Νατοϊκού Στρατηγείου NRDC – GR, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων.

Φωτογραφίες:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ