34.8 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΑνακοινώσειςΕκδήλωση βράβευσης διαγωνισμού - Apps4Thessaloniki - Tourism Edition

Εκδήλωση βράβευσης διαγωνισμού – Apps4Thessaloniki – Tourism Edition

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016,  ο διαγωνισμός Apps4Thessaloniki – Tourism Edition που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο κατάστημα Public (Τσιμισκή 24).
Στόχος της διοργάνωσης την οποία υλοποίησε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα του διεθνούς ιδρύματος Open Knowledge Foundation (Ίδρυμα Ανοιχτής Γνώσης Ελλάδος) και την Ερευνητική Μονάδα URENIO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπήρξε η ενεργοποίηση του δυναμικού της πόλης γύρω από την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων, στον τομέα του τουρισμού.
Στην τελετή βράβευσης οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν καθώς και τη βράβευση της καλύτερης ιδέας και των τριών πρώτων εφαρμογών.

Ως καλύτερη εφαρμογή βραβεύτηκε η HotΘess της ομάδας HotCity από την Πάτρα. Η εφαρμογή προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες στους επισκέπτες και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Δίνεται η δυνατότητα αυτόματου σχεδιασμού θεματικών διαδρομών (λ.χ. μουσεία της πόλης) και διαδρομών που οδηγούν το χρήστη μέσα από τις πιο δραστήριες γειτονιές της πόλης, ανάλογα με τη μέρα και ώρα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα οπτικοποίησης των περιοχών αυτών σε web και mobile εφαρμογές. Παράλληλα, η εφαρμογή υποστηρίζει την υβριδική απεικόνιση μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) πάνω σε απλούς, εκτυπωμένους χάρτες.
Στη δεύτερη θέση βραβεύτηκε η εφαρμογή Lark της ομάδας Meerkat, η οποία παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης σημείων ενδιαφέροντος και οπτικοποίησής τους σε χάρτη. Βασική λειτουργία της είναι η δυνατότητα δημιουργίας αυτόματης προτεινόμενης περιήγησης ανάμεσα σε διαφορετικά σημεία, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη. Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα σε χρήστες να δημιουργούν επιπλέον περιεχόμενο, εμπλουτίζοντας έτσι τις προσφερόμενες πληροφορίες για κάποιο σημείο ή και να προσθέτουν νέα δεδομένα.
Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην εφαρμογή ThessOpenTrip της ομάδας ΙΠΤΗΛ, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν διαδρομές στα πολυάριθμα μνημεία πολιτιστικού – και όχι μόνο –  ενδιαφέροντος της πόλης, όπως μουσεία, αξιοθέατα, εκκλησίες και εστιατόρια. Οι διαδρομές αυτές προτείνονται στο χρήστη, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες επιλογές του, όπως λ.χ. το διαθέσιμο χρόνο του, την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται, παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη τουριστική υπηρεσία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, η εφαρμογή κάνει χρήση τεχνικών πληθοπορισμού για την παραγωγή δεδομένων από τους χρήστες.
Ως καλύτερη ιδέα αναδείχθηκε η ThessTour από την ομάδα ThessTourTeam, σχετικά με τη δημιουργία μιας εφαρμογής η οποία θα προτείνει στους χρήστες πρόγραμμα ξενάγησης και επισκέψεων με τη βέλτιστη διαδρομή στην πόλη, ανάλογα με το χρόνο που θα έχουν στην διάθεση τους, την ώρα της ημέρας, την εποχή και την κατηγορία του επισκέπτη (ένα άτομο, ζευγάρι, παρέα).
Την τελετή βράβευσης χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ενώ μίλησαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις που αφορούν στην καινοτομία, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και στη δικτύωση με την ΕΕ, Σίμος Μπενσασσών και ο αναπληρωτής πρύτανης  έρευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ, Θεόδωρος Λαόπουλος.
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας, η εκδήλωση στηρίχτηκε σε τρεις βασικούς άξονες  πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης: «Καινοτομούμε και πρωτοπορούμε σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προωθούμε με κάθε τρόπο και κάθε ιδέα την επιχειρηματικότητα και ειδικά τη νεανική και δουλεύουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Αυτοί οι τρεις βασικοί πυλώνες τέμνονται σε εκδηλώσεις σαν τη σημερινή. Ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων και η θετική ανταπόκριση του κοινού μας γεμίζει με αισιοδοξία για τη συνέχεια και μας εμπνέει και για ακόμα περισσότερες καινοτόμες δράσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής».
Την τελετή βράβευσης συντόνισε ο νέος Chief Digital Officer του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Τσιτλακίδης.
Οι ιδέες και εφαρμογές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα http://appsforgreece.okfn.gr/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο