12.9 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΘέλω να ενημερωθώΔελτία τύπου7η Γιορτή Πολυγλωσσίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

7η Γιορτή Πολυγλωσσίας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας που διοργανώνει από τις 13 έως τις 19 Μαΐου 2019 ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ), πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2019.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στον θεσμό της Πολυγλωσσίας τόνισε ότι η μεγάλη αυτή δράση του Δήμου υπογραμμίζει την ταυτότητα της πόλης. «Η ταυτότητα της πόλης, όπως θέλουμε να λέμε, είναι πολυπολιτισμική, πολυεθνική και αυτήν προσπαθούμε να αναβιώσουμε, καθώς έχει πολλαπλά οφέλη, όπως τα μηνύματα που προκύπτουν, όχι απλά της ανεκτικότητας, αλλά της αποδοχής, της συμφιλίωσης και της συναίνεσης», επισήμανε ο Δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε στο Δημαρχείο ένα μόνιμο χώρο για τη Γιορτή της Πολυγλωσσίας, καθώς δεν διαθέτουμε αρκετούς και νοικιάζουμε όσους χρειαζόμαστε. Ελπίζω η επόμενη διοίκηση του Δήμου όχι απλώς να αγκαλιάσει, αλλά να προωθήσει ακόμα περισσότερο αυτή τη δράση», σχολίασε ο Γιάννης Μπουτάρης και συνέχισε: «Η Γιορτή Πολυγλωσσίας πιστεύω ότι πρέπει να διεξάγεται συστηματικά με εκδηλώσεις μικρότερης εμβέλειας καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, τις οποίες θα τις στηρίζουν και θα αγκαλιάζουν και οι Κοινότητες του Δήμου, για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε μια πόλη που αποδέχεται τη διαφορετικότητα», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Από πλευράς της, η επιστημονική συνεργάτιδα της 7ης Γιορτής Πολυγλωσσίας, Αργυρώ Μουμτζίδου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο για την καθιέρωση της Γιορτής Πολυγλωσσίας και την Διοίκηση που αγκάλιασε όλη αυτή την προσπάθεια, η οποία, όπως εξήγησε καθιερώνεται και στην Ευρώπη: «Το μεγάλο πρόγραμμα κοινωνιοπολιτιστικής βάθυνσης που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου αγκαλιάζει αυτή τη στιγμή την Ισπανία και την Πορτογαλία με άξονα τις Γιορτές Πολυγλωσσίας της Θεσσαλονίκης. Φέτος το έργο είναι αφιερωμένο στις γλώσσες που προκύπτουν ως κώδικες επικοινωνίας και βαθιάς επικοινωνίας. Είναι η εσωτερική πολυγλωσσία του ανθρώπου, οι ψυχικές του γλώσσες ή οι εμπειρίες που δημιουργούν μέσα του ολόκληρα αφηγήματα. Αυτήν την προσωπική, ατομική και κοινωνική πολυγλωσσία θέλουμε να αναδείξουμε θετικά ως μια διαδικασία. Η Γιορτή Πολυγλωσσίας της Θεσσαλονίκης είναι μια ήπια κοινωνική παρέμβαση, η οποία από συμβολισμός αρχίζει να γίνεται βίωμα της πόλης με χαρακτηριστικά που διέθετε πάντα η Θεσσαλονίκη. Αγκαλιάζουμε τις κοινότητες, είμαστε διαφορετικοί, αλλά ουσιαστικά στους δρόμους, στα σχολεία μας και στις πλατείες πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια», σχολίασε η ίδια.

Αναφερόμενη, στο πρόγραμμα της 7ης Γιορτής Πολυγλωσσίας η κ Μουμτζίδου τόνισε: «Οι δράσεις μας, για ακόμη μια χρονιά, είναι πολλές και πυκνές και ξεπερνούν τις 250, τα περίπτερα με τις γλώσσες είναι περισσότερα από 26. Η εβδομάδα των δράσεων αρχίζει στις 13 Μαΐου από το Δημαρχείο με τα επίσημα εγκαίνια να πραγματοποιούνται την Παρασκευή 17 Μαΐου. Μαζί μας συμπράττουν και άλλες πόλεις της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας και, μεταξύ άλλων, τα Μουσεία της πόλης, ομάδες από τα Βαλκάνια, δημοσιογράφοι από τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία».

«Η πολυγλωσσία ως έννοια, ως αξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Θεσσαλονίκη και ένας παράγοντας επιτυχίας για την πόλη», σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος και επισήμανε: «Το μέλλον ανήκει στις πόλεις που είναι εξωστρεφείς. Η πολυγλωσσία είναι μια πραγματικότητα και όχι μόνο τα τελευταία  χρόνια που ζούμε το μεταναστευτικό φαινόμενο ως χώρα υποδοχής, αλλά εδώ και 23 αιώνες και αποτελεί το DNA της πόλης από την ίδρυσή της έως σήμερα». Ο ίδιος, ευχαριστώντας τον Δήμαρχο για την πρωτοβουλία, την κ. Μουμτζίδου για την επιστημονική επιμέλεια της δράσης, καθώς και τον Αντιδήμαρχο Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρο Μπαρμπουνάκη για την υποστήριξή της Γιορτής Πολυγλωσσίας, τόνισε: «Ο ρόλος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας στη Γιορτή Πολυγλωσσίας είναι αυστηρά υποστηρικτικός, καθώς η διοργάνωση βασίζεται στις υπηρεσίες του Δήμου, στους φορείς, στις συλλογικότητες και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα».

Η φετινή διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο και σε άλλους χώρους, υποστηρίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμια και κοινωνικές οργανώσεις, το Υπουργείο Πολιτισμού, ΜΚΟ, προξενεία και αλλόφωνες κοινότητες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος SLYMS (Κοινωνιοπολιτισμική Μάθηση για τους Νέους σε Κοινωνίες με Kινητικότητα).

Η 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας υλοποιείται με τη συμμετοχή 100 φορέων και με 217 ποικίλες δράσεις, όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά και διαπολιτισμικά εργαστήρια, στρογγυλές τράπεζες, την κουζίνα των λαών, Καφέ Πολυγλωσσίας, εικαστικές εκθέσεις και προβολές.

Πληροφοριακό υλικό  για την 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας  εδώ

Φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου εδώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ