7.5 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΧρηματοδοτούμεναΠΕΠ«Παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας ΔΘ.»

«Παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας ΔΘ.»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας ΔΘ.» στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με κωδικό MIS: 5031177 και εγκεκριμένη δαπάνη 306.000 ευρώ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΑΞΗΣ: Στο γενικότερο πλαίσιο για την «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης» ο Δήμος θα εγκαθιδρύσει το «Παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Το Παρατηρητήριο θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την πορεία υλοποίησης των έργων και των δράσεων που εντάσσονται στην Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας και ταυτόχρονα θα ανιχνεύει τις αλλαγές σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για την διαμόρφωση και ανάλυση των δεικτών ανθεκτικότητας σύμφωνα με τους στόχους της «Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας, Θεσσαλονίκη 2030».

Στο πλαίσιο των εργασιών του Παρατηρητηρίου θα αξιολογούνται οι κατάλληλοι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες που αποτυπώνουν το επίπεδο Αστικής Ανθεκτικότητας της πόλης, θα γίνουν παρεμβάσεις και καταγραφές δεδομένων σε τομείς που δεν καλύπτονται από τα υφιστάμενα συστήματα συλλογής δεδομένων και θα αξιοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία μέσω της ενοποίησης και διασύνδεσης υφιστάμενων διαθέσιμων πλατφόρμας.

Για την εξασφάλιση τη εφαρμογής της Στρατηγικής Ανθεκτικότητας επιβάλλεται η παρακολούθηση της εφαρμογής μέσω επιστημονικά αποδεκτών και καθολικά καθιερωμένων δεικτών, που εδράζονται σε αξιόπιστα δεδομένα. Οι δυσκολίες κατά την επεξεργασία των δεικτών ενδιαφέροντος είναι η διαθεσιμότητα δεδομένων ώστε να είναι μετρήσιμη η αξιολόγηση των Δράσεων και των πολιτικών που εφαρμόζονται. Με στόχο της υλοποίησης μια σειράς από δράσεων για τη βελτίωση του τρόπου που τα δεδομένα συλλέγονται και διαχειρίζονται, διευκολύνοντας την παρακολούθηση της υλοποίησης της Στρατηγικής από ενδιαφερόμενους φορείς. Συστατικό στοιχείο είναι να υποστηριχθεί μια «από την βάση» (bottom-up) προσέγγιση από την πηγή της πρωτογενούς πληροφορίας μέχρι την εκτίμηση των επιπτώσεων και της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων μέτρων που λαμβάνονται, όπως και να υποστηριχθεί στη βάση των ανωτέρω δεδομένων ο ανασχεδιασμός και η εναρμόνιση των εφαρμοζόμενων στρατηγικών.

Το Παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Γραφείου Αστικής Ανθεκτικότητας. Το γραφείο Αστικής Ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης διοικητικά υπάγεται στο Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.

Το Γραφείο συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2016 και μετά την επιτυχή έκδοση της «Στρατηγικής για την Αστική Ανθεκτικότητα, Θεσσαλονίκη 2030» είναι επιφορτισμένο με την προώθηση των πολιτικών που προάγουν την Αστική Ανθεκτικότητα μέσω:

-της συνέχειας του δημόσιου διαλόγου για την Αστική Ανθεκτικότητα, σε δύο επίπεδα, στο εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου και με τους φορείς και τις κοινότητες της πόλης μέσω σεμιναρίων, εργαστηριών, δημόσιας συζήτησης κ.α.

-την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων (από εθνικές και διεθνείς πηγές) και την ανάπτυξη των συνεργασιών με τους εταιρικούς συνεργάτες του Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων

-την δημιουργία ετήσιου σχεδίου δράσης και επενδύσεων ταυτόχρονα με την Αναφορά Παρακολούθησης και Αξιολόγησης

Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου αναμένεται να διαρκέσει από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Στο χρονικό αυτό διάστημα θα συλλεχθούν και αξιολογηθούν τα διαθέσιμα δεδομένα, θα βελτιστοποιηθεί η συλλογή δεδομένα και θα παραχθούν οι κατάλληλοι δείκτες για την υποστήριξη των πολιτικών ενίσχυσης της Αστικής Ανθεκτικότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ