14.4 C
Thessaloniki
ΔημοσιεύσειςΣΟΔΘΔελτία Τύπου"Ξαναβρίσκοντας τη Ειρήνη" με τη ΣΟΔΘ

“Ξαναβρίσκοντας τη Ειρήνη” με τη ΣΟΔΘ

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου

με τίτλο: ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

σε συνεργασία με το Προξενείο της Γαλλίας

και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, ώρα 21:00, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

 

 

Το φθινόπωρο του 2018 σηματοδοτεί την επέτειο των 100 χρόνων

από τη λήξη του Α’  Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου αυτής από το Γαλλικό Προξενείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας για ακόμη μία φορά στο Φεστιβάλ των “Δημητρίων” παρουσιάζει το αφιέρωμα “IN TEMPORA BELLI -ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ-”

Μια απόδοση τιμής στους φάρους της μουσικής που δεν έσβησαν ποτέ, παρά τον σκοταδισμό και τη βία της ιστορίας: το 1ο κονσέρτο για πιάνο του Φρ. Σοπέν είναι μια φλόγα ελπίδας που βάλλει εναντίον της καταπίεσης του πολωνικού λαού το 1830, ο Φιλανδός Ζ. Σιμπέλιους τραγουδάει και γιορτάζει την ανεξαρτησία της πατρίδας του, ο Βρετανός Έ. Έλγκαρ, έχοντας επίγνωση της ευθραυστότητας του κόσμου, εξυμνεί την ειρήνη που νανουρίζει ακόμη την Ευρώπη στην αυγή του φονικού 20ου αιώνα, ενώ ο Κύπριος συνθέτης Σόλων Μιχαηλίδης αφιερώνει το έργο του στα θύματα της αγγλικής κατοχής.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου και ώρα 21:00 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ..

 

 

ΔΕ   8/10         21:00

Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

“Επέτειος των 100 χρόνων από

τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

 

Πρόγραμμα:

  1. A. Mozart: Adagio και Fuga, KV546
  2. Sibelius: Romance για έγχορδα, έργο 42
  3. Elgar: Σερενάτα, έργο 20

Σ. Μιχαηλίδης: In Memoriam – Αφιέρωμα στα Φυλακισμένα Μνήματα

Fr. Chopin: Κοντσέρτο αρ.1 σε μι ελάσσονα, έργο 11

 

Μαριλένα Λιακοπούλου, πιάνο

 

Μουσική διεύθυνση: Philippe Forget

 

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ των Δημητρίων και το Προξενείο της Γαλλίας

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Βιογραφικά συντελεστών

 

Μαριλένα Λιακοπούλου

 

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε πιάνο (τάξεις Νόρας Λουκίδου και Τζ. Σημηριώτη) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτηση της, συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στον διεθνούς φήμης πιανίστα Bernard Ringeissen (Παρίσι). Ήδη από τα χρόνια των σπουδών της η Μαριλένα Λιακοπούλου στράφηκε με  ζωηρό ενδιαφέρον στα έργα μουσικής δωματίου. Παρόλο που συχνά εμφανίζεται σε σόλο ρεσιτάλ και ως σολίστ με ορχήστρες, ακολουθεί μια πλούσια καριέρα στο χώρο της μουσικής δωματίου, συμπράττοντας με εξέχοντες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το ρεπερτόριο της καλύπτει μια ευρεία γκάμα έργων για σόλο πιάνο, κονσέρτων και έργων μουσικής δωματίου.

Είναι μέλος του Τρίο Θεσσαλονίκης και κατέχει τη θέση της Α΄ κορυφαίας στο πιάνο στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα με τη μουσική σταδιοδρομία της, η Μ. Λιακοπούλου ακολούθησε νομικές σπουδές, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Δίκαιο της Τέχνης.

 

 

Philippe Forget

 

Συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας, διευθυντής χορωδίας και τραγουδιστής, ο Φιλίπ Φορζέ, γεννημένος στο Παρίσι, τακτικός συνεργάτης της Όπερας της Λυών, διευθύνει ως προσκεκλημένος μαέστρος σημαντικές παραγωγές κάθε καλλιτεχνική περίοδο στην Όπερα της Λιμόζ, στην Όπερα της Λάνδης, καθώς και στην Καμεράτα της Βουργουνδίας, της οποίας υπήρξε μόνιμος διευθυντής από το 2009-2013, πριν αναλάβει την Ορχήστρα της  περιφέρειας Bayonne-Côte Basque.

Έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Σάο Πάολο στην Βραζιλία, με την Ορχήστρα Δωματίου της πόλης του Χονγκ Κονγκ, με την Εθνική Ορχήστρα της Λωραίνης, την Εθνική Ορχήστρα της Λυών, την Γαλλική Εθνική Χορωδία Νέων, της οποίας είναι διευθυντής από το 2014, την Ορχήστρα της Όπερας της Λιμόζ, της Τουλούζης κ.ά.

Έχει εμφανιστεί και διευθύνει σε σημαντικές μουσικές διοργανώσεις και φεστιβάλ μεταξύ άλλων στην Ελβετία, Βραζιλία, Χονγκ Κονγκ, Εδιμβούργο, Νέα Υόρκη, Φλωρεντίας και σε πολλά άλλα.

Ως συνθέτης, ο Φορζέ έχει βραβευθεί στον Διεθνή Διαγωνισμό Ramsgate του Εδιμβούργου και από το Ίδρυμα Beaumarchais. Η όπερα του Awatsihu, την οποία υπογράφει ως συνθέτης και λιμπρετίστας παρουσιάστηκε το 2009 από το σύνολο Choeurs et Solistes de Lyon. Το 2012 το έργο του Μάκβεθ, όπερα δωματίου, ανέβηκε στη σκηνή της Compagnie de l’Opera-Theâtre και το 2015 η όπερά του On a Volè l’Etoile παρουσιάστηκε στην όπερα της Λυών. Ο Φιλίπ Φορζέ είναι μουσικός διευθυντής του φωνητικού συνόλου Orphėon-Là Compagnie Vocale και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Labeaume en Musiques.

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ